Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кушадаси

  1. Кушадаси ДЛЯ ДІТЕЙ Курорт Кушадаси молодий і демократичний. Як демократичний курорт, він рясніє...
  2. Відпочинок з дітьми
  3. Коли краще їхати
  4. Погода і клімат
  5. Температура води в морі
  6. харчування
  7. транспорт
  8. Чим зайнятися
  9. Розваги в околицях
  10. Море і пляж
  11. Що подивитися
  12. Де зупинитися: райони та околиці

Кушадаси ДЛЯ ДІТЕЙ

Курорт Кушадаси молодий і демократичний. Як демократичний курорт, він рясніє сучасними готелями різної зірковості, хорошими ресторанами і просто розкішними аквапарками.

А як молодий курорт - з повагою відноситься до розташованих поблизу прославленим античним містам - Ефесу, Милету, Приене.

Ось і головні причини, за якими Кушадаси став популярним місцем сімейного відпочинку: тут легко вибрати відповідний готель і віддатися пляжної млості, а як тільки лежання на березі набридне, можна відправитися в аквапарк або на екскурсію.

Наш огляд присвячений відпочинку з дітьми в Кушадаси: дізнайтеся, коли краще їхати на курорт з дитиною і де розташовані самі комфортабельні сімейні готелі.

Кушадаси на карті Туреччини

Місто Кушадаси - курорт на березі Егейського моря, в західній частині Туреччини, в провінції Айдин (адміністративний центр - місто Айдин). Відстань від Кушадаси до Ізміра складає 100 км, до Бодрума - 154 км, до Фетхіє - 280 км.

Назва курорту в перекладі означає «Пташиний острів». Пов'язують це з тим, що поряд з узбережжям, де знаходиться Кушадаси, є острівець, де колись гніздилися птахи.

Відпочинок з дітьми

Як і інші курорти Егейського моря, Кушадаси для дітей - ідеальне місце відпочинку. М'який клімат, помірна спека, освіжаючий вітерець зводять нанівець труднощі акліматизації. Сюди можна сміливо приїжджати з немовлям: малюк легко перенесе адаптацію на новому місця.

Всі інші аргументи, чому варто відпочивати в Кушадаси з дітьми, актуальні для будь-якого курорту Туреччини: високий рівень сервісу, ідеальна для відпочинку з дитиною система харчування «все включено», чудові пляжі, широка розважальна програма для дітей в готелях, можливості для активного відпочинку. Але навіть на цьому тлі курорт Кушадаси зумів виділитися.

У Кушадаси розташований найбільший аквапарк Туреччини Adaland . Це один з трьох парків водних розваг на курорті, але ж в готелях часто обладнають міні-аквапарки для дітей.

Відпочинок в Кушадаси порадує вас, якщо ви віддаєте перевагу піщані пляжі. На відміну від інших курортів Егейського моря, де берег покритий галькою, узбережжі Кушадаси засипано дрібним, дуже м'яким пісочком. Пляжі курорту тягнуться на 50 км - навіть у високий сезон місця вистачає всім.

А ще ви оціните це місце, якщо плануєте не просто відпочити з дитиною біля моря, а ще й поїздити по околицях. Подорож в «Міллі парк», до руїн Ефеса або до «Бавовняному замку» Памуккале залишає незабутні враження.

Коли краще їхати

Хоч які нахвалюють цей курорт, а доведеться визнати, що пляжний сезон в Кушадаси досить короткий. Він починається в червні і закінчується в середині вересня. При цьому поспішати до відкриття сезону в Кушадаси не варто: море добре прогрівається тільки до кінця червня.

Найбільш вдалий час для відпочинку з дитиною - кінець червня і початок вересня. У липні-серпні на курорті дуже багато відпочиваючих, тому заради відпочинку на пляжі доводиться їхати далеко від Кушадаси, а ціни в готелях помітно зростають.

Альтернативний погляд, коли краще їхати в Кушадаси, мають шанувальники віндсерфінгу. Відмінні умови для цього хобі складаються вже в травні.

Погода і клімат

Кушадаси - один з кращих курортів Туреччини для відпочинку з дитиною, і ось чому:

  • тут не буває сильної спеки навіть в середині літа;
  • з моря дме освіжаючий бриз, завдяки якому навіть в спекотні дні на пляжі приємно відпочивати;
  • вологість повітря набагато нижче, ніж в Антальї і на інших курортах Середземноморського узбережжя Туреччини.

М'який, сухий клімат Кушадаси підходить для чутливих до погодних змін малюків: вони легко адаптуються і без проблем переносять акліматизацію.

Зворотний бік медалі - відносно короткий пляжний сезон. У травні засмагати і купатися ще холодно, у жовтні починаються осінні дощі, але ось на літо і саме початок осені можна сміливо планувати відпустку в Кушадаси.

Літо на курорті настає у визначений термін, тобто в червні. Звичайно, і травень славиться спекотними днями - але варто сонця схилитися до заходу, і на вулиці істотно холоднішає. А в червні денна температура повітря становить +29 ° С, а нічна - не менше +20 ° С.

У липні-серпні стовпчики термометрів раз у раз піднімаються до відміток + 30-32 ° С. Морський бриз "здуває" спеку, але це не привід забути про головні убори і сонцезахисний крем.

Вночі температура опускається до + 22-23 ° С. Не дивлячись на те, що спеку на курорті не такий сильний, як, наприклад, в Кемері, все ж не рекомендуємо приїжджати з немовлям в Кушадаси в липні-серпні.

Мабуть, не можна уявити кращого відпочинку в Кушадаси з дітьми, ніж відпочинок в першій половині вересня. Спека йде на спад - вдень повітря прогрівається до +27 ° С, вночі до +20 ° С, море залишається дуже теплим, а кількість туристів з кожним днем ​​зменшується.

Оксамитовий сезон в Кушадаси може затягнутися на весь вересень, але погода у другій половині місяця непередбачувана: іноді дуже рано настає похолодання і починаються дощі.

Низький сезон триває на курорті аж до травня, хоча взимку температура тут не опускається нижче + 7-8 ° С, а вже в квітні-травні денна температура повітря становить + 18-24 ° С.

Зауважимо, що влітку в Кушадаси бувають короткочасні дощі. У червні їх ймовірність дуже мала, а в липні-серпні трапляється кілька дощових днів.

Температура води в морі

Аж ніяк не всі туристи, які приїжджають на приморський курорт, стурбовані температурою моря. Хтось любить тільки засмагати, а купатися краще в басейні готелю.

Діти теж охоче плескалися в басейні (і це хороший вихід на той випадок, якщо море холодне) - але набагато більше їм подобаються морські купання. Якщо ваше чадо любить скакати на хвилях, радимо приїжджати в Кушадаси не раніше середини червня. Тільки до цього часу море прогріється до + 22-23 ° С.

Найтепліше море на курорті - в липні-серпні. У спеку вода прогрівається до + 24-25 ° С. Але і з настанням осені температура води в Кушадаси не поспішає опускатися. У вересні море зберігає температуру +24 ° С, а якщо погода стоїть тепла, то навіть в жовтні вода має температуру + 22 ° С

харчування

Туреччина славиться широким використанням системи «все включено», і Кушадаси - не виняток. Харчування в ресторанах не завжди вишукане, але досить різноманітне і якісне.

Іноді в готелях пропонують дієтичне харчування: воно може стати основою раціону маленького мандрівника, який тільки долучається до дорослого столу. Якщо ви збираєтеся жити в апартаментах, має сенс оселитися в центрі Кушадаси, де зосереджені продуктові магазини і різноманітні ресторани.

транспорт

В якості громадського транспорту в Кушадаси виступають маршрутки-долмуши. Якщо ви збираєтеся зупинитися в центрі курорту, без них не обійтися: тільки так можна дістатися до віддалених мальовничих пляжів. На долмуш також можна доїхати до «Міллі парку», Памуккале або Ізміра.

Розклад руху не завжди вдається знайти, але долмуши ходять з ранку до вечора в середньому кожні півгодини. Залежно від відстані, поїздка на долмуш обійдеться в 2-7 лір, при цьому на квитки для дітей знижка не передбачена.

З автостанції Кушадаси відправляються автобуси в усі великі міста. Так, поїздка в Стамбул займе близько 9 години, в Анталью - близько 5,5 години. Для пересування по Кушадаси вигідно використовувати таксі. Це відносно недорогий вид транспорту, але радимо простежити, щоб водій включив лічильник.

Щоб не вдаватися до послуг громадського транспорту в Кушадаси, можна взяти в оренду автомобіль. На курорті працює кілька прокатних компаній, також автомобіль можна орендувати в аеропорту Ізміра. Парковки, за винятком центру і набережної, безкоштовні.

Чим зайнятися

Кушадаси - курорт, де не обов'язково відсиджуватися в готелі. Куди цікавіше погуляти по гарній набережній, заглянути в морський порт, відправитися на екскурсію в стару фортецю.

Перш ніж віддати належне головним розваг (тут вас чекає сюрприз), просто погуляйте з дитиною вздовж моря. Упорядкована, дуже красива набережна тягнеться на 2,5 км, так що щоденна прогулянка допоможе не отяжелеть від страв, поглинених в рамках системи «все включено».

У порт Кушадаси приходять круїзні лайнери, схожі на гігантські плавучі будинки, а поруч з цими махину швартуються «піратські» шхуни, на яких можна вийти у відкрите море.

Крім того, з набережної легко дійти до генуезької фортеці. Вона стоїть на острівці, який в наші дні з'єднали з набережної.

Ну а головна розвага Кушадаси - це, звичайно, аквапарки. Їх тут три, і два з них борються за звання найбільшого аквапарку Туреччини. Але гарні всі, і дуже непросто вибрати, де провести час з дітьми.

Першість тримає комплекс Adaland: крім власне водних розваг, що включають 24 слайда, безліч басейнів і трасу для рафтингу, на території аквапарку розташувався дельфінарій і «Морський парк» - місце, де можна з маскою і трубкою пірнути в справжній підводний світ.

Першість тримає комплекс Adaland: крім власне водних розваг, що включають 24 слайда, безліч басейнів і трасу для рафтингу, на території аквапарку розташувався дельфінарій і «Морський парк» - місце, де можна з маскою і трубкою пірнути в справжній підводний світ

Аквапарк Aqua Fantasy вражає небаченими водними слайдами, серед них - 222-метровий спуск Crazy Raft і друга за величиною в світі гірка «Анаконда» завдовжки 135 метрів.

Але і дитячі басейни радують безліччю розваг: в одному з них пришвартувався піратський корабель, а в іншому влаштована водна смуга перешкод.

Зауважимо, що для вдалого відпочинку на курорті важливо підібрати готель, де буде комфортно батькам і цікаво дитині. У сімейних готелях дітей чекає маса розваг: ігрові майданчики, міні-клуби, басейни, анімація, дискотеки.

У деяких готелях є особливі сюрпризи, наприклад, ігрова кімната або навіть цілий аквапарк (Aqua Fantasy). Приїхавши з дитиною в Кушадаси і оселившись в сімейному готелі, ви не будете ламати голову, як організувати дитяче дозвілля.

На жаль, курорт Кушадаси ніяк не назвеш зеленим. Парків і скверів, де влітку можна сховатися від спеки, тут годі й шукати. Тому, якщо ви збираєтеся на відпочинок з малюком, який звик спати під час прогулянки, підбирайте готель з озелененої територією.

Розваги в околицях

Якщо ідеї, чим зайнятися в Кушадаси з дитиною, швидко вичерпаються, ви зможете з'їздити в Ізмір. Це місто як раз таки рясніє зеленню: пальми ростуть і в міському парку, і вздовж широкої пішохідної вулиці, і навіть на центральній площі.

З дітьми варто побувати в парку, де є всі звичні атракціони, на набережній (плитка тут нагадує морські хвилі) і в чудовому зоопарку.

А ще запропонуйте дитині переміститися з одного кварталу міста в інший не на долмуш, а на ліфті - підйомник в башті «Асансёр» доставить вас не просто на верхівку крутого пагорба, а ще й на кращу оглядову площадку.

Вище неї розташована тільки фортеця Кадіфекале: вона поки не стала музеєм, але жодна дитина не відмовиться облазал її стіни і підземелля.

А ще поруч з Кушадаси знаходиться національний парк «Міллі парк», розташований на півострові Ділек. Це гарне місце, щоб цілий день провести на природі, в сосновому лісі, який впритул підступає до моря.

У «Міллі парку» є кілька відокремлених галькових пляжів - майже позбавлених інфраструктури, але дуже красивих. Зауважимо, що за лісовими стежками бродить багато кабанів, які виходять до пляжу в очікуванні частування від туристів (підійдуть огризки фруктів і кавунові кірки).

Море і пляж

Берегова лінія в Кушадаси досить мінлива: є пляжі з чистим піском, є піщано-галькові і кам'янисті. Тому, щоб відпочинок на морі приніс очікуване задоволення, важливо вибрати готель з хорошим пляжем.

Найкращі піщані пляжі розташовані за межами Кушадаси. До багатьох пляжам можна дістатися на долмуш.

Добрими пляжами з шовковистим дрібним піском можуть похвалитися готелі, розташовані поруч з «Дамським пляжем» (Lady's Beach). Цей популярний і зазвичай переповнене місце пляжного відпочинку в Кушадаси знаходиться в 3 км на південь від центру міста.

Уздовж усього пляжу, що простягнувся на кілометр, розташувалися кафе, ресторани і магазини. У декількох хвилинах ходьби від «Жіночого пляжу» розташовано ще одне непогане місце для відпочинку - невеликий і спокійний «Зелений пляж», де можна позасмагати на піску або в тіні пальмових дерев.

У 6 кілометрах від центру курорту розташований відомий піщаний пляж Long Beach, що простягнувся майже на 30 кілометрів. Уздовж узбережжя вишикувалися чотирьох- і п'ятизіркові готелі, тут багато закусочних, барів, а також великий вибір водних розваг.

Памуджак (Pamucak) - дикий піщаний пляж протяжністю 5 км і шириною близько 80 метрів, розташований в 15 км на північ від Кушадаси, близько Ефеса. У південній частині пляжу знаходиться аквапарк Aqua Fantasy .

Прекрасними дитячими пляжами з дуже пологим дном і кристально чистою водою може похвалитися містечко Оздере. Можливості для активного відпочинку в Кушадаси теж є.

У дайвінг-центрі можна пройти навчання дайвінгу та снорклінга, і хоча глибини біля курорту не здивують професіоналів (їм можна порекомендувати споти Бодрума), новачкам все сподобається. Віндсерфери ж оцінять вітер на Егейському морі, що сприяє цікавому катання на дошці.

Що подивитися

До приїзду в Туреччину багато хто вважає, що цікаві місця для дітей - це тільки аквапарки і парки атракціонів.

Насправді поруч з курортами часто розташовані знамениті визначні пам'ятки, які згадуються не тільки в путівниках, а й в підручниках історії. Ми говоримо про древніх містах, побудованих греками за кілька століть до нашої ери.

Якщо ви задумалися, що подивитися в Кушадаси, заплануйте поїздку в Ефес, Мілет, Прієну і Дідім . Руїни античних храмів і прекрасно збереглися амфітеатри можуть зацікавити школярів, які вже вивчали історію Стародавнього світу.

А от музей паровозів можна відвідати в Кушадаси з дитиною молодшого віку. Поки дорослі вивчають інформацію про локомотивах і вагонах, дітворі дозволено обстежити весь рухомий склад.

Поки дорослі вивчають інформацію про локомотивах і вагонах, дітворі дозволено обстежити весь рухомий склад

Тут ви зможете показати дитині особистий вагон першого президента Туреччини Кемаля Ататюрка і з шиком обставлені вагони, якими користувалися знатні пасажири.

Крім того, під час відпочинку в Кушадаси з дітьми ви зможете з'їздити в Памуккале. Білосніжні тераси, утворені виходять з-під землі геотермальними джерелами, - лише одна з красот цих місць.

А друга - руїни стародавнього міста Иераполиса, про історію якого можна дізнатися в археологічному музеї.

До того, що подивитися з дітьми в Кушадаси, можна додати пам'ятки Ізміра. У цьому місті, тисячоліття тому мав назву Смирна, збереглася грецька агора. Найцінніші артефакти, виявлені при розкопках, перекочували в археологічний музей і в музей історії та мистецтва.

До речі, в Ізмірі є менш серйозний музей, де оселилися іграшки з різних країн і де можна навчитися іграм турецької дітвори. Маленький факт: у 2014 році музей був номінований на премію «Кращий дитячий музей».

А ще з Кушадаси менш ніж за годину можна дістатися на поромі до грецького острова Самос - батьківщини Піфагора і Епікура. Деякі пам'ятки Самоса включені в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Де зупинитися: райони та околиці

Де зупинитися в Кушадаси з дітьми? Незважаючи на традиційно високий рівень сервісу, до вибору готелю слід підійти уважно.

Важливі фактори - хороший пляж, озеленена територія, наявність дитячих розваг в готелі, умови для відпочинку з немовлям і можливість організувати повноцінне харчування для дитини.

Щоб вирішити, де краще з дітьми, скористайтеся коротким описом районів Кушадаси.

У центрі міста зосереджені, як правило, невеликі готелі з маленькою територією, що не мають своїх пляжів. Перевагою міського готелю можна вважати розвинену інфраструктуру за його межами, наявність в крокової доступності магазинів, ресторанів, красивою набережною і громадських зон відпочинку.

У місті відмінно налагоджено транспортне сполучення з найближчими пляжами, тому вам не важко буде знайти найкраще місце для купання в околицях Кушадаси. Можливості для самостійного відпочинку в Кушадаси з дітьми також є: на курорті можна орендувати апартаменти або віллу.

Готелі з великими територіями і власними пляжами розташовуються поруч з Кушадаси, в довколишніх селищах уздовж узбережжя Егейського моря на північ до Сельчука і на південь до містечка Давутлар. Так, респектабельні готелі є поруч з пляжами Памуджак і «Лонг Біч.

Гарне місце для усамітненого відпочинку - містечко Оздере в 33 км від Кушадаси. У цьому містечку знаходяться відмінні сімейні готелі. Зауважимо, що деякі готелі розташовані на схилах пагорбів, і до пляжу необхідно спускатися по сходах.

Перш ніж вирішити, де зупинитися в Кушадаси, вивчіть пропозицію готелів, що стосується самих юних гостей. У хороших готелях дітей чекатимуть ігрові майданчики, міні-клуби, басейни з гірками, дитяча анімація.

Новости