Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

WikiZero - Велике Солоне озеро

Wikipedia

open wikipedia design.

Велике Солоне озеро ( англ. Great Salt Lake) - солоне озеро на заході США , В північно-західній частині штату Юта . Розташоване в межах так званого великого Басейну - найбільшої бессточной області в Північній Америці . займає 6-е місце за площею серед озер США .

Давнім попередником озера було прісне озеро Бонневилль , Ніколи не мало стоку в океан. Про розміри попередника Великого Солоного озера можна судити по відкладеннях в районі сучасного озера. до приходу мормонів в 1848 році берега озера представляли собою безлюдну пустелю. За допомогою штучного зрошення околиці озера стали придатні для сільського господарства; на річці Джордан мормонами було засновано місто Солт-Лейк-Сіті , Що нині є столицею штату Юта і найбільшим поселенням на березі озера (іншим містом на березі озера є Огден ).

Рівень води в Велике Солоне озеро, перебуваючи в сильній залежності від атмосферних опадів, рік від року непостійний і, відповідно, площа озера також зазнає змін (так, близько 1850 року площа озера складала 4,6 тисячі км, а всього через декілька років, в 1873 році - вже 5,7 тисячі км). До початку XX століття Велике Солоне озеро майже пересохло, але вже в 1925 році його площа наближалася до 5 тисячам км.

солоність води в озері змінюється в залежності від його площі; в окремі роки вона досягала 300 (Найменша зафіксована солоність - 137 ‰). Середня глибина озера - 4,5-7,5 м, найбільша - 15 м (амплітуда коливань рівня протягом століття склала близько 5 м). Висота над рівнем моря - 1280 м. Стоку не має; в озеро впадають невеликі річки - бер (Найбільша), Вебер , Джордан та ін. Остання бере початок кілька на південь від Великого Солоного озера, в озері Юта . Найбільший обсяг води перераховані річки приносять в озеро влітку, під час танення снігів в горах Восач ; в цей період рівень води в середньому підвищується на 40 см. Островів мало, найбільший з них - острів Антилоп. Озеро служить джерелом глауберовой і кухонної солі; загальний запас солей в озері в другій половині XX століття оцінювався в 6 млрд тонн.

Східний берег озера населений щільніше західного. Дамба, через яку проходить залізниця Union Pacific Railroad , Розділяє озеро на дві частини, рівень поверхні води в південній частині зазвичай на 15-60 см вище ніж в північній частині, так як найбільший прихід води відбувається з південної частини озера. На захід від перебуває пустеля Великого Солоного Озера . З 1970 року на північно-східному березі озера знаходиться велика ленд-арт - інсталяція « спіральна дамба », Одна з головних робіт американського художника Роберта Смитсона .

  • Talmage J. Е. The great Salt lake present and past. - Salt Lake City- (Utah), 1900. (англ.)
  • Morgan DL The Great Salt Lake. - NY, 1947. (англ.)

This page is based on a Wikipedia article written by contributors ( read / edit ).
Text is available under the CC BY-SA 4.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.

Новости