Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Хроніка націоналізації Приватбанку

  1. Історії націоналізації. Як це було у інших?

18 грудня в пів на дванадцяту ночі на сайті Кабміну з'явилася заява про те, що КБ «Приватбанк» переходить в повну власність держави. Ми зібрали хроніку подій того, як і чому націоналізувала найбільший банк країни.

Чутки про те, що Приват націоналізують, зі змінною частотою виникають вже три роки. На новий виток вони вийшли 8 грудня, коли НБУ заявив про продовження перевірки того, як один з трьох системних банків країни виконує програму докапіталізації. Після цього в українському сегменті Facebook поповзла паніка: користувачі обговорювали можливість ліквідації або націоналізації банку.

Через пару днів Нацбанк підлив масла у вогонь, опублікувавши «Звіт про фінансову стабільність». У документі містилася інформація про те, що кредитні ризики 60 найбільших банків України складають півтрильйона гривень, при цьому вищі ризики виявилися у Приватбанку.

Звіт і пішли за ним публікації в ЗМІ привели до того, що з 10 грудня до банкоматів і відділень Привату потягнувся струмочок бажаючих зняти готівку з рахунків.

Звіт і пішли за ним публікації в ЗМІ привели до того, що з 10 грудня до банкоматів і відділень Привату потягнувся струмочок бажаючих зняти готівку з рахунків

13 грудня паніку підігріває заяву, опубліковану на фейковий сторінці Ігоря Коломойського в Facebook. У ньому нібито власник Приватбанку підтвердив націоналізацію і назвав її незаконною. Ряд російських і українських ЗМІ передрукували цю заяву, посилаючись на запис, як на офіційний акаунт Коломойського.

Пізніше Інна Музичук, працівник прес-служби Приватбанку, заявила, що фальшивий профіль олігарха адмініструється з Новосибірська.

Протягом наступного тижня представники Приватбанку активно спростовували можливий перехід фінустанови у власність держави і підкреслювали, що це масштабна інформаційна атака з РФ.

До 16 грудня, дня, на який чутки призначили націоналізацію Привату, струмочок до банкоматів перетворився на повноводну річку. У Facebook повідомляють про обмеження видачі готівки - не більш 200 гривень в одні руки.

Незважаючи на очевидне нагнітання паніки, офіційні особи країни зберігають мовчання. Прес-служба банку в черговий раз спростовує інформацію про націоналізацію і йде на вихідні.

17-18 грудня - новий виток чуток: магазини перестали приймати до оплати картки Привату, а банк забрав платіжні термінали з супермаркетів.

Паніка переходить в істерію. У банкоматів Привату - черги. Українці дбайливо попереджають один одного про те, що потрібно зняти гроші з карток Приватбанку, щоб не втратити їх.

Вони встановлюють своєрідний рекорд, кожен день знімаючи близько 2 мільярдів гривень. Це привертає криміналітет: в Києві на бізнесмена, який зняв з декількох банкоматів два мільйони гривень, напали троє невідомих і забрали пакети з готівкою.

Вранці 18 грудня ЗМІ опублікували інформацію про те, що цього ж вечора повинно зібратися позачергове засідання Кабміну з націоналізації Привату. На сайті уряду про це нічого не говориться. Керівництво країни зберігає мовчання і не коментує чутки про можливу покупку банку до останнього.

Керівництво країни зберігає мовчання і не коментує чутки про можливу покупку банку до останнього

Після обіду віце-прем'єр-міністр України, міністр соціальної політики Павло Розенко спростував інформацію про прийдешнє засіданні КМУ. Стає відомо, що прем'єр-міністр скасував свій візит до Брюсселя.

18 грудня о 23:29 на сайті Кабінету Міністрів України з'явилася новина про націоналізацію Приватбанку.

Офіційні особи банку заявили, що не знали про таке рішення.

Дмитро Дубілет, керівник IT Приватбанку, заявив, що до націоналізації підштовхнули публікації всеукраїнських видань: через них клієнти запанікували і почали масово знімати гроші з рахунків. За словами Дубілета, ЗМІ озвучили «інсайдерську інформацію» про перехід банку в держвласність до рішення керівництва Привату.

Вранці 19 грудня на спільній прес-конференції міністр фінансів Олександр Данилюк і глава Нацбанку Валерія Гонтарєва спробували заспокоїти клієнтів банку: гроші ніхто не втратить, фізособи зможуть проводити операції, а обслуговування юросіб призупинено на один день.

У схоронності всіх грошей клієнтів Привату запевнив і президент Петро Порошенко і прем'єр Володимир Гройсман.

Перший заступник голови правління Приватбанку Олег Гороховський повідомив, що система онлайн-банкінгу «Приват -24» також переходить державі.

Історії націоналізації. Як це було у інших?

США

У 2008 році криза в сфері нерухомості в США перекинувся на банківський сектор: ринки впали в депресію, кілька найбільших банків в Штатах визнали себе банкрутами.

Адміністрація країни вирішила не проводити націоналізацію (незважаючи на те, що це навперебій радили зробити багато впливових економістів Америки) і замість цього почала скуповувати знецінені активи банків. Федеральна резервна система США мало не насильно давала банкірам кредити загальною сумою в $ 1,2 трлн. Цей крок відновив довіру інвесторів, а відразу після оприлюднення програми індекс Dow Jones industrial average виріс на 400 пунктів (більше, ніж на 5%).

Кіпр

У березні 2013 року Кіпру погрожував дефолт через занадто роздутою банківської сфери і перекосу економіки в бік офшорів. Європейський союз і МВФ погодилися допомогти кіпріотам кредитом в розмірі 10 млрд євро, але ще 13 млрд повинні були зібрати силами самої країни.

Влада Кіпру пішли на унікальну і дуже жорстку міру - приватні депозити на суму більше 100 тис. Євро насильно обміняли на акції банків. Вкладники втратили близько 30% коштів і вперше в історії ЄС примусово взяли участь в стабілізації економіки країни.

Природно, таке рішення викликало паніку серед вкладників (серед яких третина була іноземцями), але вдіяти вони нічого не могли: уряд закрив кіпрські банки на два тижні, а потім запровадив жорсткий ліміт на зняття грошей.

Німеччина

Під час світової кризи 2008-2009 років в Німеччині використовували «часткову» націоналізацію - тільки частина акцій проблемних банків переходила в держвласність. Так, уряд Німеччини купило чверть акцій Commerzbank за € 10 млрд і додатково влила в банк ще € 4 млрд кредитами, правда, попередньо обумовивши - ці гроші доведеться повернути.

підпишіться на TELEGRAM-КАНАЛ накипіло , Щоб бути в курсі свіжих новин.

Як це було у інших?
Як це було у інших?

Новости