Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найбільші і красиві мости світу. Обговорення на LiveInternet

Цитата повідомлення Snegok8

НАЙБІЛЬШІ І ГАРНІ МОСТИ СВІТУ

У цій збірці Ви познайомитеся з найбільшими мостами світу. Але це буде не просте порівняння по довжині, площі або висоті. З кожним роком будуються всі нові і нові мости, все вище, довше і незвичніше, тому в статті піде мова про мости-рекордсменів, так як кожен з них в своєму час був найдовшим, найбільшим, найвищим, або оригінальним. Всі споруди в цьому списку будуть чимось виділятися, саме тому на них і варто звернути увагу.

Всі споруди в цьому списку будуть чимось виділятися, саме тому на них і варто звернути увагу

Почнемо ми з самого довгого на даний момент автомобільного моста - Ханчжоу в Китаї. Це найдовший міст, що перетинає океан - його довжина становить 36 кілометрів. Ви можете зробити віртуальну прогулянку по Ханчжоу за посиланням вище. Уже в найближчі роки будуть побудовані мости, що побили рекорд цього моста, але він назавжди залишиться одним з найдовших і маштабні споруд подібного плану.

Уже в найближчі роки будуть побудовані мости, що побили рекорд цього моста, але він назавжди залишиться одним з найдовших і маштабні споруд подібного плану

Найвищим на даний момент є віадук Мілло (Мійо) у Франції. Його висота - 343 метри, Мійо також рекордсмен завдяки найвищим опор в світі, а також найвищим башт моста в світі.

Його висота - 343 метри, Мійо також рекордсмен завдяки найвищим опор в світі, а також найвищим башт моста в світі

Не менш легендарний міст - Золоті Ворота в Сан-Франциско. Довгий час (майже три десятиліття) він був найбільшим висячим мостом в світі. Він також є сумним рекордсменом за кількістю самогубств. Практично кожен місяць якийсь безумець стрибає з нього в воду.

Практично кожен місяць якийсь безумець стрибає з нього в воду

Знаменитий Тауерський міст є одним із символів Лондона. Його особливість полягає в тому, що розвідні механізми здатні розвести тисячотонні конструкцію всього за одну хвилину для пропуску судів. Навіть в розведеному стані завдяки спеціальним галереям міст можуть перетинати пішоходи. В даний час міст є пішохідним і використовується також як музей.

в Європі є міст Васко да Гама в Португалії в Європі є міст Васко да Гама в Португалії. Багато хто порівнює його з Ханчжоу, але Васко да Гама все ж виглядає більш витончено і органічно, хоча і поступається в довжині.

Не менш знаменитий об'єднує континенти Босфорську міст між Європу і Азією. Він з'єднує Європейську і Азіатську частини Стамбула.

Унікальна споруда - Японський Перлинний міст, побудований в найбільш сейсмічно нестабільному зоні планети. Він до сих пір є найдовшим підвісним мостом у світі, довжиною в 3911 метрів.

Єдиний у своєму роді, міст-фонтан Банпо в Сеулі потрапив в Книгу Рекордів Гінеса як найдовший фонтан на мосту. Загальна довжина фонтану «Місячна Веселка» становить 1140 метрів.

Не завадило б додати до нашого огляду і залізничний міст. Міст Форт в Шотландії довгий час був найбільшим мостом в світі, він також є одним з перших консольних мостів у світі, а також першим сталевим мостом в Англії. Чи не правда, конструкція виглядає дуже переконливо?

Однією з найбільш впізнаваних пам'яток Нью-Йорка, поряд зі Статуєю Свободи, є Бруклінський міст. Це перший в світі міст, що висить на сталевих тросах, а також один з перших підвісних мостів у світі. Довжина Бруклінського моста - 1825 метрів.

Дивовижний міст Тисячоліття (Гейтсхед Міленіум) в Англії є єдиним в світі поворотним мостом. При проходженні судів міст повертається на 40 градусів, що з боку нагадує моргання очі. Процес повороту дуже вражає, і займає всього 4 хвилини. За рік міст "моргає" приблизно 200 раз.

Як Ви вже зрозуміли, міст може бути незвичайним не тільки завдяки своїм розмірам. Для того, щоб прославитися на весь світ, не обов'язково будувати найбільший міст, досить просто зробити його оригінальним і унікальним, єдиним у світі. Міст Еразма в Роттердамі є саме таким. Завдяки його формі в народі його відразу ж прозвали Роттердамський Лебедем. Така форма була вибрана не випадково - це результат довгих інженерних розрахунків. Крім усього іншого, Лебідь все таки побив один з рекордів довжини - це найдовший розвідний міст в світі.

Чи знаєте Ви, що мости бувають не тільки пішохідними, автомобільними, або залізничними? Знайомтеся - Магдебурзький водний міст. З цього технічного дива довжиною в кілометр ходять різні суду - баржі, пороми, прогулянкові катери. Цей довжелезний водний міст світу з'єднує між собою два судноплавних каналу - Ельба-Хафель і Середньонімецький канал.

Вирушимо на іншу сторону світла - в Південну Америку, а саме в Бразилію. Тут знаходиться єдиний в світі міст з опорою у формі літери Х - міст Олівейра. Завдяки особливій формі щогл, висоті в 138 метрів, 144 потужним сталевих тросах і шикарною світлодіодним підсвічуванні Олівейра став одним із символів міста Сан-Паулу.

Один з найстаріших і найвідоміших мостів Італії, символ Флоренції - Понте Веккьо. Міст незвичайний тим, що забудований і населений людьми, тут також розташована знаменита картинна галерея Уфицци.

Ще один міст знаменитого архітектора Сантьяго Калатрави - Білий міст (Субісурі) в Іспанії, побудований зі скла і сталі.

Багато хто називає Санкт-Петербург містом мостів. Не можу з цим не погодитися, тут дійсно величезна кількість красивих і оригінальних мостів.

Є на що подивитися і в столиці Росії, такі мости як Мальовничий, або Багратіон можна сміливо включати в цей список.

Видатним зразком іранської архітектури і однією з найзнаменитіших пам'яток Ірану є міст Кхаджу. Це найстаріший міст Сходу, такий же культовий як і Понте Веккьо для Європи. Крім функції моста він також є дамбою і водопроводом, підбиваючи воду до садам міста Ісфахана.

Завершити добірку хочу двома мостами з самого романтичного міста в світі - Венеції. Найвідомішим венеціанським мостом є Ріальто, найстаріший міст міста любові, що спирається на 12 тисяч паль. Це одна з найпопулярніших архітектурних пам'яток Венеції.

Міст Зітхань не менше популярний. Арочний міст в стилі бароко перекинуто через Палацовий канал ще в 17 столітті і став знаменитим завдяки своїй історії.

Міст - штучна споруда, перекинути через річку, яр, озеро або іншу фізичну перешкоду. Міст, перекинутий через дорогу, називають шляхопроводом, міст через яр або ущелину - віадуком. Міст є одним з найдавніших інженерних винаходів людства

Первісне призначення моста вкрай просте - дозволити людині дістатися з однієї точки в іншу над водою. Однак багато мостів за сумісництвом ще й є архітектурними пам'ятками

. Деякі сучасні конструкції вражають технічною досконалістю, а якісь старовинні - таємничої власної аурою вікової історії.

Віадук Мійо у Франції.

Цей вантовий міст, який з'єднує Південну Францію з долиною річки Тарн, є найвищим в світі. Найвища точка розташовується на висоті в 343 метра, що на 38 метрів нижче, ніж оглядовий майданчик Емпайр Стейт Білдінг. Міст був відкритий достроково в 2004 році, і побудований він був всього за три роки.

Дорожнє полотно має невеликий радіус кривизни, що дає їдуть по мосту ілюзію нескінченності. Огородження висотою три метри зроблені з практично прозорого матеріалу, який дає глядачеві можливість в повній мірі милуватися чудовими пейзажами долини Тарна.

Міст Ріальто в Венеції, Італія

Цей міст є найстарішим з тих чотирьох, що перекинулися через Великий канал, не дивно, що ця споруда і фотографують більше, ніж його побратимів. Спочатку перехід через канал здійснювався по понтонного настилу, проте з часом неподалік з'явився ринок Ріальто, що значно збільшило навантаження

. У 1255 році через канал був побудований перший міст, поки ще дерев'яний, який прослужив трохи більше півстоліття, будучи спаленим в 1310 році. Міст був відбудований заново і тепер уже прослужив більше двох століть, поки одного разу не впав під вагою натовпу, витріщаються на парад човнів.

У 1591 році міст вже був відкритий в кам'яному виконанні, практично повністю повторюючи обриси свого дерев'яного попередника. В арках мосту розташовується більш двадцяти магазинів, природно, це місце одне з найдорожчих для придбання сувенірів у Венеції.

В арках мосту розташовується більш двадцяти магазинів, природно, це місце одне з найдорожчих для придбання сувенірів у Венеції

Карлів міст у Празі, Чехія.

Перший камінь в підставу моста, який з'єднує Стар місце і Малу країну, був закладений в 1357 році імператором Карлом IV. Його будівництво затяглося майже на півстоліття, сьогодні це практично єдиний в своєму роді середньовічний міст в світі. Його перила прикрашають тридцять статуй, з яких особливо виділяється святий Ян Непомутскій

. Переказ свідчить, що будь-якого, доторкнувшись до фігури, чекає удача - не дивно, що статуя буквально відполірована. Знавці ж рекомендують чіпати хрест, який вмонтовано в перила. Нібито саме з цього місця і був скинутий у Влтаву Ян Непомутскій.

Міст є улюбленим місцем для закоханих, а приходити сюди найкраще на заході, милуючись тінями веж Старого міста.

Тауерський міст Лондона, Англія

. Ім'я мосту дав Лондонський Тауер, розташований неподалік. Тауер-брідж є комбінацією підвісної і розвідного мостів, які до того ж розташовані на різній висоті. Цей міст туристами часто іменується Лондонським, хоча справжній Лондонський міст розташований вище за течією

. Тауер-брідж почав будуватися в 1886 році, і був зведений всього за 8 років, відкривав його принц Уельський Едуард зі своєю дружиною принцесою Олександрою. На мосту були створені пішохідні галереї, які за задумом давали можливість пішоходам перетнути Темзу незалежно від того, розлучений міст чи ні.

Проте практично відразу після відкриття це місце стало притулком повій і кишенькових злодіїв. Влада так і не змогли побороти це явища, через 25 років після відкриття просто закривши галереї. У 1982 році галереї були відкриті знову, проте в іншій якості - оглядового майданчика і музею.

У 1982 році галереї були відкриті знову, проте в іншій якості - оглядового майданчика і музею

Ланцюговий міст в Будапешті, Угорщина

. Цей міст є символом міста, самі городяни дуже люблять його, називаючи "Старої дамою". І це не дивно, адже споруда була відкрито ще в 1849 році. До кінця Другої світової війни міст був підірваний німцями, проте в день свого 100-річчя, в 1949 році Ланцюговий міст знову відкрився.

Цікаво, що під кріпосної горою, прямо навпроти моста, архітектором, які будували міст, був зроблений тунель аналогічної довжини. З тих пір угорці жартують, що тунель потрібен для того, щоб під час дощів там міг ховатися їх улюблений міст.

Згідно з іншою легендою, якщо між двох кам'яних левів, які сидять при вході на міст, пройде чоловік, який не змінював дружині, навіть в думках, то хижаки неодмінно заричат. Однак з самого моменту спорудження кам'яні статуї чомусь мовчать.

Понте Веккьо у Флоренція, Італія.

Міст є однією з головних визначних пам'яток Флоренції, побудований він у стилі венеціанського Ріалто. Навіть історія у цих мостів схожа. Понте Веккьо був побудований ще древніми римлянами, але 1117 року обрушився, будучи відновлений, сильно постраждав від повені 1333 року.

В арках мосту розташовані магазинчики, спочатку в них господарювали м'ясники, проте останнім часом ці місця облюбували торговці ювелірними виробами та сувенірами. Кажуть, саме звідси і пішов термін "банкрутство". Коли торговець, який працює на мосту, не міг оплатити свої борги до нього приходили солдати і ламали його стіл.

Ця дія отримало назву bancorotto, що дослівно означає "зламаний прилавок".

Ця дія отримало назву bancorotto, що дослівно означає зламаний прилавок

Новий міст у Парижі, Франція.

Колись таку назву моста виділяла його від більш старших побратимів. Поступово поняття Новий міст залишилося в побуті городян, ставши загальною назвою. Хоча сьогодні таке ім'я для спорудження, побудованого на самому початку XVII століття, звучить дивно.

Довгий час міст залишався самим широким в Парижі, крім того саме тут вперше з'явилися тротуари, на яких пішоходи могли критися від бризок і бруду, які летіли від возів. У своєму 400-річчя міст зовсім недавно був відреставрований повністю.

У своєму 400-річчя міст зовсім недавно був відреставрований повністю

Старий міст в Мостарі, Боснія і Герцеговина

. Цей красивий міст з'єднує дві частини міста Мостар. Під час війни в Югославії в 1993 році споруда була сильно зруйнована. Однак міст мав статус всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, ось чому він був швидко відновлений, ставши символом примирення.

Старий міст був побудований ще під час окупації Мостара турками в 1557 році місцевим правителем Сулейманом Пишним, будівництво тривало всього 9 років.

Старий міст був побудований ще під час окупації Мостара турками в 1557 році місцевим правителем Сулейманом Пишним, будівництво тривало всього 9 років

Капелльбрюкке в Люцерні, Швейцарія.

Цей міст Каплиці був відкритий ще в 1365 році, до цих пір це найстаріше в Європі дерев'яна будівля. Спочатку міст повинен був виступати в якості оборонної споруди, він з'єднував дві міські частини - стару і нову. На фронтоні критої галереї Капелльбрюкке розташовується 111 картин трикутної форми, які оповідають про важливі події в житті держави

. У 1993 році сталася пожежа, який сильно пошкодив міст, 78 зображень були знищені. Однак за рік міст був повністю відновлений і відкритий заново, малюнки же завдяки описам також були відновлені.

Однак за рік міст був повністю відновлений і відкритий заново, малюнки же завдяки описам також були відновлені

Чернаводе-Фетешті в Румунії.

Цей міст, перекинутий через Дунай, був відкритий в 1895 році, на той момент він був найдовшим в Європі. Він височів на 30 метрів над водою, а його довжина складала 4037 метрів. Такі габарити дозволяли проходити під мостом навіть великим судам.

Сьогодні міст служить виключно як туристична пам'ятка, транспортні ж мети виконує побудований в 1987 році неподалік новий.

Сьогодні міст служить виключно як туристична пам'ятка, транспортні ж мети виконує побудований в 1987 році неподалік новий

Міст Зітхань в Венеції, Італія

. Поруч з Ріо ді Палаццо простягнувся Міст Зітхань, який був побудований на самому початку XVII століття. Спорудження єднало кімнату для допитів у Палаці Дожів з в'язницею. Таке романтичну назву мосту дав лорд Байрон, який мав на увазі, що зітхання видавалися ув'язненими, які в останній раз бачили рідне місто перед ув'язненням

. Згодом легенда сильно змінилася - за сучасною версією закохані, пропливають під мостом на заході, повинні поцілуватися. У такому випадку їх любов буде вічною.

У такому випадку їх любов буде вічною

Міст Еразмуса в Роттердамі, Нідерланди.

Цей вантовий міст зветься місцевими жителями "лебедем". Побудований він був зовсім недавно, в 1996 році. Міст з'єднує північну і південну частини міста. Довжина його в порівнянні з багатьма іншими побратимами невелика - всього 808 метрів. Однак незвичайний вид моста послужив тому, що багатьма саме він символізується з Роттердамом.

Серія повідомлень " Цікаві факти ":

Частина 1 - ПРЯНИКИ Тульської
Частина 2 - найдивовижніші кратери на землі
...
Частина 7 - БЛАЙТСКІЕ ФІГУРИ - ГІГАНТСЬКІ Геогліфи Наски
Частина 8 - МОСТОВА ГИГАНТОВ В ІРЛАНДІЇ
Частина 9 - НАЙБІЛЬШІ І ГАРНІ МОСТИ СВІТУ
Частина 10 - САМІ НЕБЕЗПЕЧНІ МОСТИ СВІТУ
Частина 11 - УДИВИТЕЛЬНАЯ красою лагуна ЧОК-САУНД
...
Частина 31 - 10 маловідомих чудес природи
Частина 32 - САМІ НЕЗВИЧНІ СКУЛЬПТУРИ. ЧАСТИНА 1
Частина 33 - СМІТТЄВИЙ ОСТРІВ У ТИХОМУ ОКЕАНІ

Чи не правда, конструкція виглядає дуже переконливо?
Чи знаєте Ви, що мости бувають не тільки пішохідними, автомобільними, або залізничними?

Новости