Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ціни в Чорногорії 2016 на житло, продукти, кафе, і транспорт

  1. Скільки брати грошей в Чорногорію?
  2. Ціни на оренду житла в Чорногорії
  3. Ціни на харчування в кафе і ресторанах
  4. Ціни на продукти в магазинах Чорногорії
  5. Зразкові ціни в Чорногорії:
  6. Пляжі в Чорногорії - чи потрібно платити за лежаки і парасольки
  7. Транспорт (автобуси, таксі, оренда авто)

Чорногорія - відносно недорога і доступна країна для російського туриста, якщо порівнювати з курортами Західної Європи. Ціни в Чорногорії залучають бюджетних мандрівників і людей середнього достатку.

Зміст статті:

Скільки брати грошей в Чорногорію?

Тут ходить євро, незважаючи на те, що країна не входить до Євросоюзу, власної валюти немає. Тобто для місцевого населення і європейських туристів тут все стабільно, інфляції і стрибків цін немає, але для російських мандрівників падіння рубля до євро може бути відчутним.

Якщо говорити про сусідніх балканських країнах, як Сербія, Македонія, Албанія, Боснія - там рівень цін дешевше, ніж в Чорногорії, і у кожної своя валюта. Обов'язково прокотитеся в них, за один відпустку можна об'їхати половину Балканського півострова.

Якщо не брати до уваги витрати на дорогу або авіапереліт, інші витрати потягнуть на добу від 40 євро до 100 євро. Все залежить від рівня комфорту житла, харчуватися в ресторанах або будинку, засмагати на платних лежаках або на рушник, їздити по визначних пам'ятках самостійно або з індивідуальними гідами і т.д.

Статті по темі:

Ціни на оренду житла в Чорногорії

Житло в Чорногорії є декількох типів

  • простенькі кімнати зі зручностями в коридорі (10-15 євро за ліжко)
  • апартаменти з кухнею на приватній віллі (травень, вересень - 25-35 євро, літо - 35-70 е)
  • квартири (40 - 150 євро в залежності від інтер'єру і кількості кімнат)
  • номера в готелі 4-5 * (від 100 до 400 євро, включені сніданки і вечері, басейн, тренажерку і СПА)
  • окремі вілли (від 150 е і вище)

Як бачите, забронювати можна житло на будь-який гаманець, цим Чорногорія і хороша.

Якість здаються апартаментів краще, ніж в Криму, але сервісу "all inclusive" як в Туреччині і Єгипті практично немає. Тобто доведеться самим думати, чим розважити себе і дітей, де знайти басейн або аквапарк, а також неминучий пошук хороших і недорогих ресторанів і супермаркетів. Лише зрідка в Чорногорії зустрічаються готелі, де включений сніданок, і часом - вечеря.

Ціни на харчування в кафе і ресторанах

Чорногорія хоч і знаходиться на березі Адріатичного моря, але її мешканці - м'ясоїди. Звідси і невисокі ціни на м'ясні страви, і дорогі риба з морепродуктами в ресторанах. В середньому чек за сніданок - 3-5 євро, обід - від 6 до 15 євро, вечеря - від 10 до 30 євро. За напої доведеться доплатити: кава і чай - 1 - 1,5 євро, келих вина - від 3 євро, вичавлені соки - від 2,5 євро, газована вода - 1,5 євро, чарка ракії - від 2 євро.

Статті по темі:

Якщо ви бюджетний турист, вибирайте кафе подалі від набережної, де харчуються місцеві Якщо ви бюджетний турист, вибирайте кафе подалі від набережної, де харчуються місцеві. Також в курортних містах є ресторани самообслуговування і точки з фаст-фудом. Гамбургери, Гірос, чєвап, піца, млинці дозволять вам ситно перекусити і заощадити бюджет.

Крім цього, заощадити можна, зайшовши в «Месара» і «рибарніцу» - це магазини з грилем, де вам підсмажать потрібний шматок м'яса, почищену рибу, креветки, щоб ви перекусили в апартаментах.

Також шукайте кафе, де написано «Комплексне меню». Сюди входить суп, м'ясне або рибне блюдо, простенький салатик, обійдеться в 6 - 9 євро. І останній секрет для тих, хто економить у відпустці - питайте у офіціантів «Які готові страви є сьогодні?» У будь-якому закладі, де їдять звичайні чорногорці, пропонують недорогі страви від 3 до 5 євро - це голубці, гуляш, фарширований перець, куряче філе з рисом і т.д, в меню це розділ Gotova Jela.

Для тих, хто звик до вишуканої кухні, раджу заглянути в ресторани біля моря, але поцікавтеся у місцевих, які з них працюють цілий рік, що говорить про якість їжі. Тут буде широкий вибір середземноморських страв - запеченої риби, кальмарів, восьминогів, креветок, всіляких черепашок.

Також рекомендую заїхати в Бока-Которська затока на ферму з вирощування устриць і мідій, де при вас відкриють молюсків або приготують на грилі. Ціна за морську рибу в ресторанах - від 25 до 50 євро за 1 кг, фаршировані рисом кальмари на грилі - 8-12 євро, делікатес «пальчики» - 30 євро за 0,5 кг, порція мідій в соусі - 10 євро, салат з восьминогом - від 12 євро, креветки на грилі - від 18 євро, різотто з каракатицею - 8 євро.

Якщо говорити про справжню чорногорської кухні, то це м'ясні страви. Обов'язково до дегустації - ягнятина з під Сача. На узбережжі в ресторанах коштує 1 кг - 25 євро (йде з гарніром), на півночі країни - 16 євро за кг. Це ніжне м'ясо ягняти (часом теляти), томівшееся під вугіллям кілька годин.

І ще рекомендую заїхати на Скадарське озеро на обід. Тут запропонують коропа, річкову форель, вугра, а також ситну рибну чорбу. В середньому там обід обходиться від 8 до 15 євро на людину.

Ціни на продукти в магазинах Чорногорії

У Чорногорії представлено кілька мереж супермаркетів - Voli, MegaMarket, Idea, Aroma, Franca. Ціни в них практично на одному рівні, є зрідка відмінності на 5-10%. Якщо ви відпочиваєте в Барі або можете проїхатися до Раданович (траса Тіват-Будва), то відвідайте найбільший і дешевий супермаркет мережі HDL365. Любіть рибу, морепродукти, сири і вино? Загляньте в містечку Люта в Бока-Которскій або в Барі в магазин CogiMarket.

Ціни в магазинах в Чорногорії влітку відрізняються від зимових - сезонні фрукти і овочі дешевше, а продукти щоденного споживання дорожче на 20-30%. Це пов'язано з великим туристичним потоком, в основному підвищується ціна на молочну продукцію, масло, вина і воду, м'ясо і птицю. В середньому в місяць йде на продуктовий кошик 150 євро на 1 людину (без алкоголю і дорогих продуктів). Якщо ви орендували житло з кухнею, то заощадите на харчуванні у відпустці в 3 рази.

Зразкові ціни в Чорногорії:

  • Свинина - 3,5 - 5 євро
  • Куряче філе - 5 євро
  • Курячий окорок - 4 євро
  • Яловичина, телятина - 8 - 12 євро
  • Пршут - 15 євро і вище
  • Ковбаси, шинка - від 5,5 до 12 євро
  • Креветки - 15 - 20 євро
  • Кальмари, восьминоги - 8 - 10 євро
  • Мідії - 2 євро / кг
  • Устриця 1,5 - 3 євро штука
  • Річкова форель - 5 - 6 євро / кг
  • Дорада, сібас - 8 - 12 євро / кг
  • Хліб - 0,5 - 1 євро
  • Сир Гауда, Едамер - від 5 євро
  • Домашні сири з Чорногорії та Сербії - від 5 до 12 євро
  • Сир Фета - 3,5 е за 1 кг
  • Молоко - від 0,8 євро 1 л
  • Сметана - 0,9 е за 400 мл
  • Яйця - 1,2 євро десяток
  • Мінеральна вода - 0,5 євро за 1 л
  • Кефір, несолодкий йогурт - 1 євро 1 л
  • Сир - 5,5 е за 800 грам
  • Макаронні вироби - від 0,8 е за пачку
  • Кава мелена - 2 євро за 200 грам
  • Оливкова чорногорське масло - 10 євро за 1 літр (привізні дешевше)
  • Соняшникова олія - ​​1 - 1,3 євро за 1 л
  • Маслини на вагу - 4 - 8 євро
  • Овочі - від 0,2 - 1 євро
  • Фрукти і ягоди - в середньому 1 - 3 євро

Ринок або супермаркет в Чорногорії?

Якщо хочеш відчути ритм міста, дізнатися його запах і смак - іди на ринок! Влітку вони працюють щодня з 6 до 8 вечора приблизно, неділя - до обіду. Але пам'ятай, що в курортному місті у продавців особливе ставлення до іноземців. Тобі будуть пропонувати все дегустувати, після чого важко відмовитися від покупки. Розповідями, що тут все домашнє, краще не вірити - більшість продавців закуповуються на одній базі в Подгориці. Багато овочів і фрукти привізні - з Македонії, Італії, Греції, Сербії.

Не раджу купувати на чорногорських ринках алкогольні домашні напої, оливкова олія, мед, рибу, овочі. Головна причина - незрозуміле походження, склад і як довго лежить на прилавку. Краще їх купите в сусідньому супермаркеті, ціна дешевше, якість краще. Що варто купувати на ринку - так це домашні сири, каймак, сезонні ягоди і фрукти, сушені гриби, оливки, пршут.

Що варто купувати на ринку - так це домашні сири, каймак, сезонні ягоди і фрукти, сушені гриби, оливки, пршут

Пляжі в Чорногорії - чи потрібно платити за лежаки і парасольки

Узбережжя Чорногорії за законом належить державі, і все облаштовані пляжі здаються в оренду на сезон приватним підприємцям або власникам кафе. З одного боку це добре - не існує приватних закритих пляжів, з іншого - вам доведеться платити за сервіс. Тимчасовий власник пляжу проводить щоденне прибирання, чистить прилеглий берег моря від їжаків і гострих каменів, вирівнює перед сезоном пляж свіжим піском або галькою, наймає робочий персонал. Через вкладення грошей підприємця, туристу доводиться платити за пляжні приналежності.

Ціна за пару лежаків із загальним парасолькою коливається від 8 до 15 євро Ціна за пару лежаків із загальним парасолькою коливається від 8 до 15 євро. У Будві і на Святому Стефані можна зустріти варіанти і дорожче, а в Бока-Которської бухті або на Великої Плаже - безкоштовно або за 5 євро. Часто власники кафе і міні-готелів поблизу пляжу пропонують відпочити безкоштовно на їх шезлонгу в обмін на замовлення напоїв або з'їм апартаментів.

Якщо ви бюджетний турист і хочете заощадити на відпочинку, для вас є безкоштовний варіант походу на море. Згідно із законом всі пляжі в Чорногорії на 50% повинні бути вільними, тобто вони безкоштовні для туристів з рушниками і особистими парасолями. Якщо раптом вас будуть проганяти або вимагати перелягти на лежак, можете пригрозити інспекцією.

Для людей, які люблять розкішний відпочинок і малолюдні місця, рекомендую звернути увагу на три пляжу біля острова Святий Стефан. Вони призначені для відпочиваючих на острові-готелі, але абсолютно будь-яка людина може заплатити за вхід 75 євро і отримати розкішну пару лежаків з рушниками, охорону, коктейлі та рожевий пісок під ногами. Подібний дорогий пляж є і в Будві у комплексу Dukley, там половина території безкоштовна, а інша половина - з чудовими шезлонгами і парасольками по 100 євро / пара.

Транспорт (автобуси, таксі, оренда авто)

Чорногорія - неймовірно мальовнича країна, і якщо ви вмієте водити, то краще орендуйте автомобіль під час відпустки. Ця країна підходить для самостійних подорожей - відмінне асфальтове покриття навіть в горах і селах, безпеку на вулицях, привітний народ, зрозумілу мову, ті ж правила на дорозі і можливість їздити з російськими правами.

Ціна за оренду авто буде залежати від року випуску, потужності двигуна, класу авто і сезону. Наприклад, в травні або вересні малолітражку можна орендувати за 20-25 євро / добу, кабріолет або джип - 40-50 євро, а в серпні ціна зросте на 50%.

Найпопулярнішим і перевіреним сервісом по оренді авто в Чорногорії є http://montenegro.rentacarfor.me

Якщо ви боїтеся серпантинів або не сідайте за авто, то альтернативою стануть автобуси. Вони ходять чітко за розкладом по всій країні, а також в сусідні країни. Побачити розклад між важливими містами можна на https://busticket4.me/ Тут можна оплатити квиток, але сідає в автобус обов'язково з роздруківкою, варіант з показом на екрані телефону не підходить.

Також квиток можна купити на автостанції хоч за 10 хвилин до відправлення автобуса, місця зазвичай є завжди. Між найближчими містами і пляжами по узбережжю Чорногорії ходять локальні автобуси, розклад шукайте на зупинках на трасі. Зазвичай проїзд коштує 1 - 2 євро.

Таксі - ще один спосіб пересуватися по Чорногорії. Влітку ціна на послуги таксі зростає в 2-3 рази в курортних містах, а в Подгориці і на півночі залишається колишньою. Наприклад, влітку в Будві за старт беруть 1 євро + 1 євро за кожен км, а в Подгориці - 0,4 євро за км і 0,5 за старт. Але ціни скрізь різні, все залежить від перевізника. Одна порада - не сідайте до приватних таксистів, зазвичай вони виловлюють туристів у старих міст і заманюють тим, що працюють по лічильнику. Вартість поїздки може бути в 3 - 10 разів вище звичайного. У офіційних служб таксі на номерних табличках є букви TX, назва компанії з телефоном на дверях і капоті. Більш докладно про транспорт в Чорногорії написано в цієї статті .

IndependenTravel.ru

Скільки брати грошей в Чорногорію?
І останній секрет для тих, хто економить у відпустці - питайте у офіціантів «Які готові страви є сьогодні?

Новости