Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Страви в пост: як приготувати квасоля

Привіт, дорогі читачі!

Сьогодні, як я і обіцяла, починаю публікацію циклу статей про страви під час посту.

Обов'язкові умови для приготування пісної їжі можна подивитися >> тут <<

А сьогодні я розповім як приготувати квасоля. правільно.В Грузії це блюдо називається лобіо - це одне з найбільш часто вживаних серед пісних страв. Хоча квасоля і без того нерідко можна зустріти майже в кожній родині. Напевно це пов'язано з тим, що квасоля вирощують в Грузії майже повсюдно, а урожай збирають двічі. Цікаво й те, що ця рослина любить підніматися вгору по опорі, а тому його часто висаджують в виноградниках, де воно прагне до сонця, чіпляючись за лозу. А сьогодні я розповім як приготувати квасоля

А ще цікавіше те, що лобіо готували в Грузії набагато раніше, ніж іспанці завезли квасоля з Мексики .

І основою для цього блюда служив долихос або гіацинтовий боб, лобіі. Отже блюдо лобіо, яке зараз готують з квасолі, та й саму квасолю в Грузії саме так і називають. Доліхос і зараз вирощується і схожий на звичайну червону квасолю, тільки розмір бобу набагато менше, втім цю культуру в чистому вигляді важко зустріти, в основному, це гібриди.
Сьогодні я опублікую рецепт:

Зерна квасолі потрібно перебрати і краще замочити заздалегідь, щоб потім скоротити час варіння.

Ставимо квасоля вариться, щоб прискорити процес, періодично можна додавати по півсклянки холодної води. А першу воду, після закипання краще злити і знову залити гарячою водою, варити на повільному вогні під кришкою. Я для цього використовую скороварку. Солити тільки після того, як квасоля звариться.

Коли квасолини стануть м'якими їх потрібно розім'яти, щоб блюдо нагадувало кашу. Пюре з квасолі може бути неоднорідним, тобто там можуть траплятися й цілі і розім'яті боби.

Чистимо пару цибулин, дрібно ріжемо і обсмажуємо на олії, додаємо в лобіо.

З прянощів додають коріандр і чабер, а по-грузинськи - кондарі, приблизно по половині чайної ложки. Коли квасоля покипит хвилин п'ять також чистимо і подрібнюємо ножем 2-3 штуки чесночінкі і підлогу стручки гострого перчика. Якщо немає свіжого перцю, то можна додати червоний мелений перець. Блюдо повинне вийти на кшталт густого супу-пюре. Також при приготуванні квасолі туди можна додати аджику, пару ложок томатної пасти.

Деякі господині додають трохи винного оцту, але я зазвичай цього не роблю.

А ще при варінні лобіо до того як його потовкти можна покласти трохи «тклапі» - це висушений на тонкий лист з вичавок сливи, аличі або соусу з ткемалі «квацарахі».

А в самому кінці подрібнену зелень кінзи і материнки.

Продукти для лобіо:

  • квасоля червона суха - 500 г,
  • цибуля ріпчаста - 2 -3 шт.,
  • масло пісне - 50 мл,
  • часник - 3 -4 зубчики,
  • зелень кінзи -5-6 гілочок,
  • зелень чабера (кондарі) - 4-5 гілочок,
  • прянощі - кондарі і коріандр по 1/2 ч.л.,
  • оцет вінний- 1-2 ст.л.,
  • гострий червоний перець - 1/2 стручка.,
  • сіль за смаком.

Отже перша страва в пост, як приготувати квасоля по-грузинськи ви вже знаєте. Подають лобіо з солоним або маринованим перцем, солоними зеленими помідорами чи капустою солоної по-гурійськи. Гарним доповненням буде стаканчик домашнього вина Ркацителі.

Новости