Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Рильський монастир - святе місце Болгарії

  1. Телефони гарячої лінії Болгарія зустрічає своїх гостей силуетами численних монастирів, які гармонійно...
  2. Архітектура і реліквії Рильського монастиря

Телефони гарячої лінії




Болгарія зустрічає своїх гостей силуетами численних монастирів, які гармонійно поєднуються з навколишнім незайманою природою. На території цієї країни з багатою і дивовижною історією знаходиться близько 120 монастирів. Вони заворожують своєю архітектурною красою і розкішним внутрішнім оздобленням. В 117км на південь від столиці Болгарії на висоті 1147 м розташований найвідоміший і найбільший монастир країни - чоловічий монастир святого Іоанна Рильського.
Серед первозданних нетрів Рильських гір уздовж гірської річки (ліва притока р. Струма) мимо крутих гірських схилів, покритих дрімучими сосновими та буковими лісами, тягнеться дорога, яка і призводить до монастиря. Історія цих місць багата драматичними подіями. Рильський монастир знаменитий своїми реліквіями, святинями і унікальною долею. За довгі роки існування його руйнували землетрусу і пожежі, тут мародерствували османи. Але кожен раз святиню болгарського народу знову відновлювали. Датою заснування монастиря вважається 900г, засновником був болгарський подвижник і святий Іван Рильський (Іоан Рилски).
Велична і сувора гірська місцевість, що оточує монастир, з видніється в височині альпійськими луками і блискучими вічними снігами гірськими вершинами, є національним парком і знаходиться під охороною держави. Тут панує тиша, і тільки шум гірських водоспадів в глибині ущелин порушує її. Сам монастир в1976 був офіційно визнаний національним історичним пам'ятником. У 1983 році він був включений в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і є історичним центром православ'я в Болгарії.


Історія Рильського монастиря


Відлюдник преподобний Іоанн Рильський (876-946г.г.), На честь якого і названий монастир, жив самотньо в печері недалеко від нинішнього місця розташування Рильського монастиря. Надалі в X столітті його учні побудували цю святу обитель. В даний час Іван Рильський є небесним покровителем Болгарії і найбільш шанованим болгарським святим. Зображення на фресці або іконі св. Іоанна можна зустріти в кожному храмі цієї країни.
Протягом всієї історії болгарські правителі не залишалися осторонь і підтримували монастир, даруючи йому великі грошові суми. В XI столітті монастир занепадає. Однак XII - XIV ст стають для нього періодом розквіту. Монастир поступово перетворився в культурний і духовний центр Болгарії.
У XIV столітті сталася трагічна подія. Лавина, викликана землетрусом, принесла великі руйнування. Місцевий феодал Хреля Драговол взяв на себе відновлення монастиря. Тепер стали споруджуватися більш укріплені і могутні будівлі. Сучасний архітектурний ансамбль монастиря включає в себе п'ятиповерхову оборонну вежу, названу на честь Драговола (Хрелева вежа), дата побудови - 1334-1335г.г. Інші будови того часу - церква (1343г.), Різьблені ворота, трон єпископа. До наших днів збереглися настінні розписи того часу.
XV століття приносить нові випробування монастирю. В 1396году Болгарія була захоплена турками. До цього часу монастир став великим феодальним влад Відлюдник преподобний Іоанн Рильський (876-946г Єльцем з величезними земельними угіддями. Турецькі султани, мабуть з поваги до економічній могутності монастиря, довгий час спеціальними указами уберігали монастир від варварського ставлення. Однак в середині 15 століття святе місце безжально розоряється завойовниками, наноситься значної шкоди монастирю.
В кінці XV століття участь в його відновлення приймає Русский православний Свято-Пантелеїмонового монастиря, відправляючи щедрі пожертви. У 1469 році в монастир переносять з міста Велико - Тирново святі мощі Іоанна Рильського. З цієї події починається нове відродження монастиря.
До початку аж 20 століття Болгарія входить до складу спочатку Османії, а потім Туреччини. У цей складний і неоднозначний для країни період монастир став хранителем болгарської культури і мови. У 1844 році болгарський чернець і один з головних просвітителів першої половини XIX століття Неофіт Рильський (мирське ім'я - Нікола Бенін) засновує при монастирі школу.
У 1778 і 1833 роках монастирю надсилаються нові випробування, в ці роки він страждає від сильних пожеж. Але болгарський народ не залишається байдужим і збирає обидва рази кошти для відновлення вже стала всенародною святинею. Багато нових будівель було зведено в період з 1816 по 1846 рік, які збереглися до наших часів. Монастир приймає вигляд, який постає перед поглядами сучасних його відвідувачів.
25 травня 2002 Рильський монастир під час свого паломництва до Болгарії відвідує папа Іоанн Павло II.


Архітектура і реліквії Рильського монастиря


Комплекс Рильського монастиря включає в себе кілька архітектурних будівель різних епох і займає територію в 8800 квадратних метрів. Зовнішній вигляд монастиря нагадує фортецю. Оборонні вежі, могутні стіни з каменю надають якусь суворість вигляду монастиря. Внутрішні будови навпаки відрізняються своєю барвистістю і навіть вишуканістю. У самому його центрі розташований великий внутрішній двір, де велично підноситься 25-и метрова вежа - Хрелева кула. Комплекс Рильського монастиря включає в себе кілька архітектурних будівель різних епох і займає територію в 8800 квадратних метрів
Поруч з вежею стоїть головне монастирська церква Різдва Пресвятої Богородиці (кафілікон). Побудована вона була в середині XIX століття (з 1834 по 1837 рік) на місці старої, яка згоріла під час пожежі, церкви. Ця воістину унікальна історична архітектурна пам'ятка. Церква увінчана 5 куполами, прикрашена галереями. Стіни зі зовнішньої і внутрішньої сторони розписані яскравими фресками. В їх створенні брали участь славнозвісні іконописці XIX в. Внутрішнє оздоблення церкви в цілому вражає багатством оформлення.
Церква є свого роду музеєм. Тут виставлено чудотворна ікона Богородиці «Одигітрія» ( «Путеводительница») XII в. Це одна з трьох найбільш шанованих ікон в Болгарської Православної Церкви. За пологом в саркофазі покояться останки Іоанна Рильського. Ті, хто відвідує його мощі, отримують зцілення. Одна з головних скарбів - прекрасний іконостас, прикрашений позолоченим різьбленням. Над його створенням працювали четверо майстрів-різьбярів протягом п'яти років.
На території монастиря розташовані три каплиці, фасадні арки, кілька багатоярусних келійних корпусів, які прикрашені смугами, що чергуються червоного і білого каменю. Будинки декоровані ажурним різьбленням по дереву і мають витончені дерев'яні лесенкі.Древняя бібліотека монастиря нараховує близько 16 тис. Томів, в тому числі близько 250 рукописних книг XI-XIX ст. Тут століттями зберігаються стародруки, гравюри, нотні записи.
У музеї монастиря знаходиться 35 тис. Експонатів, які в якості подарунку надходили сюди з різних кінців країни. Під кожним з них вказано ім'я дарувальника і точна дата одержання дарунка. Тут же знаходиться емблема монастиря - Різьблений Рафаїлом хрест початку XIX століття. Чудовим зразком мистецтва різьблення по дереву є церковні брами XIV століття. У музеї представлені цінні ікони XIV і XV ст, унікальні колекції старовинних монет, зброї, прикрас, золотий і срібного церковного начиння ручної роботи. Серед експонатів музею є і дари російських монастирів - злототкані плащаниці XIX століття.

Серед експонатів музею є і дари російських монастирів - злототкані плащаниці XIX століття

В'їзд до Болгарії


Болгарія для туристів


монастирі Болгарії


Новости