Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Розмова з богом по мобілці и розсіл з Мертвого моря: подорож в Ізраїль

Тут вміють працювати, не схиляються перед статусами, не хизуються чинами, звикли до війни і плюють на природні катаклізми, завжди зберігаючи спокійний, іронічне ставлення до життя, свободу від внутрішніх стандартів і шаблонів. У ізраїльтян є чому повчитися.

"Обозреватель" публікує розповідь журналістки Євгенії Руденко про подорож в одну з найдавніших і при цьому сучасних країн світу.

Далі - від першої особи.

Багато витрачають і багато заробляють

Тутешній народ є за що поважати. Держава - завбільшки з нашу Львівську область, 40% території - пустеля, і, тим не менше, 2/3 овочів і зерна Ізраїль відправляє на експорт. Ну і себе, зрозуміло, годує. Ізраїльтяни багато витрачають, а й багато заробляють. Наприклад, комунальні послуги в середньому в місяць обходяться в 850 шекелів або 4600 гривень (1 шекель - 6,2 гривні), але і рівень зарплат тут відрізняється від нашого: покоївка в п'ятизірковому готелі заробляє в місяць до $ 2000..

Тут не схиляються перед статусами, не хизуються чинами: до прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху підлеглі по-свійськи звертаються "Беня", а головний даішник країни недавно сам подав у відставку за перевищення швидкості за кермом. Мільйонерів не відгороджують свої будинки триметровими парканами (ось, будь ласка, наліво - квартал для багатих) і запросто спілкуються з перехожими.

За статистикою нашого гіда, дев'ять з десяти місцевих жителів із задоволенням йдуть на контакт з незнайомими людьми, якщо ті їх про що-небудь запитають, а після п'яти хвилин спілкування запрошують додому на чай. Але саме приголомшливе якість - це їх згуртованість.

Наприклад, за законами іудаїзму, в похоронних і весільних обрядах має брати участь певна кількість людей. І якщо не вистачає народу, на клич в фейсбуці відгукуються тисячі: кидають всі свої справи і мчать в інший кінець міста.

здоровий прагматизм

Фото: newsru.co.il

Під час моєї поїздки розігралася сильна піщана буря, хамсин. Гід повідомив, що така потужна трапляється пару раз на рік. Але дивна річ - ніхто не панікував: ізраїльтяни, хрустячи піском на зубах, неспішно потягували каву на терасах кав'ярень і бігали з пульсометра по пляжу.

Вранці бігає, схоже, всі Ізраїлеві виходжу на балкон свого номера в Тель-Авіві і з легкою заздрістю спостерігаю, як люди різного віку і комплекції різними темпами збігаються до пляжу. Деякі віджимаються і скачуть на корточках по пірсу. "Це тому що у них завжди тепло і море під боком, - самооправдательного підказую собі я, - жила б я на березі Середземного моря, ну хіба я б не бігала ?!"

Насправді здорового прагматизму у ізраїльтян набагато більше, ніж у нас. Це ж очевидно: якщо зберігати відмінну форму, ти зможеш яскравіше і довше насолоджуватися радощами цьому житті, включаючи смачну їжу (в іудаїзмі немає гріха обжерливості) і виконання заповіді Всевишнього: "Плодіться і розмножуйтеся".

І потім, вони геть ігнорують умовності: неважливо відпрасована чи твій одяг, який моделі кросівки і як взагалі ти зі своїми 85 кілограмами будеш виглядати під час пробіжки підтюпцем. Головна у себе - це я, а решта не має значення.

Ворота в Землю Ізраїлю - Яффо

Хамсин досяг свого піку, коли наша група бродила вузькими вуличками древнього портового міста Яффо - передмістя Тель-Авіва. Здавалося, ось-ось похмурі сльота розверзнуться і з неба хлинуть потоки води, але дощем і не пахло: ілюзію хмар творили мільйони піщинок, що літають в небі.

У Святому Письмі Яффо згадується як "ворота в Землю Ізраїлю": чотири тисячі років тому сюди на всіх вітрилах летіли торгові кораблі єгиптян і фінікійців. Ті, кому щастило менше, натикалися на гряду низьких скель уздовж берега - залишки хребта морського чудовиська, якого місцеві жителі в античні часи, за легендою, віддали в якості відкупу царівну Андромеду. Але тут прискакав герой Персей, показав дракону голову Медузи Горгони, чудовисько скам'яніло і з тих пір підробляє природним хвилерізом.

Фото: rejwan.ru

Звивисті вулиці Яффо - квартал Знаків Зодіаку, покинутий будинок з кажанами, винні магазинчики і приватні музеї сучасного мистецтва - підходяще місце для пошуку втраченого натхнення. Тут здорово бродити на самоті, пити міцний арабський кави (16 шекелів), забиратися на дахи старих будинків і проводжати Сонце, ліниво опускається в море.

Кейсарія і цар Ірод

На тлі античних руїн Кейсарії, обвітрених статуй без рук, напівзруйнованих лазень і іподрому на березі Середземного моря я збирала черепашки і корали.

Фото: israel-taxi.ru

По-хорошому тут потрібно засісти на пару днів, помедитувати на ступенях античного театру, побродити по руїнах палацу Понтія Пілата, де він страждав від нападів мігрені (правда, деякі невропатологи клянуться, що прокуратора дошкуляла невралгія трійчастого нерва), поспілкуватися з промовистим голограмою царя Ірода . Це він дві тисячі років тому побудував фортецю-порт Кейсарію і ще багато чого корисного в Ізраїлі спорудив. Але час не чекає: ми ховаємо подалі шматочки коралів - їх взагалі-то не можна вивозити з країни, стрибаємо в мікроавтобус нашого водія Мотти і вирушаємо в курортний Ейлат.

Виявляється, Мотти - єврей турецького походження. Його батьки свого часу пройшли процедуру гіюру (звернення в євреї) - вивчили Тору, іврит, перейшли на кошерну їжу, стали дотримуватися Шаббат, словом, довели щирість своїх намірів і були зараховані в єврейські ряди. Сьогодні кожен бажаючий після річних курсів вивчення єврейської культури і релігії теж може звернутися в євреї. Тільки перш, попереджає наш гід, йому потрібно добре подумати, на що підписуєшся, адже поки ти не єврей, то відповідаєш тільки за свої промахи, але, приєднавшись до єврейського народу, будеш автоматом відповідати за проколи всієї нації.

Місце для медитацій

Ейлат прекрасний: температура води в Червоному морі вночі в листопаді +24, пальми, музика, білі стільчики у лінії прибою і відчуття, ніби вся ця краса створена спеціально для тебе.

Фото: alla-hobbit.dreamwidth.org

Вранці ми їдемо до дельфінів рифу плавати з дельфінами (ціна двадцатіпятімінутного занурення - 320 шек. (Приблизно 90 $)). Від відкритого моря тиха гавань відгороджена сіткою, в ній є проходи і, в принципі, шість дельфінів, які тут мешкають, в будь-який момент можуть приєднатися до своїх диких родичів, але не хочуть. Ми одягаємося в непотоплювані термокостюми, маски-ласти, навчаємося мови жестів під водою і пірнаємо. Дельфінів, пояснює нам інструктор Тільда, руками не чіпати, а то хіба мало що вони подумають.

Гладити і чесати їм животи тварини дозволяють тільки через рік після знайомства - самі інструктори шанують таку довіру за честь. А поки ніяких фамільярностей!

Навколо коралів носяться зграйки різнокольорових риб, зовсім як в мультику про рибку-клоуна Немо, на дні нагромаджується щось схоже на остов затонулого корабля, і бульбашки повітря в променях сонця під водою летять до поверхні ескадрильєю діамантів.

спа

Спа-комплекс "Стальбет аль ха-Маїму" схожий на величезний сад. Вхід - 180 шекелів). Тут можна медитувати в альтанках, відпочивати на низьких диванчиках в подушках, робити собі каву і апельсиновий фреш, скільки душа забажає, і релаксувати в трьох басейнах з теплою водою (+33).

Спочатку я просто дрейфувала (голову і коліна підтримували валики) і слухала музику, що звучала під водою. Я ніби опинилася поза часом, і це було дивовижне місце: без тривог, турбот, похмурих думок і передчуттів. А потім мене покликали на гідромасаж "Ватса": ти лягаєш на воду, закривши очі, знову чуєш музику під водою, а інструктор - приємна молода жінка, як немовля, плавно качає і кружляє тебе по воді. Розслаблення було настільки глибоким, що в якийсь момент я, здається, навіть заснула.

мертве море

За Мертвому морю мені найбільше сподобалося ходити. Вода схожа на густий масляний розчин, ти неспішно бредеш по ньому, підгортаючи руками, а коли закінчується дно, продовжуєш йти, як ні в чому не бувало. Не по поверхні, звичайно, як апостол Петро, ​​але впевнено по пояс.

І так можна дуже далеко зайти, головне, щоб вода в очі і рот не потрапила: розсіл термоядерний. Зате дуже корисний для лікування хвороб шкіри та суглобів.

Ціна питання відпочинку та оздоровлення на Мертвому морі не з дешевих: 8 днів відпочинку і лікування на курорті обійдеться в середньому в $ 546. На пляжі в білих халатах на шезлонгах лежать російськомовні відпочиваючі, говорять про гроші, хворобах і перспективи репатріації в Ізраїль. "Міші з його нервами де-небудь тут потрібно оселитися, тут же сам повітря заспокоює, бачиш, за два дні ми ще жодного разу не посварилися", - говорить своєму сусідові по шезлонги дама в капелюсі з наклейкою на носі. І вони пускаються в підрахунки сум від продажу житла в Підмосков'ї і покупки квартири на Мертвому морі для невротика-сина.

Щодо повітря-транквілізатора вони абсолютно праві: в цій найнижчій точці планети літає стільки брому, магнію та інших корисних мікроелементів, що для набуття стану дзен досить пожити тут кілька днів. І потім тут майже завжди хороша погода: 330 сонячних днів на рік!

святині Єрусалима

Місяць в Ізраїлі висить в небі не вертикально, як у нас, а лежить горизонтально. Звідси взагалі все бачиться трохи інакше: в двох вимірах.

У першому ти йдеш по вулиці Єрусалиму серед булочних, кафешок і маленьких магазинчиків, спускаєшся по сходах на п'ять метрів вниз і опиняєшся в іншому - на древньої базарній вулиці (її випадково відкопали під час ремонтних робіт), по якій дві тисячі років тому в місто на ослику в'їжджав Ісус з Назарета.

Я не дуже релігійна людина, вірю тому, що можна помацати і помацати, але, тим не менш, в Храмах Діви Марії і Гробу Господнього мурашки біжать по шкірі. Ось залишки Голгофи, на якій розіп'яли Ісуса Христа, сюди його поклали, знявши з розп'яття, а з цієї ніші він воскрес. Прикладаємо до святих місць прикраси і іконки - тепер це освячені талісмани.

Фото: i-want-to.org

Сувенірні магазинчики в околицях святих місць пропонують туристам всілякі варіанти талісманів, але краще привезти їх з собою, адже найменший срібний хрестик стоїть в тутешніх крамницях від $ 30. Вкладаю в Стіну Плачу записки на небеса і, так, плачу - таке відчуття, що тут перед Стіною відкривається канал спілкування з розумом, який знає тебе таким, як ти є - з усіма слабкостями і секретами. І хочеться поговорити з ним, попросити про підтримку, але ззаду підпирає чергу: жіноча половина Стіни Плачу несправедливо мала в порівнянні з чоловічою. Деякі прикладають до Стіни мобільні телефони - через них абоненти теж примудряються спілкуватися з Богом. Судячи з того, як живе Ізраїль, зв'язок там надійна.

Раніше "Обозреватель" писав про те, чому ізраїльські аеропорти самі безпечним в світі

Раніше Обозреватель писав про те, чому   ізраїльські аеропорти самі безпечним в світі

Підпішісь на Telegram-канал и подивись, что состоится далі!

Це тому що у них завжди тепло і море під боком, - самооправдательного підказую собі я, - жила б я на березі Середземного моря, ну хіба я б не бігала ?

Новости