Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Який рис для плову пропарений чи ні. Секрети приготування плову: від казана до рецепта.

  1. Який потрібен рис для узбецького плову в казані?
  2. Який рис потрібен для розсипчастого плову в мультиварці?
  3. Як вибрати рис для плову?
  4. Який вибрати рис для плову
  5. Коричневий рис для плову
  6. Білий рис для плову
  7. Пропарений рис для плову
  8. Червоний рис для плову
  9. Довгозерний рис для плову
  10. Як вибрати рис для плову
  11. Як промити рис для плову
  12. Співвідношення рису і води для плову
  13. Кращий рис для плову
  14. Ціна на рис для плову
  15. Відео: як правильно варити рис для плову
  16. Готуємо плов по-узбецьки в казані
  17. склад:
  18. види рису
  19. сорти рису
  20. Правила вибору рису для плову
  21. Який спеціальний рис краще використовувати для плову
  22. Обробка рису перед приготуванням
  23. рецепти плову
  24. Плов з бурого рису в мультиварці
  25. круглий рис
  26. довгий рис

Справжні цінителі плову знають, що отримати ідеальний результат при приготуванні страви можливо за умови відмінної якості рису. Але як же вибрати кращий і найбільш підходящий для цієї мети варіант? Адже торговельна мережа рясніє широким асортиментом цього продукту. Ми сьогодні спробуємо максимально повно розкрити це питання і розповімо, який потрібен сорт рису для, і як правильно його вибрати.

Який потрібен рис для узбецького плову в казані?

Рис для плову повинен володіти рядом властивостей, які забезпечать ідеальний смак готового блюда. Серед них здатність прекрасно вбирати в себе вологу, жири і поглинати аромати, збільшуючись в кілька разів. Поряд з цим рисинки повинні прекрасно тримати форму, не склеюватися в процесі приготування і тим самим сприяти розсипчастості плову.

Для приготування узбецького плову кулінари вважають за краще використовувати рис сорту «девзіра», який був спеціально виведений селекціонерами для цієї мети. Він має специфічний кремового відтінку, солодкуватий солодовий смак і чудовий аромат, який досягається завдяки особливим принципом обробки зерняток лущенням.

Однак можна також взяти за основу пропарений рис і рис сортів «Жасмин» і «Супер Басматі». Вони також відповідають всім необхідним перерахованим вище вимогам, чудово просочуються прянощами, жирами і вологою і створюють неповторний смак східного блюда.

Який рис потрібен для розсипчастого плову в мультиварці?

При виборі рису для приготування плову в мультиварці дуже важливо, який результат ви бажаєте отримати. Якщо ви шанувальник традиційного узбецького плову і не визнаєте «підробок», то ідеальними будуть сорти перераховані вище. Тільки вони дозволять насолодитися тим самим незабутнім східним смаком.

Менш педантичним і вибагливим споживачам можна використовувати абсолютно будь-який рис, який є у вас в запасі. Головне, щоб він не мав сторонніх запахів, домішок сміття і був якісним. при правильному приготуванні і дотриманні пропорцій крупи і води в мультиварці можна отримати гідний результат. Чудо-девайс сучасної кулінарії створює кращі умови для цього.

Як вибрати рис для плову?

Навіть якщо рис, який ви збираєтеся придбати для приготування плову, потрібного сорту і як стверджує продавець відмінної якості, зверніть увагу на його поверхню і структуру. Особливо серед елітних сортів досить часто зустрічаються підробки.

У справжнього якісного рису ребриста структура і ніяк не гладка. Серед загальної маси не повинно бути надламаних і пошкоджених зерен, інакше це буде свідчити про їх крихкості і абсолютної непридатності такого рису для приготування плову. Швидше за все, у вас при використанні такої крупи вийде в'язка кашка. Якщо є така можливість, краще перевірити рис як то кажуть «на зуб». При розкусуванні якісне зерно не повинно кришитися, а тільки розділяється на дві пружні половинки.

Справжні цінителі плову знають, що отримати ідеальний результат при приготуванні страви можливо за умови відмінної якості рису

Єдиним незаперечним вимогою при приготуванні будь-якого плову є ретельне промивання рису до отримання прозорої води. Деякі кулінари вважають за краще замочувати рисову крупу протягом тридцяти хвилин. Це дозволяє знизити клейкість зерен і скоротити ймовірність отримання в результаті липкою каші.

Тепер ви знаєте, як вибрати хороший рис для приготування правильного плову . Але не забуваємо також, що крім рису якісними повинні бути інші компоненти страви і. Тільки в цьому випадку страва буде мати відмінний результат і порадує вас і ваших близьких і друзів ідеальним смаком.

Досвідчені кулінари знають, що отримати смачний плов можна, лише обравши відповідний сорт рису. Проте, це видається важким завданням, враховуючи сучасний вибір крупи, пропонованої в магазинах. Як же вибрати ідеальний зерно для приготування узбецького страви?

Який вибрати рис для плову

Крупа, яку використовують для готування плову, повинна володіти рядом властивостей, наприклад, прекрасно вбирати воду, аромати, жири інших продуктів. Крім того, зерна повинні тримати форму, не злипатися один з одним в процесі варіння, інакше страва не буде розсипчастим. Який рис краще використовувати для плову? Переважно, на думку фахівців, готувати його з сорту девзіра, спеціально виведеного селекціонерами. Така крупа має красивий бежевий відтінок, приємний запах і злегка солодкий смак . Розглянемо інші рисові сорти в якості інгредієнтів для плову.

Коричневий рис для плову

Даний сорт зерен піддається мінімальній обробці, тому зберігає в складі максимум корисних компонентів і має легкий присмак горіхів. Крупа містить мідь, цинк, йод і безліч інших елементів, необхідних людському організму. Середній час його варіння становить півгодини, а термін зберігання продукту менше, ніж у інших видів рису, тому тримати його довго в домашніх умовах не можна. Ще одним недоліком такої крупи є її дорожнеча.

плов з бурого рису відрізняється не тільки цікавим смаком, але також низькою калорійністю і мінімальним вмістом крохмалю, на відміну від білої крупи. Крім узбецького страви, готувати з бурих зерен можна інші гарніри і навіть смачні десерти . Деякі сучасні рецепти плову передбачають поєднання темного з довгозернистим білим рисом. Крім незвичайного виду, таке рішення приготування страви є економічним.

Білий рис для плову

Шліфований рис має білий колір, може бути напівпрозорим і мати довгасту або круглу форму. Оскільки в процесі обробки зерна втрачають практично всі свої цінні властивості, вони значно поступаються в користь бурою крупі. Проте, завдяки шліфовці збільшується термін зберігання бакалії. Великим плюсом білої крупи, як основи для плову, є швидкість її приготування (на варіння йде всього близько 15 хвилин). Який рис краще для плову:

  1. Басматі. Довгі зерна вирощують в Пакистані і Індії. Вони мають дуже приємний смак, при варінні розбухають і стають вдвічі більше. При правильному приготуванні крупа вийде розсипчастою, цільної і м'якою. Для плову це дуже хороший варіант.
  2. Арбор. Це середньозерний або круглозерний рис. При варінні він дуже активно насичується запахи і смаки інших інгредієнтів, тому відмінно підходить для приготування плову, різотто, інших багатокомпонентних страв.
  3. Краснодарський рис. Може мати круглу форму або трохи витягнуту. З нього готують смачну кашу, він підходить для готування супів, плову та інших страв, але перед варінням зернятка краще замочувати.
  4. Жасмин. Цей сорт має красивий білий колір і вирощується в Таїланді. При варінні крупа прекрасно зберігає форму, не розварюючись і не сліпа. готувати смачний рис варто в казані або глибокій сковороді під закритою кришкою.
  5. Індіка. Ідеальний для плову варіант, оскільки не розварюється і виходить розсипчастим, добре вбирає бульйон, запахи, смаки.


Ідеальний для плову варіант, оскільки не розварюється і виходить розсипчастим, добре вбирає бульйон, запахи, смаки

Пропарений рис для плову

Завдяки технології пропарювання зберігається велика частина цінних компонентів у складі крупи. Після такої обробки рисові зерна мають легкий золотистий відтінок, який йде в процесі варіння. Пропарений продукт не склеюється і за кількістю вітамінів / мікроелементів може конкурувати з бурим. Недоліки пропареного рису - його відносно висока ціна, в порівнянні з іншими видами шліфованих зерен і збільшений час приготування, яке складає близько 30 хвилин.

Плов з пропареного рису виходить дуже смачним, при цьому замочувати попередньо продукт не потрібно. Варто лише промити зернятка під проточною водою. Якщо залишити їх в рідини надовго, його структура зруйнується і рис стане занадто ламким. Існує безліч видів пропареної крупи, кожен з яких призначений для приготування певних страв. Який рис брати для плову:

  • Жасмин або Супер Басматі (прекрасно просочуються жирами, ароматами спецій, тому ідеально підходять для готування східного блюда);
  • Янтар (даний сорт спеціально вирощується для пропарювання, має красивий золотистий відтінок і велике довгасте зерно).


Жасмин або Супер Басматі (прекрасно просочуються жирами, ароматами спецій, тому ідеально підходять для готування східного блюда);   Янтар (даний сорт спеціально вирощується для пропарювання, має красивий золотистий відтінок і велике довгасте зерно)

Червоний рис для плову

Даний вид крупи особливо багатий залізом, а якщо ступінь обробки зерен була низькою, то в них збереглися вітаміни групи В, інші цінні компоненти. Рис для узбецького плову сорти Рубін дуже корисний, тому дієтологи рекомендують частіше вживати його в їжу. Завдяки збереженій оболонці такі зерна містять величезну кількість клітковини. Гурмани цінують червону крупу за її незвичайний колір (оцінити його ви можете на фото) і ледь помітний горіховий запах. Проте, щоб страви виходили смачними, необхідно знати, як приготувати зерна, інакше їх буде складно пережувати.

Який рис потрібен для плову в казані? Для цього ідеально підходить девзіра - культура, що виростає в центральних районах Узбекистану. Це єдиний сорт, який пристосований під місцеві умови (інші рисові культури тут не ростуть). У відповідний сезон девзіра не дуже складно знайти на ринках Росії. Сорт має ідеальні для приготування східного блюда властивостями - він чудово вбирає бульйон, сік овочів і аромат приправ, тому як не можна краще підходить для плову.

Довгозерний рис для плову

Така крупа при готуванні збільшується в розмірі, що не злипається, зберігає свою цілісність. Довгозернистим сорти можна придбати в будь-якому магазині, проте для плову краще пошукати справжній узбецький рис девзіра. Якщо часу на це немає, можна додавати в блюдо і інші види довгозернистим крупи, наприклад, сорти Лазер або Басматі. Головними їх перевагами є:

  • здатність зберігати форму при варінні;
  • хороша вбираність рідини, ароматів;
  • доступність;
  • швидкість варіння.

здатність зберігати форму при варінні;   хороша вбираність рідини, ароматів;   доступність;   швидкість варіння

Як вибрати рис для плову

Можна просто взяти в магазині упаковку продукту, на якому написано «Для плову», але за відсутності такої, доведеться вибирати сорт самостійно. Який рис підходить для плову:

  1. Щоб отримати розсипчасту структуру, краще вибирати пропарені зерна типу Басматі або Жасмину. Крім того, для східного блюда підходить суміш пропареного з диким рисом.
  2. Під час покупки не соромтеся спробувати зерно: якщо воно розкушує легко, то краще утриматися від покупки (каша вийде липкою і може розваритися).
  3. При виборі фасованого продукту крізь упаковку повинні бути видні зернятка, які повинні бути цільними і не містити зайвого сміття.
  4. В ідеалі поверхня рисинок повинна бути трохи шорсткою і ребристою.
  5. Круглі зерна не підходять для узбецького страви, тому віддавати перевагу варто довгозернистим рису.
  6. Продукт не повинен мати неприємний запах.

Як промити рис для плову

Якщо не підготувати крупу до варіння, можна зіпсувати всю страву. Як підготувати рис для плову? Перше, що необхідно зробити - видалити максимальну кількість крохмалю, з цією метою рис заливають гарячою водою (Не замачівая) і відразу ж її зливають. Таку процедуру повторюють до 5 разів, поки рідина не придбає прозорість. При цьому в останню воду можна додати куркуму, яка забарвить в красивий тон і оживляти зернятка легким приємним смаком.

Як приготувати крупу? Щоб вона розбухла, залиште зерна (за винятком пропарених) в воді на 30-60 хвилин. Якщо ж ви вибрали девзіра або Самарканд, рис краще замочувати довше. Досвідчені кухарі вважають, що для приготування узбецького страви підійде практично будь-який сорт, головне - правильно підготувати зерна, тому ігнорувати цей аспект не варто.

Досвідчені кухарі вважають, що для приготування узбецького страви підійде практично будь-який сорт, головне - правильно підготувати зерна, тому ігнорувати цей аспект не варто

Співвідношення рису і води для плову

Пропорції варто підбирати з урахуванням способу приготування страви. Наприклад, по узбецькому рецептом рідини має бути менше, ніж інших інгредієнтів: на 400 г м'яса і таке ж кількості рису береться до 700 мл води (включаючи зірвак - бульйон). Як приготувати азербайджанське блюдо? Пропорції рису і води для плову розраховуються інакше, оскільки всі інгредієнти готуються окремо і тільки в кінці змішуються в одній ємності. В даному випадку рідини слід брати в три рази більше, ніж злаків. При готуванні в мультиварці, води наливають так, щоб вона на 2 см покривала крупу.

Кращий рис для плову

Навіть знаючи відповідні сорти рису для плову, можна розгубитися в магазині - асортимент продукції від різних виробників дуже великий. Нижче представлений рейтинг з фото марок, що пропонують якісний продукт . З якого рису краще готувати плов:

  1. Довгозернистий. Оптимальний вибір для плову / різотто - це Басматі і Жасмин. Хорошу продукцію пропонують марки Містраль і Національ. Жасминову крупу, крім того, можна придбати від компанії Scotti.
  2. Бурий. Коричневі зерна вважаються найкориснішими, в Росії їх пропонують лише деякі марки, що спеціалізуються на рисі. Непогану продукцію можна купити у Агро-Альянсу.
  3. Червоний. Хорошим вибором для східних страв і гарнірів є довгозернистий червоний рис від Ярмарки Платинум.
  4. Девзіра. Цю крупу найкраще купувати не в магазині, а у ринкових торговців.
  5. Арбор. Хороша продукція у компаній Gallo і Містраль. Для приготування плову Арбор підходить ідеально, оскільки добре насичується соусом і ароматами інших інгредієнтів.


Для приготування плову Арбор підходить ідеально, оскільки добре насичується соусом і ароматами інших інгредієнтів

Ціна на рис для плову

Вартість продукту залежить не тільки від сорту бакалії, але і від марки-виробника. Є можливість рис для плову купити в інтернет-магазині, будь-якому супермаркеті або на ринку, де його продають узбеки склянками. В останньому випадку ви можете ретельно вивчити якість зерняток і спробувати їх перед придбанням. При покупці через каталог онлайн-сервісу товар можна замовити прямо на будинок, а в супермаркеті зручніше вибирати (можна відразу ознайомитися з інформацією про продукт, що є на упаковці). Приклади цін і фото популярної продукції:

  • Агро-Альянс для плову - 95 рублів;
  • Містраль Арбор - 280 рублів;
  • Жасмин Національ - 150 рублів;
  • Амеро Бурштиновий пропарений - 120 рублів.

Відео: як правильно варити рис для плову

Часом вчені, працюючи над яким-небудь проектом глобального масштабу, замість наукового відкриття винаходять зовсім не те, чого від них чекали. Наприклад, хотіли ліки від стенокардії, а отримали «Віагру». Так що там вчені! Будь-який з нас, вирішивши приготувати плов, може в підсумку отримати кашу з м'ясом. А все тому, що ми не знаємо, який рис потрібен для плову.

Що не кажи, а вибрати рис для плову не дуже просто. Сьогодні на планеті культивують близько 8000 різновидів рису, причому у кожного сорту є особливості. І якщо їх знати, нехай не всі, але основні, то рис вже не буде для нас таким загадковим.

Прийнято класифікувати рис залежно від довжини зерна. Перш ніж вибрати рис для плову, потрібно вивчити характеристики різних сортів, і це допоможе нам найкращим чином використовувати його в ту або іншу страву.

Довгий зернистий рис

характеристика

Такий рис є легким і не липким (крім жасминового рису, який трохи липне). Довгі зерна легко відокремлюються одна від одної після кулінарної обробки, якщо при варінні їх не перемішувати.

застосування

Найкраще використовувати довгі зернові сорти в гарячих стравах, оскільки вони тверднуть при охолодженні. Ви можете сміливо вибирати ці сорти для приготування супів або плову. «Басматі» є одним з найпоширеніших сортів довгого зернистого рису. Він ідеально вписується в легку і ароматну індійську або азіатську кухню.

назви сортів

«Звичайний довгий рис», «Ароматний жасминовий» і «Басматі».


«Звичайний довгий рис», «Ароматний жасминовий» і «Басматі»

Розглянемо докладніше найбільш поширені сорти:

  • Рис липкий, його ще називають солодким або восковим, буває як довгим, так і коротким. Він стає майже напівпрозорим після приготування. Кращий спосіб його готування - на пару.
  • «Арбор» незамінний в італійській кухні. Його перевага полягає в здатності вбирати багато води при кулінарній обробці, після чого він набуває м'яку текстуру.
  • Рис «Жасмин» - довгий зернистий із запашним ароматом. Серед інших сортів відрізняється тим, що в процесі приготування набуває клейкість і залишається м'яким після охолодження. Він ідеальний для солодких страв.

Читайте також:

Більшість рисових сортів отримують із цільного зерна після його обробки. Залежно від ступеня обробки розрізняють такі види рису:

  • Мінімальною обробці піддається коричневий рис. Він містить в собі зародок і більшу частину висівок. Цей вид найбільш насичений поживними речовинами.
  • Білий вид - найвідоміший, отриманий після максимального очищення - так званої шліфування.
  • Попередньо пропарений рис - вид, який піддається спеціальній високотемпературній обробці для максимального збереження в зерні поживних елементів.

Таким чином, для плову також можна використовувати довгий зернистий коричневий рис.

Готуємо плов по-узбецьки в казані

Відмінною рисою узбецького плову є те, що рис готують в м'ясному бульйоні, відомому як зирвака, з овочами на повільному вогні. Вариться він до повного випаровування або вбирання рідини. При цьому рис повинен залишитися розсипчастим. Ось чому для такого плову використовуються довгі зернисті сорти. Зазвичай це «Басматі».


традиційно узбецький плов готується з бараниною. Ще однією особливістю цієї страви є те, що в нього додають барбарис, який додає смаку плову додаткове багатство. Плов готують в широкому котлі - казані над вогнем. У наших кухонних умовах доведеться скористатися чавунної каструлею на газу.

склад:

  • 1 кг без кісток ноги ягняти (шматками до 5 см);
  • 400 г довгого зернистого рису «Басматі»;
  • часник - 1 ціла головка;
  • 2 цибулини;
  • морква - 4 шт .;
  • 2 ст. л. насіння кмину;
  • коріандр в насінні - 2 ст. л .;
  • чорний перець - 1 ч. л .;
  • барбарис - 100 г;
  • овочевий бульйон - 0,5 л;
  • сіль - до 2 ст. л .;
  • 2-3 ст. л. олії рафінованої рослинної.

приготування:

  1. Рис закладається в чашку і заливається окропом, а потім настоюється від 40 до 50 хв.
  2. Тим часом м'ясо злегка обсмажують, після чого готується м'ясний бульйон з додаванням овочів, спецій і цілого часнику. Вариться бульйон близько півгодини.
  3. Потім промивається рис і по готовності додається в бульйон. Необхідно, щоб вода покривала рис приблизно на 6-10 мм, тому в казан повільно вливають окріп, солять і злегка перемішують.
  4. Готується плов при закритій кришці на повільному вогні. Рис повинен розм'якшити, а вода - вбратися. Це займе близько 20-25 хв.


Це займе близько 20-25 хв

Якщо ви до цього місця читали все уважно, то вже, напевно, змогли здогадатися, який рис найкраще підходить для плову. Правильно - це довгий зернистий «Басматі» або звичайний, причому рис може бути коричневим. Щоб плов в мультиварці вийшов розсипчастим, візьмемо звичайний білий довгий рис.

Так само, як і в приготуванні узбецького плову, рис попередньо добре промивається і заливається приблизно на годину водою. За цей час у вас буде можливість приготувати інші інгредієнти. Готувати плов в мультиварці потрібно в ручному режимі, встановивши температуру 100 ℃, при закритій кришці. Час готування - 23 хвилини. По готовності мультиварку вимкніть, а плов нехай ще постоїть 10 хвилин, щоб рис добре настоявся.

24 квітня 2016 10577

Щорічно вирощується понад півсотні тонн всіляких видів рису, адже з нього можна приготувати безліч смачних страв. Він багатий білком, якого містить близько 8%, а також в ньому містяться корисні мікроелементи, які дуже важливі для здоров'я.

Зараз важко повірити, що рис був забутий практично на півтора тисячоліття через популярність інших злаків. Але зараз неможливо уявити собі східну кухню без цього смачного гарніру. Перше блюдо, яке приходить на думку при згадці рису - це, звичайно ж, плов.

Про секрети його приготування і про те, який рис для нього краще вибрати, ви можете прочитати в цій статті.

види рису

Традиційно рис ділять на види за типом зерна і способу його обробки. Обробивши навіть один і той же сорт рису різними способами , Можна отримати абсолютно інший смак і повністю змінити його властивості.

Види рису за типом обробки зерна:


сорти рису

Кількість сортів рису обчислюється сотнями, тому немає ніякого сенсу перераховувати їх всі. На кухні найбільш часто використовуються лише 4-5 видів. Одні види досить рідко можна знайти на полицях магазинів біля будинку, так як вони досить дорого коштують. До них відносяться:

  • «Жасмин». Цей рис є одним з, так званих, елітних сортів. Таке звання він отримав завдяки тонкому молочному смаку, м'якості і розсипчастості. Його часто використовують для приготування східних страв з великим додаванням прянощів. При варінні він стає дуже ароматним, вологим і клейким, але при цьому не склеюється між собою;
  • «Басматі». Цей вид рису часто називають «королем», за його неповторний горіхово-молочний смак і аромат. Він є одним з найдорожчих сортів, завдяки довгим зернам, які ще збільшуються під час варіння. Басматі є відмінним гарніром для страв з м'яса і риби в східному стилі. Обробляється він найчастіше за допомогою пари, що, як уже відомо, зберігає до 90% корисних властивостей в його складі;
  • Дикий рис. Такий вид рису є чемпіоном за кількістю що містяться в своєму складі корисних вітамінів і мінералів. Правда, не будь-середньостатистична сім'я зможе дозволити собі їсти його часто через його дорожнечу. Для дівчат, що стежать за своєю фігурою, він може стати справжнім порятунком, адже при низькій калорійності відмінно насичує і надовго позбавляє почуття голоду. Як правило, зерна цього виду мають чорний або темно-коричневий колір, а використовуватися можуть і для солодких десертів, і для наслідках гарнірів. Його прийнято змішувати з довгозерний пропарений рисом;
  • «Арбор». Він відмінно підходить для приготування супів, так як в процесі варіння стає кремовим, а також часто використовується для різотто;
  • Решта сортів. Існує особливий рис для приготування суші. Його унікальність полягає в особливій склеиваемость рисинок між собою. Є бурий рис, десертний і повітряний. Також є дивовижний червоний рис, який містить величезну кількість клітковини, і червоно-бурий рис, який використовують для узбецького плову.

Правила вибору рису для плову

То який же рис краще вибрати для плову з усього цього різноманіття?

Звичайно, ви можете піти простим шляхом і взяти в магазині той, що з поміткою на упаковці «для плову», але, якщо такого в вашому магазині не знайшлося, то скористайтеся наступними порадами:

  1. Для отримання розсипчастої структури плову використовуйте пропарений рис, «Жасмин», «Басматі» або суміш пропареного рису з диким;
  2. Спробуйте зерно «на зуб», якщо легко вийшло його розкусити, то краще утриматися від приготування з нього: ви ризикуєте приготувати рисову кашу, а не справжній плов;
  3. Перевірте поверхню зерна: вона повинна бути не гладкою, а злегка ребристою;
  4. Вибирайте довгасті сорти довгого рису . Круглий не підходить для плову;
  5. Якщо під час приготування ви помітили, що рис не збільшується в розмірах і пригорає, то не використовуйте його для плову в наступний раз. Можливо, з нього вийде смачна заправка для супу або каша;
  6. Уважно читайте склад: ніяких ГМО в ньому бути не повинно;
  7. Вибирайте упаковку, в якій чітко можна розглянути зерна: вони не повинні бути зламаними і містити сміття;
  8. Перед приготуванням відчуєте аромат рису: він не повинен бути відштовхуюче неприємним.

Який спеціальний рис краще використовувати для плову

Важливо знати, що існує особливий вид, який спеціально був виведений для приготування плову, - це «девзіра». Завдяки особливим умовам вирощування, а також обробці, він не тільки дуже ароматний, але і здатний вбирати в себе багато води, м'ясного жиру і спецій, що надає готовому плову непередаваний насичений смак.

Правда, недобросовісні виробники часто намагаються підробити цей вид рису. Щоб не дати себе обдурити, перевірте його:


Обробка рису перед приготуванням

Для того, щоб отримати розсипчастий і смачний плов, мало вибрати правильний рис, його ще потрібно правильно підготувати:

  • Ретельно змийте з рису весь храхмал, адже саме він може сприяти склеювання;
  • Замочіть рис в теплій підсоленій воді на півгодини. Сюди можна додати трохи спецій для плову або шафрану.

рецепти плову

Узбецький плов в казані

Це справжній делікатес і багато чоловіків вважають своїм обов'язком вміти готувати справжній узбецький плов. У кожного поважаючого себе кулінара, напевно, існують свої секрети приготування. Ось лише один з безлічі варіантів.

Складові:

  • 3 головки часнику;
  • Кілограм баранини;
  • 300 мілілітрів рослинного масла;
  • Кілограм рису;
  • Кілограм моркви;
  • 3 цибулини;
  • Пекучий перець і зіра.

Налийте в казан рослинна олія і Перекалля його на великому вогні. Прожарте в ньому очищену цибулину.


Прожарте м'ясо до появи золотистої скоринки і вийміть його.

Знову розжарите масло і обсмажте на ньому крупно порізану кільцями цибулю, додайте до нього м'ясо і ще посмажте. Додайте до м'яса і цибулі порізану соломкою моркву і підсмажте протягом десяти хвилин.


Додайте зіру і залийте все гарячою водою, щоб воно покрило вміст казана на один сантиметр. Додайте перець, а коли вода закипить, зменшіть вогонь і протушкувати протягом сорока хвилин. Додайте чайну ложку солі і половину чайної ложки червоного перцю. Неочищений часник вставте в масу і засипте рисом. Зверху залийте літром гарячої води так, щоб вона покрила його і височіла на півтора сантиметра.


Знову збільшіть вогонь і зменшіть його відразу після закипання. Після того, як рис вбере всю воду, накрити його кришкою і залишити до готовності на малому вогні близько двадцяти хвилин.



Плов з бурого рису в мультиварці

Для того, щоб насолодитися смачним пловом , Не обов'язково мати казан, досить бути володарем домашньої помічниці - мультиварки.

Складові:

  • Півкіло бурого рису;
  • Півкіло м'якоті свинини;
  • 2 моркви;
  • 3 ріпчасті цибулини;
  • Голівка часник;
  • 700 мілілітрів води;
  • Рослинна олія;
  • Спеції.

Добре промийте рис перед приготуванням і залиште постояти в чаші з водою.

Поріжте м'ясо невеликими шматками прожарьте на режимі «жарка» протягом десяти хвилин.

В цей час наріжте цибулю півкільцями, а моркву соломкою. Встановіть час на режимі «жарка» ще на п'ять хвилин і закиньте овочі в чашу.

Поки смажаться м'ясо і овочі, почистіть часник, але не ріжте його, а також закип'ятіть чайник.

Після закінчення смаження, додайте спеції і часник, а також залийте все водою.

Посоліть за смаком і залиште гаситися на режимі «Гасіння» протягом двадцяти хвилин.

Після закінчення гасіння, додайте рис і поставте мультиварку на режим «Варка» на годину.

Для остаточного приготування залиште плов на п'ятнадцять хвилин під закритою кришкою.

Смачного!

Як бачите, вибрати ідеальний рис для плову не так вже й складно. Якщо ви будете дотримуватися всіх правил, то зможете приготувати смачне блюдо , Яке може стати улюбленим у вашій родині! Успіхів!

Найпопулярнішим видом рису, які використовуються в сучасній кулінарії, є пропарений рис. Його цінують за:

  • відмінні смакові якості;
  • м'якість;
  • цілісність;
  • крихкість;
  • легкість приготування.

Візуально відрізнити пропарений рис від інших видів дуже легко - його зерно має напівпрозорий золотистий відтінок. У процесі приготування пропарений рис втрачає свій колір, стаючи білим.

Увага! Приготування пропареного рису вимагає трохи більше часу, ніж приготування інших видів.

Отримують цей продукт шляхом обробки зерна. Для цього неочищений рис замочують, обробляють під тиском паром, а потім сушать і шліфують. Парова обробка рису дозволяє отримати продукт високої якості, який зберігає вітамінно-мінеральний склад.

Використання пропареного рису при приготуванні плову має свої переваги:

  1. Він не вимагає попереднього промивання.
  2. Його не потрібно заважати.
  3. Майже не прилипає до дна посуду.
  4. Зберігає вітаміни.
  5. Має високу живильну цінність.
  6. При однаковому обсязі готового блюда, крупи знадобиться менше.
  7. Відсутність глютену в пропареному зерні, робить його вживання можливим при целіакії.

Увага! Незважаючи на всі переваги пропареного рису, він не дуже підходить для традиційного східного плову, оскільки має специфічний смак.


Найпопулярніший рис для плову - басматі

круглий рис

Різновид шліфованого рису - круглий рис, відрізняється:

  • високим вмістом крохмалю;
  • швидкістю приготування;
  • низьким вмістом вітамінів і мікронутрієнтів;
  • тривалим терміном зберігання;
  • високою калорійністю.

Він має округлу форму і довжину до 5 мм. Круглозерністий рис практично не прозорий.

Серед популярних сортів круглого рису особливо виділяються:

1. «Арбор» - рис з великим округлим зерном і ніжним горіховим смаком, традиційно використовується в італійській кухні для приготування різотто.

«Арбор» в процесі приготування легко вбирає аромат інших продуктів. Крім того, незважаючи на високий показник крохмалю, він при варінні зберігає щільну серцевину.

2. «Камоліно» або єгипетський рис, відрізняється високими смаковими якостями і клейкістю. В процесі обробки в «Камоліно» додають трохи пальмового масла, яке після шліфування зерна надає йому перловий відтінок. Такий рис є основою деяких східних страв, наприклад, долми. Він також підійде для приготування рису з овочами або начинки для пирогів.

«Камоліно» часто використовується, як альтернатива іншим сортам круглого рису, при приготуванні:

  • іспанської паельї;
  • англійського пудингу;
  • японських суші;
  • молочної каші;
  • десертів.

3. «Краснодарський» рис - найпівнічніший сорт рису, і єдиний вирощується в Росії. Він має класичний смак, і як інші сорти круглого рису, служить інгредієнтом:

  • пудингів;
  • суші;
  • запіканок;
  • десертів.


пудингів;   суші;   запіканок;   десертів

4. «Нішікі» - японський сорт рису, який використовується для приготування ролів, суші. Готовий рис покритий клейстером, але зберігає пружність.

Увага! Для приготування плову, більшість сортів круглого рису не підходять. Виняток становить круглий рис сорту «Аланг» - недорогий узбецький рис, з високим вмістом крохмалю, традиційно використовуваний для повсякденного плову. Іноді, також може використовуватися «Краснодарський» рис. Але в будь-якому випадку, найкращим для приготування плову стане довгий рис.

довгий рис

Довгозерний рис є універсальним видом рису, використовуваним для Великої кількості європейських і східних страв, в тому числі він ідеально підходить для приготування справжнього плову. При приготуванні довгий рис не злипається.
Зерна довгого рису можуть бути шліфовані чи нешліфовані:

  • червоними;
  • бурими;
  • чорними.

Найбільш популярними сортами довгого рису є:

1. «Басматі» або тайський - елітний сорт з довгими напівпрозорими зернами, здатними в процесі приготування збільшуватися до 20 мм. Його відрізняють приємний смак і молочно-горіховий аромат. Може використовуватися для приготування індійського плову бір'яні.

2. «Садрі» - одна з різновидів «Басматі», вирощується в Ірані. Відрізняється подовженою формою зерна і прозорим жовтим кольором. Відноситься до елітних сортів рису.

3. Червоний рис (camarque) - нешліфований рис з насиченим складним смаком і горіховою нотою, використовується для приготування іранського плову плау Ахмар. Час приготування - до 45 хвилин.

4. «Домса» або «Домесіа» - іранський елітний дліннозерновой рис з насиченим ароматом.

5. «Чунгара» - ферментований рис, з прозорими бурштиновими або непрозорими бурими зернами, покритими кремово-білою пудрою, отриманої із залишків оболонки зерна і крохмалю. Вирощується в Узбекистані і Киргизії, ідеально підходить для східного плову.

Увага! При приготуванні, рис «Чунгара» стає білим і горбистим, готується швидко.

6. «Дев-зіра» - елітний сорт узбецького рису, спеціально створений для приготування ферганського або будь-якого іншого східного плову. Після збору зерна, рис «Дев-зіра» витримують до 3 років, чергуючи зволоження і сушіння. На останньому етапі, рис піддається лущення - процесу, в результаті якого, зерна набувають солодово-солодкий смак і покриття з коричневої пудри. При приготуванні рис «Дев-зіра» легко вбирає жир, воду, прянощі, збільшуючись в 2 рази, набуваючи насичений пікантний смак і аромат.


При приготуванні рис «Дев-зіра» легко вбирає жир, воду, прянощі, збільшуючись в 2 рази, набуваючи насичений   пікантний смак   і аромат

Рис Де-дивлячись - елітний сорт, використовується для приготування узбецького плову

Увага! «Дев-зиру» від підробок можна відрізнити за вагою, щільності, ребристості. Справжній рис сорту «Де-дивлячись» важкий на вагу, при розтиранні між пальцями, видає характерний хрускіт, якщо з зерна стерти коричневу пудру, то можна помітити тонку подовжню коричневу смужку, яка не видаляється.

7. «Лазар» - біло-кремовий рис, покритий крохмальної пилом, використовується для приготування бухарського, хорезмського, самаркандського і ташкентського плову. Готується дуже швидко, при приготуванні в розмірах зерно не змінюється.

8. «Дастар-сарики» - делікатесний сорт ферментованого рису, що вирощується в Ферганській долині. Відрізняється жовтим кольором, твердою консистенцією і специфічним ароматом. Витримавши кілька років в мішках обробку вологою і сушінням, рис дастр-сарики коптять, підвісивши прямо в мішках.

Крім перерахованих сортів для приготування східного плову підійдуть таджицькі і узбецькі сорти рису: «обшпарити» і «Кенджі», «Барахат», «Кора-Колтаков», «Акмаржан».

Як вибрати рис для плову - відео

Який потрібен рис для узбецького плову в казані?
Який рис потрібен для розсипчастого плову в мультиварці?
Як вибрати рис для плову?
Але як же вибрати кращий і найбільш підходящий для цієї мети варіант?
Який потрібен рис для узбецького плову в казані?
Який рис потрібен для розсипчастого плову в мультиварці?
Як вибрати рис для плову?
Як же вибрати ідеальний зерно для приготування узбецького страви?
Який рис краще використовувати для плову?
Який рис потрібен для плову в казані?

Новости