Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Пляжі Кіпру: частина 1. Айя-Напа і Пафос

Н езавісімое острівна держава Кіпр - це крайня південно-східна країна Європи. Близькість з Грецією, Туреччиною, Єгиптом і колоніальне минуле острова забезпечили його багатою історичною спадщиною. Але не історія притягує сюди мільйони туристів з усього світу, а його розкішні пляжі. Майже всі за чистоту і обслуговування нагороджені «Блакитним прапором» Євросоюзу. Відкривають наш список пляжі курортних міст Айя-Напа і Пафос.

Айя-Напа, або «Свята Лісів», вважається найпопулярнішим молодіжним містом-курортом. Тут також шумно, жарко і красиво, як на Ібіці. Але не лякайтеся. Серед пляжів Айя-Напа можна знайти тихий куточок для двох або сімейного відпочинку. Благо вибір значний. Майже всі пляжі в Айя-Напі державні і безкоштовні. Інфраструктура пляжів відмінна, вони очищаються рано вранці і пізно ввечері. На них є кабінки для переодягання, душові, санвузли, фонтанчики для пиття, free wi-fi, рятувальні центри; шезлонги і парасольки можуть бути не безкоштовними. Пам'ятайте тільки, що пляжним інвентарем будь-якого готелю вам навряд чи дозволять користуватися.

Ніссі (Nissi Beach)

Ніссі (Nissi Beach)

Це один з популярних пляжів Айя-Напа, що знаходиться в східній частині бухти Ніссі. Вдень тут відпочивають туристи різного віку і з сім'ями, а вже ближче до вечора сюди стікається молодь. Тому що бухта Ніссі, на якій розташовано декілька пляжів, - це узбережжя яскравих вечірок. Дискотеки, конкурси, пінні вечірки і змагання тут проходять майже щодня. Танцполом керують відомі ді-джеї. Романтика нічних вечірок в Ніссі - це класна музика, смачні коктейлі, красива флора уздовж всього берега і приголомшливі заходи. Мало драйву? Активні види спорту, аквааеробіка і танцкласи до ваших послуг. Так, і обслуговування пляжу відмінне. Якщо втомитеся від суєти шуму Ніссі, можете пішки дійти до невеликого красивого піщаного пляжу Adams Beach.

Ніссі Бей (Nissi Baу)

Ніссі Бей (Nissi Baу)

Західний пляж бухти Ніссі для тих, хто любить музику голосніше, популярнішим і розваги гарячіше. Вдень в Ніссі Бей можна зустріти купаються і загоряють не тільки фанатів клубного життя. Але тусується тут в основному все ж молодь, і не рідкість згарища топлес дівчата. Вода в бухті Ніссі майже завжди спокійна, немає хвиль і вітру завдяки кам'яного острівця в її центрі. До нього можна доплисти і дійти вбрід під час відливу. Поруч з островом є прокат водних мотоциклів, лиж, катамаранів. Тут же можна поплавати на «банані» і політати на буксирі парашуті. А для сміливих на острівці є майданчик для стрибків у воду заввишки від 3 до 5 метрів. Інфраструктура пляжу на висоті.

Ланда (Landa Beach)

Ланда (Landa Beach)

Цей пляж на південному сході острова рекомендуємо внести до свого списку сімейним туристам. Тут немає гучних тусовок, гучної музики і активностей. Досить дрібне море, м'який пісок і відмінне благоустрій приваблюють сюди любителів спокійного пляжного релаксу. Якщо для вашої родини така атмосфера самий підходящий варіант відпочинку, то радимо не спати довго, щоб зайняти кращі місця. Природні кордону пляжу Ланда оточені невеликими скелями, в бухтах можна плавати з маскою, влаштовувати фотосет і навіть рибалити. І приємно, і економія бюджету на вечерю. На цьому пляжі є волейбольний майданчик і пункти прокату для водних розваг. А якщо раптом прийде думка влаштувати пікнік на березі моря, то пройдіть трохи далі пляжу Ланда до його сусіда - неорганізованого пляжу Мікро Ланда (Mikri Landa). Його скелястий берег ідеальний для смачних трапез під шум ласкавих критських хвиль. Але через скелястого дна купатися тут небезпечно.

Макронісос (Makronissos Beach)

Макронісос (Makronissos Beach)

Макронісос відомий своїм незвичайно красивим піском - білим з ледь помітним золотистим відтінком. Він розташований на східній стороні «хвоста русалки» - так виглядає мис на заході в 6 км від Айя-напи. Пляж користується популярністю у тих, хто вважає за краще витратити час на дорогу, але виїхати від галасливих міських скупчень загоряють тел. У довжину Макронісос становить майже 200 метрів. Тут комфортно і дорослим, і дітям, і пенсіонерам, і молоді. Дно біля берега досить дрібне, піщане. Далі 20 метрів від берега починається глибина, а по краях пляжу зустрічаються камені. Пляж обладнаний лежаками і парасольками, зонами переодягання, фонтанчиками для пиття. Діє на пляжі центр водних розваг, в якому є ще і послуга по дайвінгу з маскою і аквалангом. У прилеглих до пляжу готелях можна орендувати альтанки з диванами. Код до wi-fi видається на чеку оплати за оренду лежаків. Поруч з пляжем є, де перекусити: в барі Levels, кафе-ресторані Koralli і в центральній частині - в снек-барі Thalassa. Будете відпочивати на Макронісос, не пропустіть ще можливість сходити на діючу відкриту археологічну майданчик на півдні мису - Makronissos Archaeological Site. Тут можна буде подивитися на 19 стародавніх скельних гробниць, вік яких приблизно 2300 років. Дістатися до неї легко за вказівниками. На південно-східній частині мису є рівне плато з обтесаними по краях скелями. Вчені припускають, що це древнє місце видобутку вапняку. Подивіться, якщо цікаво.

Пантаху (Pantaсhou Beach)

Пантаху (Pantaсhou Beach)

Ще один мальовничий куточок для розслабленого пляжного відпочинку. Пантаху простягнувся вздовж берега моря на півтора кілометра. Пляж розташований в східній рибальської частини затоки Айя-Напа, і яскраві рибальські судна створюють особливу колоритну атмосферу. Пантаху досить просторий, 35 метрів в ширину, і на ньому можна комфортно відпочивати, не боячись галасливих сусідів. Місця вистачить усім. Тут абсолютно легко поєднується і активний, і безтурботний відпочинок. Запам'ятовуйте: за спокоєм тримайте курс на східну сторону пляжу, за драйвом та активностями - на західну. Пляж в своєму розпорядженні все для комфортного відпочинку за доплату: лежаки, парасольки, душ, роздягальня, пункт прокату обладнання для водних активують, бар. На Пантаху працює рятувальна служба. Як і багато пляжів, він очищається двічі в день. Після відпочинку можна влаштувати шопінг в довколишніх магазинах або грунтовно підкріпитися в ресторанах.

Айя-Текла / Текле (Agia Thekla Beach)

Айя-Текла / Текле (Agia Thekla Beach)

Гарний тихий пляж, який замикає низку пляжів Айя-Напа. Тому він, на відміну від багатьох своїх «побратимів», дійсно цінується тими, хто любить природу і простір. Тут немає натовпів і великої кількості туристів різного віку. Тут є все, щоб просто і спокійно відпочивати: шезлонги і парасольки, кабінки для переодягання, санвузли та душові кабінки, волейбольний майданчик. Що стосується дна пляжу, то чим далі від берега, тим більше з'являється каменів. Варто подбати про взуття для купання. Позасмагати ще можна на острівці, до якого рукою подати вбрід. Після острова вже досить глибоко. У певні дні на Айя-Текла проходять ярмарки, можна буде щось цікаве прикупити. А якщо з шопінгом не виконається, загляньте в каплицю Святої Теклі з джерелом цілющої води, яка знаходиться недалеко від пляжу.

Ми тільки почали список пляжів в Айя-Напа і її околицях, ви самі можете його продовжити. Запишіть ще кілька назв пляжів, на яких варто відпочити: Ліманакі, Ліопетрі Коннос, Будинок, Грекіан Кермен, Катсарка, Аммос ту Камбур, Лаци, Хрісі акти, Пернера, колпос, Кермен (Лімнара), грішного Бей (Глік Неро), Луккос ту Манту, Пернера A, Сенді Бей (Ватья Гонья).

Поїхали на Кіпр!

Пляжі курортного міста Пафос відрізняють гарний прибій і більш глибоке море. Розташований на заході острова місто інтенсивніше обдувається вітрами, які і женуть «говорять хвилі». А колір моря від насиченого синьо-зеленого до ніжного бірюзового тільки додає балів популярності мальовничим пляжам Пафосу. Майже всі вони відзначені «Блакитним прапором» ЄС. Є тут пляжі з сірим піском, з галькою і муніципальні з привізним білим піском. І на всіх доступ до води відмінний незалежно від статусу готелю, який може прилягати до пляжу. Інфраструктура на висоті, а це значить, що відпочинок буде справді комфортним. Є в Пафосі і багатолюдні, галасливі і напівдикі пляжі. Так що варіанти для відпочинку і прийому сонячних ванн можна підібрати хоч на кожен день відпустки.

Корал-Бей (Coral Bay)

Корал-Бей (Coral Bay)

Найвідоміший і повністю піщаний пляж Пафосу знаходиться в 12 км від міста близько села Пейя. Корал-Бей не надто широкий, і в купальний сезон переповнений і без того окупованими шезлонгами. Море в центральній частині пляжу спокійне і неглибоке. Що зручно для відпочинку з дітьми. На кордонах Корал-Бей є печери з басейнами. Там можна викупатися, якщо втомитеся від шуму. Для морських прогулянок на пляжі є прокат катерів. А для романтиків - місток до маяка. Це ідеальне місце для фотосет і милування заходом. Крім душових, санвузлів і прокату пляжного інвентарю, на Корал-Бей працюють масажні кабінети. Перекусити можна тут же в барах і кафе. До пляжу легко дістатися на громадському транспорті, який відправляється кожні 15 хвилин по маршруту Kato Paphos Harbour - Coral Bay. Він підходить і для сонь, і для любителів вечірніх сонячних ванн: перший рейс о 6:00, останній - 0:00.

Алікес (Alykes Beach)

Алікес (Alykes Beach)

Пляж Алікес підходить для тих, хто не любить їхати далеко від центру міста і відчуває себе як риба у воді серед великого скупчення туристів. Якщо ви будете жити на Посейдон авеню або неподалік, то до Алікес вам рукою подати. Цей пляж визнаний одним з кращих в світі і теж нагороджений «Блакитним прапором». Тут чисто, комфортно і є все, щоб відпочиваючі почувалися бажаними гостями Пафосу. Вхід в воду на пляжі поглиблюється поступово. Берег покритий золотистим піском. Для любителів водних розваг є пункт прокату обладнання та інвентарю, а для дітей встановлені ігрові майданчики. Якщо зголодніли, то далеко ходити не потрібно. Поруч з пляжем розташовані кафе, таверни і ресторани. Душові, роздягальні і прокат шезлонгів з парасольками працюють постійно.

Фарос / Лайтхаус (Faros / Lighthousе Beach)

Фарос / Лайтхаус (Faros / Lighthousе Beach)

Цей мальовничий пляж з приголомшливими пейзажами Середземного моря і заходами називають Лайтхаус, а в перекладі на грецьку Фарос, по головної визначної пам'ятки пляжу - маяка, розташованого в 250 м в його західній частині. Цей маяк один з найстаріших в місті, він був споруджений британцями в 1888 році. Тому і назва у нього подвійне: в данину поваги будівельникам і рідної мови. Якщо наважитеся піднятися на оглядовий майданчик Фароса, то не забудьте помилуватися Kato Pafos, археологічним парком. А якщо прихопіть бінокль, то, можливо, роздивіться якусь свіжу знахідку. Берег Лайтхаус покритий зернистим піском і рідкісними великими каменями. Вхід в воду не ідеальний, кам'янистий. Є на пляжі бетонний пірс, найдальші ділянки якого зазвичай займають нирці і любителі глибин. Будьте уважні, відпочиваючи тут з дітьми, так як для Фароса характерні сильні течії. За чистоту та інфраструктуру пляжу не переживайте, він відзначений Блакитним прапором ЄС. Дістатися до нього можна на регулярному громадському транспорті, а з Нижнього Пафосу - пішки за кілька хвилин.

Петра-ту-Роміу (Petra tou Romiou)

Петра-ту-Роміу (Petra tou Romiou)

Петра, або Скала Афродіти, - один найкрасивіших і популярних пляжів Пафосу. Він, як правило, входить в обов'язковий список романтичних зупинок, і досить часто його вибирають для фотосет молодята. Тому що тут дійсно красиво. І краса нерукотворна, яку природа вигострювала століттями. Розташований цей пляж між Пафосом і Лімассолом недалеко від пляжу Афродіти. Самий знаковий елемент пляжу Петра-ту-Роміу - це морський кекури, тобто «Скеля-вітрило». Згідно з легендою, яку підтримують романтики, на її місці Афродіта вийшла з піни морської на берег. А реалісти і шанувальники історії вважають, що цей кекури з гір Троодоса і виник він на цьому місці як захист від сарацинів. Більш детально, яким чином скеля з гір була доставлена ​​і чим служила, можна дізнатися від наших екскурсоводів. Вони розвіють усі міфи або, навпаки, тільки зміцнять віру в них. Берег пляжу піщаний, але на ньому досить багато дрібної гальки, серед якої можна знайти камінці в формі сердечка. Тому Скала Афродіти - це все-таки пляж для двох або веселих компаній. До нього теж можна дістатися на регулярних автобусних рейсах.

Пахіаммос (Pachiammos / Pachyammos Beach)

Пахіаммос (Pachiammos / Pachyammos Beach)

Пляж Пахіаммос підійде для тих, хто вибере апартаменти в центрі Пафосу в районі Посейдон авеню. Щоб зорієнтуватися, Пахіаммос розташований трохи далі пляжу готелю Louis Imperial Beach, і він значно ширше. Але тому що пляж невеликий, то краще приїжджати сюди раніше, щоб знайти місце, відпочити і скупатися. Пахіаммос обладнаний всім необхідним для чудового відпочинку, регулярно очищається і відзначений Блакитним прапором. Рятувальна служба працює весь купальний сезон. Щоб пообідати або перекусити, потрібно буде пройти лінію готелів, що відокремлює пляж від Посейдон авеню. Дістатися до пляжу легко за вказівниками. І якщо для вас важливо який берег пляжу, то на Пахіаммос він піщаний і з острівцями трави.

Лара (Lara Beach)

Лара (Lara Beach)

На берега пляжу Лара варто їхати, якщо ви по-справжньому любите природу і відокремленому відпочинку, і вас не бентежить відсутність сервісу і бездоріжжя. Цей необладнаний пляж знаходиться на території заповідника Lara Bay Turtle. Його територія визнана національним парком і охороняється з 1989 року. На незайманих пісках пляжу відкладають яйця зникаючі види черепах: середземноморська зелена і головаста, або яструбина, відома як Caretta caretta. Місця кладки співробітники заповідника загороджують металевими клітками, щоб їх не пошкодили. І відпочиваючи під кіпрським сонцем, можна тихо і непомітно побачити народження нового життя. Черепахи вже звикли до людей, і їх можна погодувати з рук. Чим? Про це вам розкажуть працівники наукового центру, який знаходиться поруч з пляжем. Там можна просто подивитися на тварин в акваріумах, поспостерігати за роботою фахівців або взяти екскурсію. Щоб відпочити на пляжі Лара, вам доведеться самим організувати місце, тому що ніякого сервісу тут немає. І суворо забороняється встановлювати зонти.

Це лише частина відмінних і незвичайних пляжів недалеко від міста Пафос і в ньому самому. Продовжуйте список. Не забудьте включити туди ще наші рекомендації: пляжі СОДАП (Врісудія А), Героскіпу, Білий пляж, Афродизиак, Котсіас, Костянтину Брос Афіна, Луїс Імперіал.

Пора на Кіпр!

2 852

схоже

Мало драйву?
Чим?

Новости