Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кіпр

Місяць зборів, пошук туру і ось нарешті ми визначилися - Кіпр в середині травня. У залі очікування 200 грам коньяку, для хоробрості, 30 хвилин турбулентності, згадування Господа пошепки, моторошні від страху очі подруги і ось ми на Кіпрі!

На острові, де сплетені різні цивілізації. Свого часу острів належав Римської імперії, на ньому жили Клеопатра з Антонієм, володів ним Річард Левине серце, належав він Османської імперії, а останні 100 років острів був колонією Великобританії.

У травні не дуже жарко, початок пляжного сезону, мінімальний потік туристів, відповідно ціни дешевше, ніж в сезон.

У травні не дуже жарко, початок пляжного сезону, мінімальний потік туристів, відповідно ціни дешевше, ніж в сезон

Кіпр - це грецька республіка, острів в Середземному морі 270 км в довжину, 70 км в ширину. 27% території окуповано Туреччиною, на 3% знаходяться військові бази Великобританії. Ми були на грецькій стороні острова, при в'їзді на турецьку сторону коштує прикордонна служба. На території острова можна пересуватися без паспорта, а ось щоб потрапити з грецької сторони на турецьку частину острова, потрібно пред'явити паспорт. Загалом, при бажанні острів можна об'їздити вздовж і поперек. Пересуватися можна взявши на прокат авто (35-50 євро на добу, наявність водійського стажу 3 роки), на автобусах (до сусіднього міста 2,5 - 3 євро в один кінець). Міста розташовані один від одного приблизно в 40хв. їзди.

їзди

(Піратські печери в Айа-напе)

(Піратські печери в Айа-напе)

(набережна в Пафосі, вид з висоти пташиного польоту)

(набережна в Пафосі, вид з висоти пташиного польоту)

(На заході Кіпру, район Пафосу)

Мова

Кіпр до 1960 року був англійською колонією, тому англійською володіє і старі, й малі. Державна мова: грецька. Правда відсутність знань англійської та грецької мови нам особливо не заважало. У магазинчиках, лавочках місцеві жителі починають вчити російську мову, в основному скрізь розуміють фрази: скільки коштує і презент. У нас був випадок у місцевій крамничці: вирішили купити кавун, а ціни на фрукти написані загальним списком англійською. Ми не довго думаючи, покликали власника крамнички і питаємо: містер ... і пальцем на кавун з цінником показуємо, він так вражений від слова «містер», що подарував нам величезний кавун. Ще пара - трійка рочків і ми змусимо місцевих жителів розмовляти по російськи або вони на одних «Містер» розоряться

Погода

За ті 2 тижні, що ми провели на Кіпрі два дні було похмуро і йшов дощ, весь інший час було сонячно + 27С. Здивувало те, що коли йде дощ пахне пилом з піском (жодного натяку на азон), а після дощу все машини обліплені піском, в калюжах варто пісок. Виявилося, що грозові хмари йдуть з Єгипту і там насичуються піском.

А ще, там є комарі. Дрібні і кусючі. Бережіться!

пляж

Пляжі з піску білого або сірого (вулканічного походження) кольору. У нас в Ларнаці було 2 пляжі: Макензі, Фунікудес з піском сірого кольору, з піщаним дном. Лежаки на пляжі платні (2,5 євро за день - за лежак і парасольку), можна заощадити, купивши килимок (3,5евро) і відпочивати на будь-якому пляжі. На Кіпрі всі пляжі муніципальні, тому претензій з приводу наявності свого килимка ви не почуєте.

екскурсії

На відміну від Туреччини готельні гіди не нав'язують екскурсії і дійсно допомагають, дають поради. Мабуть, це тому що у вуличних тур.фірми ціни такі ж, як і у Пегаса.

Ще вдома, сидячи у компа, визначилися з екскурсіями, вирішили, що потрібно подивитися святі місця і обов'язково побачити місце, де з піни морської вийшла богиня краси - Афродіта і звичайно ж там скупатися.

Взяли 2 екскурсії: відвідування монастирів, села Лефкара (в ній продають знамениті мережива ручної роботи. Ціни, завищені нереально, в сувенірних крамничках міста можна купити в 2-3 рази дешевше), дегустація вина (вартість кскурсіі: 70евро з обідом). На другий екскурсії було відвідування римських лазень, амфітеатру, давньогрецької мозаїки, купання на березі моря, де вийшла на берег Афродіта. Гіди на екскурсіях, не погано розмовляють по російськи. Всю дорогу слухали місцеві звичаї, розвиток християнства, мусульманства на Кіпрі. Ну, а про грецьку міфологію розповідь зайняв кілька годин. Правда запам'яталося мені тільки те, що Зевс виносив у себе в стегні сина Діоніса і народив (запам'яталося мабуть, тому що я дівчина. У наш час йому б, за заповітом Чарлі Чапліна, ще й грошей за таку самовідданість приплатили).

У наш час йому б, за заповітом Чарлі Чапліна, ще й грошей за таку самовідданість приплатили)

(місце, де з піни морської вийшла богиня - Афродіта. За переказами, викупалася в ньому, обов'язково буде пронзен стрілою Купідона. Ждемс ...)

На Кіпрі дуже багато монастирів, мечетей. Навіть в селі з 15 будинків обов'язково є своя церква. Заходячи в храм, від творення навколо тіло переповнюють ні з чим не порівнянні емоції. Стоїш і думаєш: ось це так! А може бог є і живе на Кіпрі! На вході в храм висять спідниці на завязочках (на випадок якщо прийшов в одязі вище коліна). Свічки без нагляду лежать, підійшов, взяв в будь-якій кількості, скільки грошей не шкода в скриньку кинув. У служителів в церкві немає в особі фальші, очі посміхаються.

аквапарк

На Кіпрі кілька аквапарків. Нам порадили: «Водний світ» в Айа-напе. Парк зроблений в грецькому стилі. Назва гірок: Ікарус, Каліпсо, Геракл і т.д. Безліч дитячих гірок, декілька басейнів (один з морськими хвилями), велика територія з квітами, статуями. Дуже багато екстремальних гірок, місцями навіть в повітрі злітаєш. На більшості гір катання в плюшках, правда від синців це не вберегло. Емоції вихлюпувались через край, вночі спала «без задніх ніг» і снилося, як я з гірок катаюся.

Емоції вихлюпувались через край, вночі спала «без задніх ніг» і снилося, як я з гірок катаюся

шопінг

Всі фірмові магазини, які там є, представлені в наших торгових центрах в повному складі, з такими ж цінами. Різниця в тому, що у нас речі шиють в Китаї, а на Кіпрських лейблах зазначено: Марокко та Туреччина.

сувеніри

Наш гід в одній з поїздок розповів анекдот: «Перебуваючи на відпочинку, англієць купує листівку, відправляє собі додому. Повертаючись додому, отримує її і думає: так, добре я відпочив! І тільки російська приїжджає на відпочинок з одним чемоданом, а повертаючись везе з собою ще два повних валізи набитих ... магнітами ». Треба сказати, що ми як справжні російські набрали магнітів на всіх (ціна 1-2 євро), довелося через острах переваги частина магнітів в ручну поклажу складати. На подарунки купували приправу (3-12 євро в залежності від набору), оливкова олія (5-7евро за 0,5 л.). До речі, в магазинах нічого не намагаються втюхати, поводяться дуже культурно.

їжа

Обід в кафе обходиться в середньому 8-10 євро. Порції дуже великі, можна сміливо брати на двох. Напої від 3 євро (пиво, сік, кола, чай, кава). У перший день приїхали на Кіпр, розпакувалися, вирішили сходити перекусити. Заманили нас в одне кафе, своїм знанням російської мови. Замовивши, 2 порції риби, отримали в подарунок до риби: солону ікру, оливки, картопля, на десерт фрукти (невідомого походження), бурек (місцева солодкість: схоже на чебуреки, тільки меншого розміру і начинка солодка (творог, крем)). «Перекусили» так, що з-за столу не могли піднятися.

На Кіпрі дуже великий асортимент вина (від 3 євро). Найзнаменитіший Камандарія (10 євро), смак дуже нагадує наш Кагор. У магазинах світові алкогольні напої за дуже приємними цінами, наприклад: Мартіні (7 євро за 1 літр), Ром Бакарді (8 євро за літр). Є пиво місцевого виробництва: Кео і Леон (1 євро за 0,5 л.).

Два тижні пролетіли непомітно. Прилетівши додому, я поставила чергову «галочку» на тих місцях, де я була. Подорожуйте, відпочивайте, адже це заряджає позитивом, дарує нові емоції. Світ безмежний, осягнути його неможливо, але прагнути до цього обов'язково потрібно. Коли-небудь, коли на карті світу буде багато моїх «галочок» я обов'язково повернуся на цей маленький, прекрасний острівець!

Новости