Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Правила пожежної безпеки на суднах: використання і монтаж систем

  1. Основні причини займань
  2. Основні правила
  3. Розміщення систем сигналізації та пожежогасіння
  4. вибір сигналізації

Забезпечення ефективної пожежної безпеки на плавальних судах різного призначення є дуже важливим заходом. На кожному водному судні є приміщення з різним ризиком пожежонебезпеки, а в матеріалах конструкції судна і робочих відсіків, як правило, присутні горючі речовини.

Основні причини займань

При виникає спалах швидка евакуація людей часто утруднена через обмежені шляхів їх виведення, а тепло при цьому з високою швидкістю перекидається на різні суміжні приміщення, в конструкції яких містяться легко руйнуються від вогню елементи у вигляді пластмаси.

Найчастішими причинами виникнення пожежі на кораблі є:

  1. Забезпечення ефективної пожежної безпеки на плавальних судах різного призначення є дуже важливим заходом недотримання пожежної безпеки, наприклад, куріння в недозволених місцях або неправильна експлуатація електроприладів;
  2. ушкодження проведеної на кораблі електропроводки або різних електроприладів;
  3. складування легкозаймистих горючих матеріалів;
  4. проведення різних робіт з відкритим полум'ям, наприклад, зварювання деталей;
  5. розбризкування запалюється палива, що потрапляє на гарячі робочі механізми;
  6. поява іскор при експлуатації печей та деяких котлів.

Відповідальність за забезпечення і дотримання правил пожежної безпеки на судах, а також за оснащення судна сучасними сповіщає приладами несе власник даного плавального транспорту. А відповідальність в період плавання повністю лягає на капітана. Всі зобов'язання по відновленню судна після пожежі бере на себе організація, яка займається ремонтом суден.

Основні правила

Найголовнішим протипожежним заходом на плавальному судні є проведення інструктажу обслуговуючого персоналу і працюючих співробітників. Якщо плавальний транспорт займається перевезенням пасажирів, то в першу добу після відплиття персонал ретельно вивчає правила пожежної безпеки на судах, знайомиться з місцями розподілу рятувальних засобів, а також опрацьовує правила їх застосування на воді.

В ході протипожежної підготовки усіма членами екіпажу обов'язково вивчається конструкція плавального транспорту та схема розміщення на кораблі сучасної захисту від виникнення пожежі, організація самого процесу пожежогасіння та засоби для гасіння вогню, а також правила їх застосування. Обов'язково уточнюються точки збору на території корабля всіх членів екіпажу при появі пожежі і вивчаються особисті заходи дотримання безпеки.

Всі члени екіпажу в обов'язковому порядку беруть участь в практичних навчаннях.

Найбільш відвідувані командою місця на судні обладнуються стендами, на яких міститься інформація про розташування різних вогнестійких і вогнезатримуючих конструкцій. На них розташована схема, на яку нанесені пункти управління протипожежними засобами, і позначено приміщення, в якому знаходиться схема пожежної сигналізації. Також на даних стендах вказано шляхи евакуації людей і співробітників, а також кошти швидкого доступу в різні суднові приміщення і відсіки, мають стаціонарні системи гасіння вогню, пристрої для управління ними, розташування пожежних кранів. На стендах обов'язково позначені місця розташування інструкцій з технічного обслуговування і застосування всіх наявних сучасних протипожежних засобів.

На судні в обов'язковому порядку повинні бути сформовані спеціальні групи співробітників, що займають місце на спеціальних контрольних постах. Вони займаються розвідкою пожежі і герметизацією приміщень, евакуацією людей та іншими заходами.

Обов'язковим елементом для плавального судна є наявність спеціального поста, на якому встановлюється система гучного оповіщення і швидкого виявлення вогнищ загоряння; автоматична дощувальна система гасіння пожежі, що виникла; система управління роботою таких дверей; вентилятори, а також система зв'язку і сучасної пожежної сигналізації; мікрофон для здійснення гучномовного зв'язку.

Протипожежна система обов'язково оснащується тривожним сигналом у вигляді гучного і безперервного дзвінка тривалістю до 30 секунд, дубльованого за допомогою гучномовців.

Заходами, за допомогою яких забезпечується пожежна безпека судів, є створення конструкції корабля відповідно до правил, обов'язкове оснащення судів протипожежним сучасним обладнанням, зберігання протипожежної техніки в доступних місцях, виконання всіх правил і вимог членами екіпажу, суворе дотримання протипожежного режиму.

Розміщення систем сигналізації та пожежогасіння

Система сигналізації і оперативного пожежогасіння на сучасному судні є дуже важливою частиною його конструкції. При її проектуванні обов'язково враховуються такі чинники, якими є автономність даного судна; наявність в його конструкції горючих і легкозаймистих матеріалів; розміщення системи поряд з судновими приміщеннями.

Стаціонарні системи для погашення вогнища пожежі на судні проектуються і закладаються при будівництві корабля. Всі сучасні кораблі мають водяні системи пожежогасіння застосовуються для захисту коридорів, громадських, а також житлових корабельних приміщень під час пожежі, пінні системи, які встановлюються у внутрішніх приміщеннях, в яких виникає пожежа класу В, а також газові системи, які захищають судно від виникнення пожежі класу С.

Місцем розміщення системи об'ємного пожежогасіння на сучасному судні є машинне відділення з розташованими в ньому двигунами, що працюють на рідкому паливі;  приміщення, в яких знаходяться основні джерела подачі електрики;  місця з розгалуженням основних енергетичних магістралей;  місця, де встановлені електродвигуни та вентиляційні мережі обладнання Місцем розміщення системи об'ємного пожежогасіння на сучасному судні є машинне відділення з розташованими в ньому двигунами, що працюють на рідкому паливі; приміщення, в яких знаходяться основні джерела подачі електрики; місця з розгалуженням основних енергетичних магістралей; місця, де встановлені електродвигуни та вентиляційні мережі обладнання.

Система пожежогасіння на кораблі з допомогою води монтується при закладці судна і є кільцевої або лінійної. Міцні магістральні труби даної системи забезпечують необхідний натиск рівня води при виникненні пожежі. Житлові відсіки корабля оснащуються розпилювачами води з плавкими вставками, стійкими до максимально високій температурі.

Головною особливістю системи водяного гасіння пожежі є спеціальний насос, що спрацьовує при гучному тривожному сигналі.

Він подає що набирає воду в трубопровід. Також за допомогою даної системи формується щільна водяна завіса в тих корабельних місцях, де немає можливості для розміщення вогнетривких перегородок.

Газова або порошкова система гасіння вогню на судні застосовується тільки у вантажних відсіках, а також в приміщеннях з генераторами і в відділі насосів на камбузі.

вибір сигналізації

Сигналізацією виявлення пожежі в обов'язковому порядку оснащуються все приміщення корабля. Судова сигналізація може бути пожежної, авральною або повсякденній. Наприклад, на теплоходах встановлена ​​автоматична сигналізація, що подає гучний тривожний сигнал в приміщення ходової рубки при появі пожежі або значного перевищення температури навколишнього повітря в різних суднових приміщеннях.

Пожежна сигналізація на величезних вантажних і буксирних судах встановлюється через відсутність місця постійної вахти в працюючому машинному відділенні. Тривожний сигнал «Пожежа» може бути включений за допомогою змонтованих ручних або автоматичних сучасних пожежних сповіщувачів.

В даний час існують наступні види судновий автоматичної системи виявлення пожежі:

  • електрична пожежна сигналізація, точно що повідомляє про місце виникнення пожежі;
  • димосігнальная пневматична сигналізація, передає сигнал про пожежу на приймальну станцію;
  • ручні сповіщувачі , Встановлені в легкодоступних місцях;
  • автоматичні сповіщувачі, встановлені в житлових та службових місцях приміщення, а також в приміщеннях з легкозаймистими матеріалами;
  • максимальні температурні сповіщувачі, що реагують на зміну температури повітря в приміщенні;
  • диференціальні сповіщувачі, що реагують на швидкість підвищення температури.

Всі ці види сучасної пожежної сигналізації дозволяють своєчасно виявити осередок виникнення пожежі та провести всі необхідні заходи для його усунення.

Новости