Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Керівник проекту MyDutyFree: «Протягом першого року ми збираємося підключити 12 магазинів безмитної торгівлі»

Три місяці тому в Україні почав роботу сервіс MyDutyFree - це сайт і мобільний додаток, де можна подивитися ціни на товари в магазинах безмитної торгівлі в аеропорту «Бориспіль» і зробити попереднє замовлення зі знижкою. Керівник проекту MyDutyFree Марина Любимова-Павличкового в інтерв'ю нашому виданню розповіла, що протягом року компанія планує підключити 12 магазинів безмитної торгівлі в аеропортах Східної Європи

- Як виникла ідея запуску сервісу покупок в магазинах duty free?

- Ринок duty free закритий, і ніякої інформації в інтернеті не представлено. До запуску MyDutyFree у нас не існувало якісного, а головне - офіційного сервісу, який міг би надати всю необхідну інформацію про продукти, ціни, акції та спеціальні пропозиції в магазинах безмитної торгівлі. Ми гарантуємо, що всі продукти на нашому сайті - оригінальні.

- Яка концепція вашого сервісу?

- Працюючи над концепцією, ми враховували власний досвід польотів. У пасажирів часто виникає необхідність заздалегідь подивитися і вибрати товари з асортименту в магазині duty free. Особливо якщо говорити про бізнесменів, які постійно літають у відрядження і не мають достатньо часу на покупку сувенірів партнерам, сім'ї, друзям. Ми подумали, що шопінг в магазинах duty free повинен сприйматися як приємний ритуал. Тому запропонували пасажирові не шукати подарунки в поспіху перед вильотом, а здійснювати покупки в швидкому, зручному форматі замовлення і за більш привабливими цінами.

Покупець заходить на сайт MyDutyFree і вибирає потрібні йому товари, а перед вильотом забирає готове замовлення на нашій забрендувати стійці прямо в центрі магазину duty free.

- Які ще переваги отримує споживач?

- По-перше, це просто і зручно. По-друге, наш сервіс дає знижку 10% для всіх покупців і 12% для власників картки Panorama Club від «Міжнародних авіаліній України» ( «МАУ» - офіційний партнер MyDutyFree). Наша знижка поширюється на весь асортимент магазину duty free, включаючи ті товари, які не представлені на сайті. Зробивши попереднє замовлення, покупець може доповнити замовлення в магазині необхідними товарами. По-третє, пасажир не витрачає час в черзі на касі: нашим клієнтам надається швидке обслуговування.

- Скільки товарів є на сайті?

- Зараз є близько 800 товарів. Асортимент оновлюється щодня: ми додаємо нові товари, щомісячні спеціальні пропозиції зі знижкою до 30%. Також працюємо над весняним асортиментом.

- Чому ви не викладете усі товари на сайті?

- Ми запустилися зовсім недавно і поки не охопили весь асортимент. Поступово ми максимально розширимо асортимент, адже наша мета - стати найбільшою ринковою майданчиком для магазинів duty free.

- Скільки магазинів зараз підключено до сервісу?

- З моменту нашого запуску три місяці тому ми обслуговуємо магазин duty free в аеропорту «Бориспіль». Найближчим часом підключаємо одеський аеропорт. Це невеликий аеропорт, але рішення про його підключенні стратегічно важливо: з Одеси вилітає багато міжнародних рейсів, і ми хочемо надати пасажирам можливість користуватися нашим сервісом. Найближчим часом ми виходимо на міжнародний ринок: зараз обговорюється підключення магазину в аеропорту «Казань». Протягом півроку плануємо підписати 6 контрактів з великими операторами в Східній Європі.

- Хто ваш інвестор і які інвестиції знадобилися на запуск проекту?

- З самого початку ми працювали з міжнародними бізнес- «ангелами», які побачили потенціал і повірили в нас. Вони вкладали в наш проект гроші і свої знання.

Після того як сервіс був запущений, ми знайшли інвесторів з відповідним досвідом і намірами. Тепер компанія отримує інвестиції для виходу на нові ринки. Головний же офіс MyDutyFree залишатиметься в Києві. Наші зарубіжні інвестори залучили німецьких фахівців - вони консультують нас з питань розвитку бізнесу.

- Які джерела доходу сервісу?

- Ми отримуємо фіксовану щомісячну комісію від операторів: за відкриття і підключення магазинів до сервісу, постійний контроль якості обслуговування клієнтів, маркетингову підтримку, роботу з товарами. Так як наш сервіс є також зручною платформою для маркетинг-комунікацій, ми постійно розробляємо і запускаємо банери про спеціальні пропозиції, анонсуємо новинки, акції, які проходять в магазинах. При досягненні певного обсягу продажів ми отримуємо бонуси. Також ми плануємо співпрацю з брендами в рамках стратегій product placement.

- Який термін окупності сервісу?

- Зараз складно сказати. Все буде залежати від додаткових інвестицій і кількості партнерів, з якими ми укладемо контракт. З першого дня наш сервіс почав продавати, і кожен місяць ми нарощуємо обсяги. Перші успіхи дозволили нам залучити нові інвестиції, і зараз вартість проекту вже оцінюється більш ніж в EUR1 млн.

- Наскільки сильна конкуренція в вашому сегменті?

- Ми знаходимо схожі сайти, але це, як правило, неофіційні ресурси. У них немає підписаних контрактів з операторами, і незрозуміло, звідки вони доставляють товари. В українському законодавстві вказано, що не можна придбати товар в зоні безмитної торгівлі в duty free, не маючи посадкового талона та не пройшовши паспортний контроль. Тому ми оцінюємо наші шанси на глобальному ринку як дуже високі.

- Які ваші успіхи за три місяці?

- З першого ж дня ми отримували замовлення. Зараз середній чек у нас становить близько EUR70-80 - це одне з наших досягнень, так як середній чек магазину duty free менше. Щомісяця ми відзначаємо приріст трафіку і збільшення кількості завантажень мобільного додатка. Вже запущено додаток для iOS, Аndroid-версія виходить через пару тижнів.

Наше велике досягнення - підписання ексклюзивного контракту з «Міжнародними авіалініями України». Зараз ведемо переговори з великими туристичними операторами. Протягом кількох тижнів ми плануємо укласти з ними контракти, що дасть нам великий приріст нових користувачів. Для туроператорів робота з нами - це додаткові переваги для їх клієнтів.

Крім того, ми запустили сторінку в Facebook, де за два місяці зібрали вже більше 12 000 передплатників. Скажу відразу: ми проти штучного трафіку.

Скажу відразу: ми проти штучного трафіку

- Як швидко ви плануєте стати глобальною компанією?

- Ми плануємо покрити велику кількість країн і вийти на глобальний рівень в найближчі два роки. Ми отримуємо запити від операторів різних країн і тільки протягом першого року збираємося підключити 12 магазинів. Далі будемо додавати нові сервіси, нові «фічі». Перше, що ми хочемо додати, - це можливість порівнювати ціни в різних магазинах різних країн. Це буде зручно для транзитних пасажирів: вони зможуть вибирати магазини з найвигіднішими цінами.

Автор: Олександр Шокун

Читайте свіжі новини і аналітику про ритейлі та інтернет-торгівлі в Україні на нашій сторінці в Facebook , На нашому каналі в Telegram , А також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.

Яка концепція вашого сервісу?
Які ще переваги отримує споживач?
Скільки товарів є на сайті?
Чому ви не викладете усі товари на сайті?
Скільки магазинів зараз підключено до сервісу?
Хто ваш інвестор і які інвестиції знадобилися на запуск проекту?
Які джерела доходу сервісу?
Який термін окупності сервісу?
Наскільки сильна конкуренція в вашому сегменті?
Які ваші успіхи за три місяці?

Новости