Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Любляна

  1. Площа Прешерна (Prešernov trg) і Трехмостовье
  2. Міська площа (Mestni trg)
  3. Собор святого Миколая
  4. Люблінський замок (Grad)
  5. Драконів міст (Zmajski most)
  6. Люблінський критий ринок
  7. Словенська національний театр опери та балету
  8. Люблінський університет

Незважаючи на те, що Любляна невелика, тут дуже багато історичних будівель, церков, пам'ятників, музеїв та інших визначних пам'яток. Все ж спробую скласти ТОП 8 місць, які повинні увійти в «must visit» список будь-якого туриста, що приїжджає в столицю Словенії.

Площа Прешерна (Prešernov trg) і Трехмостовье

Це головна площа Любляни. Вона невелика, як, втім, і всі в Любляні, але від цього вона не втрачає своєї чарівності.

Тут споруджено пам'ятник Франца Прешерна - найвідомішому словенському поетові, який, як стверджують місцеві жителі, був у дружніх стосунках з А. С. Пушкіним. Саме на честь Прешерна, як ви, напевно, здогадалися, і названа площа. Також на Prešernov trg розташована оточена тополями барокова Францисканська церква Благовіщення. Невагома, витончена, з рожевим фасадом, вона є справжньою окрасою площі.

Незважаючи на те, що Любляна невелика, тут дуже багато історичних будівель, церков, пам'ятників, музеїв та інших визначних пам'яток

І, звичайно, Трехмостовье, або Потрійний міст, - візитна картка Йоже Плечника. Міст вважається одним з найбільш незвичайних в Європі. Це навіть не міст, а цілих три ажурних моста над річкою Любляниці, які з'єднують дві частини міста. Мабуть, площа Прешерна - одне з моїх улюблених місць в місті.

Міська площа (Mestni trg)

Саме тут, на цій середньовічній площі, можна побачити ратушу - старовинна будівля, де знаходився міський муніципалітет. Спочатку воно було виконано в готичному стилі, але потім в моду увійшов стиль бароко, і на ратуші з'явилися ліпнина і міфологічні фігури. Зараз в приміщеннях ратуші розташовуються офіси міської влади; також там часто проводяться різні виставки. Хочеться відзначити, що ратуша відкрита для відвідувань з 8:00 до 20:00.

Хочеться відзначити, що ратуша відкрита для відвідувань з 8:00 до 20:00

На площі стоїть Фонтан трьох річок: Сави, Кркі і Любляниці. Фонтан - дітище венеціанського архітектора Франческа Робба. Це ще один пам'ятник бароко в Любляні. Фонтан схожий на стелу зі статуями трьох Богів, які уособлюють собою річки. Примітно біля пам'ятника і підстава. Воно зроблене у вигляді трилисника - старовинної міській печатці Любляни. На цій площі багато хороших ресторанів, кафе і магазинчиків з усілякою сувенірною продукцією.

На цій площі багато хороших ресторанів, кафе і магазинчиків з усілякою сувенірною продукцією

Собор святого Миколая

Собор святого Миколая - це кафедральний собор Любляни. Він являє собою красиве барокове будівля, розташована недалеко від ратуші на площі святих Кирила і Мефодія.

Він являє собою красиве барокове будівля, розташована недалеко від ратуші на площі святих Кирила і Мефодія

Собор славиться не тільки своїм зовнішнім пишністю і вражаючим куполом, а й пишним внутрішнім оздобленням. Усередині храм ніби сяє золотом. Він дуже світлий, з яскравими, запам'ятовуються фресками і скульптурами.

Він дуже світлий, з яскравими, запам'ятовуються фресками і скульптурами

Сучасна будівля була зведена в 18 столітті на місці згорілої древньої романської церкви.

Храм відкритий для всіх відвідувачів. Також можна скористатися послугами гіда, який докладно розповість про історію собору.

Люблінський замок (Grad)

Безумовно, це один з основних символів міста. Люблінський замок зображений на гербі разом з ще одним символом Любляни - драконом, але про нього трохи пізніше. Замок розташований на найвищій точці міста, тому його добре видно майже звідусіль.

Замок розташований на найвищій точці міста, тому його добре видно майже звідусіль

Потрапити в замок можна різними способами: пішки, на рейковому фунікулері і на «паровозику», який відходить від Трехмостовья. Так як замок знаходиться на пагорбі, то підйом досить крутий, тому я б настійно порадила людям похилого віку та туристами з дітьми все-таки не йти до замку на своїх двох. Особисто мені дуже подобається кататися на «паровозику» - по дорозі можна побачити масу інших цікавинок! Якщо чесно, то дорога до замку здалося мені більш цікавою, ніж відвідування Граду.

Тепер про самому замку. Він був побудований в 10-11 століттях. Спочатку там жили сильні світу цього, потім замок служив військової казармою, ще пізніше - в'язницею, а після проведення відновлювальних робіт в 20 столітті він став тим, чим він зараз є - пам'яткою. Замок справив на мене неоднозначне враження. З оглядового майданчика відкривається чудовий вид на Любляну. У сонячну погоду там можна стояти цілу вічність і милуватися на блакитні Альпи, які немов покриті шапкою зі збитих вершків, і на саму Любляну, таку славну і гостинну.

Але сам замок мене злегка розчарував. Може бути, мені просто є, з чим порівнювати, тому що я була в багатьох інших, більш монументальних, замках. Але факт залишається фактом. Люблінський Град мені здався якимось занадто відреставрованим, несправжнім і псевдодревнім. У тій же Словенії, на мій погляд, є більш вражаючі замки, але що поробиш. Все-таки це символ міста - не можна приїхати в Любляну і не сходити сюди!

Все-таки це символ міста - не можна приїхати в Любляну і не сходити сюди

Драконів міст (Zmajski most)

Драконів міст - ще один символ Любляни, який, як я вже писала вище, зображений на Люблінському гербі. Дракон є символом Любляни, оскільки його, згідно з легендою, переміг в поєдинку аргонавт Ясон, якого словенці вважають засновником Любляни. Більш того, Драконів міст - один з перших залізобетонних мостів в Європі.

Більш того, Драконів міст - один з перших залізобетонних мостів в Європі

Знову ж таки, не чекайте нічого великомасштабного, міст маленький, але оригінальний, прикрашений чотирма фігурами драконів, біля яких так і в'ються туристи з фотоапаратами. Міст знаходиться північному заході площі Водник. Центр Любляни компактний, тому знайти міст не складе особливих труднощів.

Люблінський критий ринок

Ще одне творіння Йоже Плечника. Це найкращий ринок, на якому мені доводилося побувати, і однозначно найкрасивіший! Ринок розташований на березі Любляниці, недалеко від Трехмостовья і Собору святого Миколая.

Ринок розташований на березі Любляниці, недалеко від Трехмостовья і Собору святого Миколая

Поруч з критим ринком знаходиться «відкритий» ринок. Як на критим ринку, так і на вулиці можна придбати фрукти, овочі, м'ясні делікатеси, випічку, а також сувеніри та речі. З незвичайного хочеться виділити коров'ячі шкури. У словенців коров'ячі шкури в якості прикраси інтер'єру котируються мало не вище кабанячих шкур. Також запам'яталися дуже красиві і незвичайні вази і свічники ручної роботи з різнокольорового скла.

Словенська національний театр опери та балету

Театрали, не проходьте мимо! Ця будівля в стилі неоренесансу прекрасно! Навіть якщо ви не потрапите всередину, то хоча б помилуйтеся на нього з боку.

Навіть якщо ви не потрапите всередину, то хоча б помилуйтеся на нього з боку

Мені ж довелося побувати там на балеті «Лускунчик». Усередині театр не гірше, ніж зовні. Розкішне місце! Єдине - постановка мого улюбленого балету була досить своєрідною, але це не зіпсувало загального враження.

Люблінський університет

Люблінський університет є одним з найбільших університетів в Європі, і, до речі, в рейтингу ВНЗ завжди займає приблизно таке ж місце, як МГУ. У центральній будівлі знаходиться ректорат.

У центральній будівлі знаходиться ректорат

Ох, і везе керівництву ВНЗ! Гарне місце. Університет теж знаходиться в самому центрі, на площі Конгресу.

Ось, мабуть, це і є мій ТОП 8. Звичайно, це далеко не вичерпний перелік, тому раджу самостійно почитати про такі місця, як будівля парламенту, національна бібліотека, Римські Руїни, літній театр Кріжанке і безліч інших визначних пам'яток в центрі міста.

Новости