Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ресторанний маркетинг | Авторські гастрономічні тури Тетяни Острогляд

  1. Робота з медіа для ресторану
  2. особисті контакти
  3. Онлайн-активність
  4. Ключовим моментом стала Тиждень ресторанів
  5. перші результати

Спочатку наш ресторан стояв напівпорожній. У нас складна локація, немає парковки перед рестораном. І взагалі, ми - іноземці. І бла-бла-бла. Причин багато. І сподіватися, що ми з перших днів станемо популярним рестораном, було наївно. Але ми сподівалися. Розповім про наші PR і рекламні зусилля.

Перший місяць був важким. Коли пройшли вечірки-відкриття, відшуміли запрошені гості, журналісти, було страшно. Траплялися кілька зовсім порожніх днів, а хорошим вважався день з 10-15 гостями. Ми собі повторювали, що це нормально, що ресторан не в пішохідному центрі, що треба протриматися, поки про нас дізнається критична маса людей.

Друзі-власники ресторанів підтримували, і говорили, що це - нормально, що нового ресторану люди бояться як вогню. Це ірраціональний страх нового, який не кожна людина в собі готовий легко визнати. Якщо ти вибираєшся з друзями раз на місяць, то краще підеш в перевірене надійне місце, щоб не ризикувати зіпсувати вечір. Нам потрібно було просто дожити до того моменту, коли статистичні 10% «першопрохідців», які є в будь-якому суспільстві, побувають у нас і розкажуть далі іншим 90%.

Але очікування не могло не пригнічувати.

З іншого боку, порожній зал стимулював мізки. Коли в мозку «дзенькает», що до дня виплати зарплат і орендної плати залишилося 20 ... 19 ... 18 ... 17 днів ..., то починаєш вигадувати всі можливі способи маркетингу і PR.

Робота з медіа для ресторану

Так як я PR-щик, відносини з пресою ми налагодили в першу чергу. На щастя, для хорватів ми - екзотика, українці, закохані в їхню країну і які ризикнули почати все з нуля. Тому інтерес журналістів був великий, і ми практично щодня спілкувалися з яким-небудь виданням.

Звичайно, безкоштовно. Навіть самий наївний читач (а таких практично не буває) відрізняє рекламну «мертвонароджену» статтю, яка понуро хвалить якийсь бізнес. Тому важливо зацікавити журналіста своєю історією.

Історія повинна бути:

1. Унікальною.

Розумію, що нам з цим було в Загребі простіше, ніж в Україні. А так, перші українці, що відкрили ресторан у Хорватії. Але я б і в Україні знайшла нашу унікальність. Без цього потім буде важко. Так що треба відразу потрудитися і знайти, в чому ви унікальні.

2. Позитивною

Коли я розповідаю, як ми закохалися в Хорватію, як нам тут подобається, які тут фантастичні люди, природа, продукти, журналістам легше і приємніше писати про нас.

Звичайно, шок, жах, секс продаються краще. В Україні взагалі з цим морок. Новини забиті моторошним негативом. Тут менше, але теж найкраще продаються дешеві сенсації. Але мені особисто комфортно бути автором позитиву.

3. Утримувати challenge.

Всі тексти про нас містять головний рефрен: «Кинули все в своїй країні і почали тут з нуля. Ризикнули ». Це викликає інтерес і повагу. Якщо це так і було, і якщо це допомагає залучати до нас увагу, навіщо соромитися? Треба використовувати свої особисті мотиви, особисті одкровення і сильні сторони.

Всього за два місяці вийшло близько 30 статей про нас, що для невеликого Загреба дуже багато.

Спасибі моїй колезі Даніра Орешіч, директору одного з найбільш   авторитетних PR-агентств в Загребі Laurus Dan Спасибі моїй колезі Даніра Орешіч, директору одного з найбільш авторитетних PR-агентств в Загребі Laurus Dan . У Хорватії все залежить від твоїх знайомств. Добре, що у нас є подруга Христина, яка знає всіх. Вона познайомила мене з Даніра, а вже Даніра представила нас журналістам і гастрокрітікам, знайшла для нас винного експерта, який склав винну карту, познайомила зі своїми іншими клієнтами. Вона організувала прес-відкриття, фотосесію і допомагала з написанням текстів на акаунти в соціальних мережах ресторану.

Як би довго я сама не була PR-ником, в новій країні без знайомств, без вільного знання мови і розуміння тонкощів менталітету я б одна не впоралася. Це як адвокат, який потрапив в складну ситуацію, ніколи не захищає себе сам, а наймає іншого адвоката.

Працювати з розумною і схожою на мене колегою відмінно.

Порада

Обов'язково раджу при запуску бізнесу в новій країні знаходити місцевого авторитетного PR-ника, якому ви можете довіряти. Це точно не витрати, а інвестиції. PR-щик - це провідник і поводир. Це моральна підтримка і організатор вашого входу в необхідний соціальний коло в новому місті.

особисті контакти

Крім публікацій, ми буквально потоптали місто. Андрій особисто розносив подарункові коробки з домашнім печивом по сусідніх офісах. Знайомився з власниками сусідніх адвокатських контор, керівниками відділень банків і запрошував в ресторан. Тут такого раніше не було і ми здивували людей.

Ми задіяли всі знайомства в Загребі, щоб запросити і пригостити максимальну кількість гостей. Нам дуже пощастило з хорватським партнером і орендодавцем. Він підтримував і підтримує нас щодня, запрошуючи своїх друзів в ресторан, організовуючи свої заходи у нас. Він же і допоміг своїм впливом і знайомствами організувати неформальний вечерю-відкриття ресторану для дипломатів і власників компаній.

Посол України в Хорватії Олександр Левченко в нашому ресторані

Я вступила в International Womens Club Zagreb , Щоб познайомитися з цікавими людьми і організовувати заходи клубу у нас. Уже провели кілька заходів клубу у нас.

Тут як ніде працює правило «з вуст в уста». У консервативному суспільстві кращий шлях (але і найдовший) - особисті рекомендації. Працюйте над якістю їжі та сервісу. Якщо у вас смачно, затишно і відмінний сервіс, люди обов'язково вас порекомендують друзям. Але це станеться нескоро.

Порада

Готуйтеся перший час пригощати багатьох безкоштовно. Ніякої рекламний макет не замінить того враження, що залишає у гостей ваше гостинність. Правильне оформлення частування в ресторані тут для податкової інспекції називається «репрезентація». У нас щодня є така стаття витрат.

Онлайн-активність

Ми розібралися в особливостях місцевих соціальних мереж, посилено зайнялися facebook- і instagram- акаунтами ресторану, рекламою в соціальних мережах. Створили профіль ресторану в google-картах.

Це не дрібниці, вони вимагають уваги, планування і щодня по кілька годин роботи.

Почали співпрацю з головним туристичним путівником Загреба - Zagreb In Your Pocket . Він видається англійською мовою і роздається всім туристам в аеропорту, на вокзалах, в готелях і апартаментах, в туристичних Інфоцентр. Коли ми ще самі приїжджали в Загреб як туристи, ми користувалися ним. І я бачу його в руках туристів в місті. Тому вірю в його дієвість.

У перший день роботи ресторану до нас підтримати і першими пообідати прийшли друзі з Загреба Саша і Наташа, і приїхала подруга Ольга з Пули (250 кілометрів від Загреба!). І в першу чергу Оля сказала, що до Різдва я повинна вивернутися, але забезпечити місце в першій двадцятці ресторанів Загреба в TripAdvisor. Я навіть розгубилася спочатку від такої планованої нахабства. Адже в Загребі 715 ресторанів. Але Різдво - це критичний час для нас. В Загреб повинні приїхати сотні тисяч туристів. І вони повинні знайти нас.

Оля дала правильний стусан під зад. сьогодні Voncimer в TripAdvisor вже на 75-му місці .

Порада:

не соромитися і діяти активно. Українці - дуже живучі. Якщо ми змогли побудувати бізнеси в нестабільній Україні, зможемо і в стабільній Хорватії.

Тільки дотримуватися базового правила від Олександра Мусатова : «Їжа і сон - для слабаків».

Ключовим моментом стала Тиждень ресторанів

У перший місяць роботи ми зважилися брати участь у Тижні ресторанів. Це був розрив. Розповім про неї докладно окремо, так як багато корисного дізналися.

перші результати

На сьогодні щодня резервують 15-20 чоловік. І ще стільки ж приходять без резервації. У нас почали резервувати корпоративні обіди та вечері великі компанії - фармацевтичні компанії, будівельні та адвокатські бюро. Багато повторних гостей. Поступово накопичується та сама критична маса людей, які вже у нас побували і розповідають своїм приятелям.

Але їх все одно ще недостатньо хоча б до операційного нуля.

Працювати і працювати.

Попереду у нас грудень - різдвяні корпоративні вечірки і приїзд мільйона туристів в Загреб.

Якщо це так і було, і якщо це допомагає залучати до нас увагу, навіщо соромитися?

Новости