Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Традиції та звичаї Болгарії

  1. Болгарські традиції в святах і обрядах
  2. релігія
  3. Інші звичаї і традиції Болгарії

Національні болгарські традиції проявляються в різних сферах життя - мистецтві, святах, сімейних цінностях, музиці

Національні болгарські традиції проявляються в різних сферах життя - мистецтві, святах, сімейних цінностях, музиці. Культура цієї країни, в цілому, являє собою поєднання традицій Заходу і Сходу.

Болгарські традиції в святах і обрядах

Традиційні свята в Болгарії включають в себе сімейні, національні та релігійні свята. Істинно народним вважається Новий рік, званий тут «Сурва година». Він відзначається веселими карнавальними гуляннями і ходою ряджених. Масляна супроводжується «кукерскіе» іграми, в яких беруть участь ряджені, одягнені в химерні маски і костюми. 14 лютого відзначається Трифонов день. Це свято пов'язане з щорічним ритуалом підрізання виноградної лози і подальшим обранням царя виноградників. А вже 1 березня болгари збираються, щоб відзначити прихід весни. У цей день рідні та друзі обмінюються особливими подарунками - мартеніци (вироби з ниток і бахроми).

Традиції Болгарії знаходять своє відображення в національних обрядах. Найбільш відомим є обряд ходіння по вугіллю - нестинар. Чоловіки і жінки ходять і танцюють на вугіллі, щоб очистити себе від нагромадилося негативу.

релігія

релігія

В Болгарії пліч-о-пліч один з одним живуть представники різних релігій. Велика частина населення сповідує православ'я. Болгарська православна церква управляється патріархом, а всі церковні служби проводяться на болгарській мові. Православні свята - одні з найбільш важливих і шанованих. Велика частина збереглася з минулого, але є події, які стали популярними деякий час назад. Кожне святкування супроводжується особливою атрибутикою, самобутніми нарядами. Серед найбільш шанованих релігійних свят: Богоявлення (6 січня), Прощена неділя, Благовіщення Пресвятої Богородиці, Лазаріца, Пасха, Різдво Христове.

Національний одяг болгар дуже різноманітна, але основна її риса - барвистість і яскравість. В основному, істинно традиційний одяг носять тепер тільки у свята, щоб підкреслити колорит і важливість події. Народні гуляння обов'язково супроводжують танці в національних костюмах. Все розмаїття видів національного одягу можна побачити на заходах, що проводяться в міжнародних масштабах - святкові маніфестації, торжества.

Інші звичаї і традиції Болгарії

Болгари обов'язково підтримують зв'язок з родичами, що проживають в селах. Землеробство тут цінується дуже високо. Характерна сусідська взаємодопомога. Із сільської місцевості в місто перекочували багато болгарських традиції. Наприклад, звичай лити під ноги воду тієї людини, яка планує починати нову справу. Це означає, що все у нього буде йти гладко і легко.

Звичай піднесення хліба-солі дотримується не тільки у нас, але і в Болгарії. Тільки тут до хліба додають червоне вино і чебрець. Хліб вмочається в чебрець і сіль, а потім запивается вином. Звичай піднесення хліба-солі дотримується не тільки у нас, але і в Болгарії

Шлюб в Болгарії можна укладати без згоди батьків. Якщо дівчина зайде до хати до нареченого і доторкнеться до вогнища, то цим вона дасть згоду на пропозицію хлопця. Традиційна болгарська весілля - це пишні гуляння, національні обряди, ігри і танці, чоловіча боротьба, пісні.

Особливий ритуал - це піднесення подарунків молодятам. Дарунки кладуться на праве плече, а перед цим в жартівливій формі запрошений розпорядник весілля оголошує гостя. До речі, почуття гумору у болгар цінується дуже високо.

Культурної особливістю болгар є висловлення своєї згоди за допомогою похитування голови з боку в бік, а заперечення, навпаки, виражається кивком вгору-вниз. Багато інших звичаїв можна побачити в Болгарії. Якщо Ви приїжджаєте в цю країну вперше, то приготуйтеся до нових і дивним враженням.

Новости