Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Новорічний стіл в різних країнах світу

Автор Ксенія Бобкова

Ксенія Бобкова

Зовсім небагато часу залишилося до самого улюбленого і очікуваного всіма свята - Нового Року. Уже зовсім скоро під бій курантів пролунає дзвін келихів з ігристим шампанським. Олів'є , Оселедець під шубою , Запечена качка - традиційні страви російського новорічного столу. А чим же багатий новорічний стіл в інших країнах? Які страви вважаються традиційними у Франції, Китаї, Японії, Мексиці?

Давайте зробимо невелику подорож і дізнаємося про це.

У самій романтичній країні світу, Франції, в Новий рік на гаряче подають м'ясо кабана чи оленя. Іноді його замінюють птахом, зазвичай це фазан або рябчик. Також незамінним блюдом в це свято є фуа гра - спеціальним чином приготована печінка відгодоване гусака або качки . Головним же десертом новорічної ночі у Франції є «Різдвяне поліно»: торт з бісквітного тіста, покритий кремом таким чином, щоб нагадував кору дерева. З давніх-давен вважається, що такі ласощі приносить удачу всім членам сім'ї. Також, в країні «Трьох мушкетерів», в Новий рік на стіл прийнято ставити бобове пиріг. Названий він так не тому, що головним інгредієнтом для його приготування є насіння цієї культури. Вся справа в тому, що в одному зі шматочків десерту захований біб, щасливчик, який наткнеться на нього, всю новорічну ніч зветься «бобовим королем» і має повне право загадувати бажання, які тут же виконуються іншими гостями свята.

А зараз перенесемося в країну піци і пасти - Італію! Для жителів цієї країни Новий рік - справжнє свято живота. Господиня сама вибирає, якими ж стравами пригощати гостей, незмінними залишаються лише три традиційних страви: лентіке, дзампоне і котекіно. Самі ласощів не такі складні в приготуванні, як у вимові. Лентіке - це всього лише сочевиця з томатами, в яку іноді ще додають дрібно нарізану морква . За розповідями, чим більше сочевиці з'їси, тим більше грошей буде у тебе в наступаючому році. Дзампоне - це фаршировані свинячі ніжки, причому м'ясо зварено в свинячий шкірі! У цієї страви теж є особливий сенс: подається воно відразу після півночі і кожного пригостити цим стравою чекає прогрес і успіх в справах! А котекіно - жирна свиняча ковбаса. Ходять чутки, що якщо ви спробуєте її, то нічого не станеться. На відміну від двох попередніх традиційних страв, це створено просто для того, щоб ви його з'їли.

Чуєте гуркіт кастаньєт? Здається, ми наближаємося до самої пристрасної країні - Іспанії! Тут, на батьківщині фламенко, на новорічному святі відведуть душу ті, хто зроду не уявляє без м'яса. Найпопулярніша страва в новорічну ніч тут (та й не тільки в новорічну): хамон - сировялений свинячий окіст. Якщо ви опинитеся в Іспанії, то обов'язково спробуйте це блюдо, адже це національний делікатес. Також на стіл завжди обов'язково ставиться якесь рибне блюдо або блюдо з морепродуктами. Іспанія славиться своїми десертами. Печиво з кмином, мигдальні тістечка, марципани - все це буде до вподоби навіть самим вибагливим ласунам.

А тепер пора перейти до країни, яка, безсумнівно, порадує своїми новорічними стравами тільки найризикованіших і авантюрних мандрівників - Мексика! Країна сомбреро і текіли! Тут на новорічному столі гостям і жителям країни пропонується вельми незвичайне блюдо: гусениці. Смажені або консервовані лялечки тутового шовкопряда, мабуть, не сама звична для росіян їжа, але з іншого боку, що ви втратите? Варто ризикнути! Якщо ви все ж вважає, що ризик справа не дуже благородна, то спробуйте атьеке, кедеану або неглибоко - теж національні страви, але з набагато більш знайомими нам інгредієнтами. Атьеке - прісна каша з маніоки (коренеплід віддалено нагадує картопля) під рибним або м'ясним соусом. Кеджі - звичайні смажене курча з рисом і овочами. А фуфу - кульки з бананового тесту, які зазвичай подають до м'яса або риби.

Чуєте дзвін дзвонів? так в Японії сповіщають про прихід Нового року. Тут традиційними для цього свята є страви з класичних японських інгредієнтів: варені водорості, рибний пиріг, пюре з батату з каштанами. Також в Японії Новий рік не Новий рік, якщо на столі немає коржів, приготовлених з клейких сортів рису - вони називаються моті. Моті, приносять з'їли їх, процвітання, багатство і успіх в наступаючому році.

Отже, в яку б країну ми не потрапили, новорічні страви всюди - пальчики оближеш! Якщо ж, щось все таки не довелося вам до смаку, то пам'ятайте: головне, щоб свято було у вас в серці, тоді і все інше здасться казковим і чарівним!

Ще в розділі Кулінарне подорож

А чим же багатий новорічний стіл в інших країнах?
Які страви вважаються традиційними у Франції, Китаї, Японії, Мексиці?
Чуєте гуркіт кастаньєт?
Смажені або консервовані лялечки тутового шовкопряда, мабуть, не сама звична для росіян їжа, але з іншого боку, що ви втратите?
Чуєте дзвін дзвонів?

Новости