Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Французька кухня - класика кулінарного мистецтва

  1. Сторінками історії
  2. Особливості та пікантні моменти
  3. кухня провінцій
  4. Виноробство і кулінарія

Французька кухня, в сучасному розумінні, - це вишукане поєднання унікальної технології приготування і продумана подача. Хитромудрі кулінарні рецепти заслуговують витраченого на них часу. Вражають ароматні супи, найніжніші страви з м'яса і морепродуктів в різноманітних соусах і зливках, чудові повітряні десерти.

Вражають ароматні супи, найніжніші страви з м'яса і морепродуктів в різноманітних соусах і зливках, чудові повітряні десерти

Французька кухня давно стала уособленням особливого підходу до приготування і вживання їжі. Вона відрізняється різноманіттям рецептів, вишуканим поєднанням інгредієнтів, автентичним смаком страв. Французькі назви кухні справили величезний вплив на світову гастрономію. Омлет, бульйон, котлета, фрикадельки відомі господаркам будь-якого куточка земної кулі. Кожен француз схильний вважати себе видатним кулінаром, віртуозно готує страви високої французької кухні, а секрети приготування фамільних рецептів передає у спадок.

Класична французька кухня умовно поділяється на традиційну, регіональну і високу, що дозволяє розглядати її в різних аспектах.

Сторінками історії

Сторінками історії

Приготування страв французької кухні гармонійно поєднує два начала: прості продукти і вишукана подача. Основа цієї особливості - в історичному відповідно. Природні багатства: ліси, повні дичини, водойми з різноманітною рибою, морепродукти, рясно ростуть овочі та фрукти, - давали величезну перевагу народу в складанні багатого щоденного раціону.

Предки сучасних французів, галли, любили підкріпитися смаженим на багатті диким поросям, гусаком або зайцем і вважали абсурдною кухню близьких сусідів: римлян, що витрачають час на видобуток язичків солов'їв або мізків страуса.

Селяни і мешканці міст воліли прості рецепти французької кухні: каші і боби, свіжі овочі, рибу, домашній сир. Гарячі страви щедро поливали соусами на основі часнику і цибулі. Багато споживалося житнього хліба.

Багато споживалося житнього хліба

Список страв французької кухні для знаті був набагато ширше. Слуги нескінченно снували між столів, подаючи гори дичини, риби і м'ясних страв. Страви були настільки різноманітними і складними в приготуванні, що багато хто просто змішували вміст різних тарілок і вживали подібний «вінегрет».

В кінці XVII століття французи ж винайшли ресторан - місце, в якому перехожих запрошували відпочити, відновити сили і скуштувати найкращі рецепти французької кухні.

За два наступних століття знамениті кухарі звели кулінарію в розряд високого мистецтва. Вишукані страви французької кухні відрізнялися феєричною подачею на спеціально оформлених постаментах, у вигляді багатоярусних веж, серед їстівних фонтанів.

Географічно Францію відносять до країн Середземномор'я. Про особливості кухні цих країн читайте тут . Також радимо вам дізнатися, за якими параметрами розрізняють кухні світу, з цієї статті .

Особливості та пікантні моменти

Сучасні рецепти страв французької кухні включають безліч приправ. Традиційно, до них відносять свіжу і сушену зелень. Дуже популярна суміш «прованських трав», що складається з орегано, базиліка, чебрецю, розмарину, м'яти, майорану. Часто використовуються гострий зелений лук, часник, естрагон.

Багато національні страви французької кухні стали справжніми символами Франції. Згадайте хрусткий довгий багет, прожарений антрекот, насичений м'ясний бульйон, тягуче фондю, ніжне крем-брюле, трюфелі і еклери. Перераховувати можна до нескінченності.

Один з найпоширеніших у світі видів сніданку, чашечка кави з круасаном, має французьке походження.

Сьогодні будь-який європейський ресторан використовує рецепти салатів французької кухні. Всьому світу відомі нісуаз і салат з руколою і яйцем пашот.

Знаменитий цибульний суп, який представляє рецепти вишуканої французької кухні, розтопить серце навіть затятих супротивників ріпчастої цибулі.

Ніжне фуа-гра здатне призвести приголомшливий ефект на того, хто вперше її спробував. Різні рецепти високої французької кухні з приготування фуа-гра, крім гусячої печінки, включають секретні добавки. Достовірно відомо, що одна з варіацій рецепта містить рідкісний чорний трюфель в якості пікантного інгредієнта.

Образливе прізвисько «жабники» французи заслужили за свою любов до жаб'ячих лапок. Кулінарні рецепти французької кухні не обходяться без делікатесу, що вирощується на спеціальних фермах.

кухня провінцій

Розподіл кухні за регіональною ознакою досить умовно. Часто рецепти, характерні для певної провінції, відносяться і до загальновідомих класичними рецептами.

І все ж, регіони виявляють переваги в щоденному раціоні:

  • На півдні країни широко поширені рецепти французької кухні в домашніх умовах з використанням білого і червоного вина, часнику, пряних спецій;
  • Для прибережних районів природно переважання морепродуктів і риби;

На півдні країни широко поширені рецепти французької кухні в домашніх умовах з використанням білого і червоного вина, часнику, пряних спецій;   Для прибережних районів природно переважання морепродуктів і риби;

  • Бургундія - батьківщина знаменитої діжонськой гірчиці, тут вирощують найбільших в країні равликів;
  • Завдяки Лотарингії світ дізнався про кише (в інтернеті популярні відеорецепти французької кухні, де пиріг зі складною начинкою заливається ніжним омлетом);
  • У Бретані придумали крепи: тонкі млинці з різноманітною начинкою. Тут популярна французька кухня з куркою;
  • Ельзасці обожнюють готувати свинину. Білокачанна і кольорова капуста, листовий салат - улюблені овочі у французькій кухні цього регіону;

Білокачанна і кольорова капуста, листовий салат - улюблені овочі у французькій кухні цього регіону;

  • Нормандія - батьківщина камамберу. Тут в меню французької кухні часто включають морепродукти, страви з яблук, широко використовують вершки.

Регіональна французька кухня в картинках - це карнавал фарб. А аромати представляють неймовірне змішання відтінків: трави і гаряча солодка випічка ; запахи моря і молоде вино; один з 500 видів сирів і цибульний конфітюр.

Виноробство і кулінарія

Виноградне вино, коньяк або лікер, приготовані з поширеного на даній місцевості сорти, активно використовуються в кулінарії. Недарма, рецепти французької кухні з фотографіями, в якості ілюстрації супроводжуються келихом вишуканого напою.

Вино є основою соусів і маринадів, входить в склади супів і десертів , В ньому відварюють рибу і витримують фрукти. Чітких правил по застосуванню червоних або білих вин немає. Кращі страви французької кухні часто мають в складі сухі і напівсухі виноградні вина, що надають кислувату свіжість.

Краса, вишуканість, неповторний смак страв - результат вікових гастрономічних експериментів. Сучасним любителям кулінарії доступні кращі рецепти французької кухні безкоштовно.

Новости