Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Національні страви Туреччини, які ми спробували.

  1. Турецька кухня і її особливості.
  2. Турецькі солодощі: пахлава, чурчхела, сніговий десерт з рожевим маслом
  3. Пиріг берек (бурек) з сиром.
  4. Турецька піца лахмаджун.
  5. Кебаб.
  6. Шурпа, шорпо, Чорпіту, чурба, в загальному суп з горохом.

Привіт всім від релаксирующих мандрівників . Не дивлячись на великий піст в Туреччині під назвою Рамазан, під час якого місцевим жителям можна вживати їстівне (в основному м'ясо) і навіть воду, нам пощастило спробувати дуже багато національних страв. Ось про це я і хотів сьогодні поговорити з вами, дорогі читачі. Раптом, ви вирішите теж влаштувати собі невеличке свято шлунка, будучи в Туреччині. У такому випадку наш огляд виявиться більше, ніж корисним (принаймні ми на це сильно сподіваємося;)). до змісту ↑

Турецька кухня і її особливості.

Відразу скажу, що в Туреччині, як і в країнах Азії люблять пожирнее, гостріше і помясістее. До чого це я? Та до того, що російські шлунки до такого харчування можуть бути дуже чутливими. Тому застерігаю, не зловживайте чужий кухнею, щоб уникнути розладів різного типу. У цьому сенсі нам пощастило, тому що місцеві строго дотримувалися посту, і багато "шкідливо" -вкусние продукти просто не їдять і навіть не готують в зв'язку з відсутністю попиту. Однак, в інші дні турки дуже люблять поїсти, особливо м'ясо і випічку.

Єдині, на кого не поширюється пост - це діти. Їх навіть в Рамазан годують, як зазвичай, щоб, не допусти Аллах, не позбавити організм, що росте білків та вітамінів.

Дивна особливість на мій погляд: в цій країні дуже велике поголів'я худоби різного типу, але з молочних продуктів використовується тільки сир (бринза) і так званий йогурт, який замінює і кефір, і сир, і сметану з молоком. У магазині йогурт продається великими відрами по 3-5 літри, з якого будинку турки роблять айран, окрошку, заправляють ними салати, або подають просто так на стіл.

побувавши в гостях у турецькій сім'ї , Ми трохи привідкрили завісу їх побуту і кулінарних традицій. Я, наприклад, сильно здивувався, що вся сім'я разом з гостями їсть з однієї тарілки, анітрохи не гребуючи. А більшість страв, особливо м'ясо або риба, вживається тільки за допомогою рук або хліба, без використання столових приладів. Але, трапезу завжди починає глава сімейства, а за ним уже всі інші по старшинству, а в деяких випадках і з дозволу чоловіка. У мусульманських країнах часто жінка взагалі не сидить за одним столом з гостями, а виконує, м'яко кажучи, роль прислуги, підносячи і несучи частування. Хоча, тут все залежить від її чоловіка, наскільки він дозволяє своїй коханій бути вільною.

А тепер перейдемо безпосередньо до того, що вдалося спробувати нам особисто.

до змісту ↑

Турецькі солодощі: пахлава, чурчхела, сніговий десерт з рожевим маслом

Коран забороняє спиртні напої, напевно, тому місцеве населення можна сміливо назвати великими любителями чаю і ласунами. Чай подається в "фігуристих" невеликих склянках, які дуже часто підливати до країв. Виникає питання: навіщо мучити себе маленькими чашечками, якщо можна поставити перед гостем одразу підлогу літрову кварту? По-перше, щоб чай не остигав, а по-друге, таким чином гостю приділяється більше уваги.

І, природно, до чаю подають солодощі і цукор-рафінад. Цукор, до речі, їдять в прикуску, а не кладуть в чай. Найпоширеніша і істинно турецька солодкість - пахлава (баклава), вдає із себе безліч тонких шарів тесту, між якими укладаються горіхи будь-якого типу, залиті цукровим сиропом.

Ще одна насолода, яку я не очікував побачити в Туреччині, так як вперше ми її пробували в Грузії і Вірменії - це чурчхела. У перекладі з грузинського - "суха горіхова ковбаса". Робиться чурчхела з горіхів, покритих густим виноградним соком, де в якості згущувача використовують борошно або кукурудзяний крохмаль.

Якщо чесно, перерив весь інтернет, не знайшов снігового десерту, яким нас пригостили турки прямо на вулиці. Суть страви виходить з назви, тобто береться сніг ... стоп! Звідки в Туреччині сніг? Мене теж хвилювало це питання, поки мені не пояснили, що сніг спеціально доставляють з гір. Потім розсипають по тарілочках, поливають рожевим маслом з варенням і вуаля, десерт готовий. Ми його пробували вночі, але на мій погляд таку штуку краще їсти вдень в спеку, освіжає :).

до змісту ↑

Пиріг берек (бурек) з сиром.

Цей пиріг з дуже тонким тестом під назвою "філо" і великою кількістю начинки роблять в основному з м'ясом, але можна зустріти і з сиром, зеленню або смаженими овочами. Нам вдалося спробувати тільки з сиром. Я великий любитель випічки, тому трохи язик не проковтнув від цієї смакоти. Чимось нагадує фаршировані млинці.

склад:

  • Тісто філо - 400 г
  • Рослинна олія - ​​250 г
  • Молоко - 250 мл
  • Яйце куряче - 3 шт
  • Вода газована - 250 мл
  • Фета - 250 г
  • Сир (творог) - 150 г
  • Кріп - 1 Пуч.
  • Сіль (0,5 ч.л.)

)

до змісту ↑

Турецька піца лахмаджун.

Не дивлячись на те, що лахмаджун називається піцою, турки не їдять його столовими приборами, а згортають в трубочку, виходить така собі "шаурма".

До готового Лахмаджун подається нарізаний лимон, зелень (петрушка і м'ята) і червоний перець або сиру цибулю. У нашому випадку перець вже був доданий в піцу. Лахмаджунскій "млинець" рясно посипають зеленню, додається цибуля за смаком, потім згортається в трубочку і поливається соком лимона. Будь ласка, пробуйте.

Для тих, хто не дуже жалує гостру їжу, повідомляємо, що м'ята підсилює смак перцю, тому щоб уникнути пожежі в роті, можна обійтися однією петрушкою :).

склад:

  • тісто
  • Рубана баранина або яловичина (можна фарш) - 250гр
  • Вершкове масло - 75г
  • Цибулина - 2 шт.
  • Помідор - 2 шт.
  • Зелень і перець.

Зелень і перець

до змісту ↑

Кебаб.

Без цього м'ясної страви Туреччина була б просто не Туреччина. Ви пам'ятаєте, що перед поїздкою ми з Мілою вирішили злізти з вегетаріанської дієти, щоб не напружуватися самим і людей, які нас хочуть пригостити не мучити капризами "це буду, це не буду".

Кебаб можна спробувати в будь-який спеціальному кіоску - кебабче. Але, я знову нагадаю, що ми приїхали до Туреччини в місяць Рамазан, тому подібні заклади були просто закриті, а кафе для туристів нам було не по кишені. Однак, не дивлячись на всі труднощі кебаб ми все ж спробували, і знову вночі, на одній з дорожніх стоянок.

Отже, що ж таке кебаб? Це м'ясо приготоване на відкритому вогні (на вугіллі без використання води, іноді в посуді), у нас в Росії його б назвали шашликом. Спочатку кебаб готували тільки з баранини, але зараз використовують будь-які різновиди м'яса і навіть риби. Приблизно так виглядає це блюдо.

до змісту ↑

Шурпа, шорпо, Чорпіту, чурба, в загальному суп з горохом.

Ось і до супчику дійшли, скільки ж назв у нього, мало не заплутався. Так, якось я не один за одним почав, ну да ладно. У турків взагалі прийнято супи на сніданок є, саме в цей час доби ми і спробували це чудо кулінарії. Звичайний заправний супчик з м'ясом і овочами. У нашому випадку він був більше схожий на пюре, але не менш смачним. Пробуємо?

Крім турецької ми ще пробували курдську кухню. Відмінність не сильне, але є, на жаль, назв я не запам'ятав, але вона така ж смачна, як і турецька. Про фрукти я навіть згадувати не став, раджу спробувати турецькі кавуни і абрикоси (тільки не дуже стиглі).

У вас вже теж слинки побігли? Пора перекусити значить, приємного апетиту і до нових зустрічей на нашому найсмачніше блозі :).

До чого це я?
Виникає питання: навіщо мучити себе маленькими чашечками, якщо можна поставити перед гостем одразу підлогу літрову кварту?
Звідки в Туреччині сніг?
Отже, що ж таке кебаб?
Пробуємо?
У вас вже теж слинки побігли?

Новости