Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ЯМАЙКА: з днем ​​народження, Боб!

Ямайка - один з найбільших островів Карибського моря. Туристів сюди приваблюють пишна природа, золоті пляжі, відмінні готелі, знаменитий ямайський ром ... Але одним з найбільш важливих аргументів на користь вибору цього туристичного напрямку залишається можливість «доторкнутися» до спадщини Боба Марлі і відпочити в «ритмі реггі».

На початку лютого музичний світ відзначає День народження цього легендарного музиканта, гітариста, вокаліста і композитора.

Боб Марлі (Роберт Неста Марлі) народився 6 лютого 1945 року в бідній сільській родині. У 1963 році він організував ансамбль The Wailers, який швидко став знаменитим, а пісні Марлі перетворилися в гімни борців за расове рівноправ'я. У 1975 році The Wailers випустили черговий альбом "Natty Dread", одна з композицій якого - "No Woman, No Cry" стала справжнім шлягером всіх часів і народів. Завдяки міжнародному успіху Марлі, музика реггі набула широкої популярності за межами Ямайки, а місцева культура «попрямувала по планеті». А в 1978 Марлі присуджена Медаль Миру ООН за внесок в розвиток країн третього світу. І всього лише кілька років тому, в 2006 році, уряд Ямайки офіційно визнало Боба Марлі національним героєм.

На Ямайці День народження святкують цілий тиждень: з шостого по 13 лютого. В цей час тут проходять гастрономічний фестиваль Ital Food, фестиваль документального кіно, присвяченого реггі, всілякі фотовиставки і, зрозуміло, реггі-концерти, а також лекції та екскурсії в музеї Боба Марлі (Bob Marley Museum). Останній розташований в столичному Кінгстоні і є одним з найбільш відвідуваних місць острова. Цей добротний цегляний будинок належав спочатку багатому англійцю Крісу Блекуелл, в 1975 році був придбаний батьком Боба. У 1985 році тут відкрили музей: на другому поверсі зберігся інтер'єр в тому вигляді, в якому він був за життя Марлі. Тут розташована його спальня. На стінах, обклеєних газетними вирізками і прикрашених дисками, помітні сліди куль від невдалого замаху на музиканта (тоді були поранені він, його дружина і друг). На ліжку лежить гітара. Біля ганку висить гамак, лежачи в якому музикант любив складати свої пісні. А в саду, як раніше, росте марихуана, яку Марлі намагався легалізувати.

Весь святковий тиждень на Ямайці звучатимуть ритми реггі. Цей стить неможливо сплутати з будь-яким іншим музичним напрямком. Очевидно, його назва походить від англійського словосполучення regged rhythm - «рваний» ритм. Особливий розгойдується ритм реггі створюється наголосом на слабкі частки такту (2-ю і 4-ю замість традиційних 1-й і 3-й) і веденням мелодії бас-гітарою. Стиль реггі тісно пов'язаний з релігією растафаріанства, послідовники якої впевнені, що африканці - богообраний народ, все біблійні персонажі були чорношкірими, біблійний Вавилон - це весь західний світ, а Земля обітована - зовсім не Ізраїль, а Ефіопія. Боб Марлі був правовірним растаманом і сьогодні багато прихильників растафаріанства навіть вважають його пророком. У травні 1980 року вже смертельно хворий Боб Марлі хрестився в Ефіопської православної церкви в Кінгстоні і взяв нове ім'я Берхане Селласіе (на амхарською - Світло Святої Трійці).

З тих пір, як Марлі пішов з життя, минуло більше трьох десятків років (він помер в 1981 р, хрещений за канонами Ефіопської православної церкви), але до цього дня він є найвідомішим виконавцем у стилі реггі.

Новости