Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

BSNews :: Археологічне літо 2010. Огляд BSNews. частина 4

  1. поховання часів Троянської війни
  2. Перша в Болгарії гідро - древній бронзовий посуд
  3. загадковий доісторичний місто

Антична Сердика - Ротонда св

Антична Сердика - Ротонда св. Георгія і руїни резиденції імператора Костянтина I Великого, IV століття. фото Wikipedia

Юлія КУЗНЕЦОВА, BSNews.

Будівництво метрополітену в центрі Софії дало археологам влітку 2010 можливість відкрити нові свідоцтва про минуле болгарської столиці - одного з найстаріших міст Європи.

Продовження, початок:

Археологічне літо 2010. Огляд BSNews. Частина 4 - Болгарія (1)

Археологічне літо 2010. Огляд BSNews. Частина 3 - Нагірний Карабах

Археологічне літо 2010. Огляд BSNews. Частина 2 - Вірменія (2)

Археологічне літо 2010. Огляд BSNews. Частина 2 - Вірменія (1)

Археологічне літо 2010. Огляд BSNews. Частина 1 - Азербайджан

Сердика - один з найдавніших
міст Європи

Сердика - один з найдавніших   міст Європи

Місто, що виник в VІІІ-VІІ століттях до н.е. як фракийское поселення, в Античності називався Сердика. Є теорія, що ця назва пов'язана з місцевим племенем сердиться. За часів римського правління місто росло і упорядковувалося.

«Сердика - це мій Рим», говорив Костянтин Великий, у якого був палац в сьогоднішньої центральної міської частини, де він часто зупинявся. За оцінками експертів, в роки його правління був побудований ранньохристиянський храм, що передує церкви Святої Софії, яка згодом дала і сьогоднішня назва місту.

Керівник археологічних розкопок на ділянці будівництва метрополітену в самому серці болгарської столиці - доктор наук Маріо Іванов. Він досліджує античний період, а археолог Сніжана Горянова - Середньовіччя і більш пізні періоди. Найбільш пізні пам'ятники на досліджуваному ділянці датуються кінцем ХІХ і самим початком ХХ століття - це залишки будівель, зруйнованих в ході першої містобудівної планування Софії.

Найбільш пізні пам'ятники на досліджуваному ділянці датуються кінцем ХІХ і самим початком ХХ століття - це залишки будівель, зруйнованих в ході першої містобудівної планування Софії

Розкопки в центрі Софії. Фото сайту Новини Болгарії

Виявлено кілька будівель, у них різні планування, одне з них - велика, з 5-6 приміщеннями, з нішами в стінах, - розповів Маріо Іванов. - Він думає, що це один з трактирів, які існували в центрі Софії. Поки археологи ще не зовсім впевнені в цьому, але в ході досліджень зможуть отримати додаткову інформацію.

Виявлено і руїни двох церков, одна з яких існувала до першої містобудівної планування, в ході якої була зруйнована. Момент її виникнення не зовсім відомий, але з великою впевненістю можна говорити про її існування з ХVІ-ХVІІ приблизно до кінця ХІХ століття.

Мистецтвознавці, однак, датують виявлені в руїнах церкви стінопису ще ХІV століттям. Незабаром будуть зняті фрески. Вони в декількох пластах, і після зняття буде видно, що від них збереглося, що на них зображено. Це допоможе отримати більш повне уявлення про стінописах і, ймовірно, більш точно визначити найбільш ранні періоди храму, який протягом століть перебудовувався і кілька разів був розписаний.

У храму виявлено та некрополь - це, в основному, сімейні могили простих громадян. У них археологи знайшли хрестики, кільця і ​​інші прикраси, наприклад, намиста, що найбільш характерно для дитячих могил. Виявлені частини тканин пройдуть експертизу.

До ХІ-ХІV століть відноситься інша церква, яка розташована в північній частині археологічного об'єкта у ЦУМу в центрі Софії. Там також виявлені стінопису, некрополь, руїни античних будівель.

«Більш ранній період - римська епоха і пізня античність - на даний момент представлені більш повно, -зазначає Маріо Іванов. - Ми ще на початковому етапі їх вивчення, так як вони розташовані глибше, і спочатку треба досліджувати більш верхні пласти, перед тим, як спуститися вниз ».

Але, так чи інакше, вже є важливі знахідки. До цього моменту вчені розкрили велику частину однієї вулиці. І, беручи до уваги її напрямок і ширину, можна стверджувати, що це головна вулиця міста в напрямку схід - захід, яка пролягала між східними і західними воротами міста.

Але відкривається покриття належить до пізнього періоду вулиці - після VІ століття. Це доводять виявлені монети та інші знахідки того часу. Під нею є і більш ранній рівень, що датується ІV століттям, можливо, часом правління Костянтина Великого.

Археологи вважають, що необхідно шукати і старіші шари вулиці, але, по крайней мере, на тій ділянці, на якому вони працюють зараз, їх не виявлено. Вони дійшли до чистого грунту, і там більш старого покриття немає. Варіантів два: або воно знищено при подальшому мощенні вулиці, або ж в ІІ-ІІІ століттях міська мережа була іншою і вулиця проходила в іншому місці. Ймовірно, вивчення північного напрямку допоможе це з'ясувати.

Розкопки в центрі Софії. Фото сайту Новини Болгарії

Виявлено і руїни античних будівель. Серед них, наприклад, великий будинок з чотирьох приміщень, яке кілька разів перебудовувалася і, ймовірно, використовувалася протягом кількох століть.

Маріо Іванов накопичив багатий досвід в розкопках в Софії і в інших місцях Болгарії. Працював, наприклад, в підземному просторі церкви Святої Софії, де виявлені цікаві гробниці і могили. А також брав участь у вивченні римського амфітеатру в столиці, базиліки і мавзолею в софійському районі Лозенець, позднеримской вілли у нового терміналу аеропорту в Софії.

Що стосується знахідок, супутніх будівництву чергової гілки софійського метрополітену в центральній частині міста у ЦУМу, то передбачається, що виявлені археологами пам'ятки будуть включені в масштабний культурно-комунікаційний проект. Жителі і гості Софії, прогулюючись по її центру, зможуть знайомитися з багатою історією міста.

поховання часів
Троянської війни

поховання часів   Троянської війни

Фахівці досліджували три могильних пагорба, розташовані на південь від міста Ямбол. Місце розташовується поруч з селом Бояново в районі, відомому під назвою «Баалар Кайрияк».

В одному з пагорбів археологи знайшли 4 поховання бронзового століття. Вони датуються приблизно 1300 роком до н.е. Приблизно в цей час, як вважається, спалахнула Троянська війна.

Вісім інших поховань виявилися ще старше - близько 2,5 тис. Років до н.е. У ще одному пагорбі, імовірно, лежать останки людей, що жили за часів Римської імперії.

У ще одному пагорбі, імовірно, лежать останки людей, що жили за часів Римської імперії

На місці розкопок. Фото сайту Zhelezyaka.com

Три пагорба знаходяться на відстані 150-300 м один від одного. Швидше за все, ці люди вірили в переродження, оскільки померлі були поховані в позі ембріона. В ході розкопок археологи також виявили кілька керамічних судин.

Перша в Болгарії
гідро - древній бронзовий посуд

Перша в Болгарії   гідро - древній бронзовий посуд

Першу гідро - древній бронзовий посуд - вдалося виявити болгарським археологам в ході розкопок некрополя Месамбрія на березі Чорного моря біля міста Несебр. Знайденому посудині близько 2,4 тис. Років.

Гідрії використовувалися для зберігання рідин: вина і води, проте в даному випадку в ній був поміщений прах покійного. Також вони застосовувалися для жеребкування при голосуванні.

Гідрії в геометричному стилі відрізнялися стрункою витягнутою формою і довгою шийкою. Починаючи з VI ст. до н. е. гідрії стали більш округлими за формою. У гідрії три ручки: дві маленькі горизонтальні з боків посудини для того, щоб піднімати його, і одна вертикальна посередині для зручності розливання води. Гідрії носили на голові або на плечі.

Після того, як підняли урну, знайшли ще й фігурки людей з крилами, які швидше за все цю урну прикрашали. Ймовірно, сюжети були запозичені з грецької міфології, проте це ще належить перевірити фахівцям. Дослідники вважають, що вік даної знахідки близько двох тисячоліть.

Месамбрійская гідро. Фото сайту perelik-palace.livejournal.com

загадковий
доісторичний місто

Неподалік від села Іваново, чиї печерні церкви внесені ЮНЕСКО в список об'єктів Всесвітньої спадщини, болгарські археологи виявили загадковий доісторичний місто, вік якого оцінюється в 8 тис. Років.

Його розквіт припав на період з 5800-х по 5500-ті роки до н. е. Неймовірно, але факт: багате поселення мало строгим плануванням вулиць і навіть двоповерховими будинками з дубовими підлогами. Місто було обнесене п'ятиметровими стінами з ровом глибиною в три метри. Це, правда, не завадило деяким загарбникам спалювати його сім разів за триста років.

«Виявлена тут кераміка відрізняється високою якістю і не має аналогів, якщо говорити про інших поселеннях тієї епохи, - говорить співробітник Шуменського обласного історичного музею Світлана Венелінова. - У місцевих жителів був хороший смак і, можна сказати, аристократичний стиль ».

За її словами, дослідження поки не повністю розкопаного міста за допомогою електромагнітних хвиль показало, що його планування нагадує пізніші грецькі поселення. Виходячи з якості знайденої кераміки та знарядь праці, археологи роблять попередній висновок про те, що це був великий релігійний центр.

Подальші дослідження утруднені через нестачу фінансування. Тим часом відкриття може стати одним з найбільших за останні роки. Зроблено воно було випадково - в 2008 році під час будівництва річковий греблі.

Далі буде

За матеріалами: Російська газета в Болгарії, Компьютерра-Онлайн, Вся Болгарія одним кліком, zhelezyaka.com, Новини Болгарії, bg-pr.ru, infox.ru, regions.ru, Інформаційно осігуряване, Компьюлента

Новости