Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Особливості італійської кухні: продукти, страви, культура харчування

  1. Знамениті продукти італійської кухні
  2. трави
  3. сири
  4. Мясні продукти
  5. вина
  6. Оливки і оливкове масло
  7. Риба та морепродукти
  8. хліб
  9. соуси
  10. морозиво
  11. Традиційні страви італійської кухні
  12. піца
  13. паста
  14. Інші популярні італійські страви
  15. Сніданок обід та вечеря
  16. Культура споживання їжі
  17. Любов до їжі по-італійськи
  18. салат Капрезе
  19. Паста з соусом марінара і морепродуктами
  20. Паста Алла норма
  21. Різотто по-міланськи
  22. Тірамісу
  23. Піца Салямі Міо

Якщо ми візьмемося перераховувати види кухні за географічною ознакою, напевно в числі перших буде названа італійська. І це цілком справедливо. Адже незважаючи на те, що найбільш вишуканою традиційно вважається Французька кухня , Італійська все ж має більш багатою історією. Однак що ми знаємо про кухню з Апеннінського півострова?

Більшість назве знамениті пасту і піцу, хтось згадає різотто і різноманітні сири. Звичайно ж, не забудуть і про оливкову олію. На цьому пізнання більшості наших співгромадян про італійську кухні закінчуються.

Спробуємо ж більш детально розібратися, що і з чим їдять італійці. смачна кухня пропонує в сьогоднішній статті дізнатися з яких продуктів, соусів і приправ готують італійські господині обід, чому, незважаючи на вживання у великих кількостях макаронів, жінки залишаються стрункими, а також, які страви італійської кухні можна з легкістю приготувати в домашніх умовах. Все це допоможе зрозуміти національні особливості італійської кухні, її колорит.

Знамениті продукти італійської кухні

Італійська кухня відрізняється надзвичайним багатством, адже вона ввібрала в себе багатовікові традиції ще з часів Римської імперії. Продукти, що використовуються при приготуванні страв, визначаються історією і географічним положенням Італії.

трави

Якщо ми візьмемося перераховувати види кухні за географічною ознакою, напевно в числі перших буде названа італійська

Прянощі стали невід'ємним атрибутом італійської кухні ще з часів античності. Жителі Апеннін давно помітили, що такі трави, як петрушка, майоран, кріп, базилік, рукола, шавлія, чебрець, м'ята, не тільки додають блюдам більш вишуканий смак, а й благотворно позначаються на здоров'ї людини.

сири

Може бути, італійські сири не настільки популярні в світі, як французькі, але друге місце їм можна віддати сміливо. Традиційні італійські страви - паста і піца - без сиру просто неможливі.

Кожен регіон Італії може запропонувати свій оригінальний вигляд сиру. А такі сорти, як моцарелла і пармезан, добре відомі далеко за межами цієї країни. Адже без сиру пармезан, з його неповторним смаком, не обходиться жодна паста, а ніжний молочного смаку моцарелла ідеальний в десертах і при приготуванні різотто.

Мясні продукти

Італійці просто обожнюють смачні страви, для приготування яких береться м'ясо з стегенець, а також всілякі ковбаси.

Італійський аналог хамона - прошутто - робиться зі свинячого окосту. При цьому годують свиню особливо: кукурудзою, фруктами і сироваткою пармезану.

Серед безлічі ковбас, батьківщиною яких є Італія, найвідоміша - салямі. Класична італійська салямі - це суміш свинини, яловичини, свинячого жиру і спецій.

вина

Особливості італійської кухні різноманітні, але незмінним залишається те, що кожна трапеза супроводжується обов'язковою пляшкою вина.

Італія - ​​світовий лідер з виробництва цього напою. Тут віддають перевагу червоним винам, які покращують травлення.

Найвідоміше в світі італійське вино - це к'янті. Його легко впізнати за пузатої пляшці в Ликов плетінні.

Крім того, Італія є батьківщиною вермуту і граппи - виноградної горілки. Сан-Марино - найдавніше маленька держава, розташоване в серці Італії, на схилі гори Титано, де так добре росте місцевий виноград. Це не змогло не позначитися на місцевій кухні, яке береже традиції і сімейні рецепти в яких неодмінними елементами є м'який сир і терпкий вермут.

Оливки і оливкове масло

Крім виноробства, Італія займає провідні позиції в світі по виробництву оливкової олії. У цій країні вирощують величезну кількість видів оливкових дерев.

Оливки тут служать інгредієнтом для багатьох м'ясних, хлібобулочних та кондитерських виробів. Без них не обходяться салати, додають плоди і в сири.

Масло ж з них широко використовується для приготування різних страв. Воно робить смак більш приємним, не кажучи вже про надзвичайну користь масла для організму.

Риба та морепродукти

Оскільки Італія - ​​півострів, тут не бракує в морепродуктах. Тому страви з риби та інших морських мешканців постійно присутні на столах італійців.

У ресторанах можна зустріти неймовірну кількість смачних і корисних страв з камбали, форелі, анчоусів, кальмарів, устриць і т. Д.

хліб

Хліб завжди присутній на столах італійців. Тут є особливі сорти: чіабатта (м'який, з великими дірками хліб, покритий хрусткою скоринкою), гриссини (хрусткі хлібні палички), фокачча (коржик з дріжджового тіста).

соуси

У приготуванні соусів італійці - неперевершені майстри. В Італії соуси можна знайти на будь-який смак і з будь-яких інгредієнтів.

Звичайно, основний продукт для них - це томати, а також зелень, гриби, сири, оливкова олія, каперси і т. Д.

Серед знаменитих італійських соусів ніжний песто, трохи гострий карбонара і м'ясної болоньєзе.

Якщо вам пощастить побувати в сонячному Неаполі, то неодмінно покуштуйте соус марінара. Цей універсальний соус готується з морепродуктів, якими славиться Неаполь, і томатів. А подають його місцеві кухарі до багатьох страв: пасті, рису, піці або поленті. Італійська полента, це каша, приготована з кукурудзяного борошна. Вона добре сприймається не тільки в компанії з томатним соусом , Але і з тертим сиром фонтіна.

морозиво

В Італії існують десятки видів морозива.

Особливо цінується десерт з натуральних інгредієнтів, який при покупці фасують в стаканчик, додаючи сироп за смаком.

Традиційні страви італійської кухні

Багато національні страви з Італії вже давно стали цілком звичайними в усьому світі. І все ж вони до сих пір асоціюються насамперед з цією країною.

піца

Батьківщиною піци вважається Неаполь. Блюдо це являє собою основу з тіста, на яку викладено різні інгредієнти. Їх набір визначається смаками і фантазією кулінара.

Приготування піци - ціле мистецтво, тому вчитися йому потрібно дуже довго, а той, хто їм опанував досконало, називається піццайоло.

Важливо знати, що для справжньої піци тісто не розкочується. Кругла форма надається основі вручну, шляхом підкидання і обертання тесту в повітрі.

В Італії існує неймовірна кількість видів піц, ми зупинимося лише на найвідоміших:

  • Неаполітанська - готується з часнику, моцарели, анчоусів, томатів, базиліка і орегано.
  • Пори року - ділиться на 4 сектори, кожен з яких має свої інгредієнти.
  • Чотири сиру - сирна піца, для приготування якої використовують знамениті марки італійських сирів.
  • Дари моря - піца для любителів морепродуктів.
  • Маргарита - піца дуже проста, адже на основу викладаються тільки томати, базилік і моцарелла. Все це з оливковою олією робить смак чудовим.

паста

У виготовленні макаронних виробів італійці - справжні віртуози. Всі макаронні страви тут прийнято називати загальною назвою - паста.

Найчастіше на стіл подають пасту, заправлену одним з численних соусів.

Любов до пасти у італійців сформувалася ще в середні століття. Італія - ​​морська держава, і морякам потрібні були продукти, які довго зберігаються під час подорожей. Макарони підійшли для цього якнайкраще.

Зараз різновидів пасти в Італії існують сотні: від простих спагетті, довгих, часто плоских і замотаних в кільця, до виробів химерної форми.

Інші популярні італійські страви

Широко відомі в світі равіолі. Ця страва нагадує наші пельмені, проте в Італії не обмежуються м'ясною начинкою. Вона тут дуже різноманітна, існують навіть равіолі з шоколадом. І тут не обходиться без томатних соусів і сирів - саме з ними подають равіолі.

Є у італійців і щось на зразок плову. Це різотто - страва з рису, шинки, грибів, сиру, цибулі та креветок. Знову ж складу залежить від кухаря - кожен робить різотто по-своєму.

Знову ж складу залежить від кухаря - кожен робить різотто по-своєму

Якщо ви коли-небудь відвідайте столицю всесвітньої моди Мілан, то прогулюючись по знаменитій галереї Віктора Еммануїла II, яка є першим торговим пасажем Європи, ви виявите під її куполом не тільки модні будинки, а й відомі кафе і ресторани. Існує версія, що саме це місто північної Італії народив світу різотто.

Скористайтеся нагодою, обов'язково покуштуйте це блюдо, щоб насолодитися його вишуканим смаком, правильно приготованим рисом з грибами, приправленим соковитим цибулею і білим перцем.

Пропоную подивитися відео, як приготувати різотто з грибами від шеф кухаря.

Люблять в Італії і лазанью. Вона являє собою широкі смуги тіста, на які шарами укладаються м'ясо, морепродукти, сир, овочі, соуси. Виходить такий листковий торт - смачний і поживний.

Але якщо говорити про сьогодення торті, то не можна не згадати про знаменитого тірамісу. Цей смачний десерт готується на основі сиру маскарпоне і є справжнім шедевром від італійських кулінарів.

Сніданок обід та вечеря

Сніданок. Італійський сніданок відрізняється легкістю. Ніяких яєчні, бутербродів та іншого в цьому роді. Італійці починають свій день з чашки кави з рогаликом або хлібом з кремом або варенням. Часто жителі цієї країни снідають в барах, де можна поспілкуватися з друзями.

Обід. Зате обідають італійці дуже щільно. Вони поглинають відразу кілька страв: закуску, перше, друге, десерт і кава. На закуску подають шинку, овочі і сири.

Перші страви в розумінні італійців істотно відрізняються від наших. В Італії на перше їдять пасту або ризотто. Хоча подають тут і овочеві супи.

На друге жителі Апеннін люблять м'ясо, морепродукти, шинку з овочевим гарніром.

На друге жителі Апеннін люблять м'ясо, морепродукти, шинку з овочевим гарніром

Неодмінно обід супроводжується відмінним італійським вином. На десерт вживають фрукти, а також фенхель, який покращує травлення і очищає шлунково-кишковий тракт. І на завершення кави - дуже міцний і ароматний.

Вечеря по суті являє собою той же обід, хоча часто італійці ввечері відмовляються від закусок і першого. Ну а між обідом і вечерею, під час сієсти, в Італії прийнято робити невеликий перекус морозивом, фруктами та іншими десертами.

Культура споживання їжі

Крім знаменитих національних блюд, італійці відомі ще і своїм особливим ставленням до приготування і споживання їжі. Тут можна відзначити ряд залізних правил:

  1. Чи не є на ходу. Страви, в які кухар вклав свою душу, просто не заслуговують такого зневажливого ставлення.
  2. Основний прийом їжі - обід. Обідають італійці великою компанією, з родичами і друзями.
  3. Італійці часто їдять в ресторанах і невеликих кафе, що відрізняються високим рівнем обслуговування і відмінною кухнею.
  4. Будь-яка трапеза італійців незмінно супроводжується вином.

Італійці - народ, який любить і вміє смачно поїсти. А ще вони свято шанують свої кулінарні традиції, дбайливо передаючи їх з покоління в покоління. І хоча страви італійської кухні широко відомі по всьому світу, все ж так майстерно приготувати їх, як це зроблять в Італії, напевно, не зможуть ніде. І справа тут не тільки в особливих продуктах, але і в трепетному ставленні до процесу приготування їжі, зведеному в ранг справжнього мистецтва.

Любов до їжі по-італійськи

Якщо ви ще не були в Італії, то можете поки зробити гастрономічне подорож не покидаючи власну кухню, приготував і покуштувавши піцу, пасту або ризотто. Головне, правильно їх приготувати! Отже, прості рецепти італійської кухні, які можна приготувати в домашніх умовах.

салат Капрезе

На острові Капрі кожен житель знає, що час краще проводити, а не витрачати. Тому улюблена страва острів'ян - легкий салат Капрезе, на приготування якого будь-яка господиня витратить не більше 10 хвилин часу.

Готується салатик за дві секунди: помідори, молодий з ніжним молочним смаком сир моцарелла, базилік, оливкова олія і все!

Порада: для ідеального капрезе візьміть соковиті і солодкі томати черрі.

Смачного!

Паста з соусом марінара і морепродуктами

Зберемо всі смаки Італії в одній страві? Це дуже просто і швидко: стиглі і соковиті томати, ароматні трави і запашне масло. Просто пісня!

Складові:

  • Будь-які улюблені морепродукти (креветки, щупальця кальмара, мідії тощо)
  • Цибуля ріпчаста -1 штука
  • Томати - 2 штуки
  • Часник - 2-3 зубчики
  • Оливкова олія - ​​1 столова ложка
  • Лавровий лист - 1 штука
  • Чебрець, базилік - за смаком
  • Сіль - одна четверта чайної ложки

приготування:

  1. У сотейнику розігрійте оливкову мало і спассіруйте в ньому нарізану цибулю, часник і лавровий лист і трави.
  2. Томати ошпарьтеокропом, звільніть від шкірки і поріжте невеликими кубиками, додайте їх до овочів і спецій в сотейник. Доведіть соус до кипіння і залиште на самому тихому вогні 20 хвилин. Соус марінара готовий!
  3. Додайте в готовий соус морепродукти і прогрійте їх разом з ним. Морепродукти потрібно використовувати вже готові до вживання, або довести їх до готовності, якщо цього вимагає інструкція до продукту.
  4. Окремо зваріть пасту і подавайте її, з'єднавши з морепродуктами і соусом марінара.

Порада: якщо ви вирішили приготувати італійську пасту для компанії друзів, то поставте на стіл молоде вино Піно Гріджо (Pinot Grigio). Це біле вино ідеальна пара для легких страв і приємних бесід.

Смачного!

Паста Алла норма

Паста алла норма - це зовсім не норма серед паст. Це дивовижне друкувати в блюдо готується в першу чергу з томатів і баклажанів. Додайте до них пармезан, рикотту і ароматні трави - і вся Італія у вас в тарілці!

Для того, щоб приготувати дане блюдо, можна не дотримуватися суворої рецептури. Адже хтось любить більше в страві наявність макаронів, а інший, щоб в ньому переважали овочі. Головне запастися необхідними інгредієнтами: солодкими, стиглими помідорами і соковитими, пружними баклажанами. А готується знамените друкувати в кулінарне творіння просто, на раз, два, три.

приготування:

  1. На оливковій олії тушкуйте баклажани і протерті томати з італійськими травами і часником до готовності.
  2. Відваріть пасту за інструкцією.
  3. Перемішайте з рагу з овочів, додайте за смаком рикотту і пармезан. Подавайте відразу ж!

Смачного!

Різотто по-міланськи

У вас залишилося трохи вина або вермуту? Це приводу влаштувати італійську вечерю! Приготуйте різотто і відчуйте, наскільки це смачно з різними добавками на зразок м'яса, грибів, морепродуктів або овочів або навіть просто так, з бульйоном і цибулею.

приготування:

  1. За 2 столові ложки вершкового і оливкового масла розігрійте на глибокій товстостінній каструлі або сотейнику. Спассеруйте в ньому нарізаний ріпчаста цибуля, половину головки тертого кореня селери і часник (2-3 зубчики). Замість селери можна використовувати петрушку.
  2. Додайте 400 г промитого рису, посоліть. Залийте 2 келихами вермуту або білого вина і випарьте під кришкою.
  3. Додайте в рис 1 літр бульйону і готуйте страву поки рис не стане кремовим.

Порада: для італійського різотто найкраще підходить рис сорту арборіо.

Готову страву можна посипати при бажанні тертим сиром.

Смачного!

Тірамісу

Ви думаєте, що приготувати торт вдома - це надскладне завдання? Але тільки не у випадку тірамісу! Італійський тірамісу готувати так просто, що ви здивуєтеся почему не робили його самі раніше!

приготування:

  1. Змішайте італійський вершкові сир маскарпоне зі збитими вершками в блендері.
  2. Готове печиво просочіть кави.
  3. Викладіть збитий сир і печиво шарами в форму.

Неперевершеного смаку десерт готовий! Подавайте з ароматною чашкою кави.

Смачного!

Пропоную подивитися відео, як приготувати тірамісу за 5 хвилин!

Піца Салямі Міо

Салямі - неофіційний символ Італії, про любов до якого співає весь світ. Приготуйте смачну і ситну піцу з солями і беконом для друзів або сім'ї.

приготування:

  1. Розігрійте духовку до 200 градусів.
  2. Візьміть готову корж із дріжджового тіста і викладіть на неї порізану шматочками салямі, підсмажений шматочками ароматний бекон, тертий сир і томатний соус.
  3. Запікайте в духовці до золотистої скоринки.

Смачного!

Пропоную подивитися відео, як швидко можна приготувати піцу без використання духовки - на сковороді.

Друзі, Подорожували ви по Італії? Які страви національної італійської кухні вам вдалося спробувати і яке з них вас вразило найбільше? Для тих, хто ще тільки мріє побувати в цій країні смачна кухня вже в наступній статті запропонує приготувати італійську лазанью.

Якщо не хочете пропустити цікавий рецепт - підписуйтесь на новини сайту і вступайте в групу Смачна кухня в Контакте.

З повагою, Любов Федорова.

Ще статті на цю тему:

Кухня Афродіти - які страви Кіпру слід обов'язково покуштувати

Що їдять в Фінляндії: національна кухня і кращі фінські страви

Кухня Марокко. Рецепт марокканського чаю

Страви грецької кухні

Однак що ми знаємо про кухню з Апеннінського півострова?
Друзі, Подорожували ви по Італії?
Які страви національної італійської кухні вам вдалося спробувати і яке з них вас вразило найбільше?

Новости