Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Тайська їжа: Топ-10 страв

  1. 1. Тайська їжа. Као Пад
  2. 2. Тайська їжа. Том Ям
  3. 3. Тайська їжа. Сом Там Тай
  4. 4. Тайська їжа. пад Тай
  5. 5. Тайська їжа. Нудл Суп
  6. 6. Тайська їжа. Стир-Фрай
  7. 7. Тайська їжа. Пад Сі Ю
  8. 8. Тайська їжа. Суп Том Ка
  9. 9. Тайська їжа. Курка з кешью
  10. 10. Тайська їжа. зелений каррі

Тайська їжа

Тайська їжа - Топ-10 страв. Кухня - обличчя народу. Кулінарним традиціям не одна сотня років, Тайська їжа - своєрідне віддзеркалення історії країни і справжній скарб для істориків. А традиції стародавнього народу - це цілий історичний пласт, де в дивовижний безладді змішані ознаки багатьох поколінь, цілий світ, загадковий і закритий від стороннього погляду.

Тайська кухня - не виняток. Тайська їжа незвична для європейського смаку, але дивним чином гармонійна, яскрава, гарна і незвичайна. Вона не обов'язково сподобається, ви навіть можете її зненавидіти, але байдужим не залишитеся точно. Кухня Пхукета не претендує на оригінальність, в ній виразно помітні гастрономічні віяння багатьох країн (Китай, Індія, Малайзія), але майже без впливу європейської культури. Відрізняється широким використанням всіляких фруктів (які збирають тут кілька разів на рік) і продуктів, які дає море.

Але треба чітко розуміти, що ресторани в готелях - це облагороджений варіант для туристів. Якщо ж ви хочете пізнати кухню істинного Пхукета, будьте готові до подорожі в Пхукет Таун або взагалі на північ країни подалі від традиційних туристичних маршрутів. Там ви напевно знайдете відповідне кафе, де їдять місцеві жителі і немає туристів.
Спробуємо скласти своєрідний хіт-парад тайської кухні, яка особливо яскраво проявляється на Пхукеті - перлині Таїланду.

1. Тайська їжа. Као Пад

Це смажений рис, змішаний з яйцем, зеленню, м'ясом або морепродуктами, іноді яку місцеві жителі називають «Фрай рай». За поширеністю нагадує всіма улюблені у нас бутерброди. До того ж, його з чистою совістю можна назвати бюджетним. Власне, це не одне, а кілька, кожен вид відрізняється тільки основою. Бувають Као Пад гай (fried rice with chicken - з куркою), Као Пад кунг (fried rice with shrimps - з креветками), Као Пад Муу (fried rice with pork - зі свининою), Као Пад ці фууд (fried rice with sea food - з морепродуктами).

Бувають Као Пад гай (fried rice with chicken - з куркою), Као Пад кунг (fried rice with shrimps - з креветками), Као Пад Муу (fried rice with pork - зі свининою), Као Пад ці фууд (fried rice with sea food - з морепродуктами)

Тайська їжа

2. Тайська їжа. Том Ям

Гостро-кислий суп з креветками і лемонграсу. Славен тим, що до складу входить багато смакових інгредієнтів, а найцікавіше полягає в тому, що в Томе Ям їдять тільки сам суп і креветки, залишаючи решту на дні. Може бути з м'ясом, рибою або морепродуктами, а назва формується за аналогією з Као Пад (наприклад, Tom Yum Sea Food, що означає Том Ям з морепродуктами).

Може бути з м'ясом, рибою або морепродуктами, а назва формується за аналогією з Као Пад (наприклад, Tom Yum Sea Food, що означає Том Ям з морепродуктами)

Тайська їжа

3. Тайська їжа. Сом Там Тай

Більш ніж гострий салат, до складу якого входить папайя, морква, помідори, перець чилі (багато), часник, сушені креветки, арахіс і трохи лимонного соку. Він, звичайно, поступається за силою удару японської пасті «Васабі», але водою або пивом все ж краще запасіться. Повірте, це вам стати в нагоді.
Але найцікавіше в ньому - це сам процес його приготування. Для цього беруть дерев'яну ступу, куди видавлюють сік з усіх складових. Приготування виключно швидке і чимось нагадує роботу наших наперсточників кінця 1980-х - початку 1990-х.

Приготування виключно швидке і чимось нагадує роботу наших наперсточників кінця 1980-х - початку 1990-х

Тайська їжа

4. Тайська їжа. пад Тай

Насправді, звичайнісінька смажена локшина з великим асортиментом м'яса для основи. Але, на відміну від нашої локшини, Пад Тай обсмажують в Тамаріндовое соусі з сиром тофу і зеленню і подають разом з соєю і арахісової крихтою. Дійсно смачно, а ще - надзвичайно красиво, особливо якщо ви їсте ввечері при свічках.
Природно, вам запропонують кілька видів Пад Тай, так що буде з чого вибрати: Пад Тай (смажена локшина з рису з рибним соусом, Рат Наа (локшина з рису в підливі з шматочками м'яса або морепродуктами), Пад Сі Йу (смажена локшина зі свининою або куркою під густим соусом (соєвим або рибним), Пад Ки Мау (з додаванням тайського базиліка).

Природно, вам запропонують кілька видів Пад Тай, так що буде з чого вибрати: Пад Тай (смажена локшина з рису з рибним соусом, Рат Наа (локшина з рису в підливі з шматочками м'яса або морепродуктами), Пад Сі Йу (смажена локшина зі свининою або куркою під густим соусом (соєвим або рибним), Пад Ки Мау (з додаванням тайського базиліка)

Тайська їжа

5. Тайська їжа. Нудл Суп

Формально - лапшічний суп, в основі якого - локшина з рису з додаванням овочів, а варять Нудл Суп в бульйоні, в основі якого - курка, свинина або ті ж морепродукти. А їдять його досить оригінально: локшину беруть паличками, перекладають в ложку і тільки після цього їдять. Якщо вам це здасться занадто складним, ніхто не образиться, якщо ви просто скористаєтеся великою ложкою.

6. Тайська їжа. Стир-Фрай

М'ясо (використовують курку, свинину або морепродукти), обсмажене в солодкому соусі з овочами. Придбав відому популярність серед туристів завдяки двом факторам: просто таки реактивної швидкості приготування (м'ясо обсмажують по китайській техніці) і відносній безпеці для тих, хто боїться все гостре (блюдо має скоріше солодкуватий смак).

Придбав відому популярність серед туристів завдяки двом факторам: просто таки реактивної швидкості приготування (м'ясо обсмажують по китайській техніці) і відносній безпеці для тих, хто боїться все гостре (блюдо має скоріше солодкуватий смак)

Тайська їжа

7. Тайська їжа. Пад Сі Ю

Майже що вегетаріанське блюдо (одне, до речі, з небагатьох в Таїланді), якщо замінити м'ясо на тофу, по факту - варіант звичайної локшини (тільки смаженої), але тільки без рибного соусу. М'ясо несильно обсмажують в олії, змішаному з соєвим соусом (як солодким, так і солоним).

8. Тайська їжа. Суп Том Ка

Ароматний (і найгостріший!) Суп, потенційний «хіт сезону». Готують на базі кокосового молока. Поєднання лемонграса, галангала (схожий на відомий нам імбир) і червоного перцю створюють неповторно красивий аромат і досить гострий смак. Природно, вам запропонують вибрати основу: курка, креветка, щось з морепродуктів або тофу.

9. Тайська їжа. Курка з кешью

Звичайна просмажене курка з медом, часником, кешью і солодким соєвим соусом - напевно, саме «міжнародне» блюдо тайської кухні. Може похвалитися м'яким смаком (хоча це більше залежить від способу приготування і ваших побажань). А враховуючи, що кращий кешью збирають саме на Пхукеті, смак виходить вишуканим і шляхетним, але з поправкою на місцевий колорит.

А враховуючи, що кращий кешью збирають саме на Пхукеті, смак виходить вишуканим і шляхетним, але з поправкою на місцевий колорит

Тайська їжа

10. Тайська їжа. зелений каррі

Відгомін всюдисущої індійської кухні, тільки на тайський манер. Найчастіше подають як бульйон, приготований на основі курки, зелені і овочів. Саме неочевидне блюдо з нашої «чудової десятки», так як є його без закуски з рису рішуче неможливо, воно - визнаний чемпіон по гостроті серед всієї тайської кухні, так що готуйтеся хапати ротом повітря.

І наостанок кілька порад. Вирушаючи «на дегустацію», варто потурбуватися про пошук перекладача або приєднається до компанії, де хоча б хто-небудь знає мову. Повірте, це нагальна потреба. Якщо ж такої можливості немає, вимовляє назву вподобаної страви максимально повільно, інакше ризикуєте отримати на тарілці зовсім не те, що очікували.

Тайська їжа

Тайська їжа

Тайська їжа Карі

З обережністю відвідуйте місцеві ресторани, якщо страждаєте від підвищеної кислотності або схильні і гастритів - майже всі страви досить гострі і для непідготовленого шлунка можуть викликати проблеми. Препарати, що прискорюють перетравлювання, теж не будуть зайвими, але приймати їх на очах у офіціанта або шеф-кухаря ми все ж не радимо. І не варто намагатися за один раз пізнати все: по-перше, так ви точно зіпсуєте собі парочку наступних днів відпочинку, а по-друге, не зможете відчути всю красу тутешньої кухні. А потім пошкодуєте, тому що вона - відображення Пхукета. А він уміє зберігати таємниці ...

Новости