Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Жаби замість ікри і равлики на закуску: Які екзотичні страви пропонують закарпатці до свят

Скоро почнеться період безперервних застіль. Святкові столи - вже давно не набір банальних страв, господарі намагаються використовувати незвичайні рецепти, щоб було чим здивувати гостей. Часто такі рецепти шукають в кулінарних традиціях інших країн. А ось закарпатці знають: все, що потрібно, можна знайти зовсім поруч.

Кулінарні традиції і переваги Закарпатській області часом такі незвичайні, що перевершують самі екзотичні смаколики. Depo.Закарпатье зібрав кілька прикладів страв, які точно не залишаться непоміченими на новорічному столі. А якщо готувати такі страви трохи лячно, завжди можна приїхати на Закарпатті та спробувати їх з "перших рук".

Трохи Франції на Закарпатті. Про жаб'ячих лапках, які є в меню багатьох закарпатських закладів, вже багато чули. Кажуть, традицію споживання жаб у закарпатське село Тур'ї Ремети завезли французи на початку XIX століття. Завдяки цій страві невеличке закарпатське село стало відомим. Адже сюди приїжджають не тільки спробувати жаб'ячих стегенець, столичні і зарубіжні ресторани закуповують їх у місцевих жителів.

Місцеві господині переконують: краще стегенця є без інших страв, щоб не перебити смак. А на смак вони як кроляче або куряче м'ясо. Дуже ніжне і дієтичне, адже не містить жиру. І цінне. У жаб'ячих стегенця купа вітамінів - фолієва кислота, залізо, магній, вітаміни групи В.

Як готувати. Жаб'ячі лапки в сметані: подрібнити на тертці дві цибулини і спасерувати їх на маслі. Змішати цибулю зі столовою ложкою борошна, трохи підсмажити, додати склянку вина. В отриманий соус покласти очищені від шкіри жаб'ячі лапки, посолити, посипати перцем і тушкувати 15 хвилин. Потім додати дві склянки сметани, дрібно нарізану зелень і сік лимона. Подавати гарячими.

Жаб'ячі лапки, смажені в яйцях: збити яйця, додати ложку борошна, трохи молока, посолити, поперчити. Окремо в тарілку насипати борошно. Очищені від шкіри жаб'ячі лапки обваляти в борошні, потім в яйці. Смажити на олії з обох сторін. Обсмажені лапки викласти на тарілку, посипати зеленою петрушкою.
Закарпатські равлики. Для вирощування "м'яса" для делікатесів на Закарпатті відкрили равликову ферму . Необхідних розмірів, за умови правильного вирощування, равлики досягають за один рік. Власник ферми планує реалізовувати свою першу продукцію на ринках Європи. Там великий попит на такий делікатес. В Україні ж це дороге задоволення: кілограм напівфабрикату варто до тисячі гривень. Тому за рік їх тут споживають тільки до 10 тонн, у Франції - приблизно 25 тисяч тонн. Також у всіх країнах ЄС, крім Мальти та Криту, збір природних равликів заборонений, тому фермери і продавці з цих територій неабияк зацікавлені в їх купівлі.

На приготування страв з равликів йде не більше півгодини, зате отриманим результатом залишаються задоволені не тільки господині, а й гості, які скуштували незвичайне частування. На Закарпатті равликів готують з грибами. Наприклад - Гратен з равликів. Цю страву можна подавати не тільки з білими грибами, але навіть з лисичками або опеньками. Рецепт не виключає можливості використання сухих грибів, які перед приготуванням потрібно буде тільки замочити.

Процес приготування: розігріти сковорідку і підсмажити на ньому дрібно нарізану цибулю. За пару хвилин додати відварені порізані гриби, обсмажувати вміст приблизно 15-20 хвилин на середньому вогні. Додати овочі і вершки або сметану. Пересипати обсмажені овочі в блендер, посолити, поперчити і подрібнити, перетворивши овочі в пасту. Розкласти делікатесне м'ясо равликів в порційний посуд і викласти зверху подрібнену овочеву суміш. Відправити в духовку на 5-7 хвилин.

Равлики сервіруються дуже гарячими, тому черепашки слід притримувати спеціальними щипцями. Вміст потрібно витягти за допомогою тонкої вилки. Равлики дуже слизькі, тому це не просте завдання. М'ясо з трав'яним соусом можна закушувати хлібом або ж класти на скибочку хліба або багета і їсти все разом. Блюдо досить жирне, тому всі процедури потрібно робити обережно. Як правило, запивають страви з молюсків білим сухим вином.

Екстремально екзотичні страви зі звичної для українців свині на Закарпатті можна вивідати у гентешів (різників). Наприклад, рецепт свіжої свинячої крові з цибулею і содраная свиняча шкірка.

Угорські традиції додали закарпатської кухні надзвичайної гостроти і жирності. Спробувати місцевий "годьмашвір" - свіжу свинячу кров з цибулею - наважиться не кожен гурман. А це традиційне блюдо для всіх закарпатських м'ясників. Після розбору свині, коли потрібно швидко вгамувати голод, закарпатські господині готують працівникам саме це блюдо.

Свинячу кров варять і заправляють смаженою цибулею. Після приготування страву зовні нагадує тушковану печінку. Також традиційно під час розбору свині закарпатські гентеші і всі бажаючі смакують здертою, злегка підсоленій свинячий шкіркою. Правда, її спочатку обпалюють, щоб позбутися від бруду і щетини.
А замість традиційної зелені закарпатські господині можуть подати до столу салат з отруйного папороті. Тут папороть консервують, смажать, додають в супи і навіть варять бограч з папороті. Однак одним з найпопулярніших страв є салат з цієї рослини. Готується він з молодих пагонів, саме вони містять в собі безліч унікальних поживних речовини, хоча також і отрута. Однак способом обробки папороті закарпатці діляться неохоче. Фахівці знають, як зробити блюдо з цієї рослини нешкідливим.

На смак папороть ні кислий, ні гіркий - звичайна трава. Тому в Україні він і не набув широкої популярності. Однак в Японії знають про унікальні властивості рослини і споживають папороть тоннами.

Екзотична "птах", яку приручили закарпатці і готують з неї страви, - страус. На Закарпатті є кілька страусиних ферм. Страви з страусятіни - ще одна кулінарна родзинка закарпатців.

Готують багато страв: починаючи з яєчні, різноманітних омлетів і закінчуючи котлетами і стейками. Також роблять і ковбасу з страусятіни. Така пікниці (ковбаса по-закарпатськи) краще навіть за закарпатську традиційну - зі свинини. М'ясо тільки трохи жорсткіше, проте в десятки разів дієтичне і корисніше.

Використано матеріали: "Новини Закарпаття", "7 Днів", "Кarpatpost.com"

Новости