Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Обережно, дикі тварини! / Моя планета

Сфотографуватися з мавпочкою, покататися верхи на слоні, погодувати верблюда - ці невинні туристичні атракціони далеко не так безпечні, як здається.

Мало хто з туристів відмовиться від популярних забав з тваринами: сфотографуватися зі змією на пляжі, покататися на слоні по джунглям, погодувати мавпочок, побувати на крокодилової або верблюжої фермі ... Це весело, а звірятка в обнімку з вами так добре виглядають в фотоальбомах. Але, на жаль, далеко не завжди власники атракціонів можуть гарантувати безпеку своїм відвідувачам, та й самі туристи часом втрачають пильність і здійснюють необачні вчинки. Повідомлення про нещасні випадки з туристами надходять регулярно. «Моя Планета» вирішила розповісти про побічний ефект тварин атракціонів, адже попереджений - значить озброєний.

Фото з звірятком

У січні цього року в інтернеті з'явилося шокуюче відео: китайська туристка спробувала поцілувати пітона на шоу змій в Пхукеті, а той вчепився жінці в ніс. Китаянку довелося буквально виривати з пащі пітона, а на ніс накласти шви. Компанія, яка організувала шоу зі зміями, виплатила постраждалій $ 3200 в якості відшкодування збитку. Подібні шоу рептилій в Таїланді традиційні, але про пов'язаному з ними ризиком пам'ятають далеко не всі.

У Росії також трапляються подібні ЧП. Так, фото з коброю мало не стало фатальним для 46-річної мешканки Ставрополя: отруйна змія вкусила її в руку під час зйомки на пляжі під Туапсе. Жінка потрапила в реанімацію. На щастя, вона вижила, а господаря змії суд засудив до року колонії і штрафу 100 000 руб. за статтею «Надання послуг, що не відповідають вимогам безпеки, що призвело з необережності заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю». Він купив індійську кобру на ринку, щоб заробити, і не уявляв, наскільки вона небезпечна.

Перш ніж робити фото дитини з мавпочкою, добре подумайте. Фотогенічні примати часто нападають на дітей. Так, в 2014 році мавпа покусала 11-річну дівчинку прямо в центрі Петербурга біля пам'ятника Петру I. А в 2013-му під час аналогічної фотосесії постраждала чотирирічна дівчинка - вона позувала разом з батьками на пляжі Анапи.

Втім, страждають і звірі. Їх власники, як правило, не мають ніяких ветеринарних документів і не стежать за здоров'ям вихованців, а часто і свідомо псують його. Наприклад, в 2014 році в Анапі у пляжного фотографа було вилучено місячне левеня - відпочиваючі помітили, що звір виглядає виснаженим, і поскаржилися в поліцію. З'ясувалося, що левеняти напихали наркотиками і містили в жахливих умовах. Після того випадку в Анапі був проведений рейд: від фото з відпочиваючими були врятовані ще два левеняти, шість макак і шість папуг ара.

покататися верхи

Як відомо, поїздки верхи - теж не найбезпечніше захід. А вже якщо мова йде про слонів - і поготів. Проте це розвага вже стало в Таїланді обов'язковим пунктом програми. Невелика зведення пригод доводить, що піддаватися моді не варто.

Влітку 2015 року розгніваний слон спробував скинути з себе трьох туристів з Китаю: батьків і дитини. Погонич намагався втихомирити його, але слон убив його і помчав у ліс разом з сідоками. Після довгих пошуків в джунглях втікача знайшли, але до смерті перелякану сім'ю вдалося звільнити лише через три години, коли слон заспокоївся. Інцидент стався в Чиангмае в серпні, а в листопаді там же інший, який брав участь в шоу «Нічне сафарі» слон напав на відвідувачів - постраждало дев'ятеро людей. У 2011 році на Пхукеті загинула туристка з Швейцарії: вона впала на землю, коли тварина під нею зав'язав бійку з іншим слоном, і була затоптана на смерть, а ще четверо туристів отримали травми.

Катання на ослах теж може бути небезпечним. Наприклад, одного разу під час екскурсії на ослах тварини раптом стали скидати наїзників - постраждали близько 20 осіб.


годування тварин

Ще один популярний атракціон. За певну плату вас везуть на екскурсію на острів або пляж, відданий в розпорядження свиней, кролів, диких поні або мавп (про таких островах читайте в нашому матеріалі «Гетто для звірів» ). Ви розчулюєтеся і беретеся фотографувати і годувати милих тваринок. Але одна з них раптово вцепляется вам кігтями або зубами в руку. Не думайте, що вже з вами-то цього не станеться. На початку цього року при годуванні звірів на тайському пляжі Нуали острова Лан постраждав чотирирічний хлопчик з Росії. Макаки стали битися за корм, привезений туристами, і самець напав на дитину, мабуть, прийнявши його за конкурента. Хлопчик був доставлений в лікарню Паттайї з численними укусами.

Атаки мавп - нерідке явище в Таїланді. Особливо небезпечне місце - південна провінція Крабі: в одному лише 2012 році від агресії цих тварин постраждало 600 людей, з них близько 450 - іноземні туристи. Воно й не дивно, адже в рекламі цих місць про статистику укусів немає ні слова.

Нападають не тільки мавпи. Сім місяців на лікарняному провела жінка, яка побувала на верблюжої фермі Laidoya в Татарстані. Верблюд на прізвисько Вулкан зламав огорожу і накинувся на неї в той самий момент, коли вона кликала внучку зі словами: «Та він не кусається ...» До лікарні вона потрапила з переломом ключиці, укусами і ударами. Лише після цього випадку на фермі з'явилися таблички: «Годувати тварин забороняється» і попередження про те, що верблюди вміють плюватися і кусатися.

Плавання з дельфінами

Майже в будь-якому дельфінарії після шоу глядачам пропонують поплавати з артистами. Але не завжди це добре кінчається. У Мексиці в 2012 році на шоу в Парку дельфінів під Канкуном розігралася драма, нагадала учасникам події фільму «Щелепи». Вісім туристів плавали з дельфінами. Раптом самець на ім'я Пікассо накинувся на дівчину з Швеції і вкусив її. У басейні почалася паніка: дельфін кусав то одного, то іншого плавця, віддаючи перевагу жіночої статі. Закривавлені люди поспішали вибратися з води. Туристам повернули гроші за квитки, але причини інциденту так і не пояснили.

До речі, будьте обережні і під час годування дельфінів. Хапаючи їжу, тварина може ненароком вкусити руку. Так сталося, наприклад, з восьмирічною американкою на шоу SeaWorld Orlando - інцидент був знятий на відео.

сафарі

Кожен сафарі-парк має сумну статистику. Безтурботні туристи часом надто захоплюються красою дикої природи і забувають про те, що перед ними люті хижаки, а не просто красиві кішки. Так, минулого літа в сафарі-парку ПАР під час фотополювання загинула 29-річна Кетрін Чеппелл, одна з творців «Ігри престолів»: вона відкрила вікно машини, і в її шию вчепилася левиця. За кілька днів до Кетрін від лап іншого левиці загинула ще одна туристка з США. Їй було 22, вона також проігнорувала заборону на відкриття вікон в автомобілі і встигла сфотографувати свою вбивцю за секунди до загибелі. Також в інтернеті є відео відвідувачів сафарі-парку, яким страшно повезло: хижак відкрив двері їх машини, але не встиг дістатися до видобутку.

У Росії також є такі небезпечні зони - це перш за все камчатські заповідники і національні парки, природний парк Ергаки в Красноярському краї і навіть сочинські лісу. Протягом 2015 року лише в Кавказькому заповіднику було зафіксовано п'ять випадків нападу ведмедів на людей, причому три з них мали смертельні наслідки. Як правило, голодні ведмеді приходять до людей, залучені запахами їжі. Організатори екскурсій попереджають про можливі небезпеки і навчають гостей, як себе вести. Наприклад, Криницький заповідник недавно підготував інструкцію у вигляді коміксів.

Де б ви не зустрічалися з тваринами, пам'ятайте, що за вашу безпеку на 100% ніхто не ручається, а у кожного звіра, як би мило він не виглядав, свій дикий характер і свої плани, про які ви можете дізнатися занадто пізно.

Новости