Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Протягом останніх п'яти днів життя Бориса Березовського

  1. Орфографічна помилка в тексті:

1 квітня 2013, 10:55 Переглядів: 1 квітня 2013, 10:55 Переглядів:   Борис Березовський

Борис Березовський. Фото AFP.

Журнал The New Times опублікував свою версію того, як Борис Березовський прожив останні 5 днів свого життя.

У понеділок, 18 березня, олігарх говорив відразу за кількома телефонами. Дзвонив зятю, бізнесменові Єгору Шуппе: той збирався в Київ . Через тиждень Березовський збирався бути в Ізраїлі - хотів прилетіти в перший день єврейської Пасхи - Песаха, 25 березня, і з понеділка домовлявся про зустрічі. Подзвонив в Латвію своєму партнеру, Михайлу Шейтельману: "Він сказав, що у нього виникла ідея, яку він хоче зі мною обговорити, і попросив прилетіти в Ізраїль . Збирався там пробути десять днів ", - розповів Шейтельман. - Так, говорив саме про 25 березня: я ще попросив його дати мені знати, якщо у нього плани зміняться. Але він більше не передзвонив". Розпорядився замовити квиток на 25 березня і своїй коханці, 23-річної Катерини Сабірової, з якої припускав зустрітися прямо в аеропорту Бен-Гуріон. Весь понеділок він і займався прийдешньої поїздкою: готель в Ейлаті, лікарі на Мертвому морі, ділові зустрічі. І вже до вечора зателефонував давньому партнерові, письменнику Юлію Дубову, який останнім часом ще й регулював його відносини з пресою, щоб той домовився про бесіду з російським Forbes.

Вівторок. Мабуть, Березовський прийняв для себе якесь рішення, пише видання. У всякому разі, той же Дубов каже, що у вівторок, 19 березня, в телефонній трубці він почув того, колишнього Бориса, енергійного, живого, а не "вмираючого лебедя", який в колишні тижні шукав у навколишніх співчуття. Про те, що у Березовського депресія, і не проста, а клінічна, вимагала медикаментозного лікування, багато хто з його оточення знали. "Так! Я про все з ним домовився, - сказав Березовський Дубову з приводу своєї зустрічі з журналістом російської Forbes. - Ми з ним просто поговоримо, не під запис, тому що інтерв'ю я не даю. Ти ж теж з ним будеш зустрічатися? Давай так: я з ним домовився на четвер, але якщо мені щось не сподобається, я тобі подзвоню, а ти зустрінешся з ним після мене ", - виклав свій план Березовський. На тому і порішили.

Середовище. Інформації дуже мало, щоб робити певні висновки, але здається, що зі середовища 20 березня Березовський готувався до свого виходу на російську публіку - оголосити, що готовий до примирення з Путіним в обмін на дозвіл повернутися додому, в Росію. Джерела стверджують, що Березовський з різними людьми, з тих, хто виїхав з Росії і кому вдалося повернутися, обговорював, наскільки можна вірити Кремлю.

Четвер. Березовський не передзвонив Дубову, але той уже знав, що зустріч з журналістом Іллею Жегулёвим перенеслася на п'ятницю. "Простуду підхопив", - сказав він Жегулёву. Очевидно, 21 березня Березовський обдумував інформацію, отриману ним напередодні, давав собі час, перш ніж зробити крок, який буде важко відіграти назад: публічно повідомити всій російській еліті, що готовий до капітуляції. Втім, можливо, він і дзвонив комусь в Москві - намагався дізнатися, чи чекати йому реакції на свій лист Путіну, і якщо чекати, то коли.

П'ятниця. Вранці 22 березня Березовський зателефонував в Тель-Авів підприємцю, в минулому одного з алюмінієвих королів Росії Михайлу Чорному, з яким багато в останній рік спілкувався. Березовський попередив його, що в понеділок прилітає, просив замовити готель в Ейлаті. Що він робив в середині дня - невідомо. Ближче до вечора він поїхав в Лондон - зустрічатися з журналістом російської Forbes.

У цій розмові Березовський не приховував, що розчавлений. Говорив, що мріє повернутися на батьківщину, чтомногіе зрозумів і переоцінив - зокрема, у нього немає колишніх ілюзій з приводу Заходу і можливостей російської опозиції. Він заявив, що готовий і до якогось покарання (відсилання до Ходорковському), але просить пам'ятати, що йому вже 67 років і в'язниці йому не витримати.

У районі дев'ятої вечора він був уже біля воріт будинку, який, до слова, йому не належав. Будинок обнесений парканом, по периметру через кожні десять метрів - камери спостереження. Електронні замки на обох воротах. Увійшов, віддав розпорядження охоронцеві Аві. Пішов до себе в спальню, з якої двері - в ту саму ванну, де наступного дня його знайшли вже неживим.

Субота. Борис Березовський помер о 9.30 ранку 23 березня - такі дані розтину. Охоронець-ізраїльтянин, колишній співробітник Моссаду Аві Навам в 10 ранку вирушив виконувати доручення господаря, отримані напередодні, - виходить, що в момент смерті олігарха він був ще вдома. Приблизно о 15.00 він повернувся і виявив телефон Березовського з трьома пропущеними викликами. Знаючи, що Борис практично завжди телефонував своїм співрозмовникам, він побіг шукати його по кімнатах. Будинок був порожній, і лише ванна кімната була замкнена зсередини. Виламавши двері, Аві натрапив на лежить на підлозі тіло. Пульс не прощупується, тому Аві тут же викликав швидку, яка, в свою чергу, в 15.23 повідомила про те, що трапилося в поліцію округу Темз-Веллі графства Беркшир. Варта правопорядку приїхали майже миттєво, будинок і прилегла територія були оточені.

Новина облетіла світ лише о восьмій вечора, коли зять Березовського Єгор Шуппе написав на своїй сторінці в Facebook: "Помер Борис Березовський".

У той же вечір на сайті британської газети The Guardian з'явилася інформація про те, що Борис Березовський, швидше за все, наклав на себе руки.

джерело: The New Times

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Останні п'ять днів життя Бориса Березовського". інші Світові новини дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Ти ж теж з ним будеш зустрічатися?

Новости