Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

NEWSru.com :: На Тайвані правляча партія запропонувала узаконити одностатеві шлюби після самогубства французького професора

На Тайвані правляча Демократична прогресивна партія запропонувала узаконити в країні одностатеві шлюби після самогубства професора Національного університету Тайваню Жака Пікю, якому не вдалося підтвердити правовий статус відносин з її померлою від раку багаторічним партнером

На Тайвані правляча Демократична прогресивна партія запропонувала узаконити в країні одностатеві шлюби після самогубства професора Національного університету Тайваню Жака Пікю, якому не вдалося підтвердити правовий статус відносин з її померлою від раку багаторічним партнером, повідомляє PinkNews . Відповідний законопроект був винесений на обговорення на початку тижня.

16 жовтня уродженець Франції Жак Пікю викинувся з десятого поверху свого будинку. Смерть 67-річного професора, який викладав в університеті французьку мову, друзі назвали самогубством на тлі депресії, в яку він впав після смерті свого партнера Цзена Чінг-джао. Цзен, з яким француз прожив 35 років, помер від раку в 2015 році. Влада відмовила Пікю в праві брати участь в прийнятті медичних рішень в останні хвилини життя Цзена і не визнали його права на майно покійного.

ЛГБТ-співтовариство цієї азіатської країни посилило тиск на уряд на чолі з президентом Цай Інвень, яка при обранні в січні обіцяла захищати права ЛГБТ. "Скільки ще людських життів ми повинні втратити в результаті бездіяльності уряду?" - цитує британська газета The Guardian заяву тайванської асоціації ЛГБТ.

Гей-активісти кажуть, що смерть Пікю чимало сприяла зняттю соціальних табу і пом'якшення громадської думки про одностатеві стосунки. Лобістська група Pride Watch називає цю трагедію "поворотним моментом" в історії руху за права геїв. Намір Демократичної прогресивної партії змінити закон про сім'ю з урахуванням прав геїв і лесбіянок там вважають "проривом". "Ми бачимо, що 66% законодавців готові проголосувати за рівність в питаннях шлюбу, - каже активістка Pride Watch Сінді Су. - Вперше в історії Тайваню нас підтримує більше половини населення - 58,4%".

Очікується, що в суботу, 29 жовтня, понад 80 тисяч активістів вийдуть на вулиці столиці Тайваню Тайбея на найбільший в історії азіатський гей-прайд - 14-й за рахунком.

Автор законопроекту Ю Мей-ну визнається, що не мала б такої підтримки, якби не смерть Пікю: "Ця історія вразила людей. Активісти ЛГБТ були дуже розсерджені". Ю каже, що теж була "кілька засмучена", але це підготувало ґрунт для майбутнього успіху. "Час прийшов", - заявила вона. За її словами, закон може бути прийнятий вже в наступному році.

Відзначається, що на наступний день після публікації законопроекту прах Пікю і Цзена був розвіяний над морем на південно-східному узбережжі Тайваню.

Тайвань може стати першою азіатською країною, що визнала одностатеві шлюби

З країн Східної Азії тільки в Японії визнаються одностатеві шлюби, укладені в інших країнах, проте на самих островах одностатеві шлюби і союзи не укладаються. У всіх інших країнах Східної Азії - в Китаї, Тайвані, Гонконзі, Макао, Монголії, Північної і Південної Кореї - ні одностатеві шлюби, ні одностатеві партнерства не дозволені, хоча гомосексуальність декриміналізована.

Така ж ситуація в Південно-Східній Азії, де немає жодної країни, який визнає одностатеві шлюби. Крім того, в Брунеї за одностатеві відносини чекає смертна кара, в Бірмі - довічне ув'язнення, а в Сінгапурі геїв можуть засудити на два роки в'язниці.

Згідно сайту південноазіатського ЛГБТ-спільноти CambodiaOut , З толерантністю щодо геїв найкраще справи йдуть в Таїланді і на Балі (Індонезія), де багато готелів, барів, гестхаусов, спа, туристичних компаній, зорієнтованих на геїв, і розвинена відповідна секс-індустрія.

У Камбоджі гомосексуальність не заборонена, але супутня інфраструктура в порівнянні з іншими азіатськими країнами рудіментарна і зосереджена в основному в туристичних зонах (Сієм Ріп, Пномпень і Сіануквіль).

В екс-соціалістичному Лаосі з цим гірше, хоча заборони теж немає, і антрополог Девід Берлінер (Laboratoire d'Anthropologie des Mondes Contemporains, ULB) в своїй лекції стверджує, що "гейтопіей" (його термін) є або стає Луангпхабанг в Північному Лаосі, занесений ЮНЕСКО до списку Всесвітньої спадщини з 1995 року. Етнограф вважає "гейтопію" одним з ефектів "юнескоізаціі" (теж його термін).

У Малайзії кримінальний кодекс успадкував від колоніальної епохи криміналізацію содомії (в тому числі гетеросексуальної), а заодно і орального сексу, підживлює ісламом, офіційною релігією Малайзії, хоча гейському місця у вигляді клубів, барів, саун і спа є і там і до туристів поліція не занадто прискіплива.

Нарешті, в М'янмі чоловіча гомосексуальність заборонена статтею 337 бірманського КК; окрема, 469 стаття, забороняє одностатеві шлюби; є статті, які забороняють порнографію, непристойну поведінку і т. д. Місцеві геї поводяться тихо і туляться в барах Янгона.

Quot;Скільки ще людських життів ми повинні втратити в результаті бездіяльності уряду?

Новости