Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ТОП традиційних страв Чехії

  1. Запечене свиняче коліно
  2. кнедлики
  3. Утопленци, клобаси, Тлаченка
  4. Вепро-кнедлі-зело
  5. чеські супи
  6. гуляш
  7. смажений короп
  8. оломоуцькі сирки
  9. трдло
  10. штрудель

Красу Чехії неможливо пізнати до кінця, не покуштувавши традиційні страви - національну гордість країни. Але зайшовши в будь-який, навіть самий скромний ресторанчик, губишся перед величезним вибором перших і других страв, не кажучи вже про різноманіття пивних закусок, яких цілком вистачило б на окреме меню.

До слова, якщо ви вирішили продегустувати все найсмачніші і знамениті страви чеської національної кухні, доведеться змиритися з парою зайвих сантиметрів на стегнах і талії - їжа тут дуже калорійна, ситна; чехи дуже люблять м'ясо (птицю, дичину, свинину і яловичину), приготоване різними способами. Та й порції в ресторанах настільки великі, що цілком можна замовити одне блюдо на двох ... залишилося лише визначитися з тим, що саме замовляти?

Представляємо ТОП-10 найбільш знаменитих і смачних страв традиційної чеської кухні, які неодмінно варто спробувати.

Читайте в цій статті

Запечене свиняче коліно

Запечене свиняче коліно

Традиційне смачне блюдо (Рečené vepřové koleno) можна порівняти зі спагеті в Італії або пловом в Узбекистані і є справжнім гастрономічним брендом. Ароматне, соковите, рум'яне, свиняче коліно на кістки в готовому вигляді важить майже кілограм і замовляється, як правило, на 2-4 людини. Готують його в кожному ресторані і пивний, але ось подають по-різному: з хроном, помідорами, часником і приправами, не кажучи вже про численні соусах і підлива.

Печена нога з гірчицею і хріном під пивом обійдеться в 200 крон. Якщо замовити тільки коліно - його вартість складе 150-160 крон.

кнедлики

кнедлики

Кнедлики - святая святих чеської національної кухні. Хоча, найцікавіше, що спочатку це блюдо відносилося до австрійської та німецької кухонь, але сьогодні стало національною стравою Чехії, її кулінарним символом. По суті, це відварений у великій кількості води або приготований на пару довгастий шматок тіста (замішаного на борошні або з додаванням картоплі), який потім нарізається поперек, як батон, і подається як гарнір, наприклад, до того ж запеченого коліну. Цікаво, що самі по собі кнедлики маловиразним і не відрізняються яскравим смаком, але в поєднанні з м'ясом, соусами прекрасно вбирають всі відтінки смаку основного блюда.

Ну, а якщо кнедлики полити солодким ягідним сиропом і декорувати фруктами, вийде чудовий десерт. Коштують кнедлики недорого - від 5 до 20 крон.

Пам'ятайте! Порції в Чехії щедрі, тому не поспішайте замовляти все і відразу, краще брати другі страви з розрахунку: одна на 2-3 людини.

Утопленци, клобаси, Тлаченка

Утопленци, клобаси, Тлаченка

Такі пивні снеки, як сухарики, чіпси або горішки просто меркнуть на тлі справжньої чеської закуски - смачних м'ясних ковбасок! Зазвичай їх подають, приготувавши на грилі, з різноманітними соусами.

Найпопулярнішими ковбасками, які потрібно неодмінно спробувати в Чехії, є:

Утопленци, які в меню виглядають як utopenci - досить сильний, вимочені в оцтовому маринаді шпикачки, через яскравого смаку вони вживаються тільки з пивом.

Смажені ковбаски, вони ж klobasa - продукт, менш різкий на смак; ці апетитні ковбаски хороші і самі по собі, а вже в поєднанні з пінним напоєм стають просто божественними.

Тлаченка (а по-чеськи - tlacenka) - це м'ясна страва, що нагадує міцний холодець або сальтисон, приготований з свинячих ніжок, мови або субпродуктів і вживається з оцтом. При подачі присмачується перцем, цибулею і оцтом.

Порада! У пивницях і ресторанах Чехії завжди готують з ранку і подають їжу тільки в свежеприготовленном вигляді. Тому якщо ви хочете спробувати найвідоміші страви, краще вирушати на трапезу вранці або ближче до обіду, тому що до вечора від місцевих делікатесів першого попиту вже не залишається і сліду.

Зверніть увагу: дуже часто ковбаски продають прямо на вулицях Праги. Це старовинна традиція, так що в чеській столиці зовсім не дивують численні жують туристи, що розглядають пам'ятки з ковбаскою в одній руці. Серед вуличного асортименту варто спробувати Баварські, Старопражскіе, Празькі і Вацлавській ковбаски, вартість яких коливається від 50 до 80 крон. В ціну входять кнедлики або хліб і соуси: майонез, гірчиця, кетчуп.

Вепро-кнедлі-зело

Вепро-кнедлі-зело

Якщо ви вирішили на совість продегустувати місцеві делікатеси, одним свинячим коліном не відбутися. Неодмінно замовте в ресторані таке ситне блюдо, як Vepřo-knedlo-zelo, що представляє із себе смажену свинину з тушкованою капустою, що подається з кнедликами.

Зазвичай для приготування використовуються порційні частини лопатки або корейки, замариновані в спеціях і спочатку обсмажені на сковороді, а після цього запечені в печі. У процесі запікання свинину поливають бульйоном і соком, так що в результаті м'ясо виходить дуже ніжним і соковитим, буквально тане. Чехи взагалі дуже люблять і майстерно готують свинину, яка до того ж коштує помітно дешевше баранячого або яловичого м'яса. Ну а тушкована капуста на гарнір - це класика жанру, так само, як і в Німеччині.

У Страгівського монастиря можна замовити це легендарне блюдо за якісь 140 крон.

чеські супи

чеські супи

Опинитися в Чехії і не покуштувати місцеві супи - polevki - справжній злочин. Перші страви тут дуже ситні, наваристі, по-домашньому смачні. Їх по праву можна вважати надбанням країни. Рідкі прозорі супчики - не про чехів, немає. Тут шанують густі перші страви, а для створення відповідної консистенції зазвичай додають овочеві пюре, манку або борошняну бовтанку. Незвичайним інгредієнтом, використовуваним в супах і надає цікавий смак, можна назвати смажені дріжджі.

Зверніть увагу! Нерідко супи подаються в хлібній булці - обов'язково спробуйте, це дуже красиво, але головне - смачно!

Найпопулярнішими першими стравами в Чехії є:

Česnečka - ароматний і надзвичайно смачний суп з часником і копченостями,

Pivní polévka - оригінальний супчик з пивом, до якого подаються сирні грінки,

Bramboračka - знаменитий картопляно-грибний суп; до речі, саме його, за традицією, подають в хлібі,

Kulajda - густа юшка з грибами і картоплею, присмачена сметаною, подається з відварною яйцем.

Порція чеського супчика коштує від 40 крон і вище.

гуляш

гуляш

Здавалося б, що робить традиційне блюдо Угорщини в списку найпопулярніших страв чеської кухні? Насправді чехи вже давно запозичили його собі і дуже навіть люблять-поважають. У закладах громадського харчування можна знайти найрізноманітніші варіації гуляшу - його готують з традиційних яловичини і свинини, але також з телятини, кролятини, баранини і м'ясного асорті. Розрізняють сегединський, сільський, мисливський, словацький, угорський та інші види гуляшу. Радимо спробувати одну з його варіацій в автентичних чеських закладах - це не туристичне блюдо, тому знайти його найлегше в ресторанах, орієнтованих на місцевих жителів.

Вартість 200 гр, наприклад, пльзеньського гуляшу з яловичини з кнедликами, становить 100-120 крон.

смажений короп

смажений короп

Незважаючи на те, що чехи є затятими шанувальниками свинини в будь-якому вигляді, рибу тут теж поважають. Особливо рекомендується скуштувати смаженого коропа (в меню - pečený kapr) - саме це блюдо є обов'язковим елементом різдвяного святкового столу. Не варто також відмовлятися від запеченої форелі - Pečený pstruh.

Варто 1 рибка 110-150 крон.

оломоуцькі сирки

оломоуцькі сирки

Сири в Чехії люблять, тим більше в якості пивний закуски. Неодмінно спробуйте м'який сир Гермелін, що нагадує своєю білою цвіллю камамбер, а також такі сорти, як Pivni Syr і Zlata Niva.

Але найголовніше сирне блюдо, яке підлягає дегустації в першу чергу - це оломуцкіе сирки, обсмажені в паніровці. Сам по собі сир Оломука виготовляється тільки в Чехії і має специфічний неприємний запах, який, однак, повністю зникає при смаженні. Оломуцкіе сирки особливо добре гармонують з пивом і звичайним житнім хлібом з цибулею.

Порція смаженої сиру (150 гр) з татарським соусом обійдеться в 120-150 крон.

трдло

трдло

Покуштувати трдельнік, або ж трдло, він же «дурень» можна в основному тільки на вулиці. Ця солодка випічка готується із здобного дріжджового тіста, яке намотують на металеву скалку і обсмажують на мангалі або в духовці. Готовий трдло знімають з качалки і посипають цукром, маком, подрібненими горіхами або ароматної кокосовою стружкою.

Цікаво, що аналогічну випічку, правда, вже під іншими назвами, випікають і продають на вулицях Угорщини, Польщі , Румунії і Словаччини.

Варто один трдло 45-50 крон, а якщо доповнити його смак нутелою, то 60 крон.

штрудель

штрудель

Незважаючи на те, що в Чехії є безліч національних десертів (Ваночка, колач і ін.), Лідером за смаковими якостями і попиту є старий добрий німецько-австрійський штрудель, який ви можете дізнатися в меню по слову «závin».

Готують його тут на вищому рівні, загортаючи в тонко розкачане прісне тісто найрізноманітніші начинки: фрукти, ягоди, сир та ін.

Залишилося лише визначитися з тим, що саме замовляти?

Новости