Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кухня Чехії: національні страви з фотографіями і описом

  1. Чеська національна кухня: сплав традицій
  2. Національні страви Чехії
  3. Як розбудити апетит
  4. Що на перше?
  5. Рай для м'ясоїдів
  6. Картопля на чолі столу
  7. Святковий стіл
  8. спокуса десертами
  9. Напої хмільні і освіжаючі
  10. Меню для маленьких туристів
  11. Як вибрати ресторан національної кухні

Туристи, які подорожують по містах і курортів Чехії, зазвичай цікавляться не тільки пам'ятками - їм не менш цікаво знайомитися з національною кухнею.

А у мандрівників з дітьми з'являється додатковий питання: чи підходить кухня цієї країни для дитячого харчування? У статті Кідпассаж розповість про кращих стравах чеської кухні і про те, які з традиційних страв підійдуть для дитячого столу.

Чеська національна кухня: сплав традицій

Варто поглянути на карту, і відразу складеться уявлення про кулінарні основи національної кухні Чехії. Тут будуть страви, поширені у слов'янських народів, і їжа, яку вважають за краще в Німеччині, Австрії Угорщини.

Сосиски і тушкована капуста запозичені, безсумнівно, з німецької та австрійської кухні, гуляш - з угорської кухні , А любов до каш і здобне тісто загальна у всіх слов'ян.

Особливість чеської кухні - велика кількість калорійної, жирної їжі. Тому в меню обов'язково є страви з м'яса, переважно свинини, але поряд з нею використовується яловичина, баранина, птиця. Доповненням до м'яса служать овочі, а панує серед них картопля.

Спеціями тут не зловживають, зазвичай в хід йде чорний і червоний перець, майоран, кмин, часник.

Національні страви Чехії

Розповідь про вишуканості чеської кухні ми почнемо, всупереч традиції, ні з основних страв, а з найвідомішою випічки.

Trdelník - солодкі трубочки з дріжджового тіста. Вони продаються в Чехії прямо на вулиці, і пройти повз просто неможливо. Назва trdelník походить від слова trdlo, що означає «дурник» - надурачілі, мовляв, покупця, не поклали в пиріжок начинку.

Але свіжоспечені ароматне тісто, покрите карамельної скоринкою і обваляти в цукровій пудрі і мигдальної крихті, не потребує начинці, до того воно смачне.

Bramboračka - наваристий суп з картоплі з копченостями і грибами, який подають в буханці хліба.

Pečené vepřové koleno - запечене свиняче коліно, та сама рулька, яку готують в Чехії і в сусідніх країнах, але скрізь - по-своєму. У чеських кухарів є свої секрети приготування рульки: обов'язково спробуйте це смачна страва.

Knedlík - булочка з хлібного або картопляного тіста, зварена на пару і нарізана скибочками. Кнедлики можуть мати начинку (лушпиння, м'ясну). Якщо начинка солодка (сирна, макова, ягідна), кнедлики перекочовують в розряд десертів.

Omáčka - соуси, без яких неможливо уявити кухню Чехії. Соуси подають до кнедликам, до страв з м'яса, птиці, овочів і навіть до солодощів. Найпоширеніші соуси - томатний, сирний, кроповий, часниковий, ягідний.

Smažený hermelín - національне блюдо Чехії, яке готують з сиру Гермелін, за смаком схожого на камамбер. Сир обвалюють в паніровці і обсмажують, а потім подають з запеченими овочами і ягідним соусом.

Як розбудити апетит

Чеське меню (Jídelní lístek) завжди починається з закусок. У цьому розділі - м'ясне та сирне асорті, сальтисон, різноманітні сардельки. Особливим рядком значаться chlebíčky - маленькі бутерброди з шинкою, сиром, паштетом, копченостями, солоною рибою.

А ось великої кількості салатів очікувати не варто. У меню, швидше за все, буде салат зі свіжих овочів і парочка закусок з картоплею.

Bramborový salát - одне з традиційних страв Чехії і найпопулярніший салат з варених овочів: картоплі, моркви, кореня селери. Решта інгредієнти змінюються відповідно до пристрастями кухаря. Часто додають куряче філе, солодкий лук, мариновані огірки, яйця, яблуко, а іноді можуть присмачити салат шкварками.

Vlašský salát - ще одне закусочноестраву з картоплі. У салат додають зелений горошок і м'ясні продукти.

Що на перше?

Супів в Чехії віддають належне. У меню може бути десяток найменувань, від звичайного овочевого супчика до прославленої брамборачкі. У суп часто кладуть для густоти вершки, збиті яйця, манку, протерті овочі. Готову страву заправляють свіжою зеленню.

  • Zeleninová polévka - легкий овочевий супчик.
  • Hovězí vývar s nudlemi - яловичий бульйон з локшиною.
  • Jihočeská kulajda - грибний суп.
  • Cibulačka або cibulová polévka - цибульний суп з грінками і сиром.
  • Gulášová polévka - густий суп-гуляш на м'ясному бульйоні, що поєднує в собі відразу перше і друге блюдо. Його, як і брамборачку, часто подають в хлібі.
  • Zelná polévka - суп з квашеною капустою, відомий у нас як щі або капусняк.

Zelná polévka - суп з квашеною капустою, відомий у нас як щі або капусняк

Рай для м'ясоїдів

Але не поспішайте насититися супом, тому як і серед м'ясних страв є багато заслуговують на увагу. Назвемо і розшифруємо склад найбільш популярних страв серед м'ясних і ми.

Svíčková na smetaně - тушкована теляча або яловича вирізка. Її подають відразу з двома соусами, сметанним і брусничним.

Guláš - гуляш, блюдо родом з Угорщини, прижилося в традиційної чеської кухні. Щоб густий м'ясний соус не залишався в тарілці, гуляш і інші м'ясні страви в Чехії подають з кнедлі.

Královský meč - «Королівський меч», шашлик зі свинини з овочами, нанизані на шампур-меч. Надихнувшись походом в середньовічну фортецю, дитина в ресторані не відмовиться отримати таку страву.

З свинячого м'яса також готують стейки, шніцелі, а ось страв з рубленого м'яса в Чехії дуже мало. Навіть якщо в меню вам зустрінеться Vepřová kotleta v omáčce, це буде цілісний шматок свинини під соусом.

Нескладно знайти в меню і страви з птиці. Качка і гусак, яких дуже люблять чехи, мають специфічний запах, тому дітям краще запропонувати страви з курятини або індичатини. Kuřecí řízečky - куряче філе. Krůtí steak - індюшачий стейк.

Картопля на чолі столу

Картопляних страв в Чехії дуже багато. Картоплю варять, смажать, запікають, роблять з неї оладки і запіканки, використовують для приготування кнедликів.

  • Bramboráky - рум'яні млинці з сирої картопляної маси. Це дуже популярна страва чеської кухні. Для малюків оладки можуть зробити маленькими, і назва відразу стане більш ласкавим - Bramboráčky.
  • Vařeny brambor - картопля відварна.
  • Pečený brambor v alobalu - картопля, запечена в фользі.
  • Bramborová kaše - картопляне пюре.

Що спробувати з чеської кухні, крім картоплі? Зверніть увагу на інші овочеві страви (тобто, скоріше, гарніри).

  • Dušené zelí - тушкована капуста. Якщо в назві цієї страви є слово kysané, то для приготування використовують квашену капусту.
  • Kukuřičný klas - невеликі відварні кукурудзяні качани, які в Чехії подають до м'яса.

Святковий стіл

На Різдво в Чехії влаштовують пишне гуляння. Саме в цей час готують рибу, яку в інші дні не надто шанують. На столі з'являється звичний картопляний салат, кнедлики і незліченну кількість солодощів.

  • Kapr pečený - запечений в духовці короп. Він запікається під сметанно-часниковим або сирно-часниковим соусом.
  • Vánočka - плетінка зі здобного тіста з родзинками і мигдалем.
  • Vánoční dortíky - різдвяні тістечка.
  • Koláče - пироги з різними начинками.
  • Cukroví - дрібні печенюшки в формі кульок, півмісяців, зірок (тут фантазія нічим не обмежена).
  • Lívance - пишні млинці, які поливають солодкими соусами.

Особливих новорічних страв в Чехії немає, оскільки в країні широко відзначають лише Різдво. Але якщо в передноворічні дні ви захочете прогулятися по зимовій Празі, обов'язково знайдете прилавок, де готують печені каштани. Солодкуваті і ароматні плоди продають на всіх святкових ярмарках.

спокуса десертами

І знову мова про солодощі: в Чехії їх їдять не тільки у свята.

  • Karlovarské oplatky - карловарські вафлі. Знамените блюдо готують в Чехії вже 200 років. Майже прозорі вафельні коржі, тісто для яких роблять на основі мінеральної води з цілющих джерел, перемазують начинкою і подають гарячими. Спробуйте традиційні шоколадно-горіхові вафлі або новомодні (з начинкою тірамісу, наприклад). Популярна тут випічка з пряникового тесту.
  • Štramberské uši - «штрамберскіе вуха», нехитрі печенюшки в формі кулечка.
  • Pardubický perník - вигадливо розписаний медовий Пардубицкий пряник. Ці ласощі добре купувати в якості сувеніра - таку красу навіть шкода є.

Štramberské uši Štramberské uši

Щоденні десерти не так вишукані, але не менш смачні.

  • Čokoládové palačinky s marmeládou - шоколадні млинці з мармеладом.
  • Jablečný závin - рулет з начинкою з яблук.
  • Zmrzlinový pohár s čerstvým ovocem - або морозиво зі свіжими фруктами.
  • Horka laska - морозиво, полите гарячим ягідним сиропом.

Напої хмільні і освіжаючі

Як розповісти про кухню Чехії, не згадавши пиво? České pivo - гордість країни. У кожному регіоні варять своє відмінне пиво, але є і знамениті сорти: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Staropramen, Krusovice, Kozel, Gambrinus, Radegast.

У Чехії є ще кілька алкогольних напоїв, відомих далеко за межами країни. Becherovka - трав'яний лікер на травах, який виробляють в Карлових Варах .

Fernet Stock - ще один трав'яний лікер родом з Трієста. Зараз його виготовляють в Пльзені. Medovina - міцний напій на меду. Його зазвичай продають на різдвяних ярмарках.

Втім, серед знаменитих напоїв Чехії є не тільки алкоголь. Карловарська мінеральна вода Mattoni була відома вже в кінці XIX століття, а зараз її повсюдно п'ють в спекотні дні - вона відмінно втамовує спрагу.

Дітям дуже подобається солодка газована вода Kofola, вироблена на основі ягідного сиропу з додаванням кофеїну. За смаком «Кофол» нагадує «Колу», але цукру в ній на 30% менше. Напій має різні смаки: лимон, вишня, черешня, м'ята, кавун.

До солодкої випічки можна замовити чай - cai, а влітку навіть дітям тут запропонують неміцний холодну каву - ledova kava.

Меню для маленьких туристів

Традиційні страви чеської кухні смачні - але іноді надмірно важкі для дитячих шлунків. Ми відібрали ті страви, які підуть на користь діткам, що живиться з дорослого столу.

На перше замовте дитині овочевий суп Zeleninová polévka або яловичий бульйон з локшиною Hovězí vývar s nudlemi.

Зауважимо, що супи в Чехії приправляють прянощами. Якщо чадо не любить ароматні трави, попросіть не додавати їх в дитячу їжу.

Рекомендуємо уточнити, що входить до складу супу, якщо у дитини є непереносимість лактози або глютену. У наваристі супи можуть додавати манку, борошно, вершки. Сметана (вершки) і борошно є в складі брамборачкі.

На друге для дитячого столу відмінно підійде тушкована теляча або яловича вирізка Svíčková na smetaně. Також дитині можна замовити куряче філе Kuřecí řízečky або індюшачий стейк Krůtí steak.

Як гарнір підійде картопляне пюре. Також в меню зазвичай є відварений рис, овочевий гарнір, макарони. Закуски пропонуйте з обережністю, тому що сальтисон та ковбаси можуть бути перченим, а до складу деяких страв входить оцет.

Якщо ви плануєте готувати самостійно, в супермаркетах Чехії зможете знайти всі необхідні продукти: м'ясо, рибу, овочі і крупи (зауважимо, в закладах громадського харчування дуже рідко подають каші).

Вибір молока і кисломолочних продуктів теж непоганий. Дітям можна купувати кефір або ацидофільне молоко. Немає необхідності везти з собою дитяче харчування для малюків - молочні суміші, дитячі каші і пюре продають у всіх великих магазинах.

Свіжі фрукти, овочі, сири самі чехи купують на фермерських ринках (наприклад, на площі Jiřího z Poděbrad).

Як вибрати ресторан національної кухні

Знайти відповідне місце для обіду або вечері нескладно: добре поїсти можна не тільки в ресторанах, але і в кафе, а також в закладах національної кухні - рivnice, hostinec або hospoda. У «Пивниця» і «господі», правда, акцент зроблено на алкогольні напої, але зазвичай там можна і просто поїсти.

Щоб скуштувати національні страви Чехії, зійдіть з туристичного маршруту і відпочиньте в тому ресторанчику, де обідають і вечеряють місцеві жителі.

Порції в таких місцях просто величезні, обслуговування привітне, а ціни дуже приємні. Звичайно, чималу роль у пробудженні апетиту грає не тільки зовнішній вигляд страви, а й спосіб його подачі.

Навіть перебірливий дитя з'їсть все, якщо їду прямо на стіл привезе ... поїзд. Такі дивовижні поїзди курсують в празькому ресторані Výtopna (Václavské náměstí, 56) ».

У цьому ресторані є і дитяче меню. Страви в ньому з розряду фастфуду, зате разом з їжею дитина отримає невеличкий подарунок-сюрприз, а ще квиток в «Королівство залізниць.

Якщо ж хочеться не стільки поїсти, скільки поласувати десертами, шукайте вивіску Kavárna, Cukrárna або Pekarstvi. Це кафе-кондитерські, приголомшливі кількістю солодощів.
Коли принесуть замовлення, побажайте один одному: «Dobrou chuť!» - «Смачного!»

А підкріпившись, вирушайте гуляти: колекція пам'яток і сімейних розваг Кідпассаж допоможе скласти маршрут і отримати справжнє задоволення від перебування в цій чудовій країні.

А у мандрівників з дітьми з'являється додатковий питання: чи підходить кухня цієї країни для дитячого харчування?
Що на перше?
Що спробувати з чеської кухні, крім картоплі?

Новости