Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як вибрати перші гірські лижі (плюс рекомендації по моделям)

  1. Як вибрати перші гірські лижі
  2. Тільки хороші гірськолижні магазини
  3. Купуйте зі знижками
  4. Дорожче - не завжди краще
  5. Читайте відгуки та опису виробників
  6. Вибір гірських лиж
  7. Якої довжини брати лижі
  8. З кріпленнями або без
  9. конкретні рекомендації
  10. висновок

Вибери свої перші лижі без помилок!

Отже, вам сподобалися перші повороти на гірських лижах і ви готові зробити наступний крок. Тоді їдемо в магазин за першими власними лижами! Але як зрозуміти, що продавець запропонує вам те, що дійсно потрібно, а не продасть «подорожче-краще», або НЕ втюхати ті, від продажу яких йому світить великий бонус?

А ми для чого тут плаваємо туди сюди майже кожен день ?! Звичайно, щоб ви були щасливі і більше посміхалися, а не морщили лоб в сумнівах і страхах.

Наш батискаф давно борознить глибини гірськолижних курортів, і за цей час команда перепробувала сотні - без перебільшення! - сотні пар лиж. І ми впевнені: перед покупкою перших лиж треба серйозно підготуватися.

Це, до речі, досить приємний і корисний процес: з кожною наступною покупкою гірськолижного спорядження передчуття буде тільки зростати, а радість, великими хвилями, бити через край. Пишу і сам згадую, як я радів напередодні покупки нового спорядження. Як давно я не ходив в гірськолижний магазин!

Як вибрати перші гірські лижі

Як вибрати перші гірські лижі

Взагалі, вибрати перші гірські лижі не так складно, як здається. В основному, страхи надумані. Якщо будете слідувати описаним нижче рекомендаціям, то підете додому з потрібною парою цих чудових дощечок. А тепер придивимося до гірськолижного дну уважніше - воно встелили сотнями моделей!

Тільки хороші гірськолижні магазини

Отже, перше правило, якого необхідно дотримуватися - не купуйте гірськолижне спорядження в мережевих спортивних супермаркетах, де гірськолижне спорядження займає лише малу частину в величезному асортименті. Там, як правило, досить обмежений вибір, та й грамотного консультанта можна знайти далеко не завжди.

В результаті можете втратити час і гроші. Краще піти в перевірений магазин з гірськолижної спеціалізацією, і провести там пару годин в неквапливому спілкуванні з продавцем-консультантом.

У Москві це може бути Кант , Спорт Марафон , Тріал-спорт . З магазинів «Спортмастер» я б пішов тільки в ті, що позначаються « Pro ». У них більш технологічний асортимент, якісні сервісні центри і, як наслідок, більш досвідчений персонал. Шансів отримати професійну пораду в них більше.

Дуже хороші фахівці працюють і в магазинах ринку Екстрім . Ну а якщо поруч таких магазинів немає, то ваш шлях лежить в великий інтернет-магазин з хорошим асортиментом.

Всі згадані магазини представлені в інтернеті.

Купуйте зі знижками

Не варто в свої перші лижі вкладатися по-повній. Якщо ви купите їх з пристойною знижкою, то на швидкості і якості вашого катання це ніяк не відіб'ється. Та й мало хто зрозуміє на горі, що у вас лижі несвіжого сезону, якщо це вас так сильно турбує. У моделях і роках розбираються одиниці.

І так, до знижок!

Можна почекати зимових знижок (вересень-жовтень), коли в багатьох магазинах ціни знижуються на 20-30%, але вибір моделей або їх довжини (ростовки) вже може бути обмежений.

Ще більше знижки в кінці гірськолижного сезону (березень-квітень), потрібно тільки уважно стежити за ними на сайтах магазинів. Щовесни, неминуче, всі вони дружно влаштовують грандіозні розпродажі, які доходять іноді до 50-60% на окремі товари.

Пам'ятайте, що не тільки ви тепер знаєте про обвал весняних цін, тому постарайтеся з'явитися в магазині в числі перших. Інакше можна пролетіти з ростовой або забарвленням (останнє стосується дівчаток, адже лижі повинні підходити до костюму).

Ще один варіант - купити восени відповідну модель, випущену для минулих сезонів. Це дуже розумне рішення, так як на такі лижі ціни часто знижені круглий рік. Популярні моделі роками або не змінюються, або зазнають мінімальні доопрацювання.

Дорожче - не завжди краще

Ще раз скажу про ціну: дорожче - не завжди краще. Особливо, якщо ви тільки-тільки встали на лижі.

Часто виникає шалена думка про покупку спорядження дорогого і кращого (кращого, ніж у всіх на курорті). Відразу скажу, що таке спорядження, в 99% випадків, призначене для добре катаються і експертів.

Тут ситуація наступна: якщо ви вже активно займаєтеся і прокатні лижі для вас - минуле, тоді візьміть напрокат пару - іншу моделей в VIP-прокаті або постарайтеся взяти участь в тестах гірських лиж, які влаштовують різні бренди.

Щорічно на схилах комплексу «Кант» в Москві кожні вихідні можна спробувати моделі Blizzard і Elan, на початку сезону в Шерегеше завжди проводяться тести Head, Fischer і Scott, навесні на схилах «Роза Хутір» влаштовують фестиваль тестування.

Ніщо не замінить живого тестування лиж!

Майже в кожному серйозному прокаті на розвиненому гірськолижному курорті пропонується дві категорії спорядження:

  • Звичайне (усереднене, кондове, довговічне і недороге) і
  • VIP (топові моделі останніх років, в 1,5-2 рази дорожче перших)

Читайте відгуки та опису виробників

Якщо з тестами проліт, то можна скористатися каталогами, які кожен виробник публікує на своєму сайті. Багато хто вказує приблизний рівень вимог до техніки або відносять лижі до різних категорій:

  • Starter, Beginner (новачок, початківець)
  • Intermediate (середнячки)
  • Advanced (просунуті)
  • Experts (для експертів)

У кожного виробника своя політика просування лиж. Деякі прямо говорять, що така-то лижа призначені для новачка, тоді як для інших - початківці взагалі не існують. Не хвилюйтеся, нижче вас чекають конкретні рекомендації, пам'ятаєте?

І ось тут іноді виникає бажання прикупити собі кращого і дорогого. Ну ... Типу навіщось же мені брати IPhone 5, адже «шість ес» крутіше? Ось тільки з лижами ситуація зовсім інша. Будь-телефон можна використовувати за призначенням без будь-яких проблем. А ось з «крутими» лижами все набагато серйозніше.

Досвіду або технічної підготовки у новачка-середнячка не вистачить, щоб використовувати їх можливості. Набагато гірше, що «топові» моделі набагато жорсткіше і суворіше за своїм характером, і в результаті падати на них вам доведеться в кілька разів частіше, а змусити їх коритися вдасться далеко не завжди і не відразу.

Іноді таке «катання» може викликати реакцію типу: «так пішло воно все на ...», а цього нам не треба, вірно ?. Або слід спроба сплавити такі лижі наступного новачкові-цінителеві самого-самого (крадькома заливаючись фарбою від сорому).

Як вибрати перші гірські лижі

Вибір гірських лиж

Отже, вибір перших гірських лиж. Він складається з трьох кроків: перший - вибирайте універсальну (all-mountain) модель середнього або трохи нижче середнього рівня. Рівень моделі можна визначити за каталогом виробника, рекомендацій на сайті магазина або поставивши запитання продавця-консультанта.

Для довідки: ширина таких лиж - близько 72 ... 80 мм. Чим лижі вже в талії, тим краще вони будуть чіплятися за жорсткий схил на трасі. Чим ширше - тим стабільніше вони будуть на розбитому снігу. Ну а лижі середньої ширини найбільш універсальні.

Найпростіші (і звичайно - дешеві) лижі брати має сенс лише найбільш легким (тобто ваша вага набагато нижче середнього) і не дуже сильним лижникам. Значить, дивіться на другу або третю «знизу» модель в лінійці all-mountain моделей.

Всі моделі цієї категорії мають приблизно однаковим - середнім радіусом вирізу, так що особливо не замислюйтесь про цей параметр. Просто майте на увазі, що лижі з меншим радіусом вирізу (близько 13 ... 14 метрів) будуть легше управлятися, а моделі з радіусом ближче до 15 ... 16 м - кілька стабільніше йти широкими поворотами, ось і все.

Якої довжини брати лижі

З приводу довжини - «ростовки» рекомендація ще простіше: приблизно на 3 ... 7% коротше вашого зростання. Можна в лінійці відповідних моделей вибрати і так: якщо ваш зріст і вагу приблизно відповідає середньому, - вибираєте середню в лінійці модель. Зростання середній, але вага нижче - коротше, вага більше - достовірніше.

Але лижі «в зростання» краще не брати, навіть якщо вага сильно перевищує норму, в цьому випадку зверніть увагу на моделі більш високого рівня. Але не дуже захоплюйтеся.

З кріпленнями або без

Оскільки всі лижі цього рівня продаються з відповідними кріпленнями, то про кріпленнях поки просто не замислюйтесь. Попросіть продавця виставити відповідний розмір і зусилля спрацьовування і показати вам, як це робиться - потім стане в нагоді.

Про кріплення рекомендую пророкувати мою статтю Гірськолижні кріплення: принцип роботи і як вибирати .

конкретні рекомендації

Гаразд, це все загальні міркування. Отже, поговоривши з потрібними людьми, помножив це на свій досвід, нижче наводжу список провідних виробників, на які має сенс звернути найпильнішу увагу (вказані моделі сезону 2016-17, тобто ті, які можна буде придбати в магазинах цієї осені, а знижки на них будуть в кінці лютого-початку березня).

  • Atomic - Vantage X 77C (м'якше), Vantage X 75CTi. Дівчатам - Vantage X 77C W (м'якше), Vantage X 77 CTi W.
  • Blizzard - Quattro 7.4 Ti (м'якше), Quattro 7.4 Ca. Дівчатам - Quattro W 7.4 Ti (м'якше), Quattro W 7.4 Ca.
  • Elan - Explore 6 (м'якше), Explore 8. Дівчатам - Delight Prime (м'якше), Delight Supreme.
  • Fischer - Pro Mtn 77 (м'якше), Pro Mtn 80. Дівчатам - KOA 77 (м'якше), KOA 80.
  • Head - Strong Instinct Ti (жорсткіше), Supreme Instinct Ti. Дівчатам - Absolut Joy (м'якше), Super Joy.
  • Rossignol - Experience 75 Carbon (м'якше), Experience 77 Basalt. Дівчатам - Temptation 77 (м'якше), Temptation 80.
  • Salomon - X-MAX X8 (вужче, в основному для трас), X-Drive 8.0 Ti (ширше і жорсткіше, «на виріст»). Дівчатам - Cira (м'якше), Astra.

Якщо вирішите брати лижі минулих сезонів, поцікавтеся у продавців, які моделі передували зазначеним у списку вище. Мудрий продавець обов'язково вам допоможе купити саме те, що вам потрібно. Адже тоді ви знову прийдете в його магазин, коли виникне така необхідність.

До речі, ви можете легко роздрукувати будь-яку статтю, попередньо видаливши з неї все непотрібне, і йти з нею в магазин. Для цього клікніть на значок «принтер» у верхньому правому куті будь-якої статті, відредагуйте її, клікаючи на «зайві» картинки і абзаци:

висновок

Тепер ви отримали достатньо інформації, щоб правильно вибрати перші гірські лижі, а також дізналися, за скільки і де їх купувати. Далі, з набором польотних годин (а також кількості поворотів, швидкості і висоти), ви будете краще відчувати кожну нову пару лиж, і з цим прийде розуміння, які лижі вам більше подобаються.

І тоді на наш батискаф будете заходить рідше. Що й потрібно було довести! Адже моя мета - щоб ви, під зав'язку, набралися гірськолижного досвіду і знань і забули про підводний човен! Ну і якщо нудьгуватимете - заходите поговорити, я завжди вам радий.

Спливаємо ..., ні, одну секунду ...

Якщо стаття була корисною, а батискаф припав до душі, тоді підпишіться на нові статті і отримуйте гірськолижну користь прямо на пошту (ніякого спаму!).

Але як зрозуміти, що продавець запропонує вам те, що дійсно потрібно, а не продасть «подорожче-краще», або НЕ втюхати ті, від продажу яких йому світить великий бонус?
А ми для чого тут плаваємо туди сюди майже кожен день ?
Не хвилюйтеся, нижче вас чекають конкретні рекомендації, пам'ятаєте?
Типу навіщось же мені брати IPhone 5, адже «шість ес» крутіше?
», а цього нам не треба, вірно ?

Новости