Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Мальта. Путівник по пляжам

Мальта - невелика держава на двох маленьких островах. Відпочивають там переважно європейці, а для нашої людини її пляжі поки не зазнали. Для мене ця країна стала відкриттям! Я не любитель пляжного відпочинку, але це той випадок, коли навіть за тиждень відпустки можна встигнути викупатися відразу на декількох пляжах, відвідати середньовічні міста і фортеці, і при цьому зовсім не втомитися від переїздів, тому як відстані на невеликому острові - теж невеликі. Мальта - невелика держава на двох маленьких островах

Витримавши 4-х годинний нічний переліт, я опинилася на найбільшому з двох кам'янистих островів, загублених в Середземному морі на півдорозі між Сицилією і Африкою. Тим, хто вважає за краще турецькі пляжі, де багато зелені, на Мальті може не сподобатися - дерев і кущів небагато, але це дозволяє насолодитися скелями, печерами і гротами. Якщо ви не плануєте брати в прокаті машину, ОБОВ'ЯЗКОВО купите в аеропорту проїзний на тиждень. У 2016 році його вартість дорівнювала 7 квитками на одну поїздку, куплених у водія в автобусі. Давайте порахуємо: з аеропорту і назад - 2 поїздки, до Небесної діри з пересадкою в Вікторії (на Гоцо проїзний теж діє) - 4 поїздки, в Валетту - 2 поїздки, в Мдину - 2 поїздки, подивитися на човники в Марсашлокк - 2 поїздки. А якщо ще захочете в «Село Папая», на Пляж «Парадайз» або, як я - будете жити в готелі в кілометрі від моря - проїзний окупиться за пару днів!

Maritim Antonine Hotel & Spa - відмінний вибір для Мальти. До столиці острова - менше години на автобусі з кондиціонером. До Коміно і Блакитний діри - рукою подати! До другого острова Гоцо - теж значно ближче, ніж з Валлетти або Слім. Так, він не на першій лінії, а на пагорбі, на який після ледачого дня на море нелегко підніматися, але, якщо у вас є проїзний, - ця проблема вирішена. Два відкритих басейну в саду (обидва глибокі), басейн на даху - з баром, глибиною 1,5 метра, але вдень сильно нагрівається і численні відпочивальники буквально «варяться» в ньому, і один басейн під дахом - для тих, хто приїхав в несезон . Шикарний шведський стіл на сніданок, кілька ресторанів: піцерія на першому поверсі, тайська кухня на даху з панорамним видом; сучасний ремонт, просторі номери.

***

Найближчий пляж, на якому починалося щоранку в цю поїздку - Ghadira. Він відноситься до містечка Мелліха. Кам'янистий з боків - для хороших фото, піщаний по центру - для пляжного відпочинку і відпочинку з сім'єю. Від «Марітіма» від 3-х до 6-ти зупинок на автобусах, що ходять кожні 5-10 хвилин, в залежності від того, як ви плануєте відпочити. Якщо проїдете дві зупинки, вас чекає чорний пористий берег - мальовничі заливчики, черепашки, парапети, щоб спуститися в воду і зробити красиві фотки. Але ось плавати краще в іншому місці, бо при хвилях можна отримати садна.

Проїдете 4 зупинки і зійдіть по драбинці - і ви на «бетонному парапеті». Де немає піску, але можна спуститися до води, і відразу глибоко. Ідеально для тих, хто любить позасмагати на м'якому рушник, але не любить потім довго обтрушувати його від піску. Зізнаюся, саме в цьому місці і відпочивали. Але для тих, хто хоче лежати на шезлонгу під парасолькою - далі буде 700 метрів чистого білого піску. Пляж хороший для дітей - спершу кілька «кроків» мілководдя, а далі заплив метрів на 100 до буйків, неподалік від яких паркуються білі яхти і різнокольорові човники.

***

Якщо в запасі цілий відпустку, то один із днів обов'язково варто провести в «Селі Папая». Заради яскравих будиночків, веселих аніматорів, які не тільки будуть показувати шоу, але і знімуть справжній костюмований фільм з вами в головній ролі, і при цьому дбайливо поставлять парасольку, щоб відвідувачів-акторів не мучило пекуче сонце.

За 15 євро ви отримуєте не тільки можливість погуляти і пофотографуватися в локаціях рибальського села, а ще й зону з шезлонгами, закриту від сонця (там добре перечекати полуденну спеку), і бухту з водою незвичайного зеленого кольору!

***

Повернувшись в Мелліха і пересівши на інший автобус, ввечері того ж дня можна опинитися на пляжі «Golden Bay». Ідеальне місце, щоб спостерігати морської захід: можна лежачи на піску, ширяючи в повітрі на парашуті, забравшись на скелю, а можна за столиком кафе на веранді. «Золотим» пляж названий за колір піску - так, він правда жовтуватого кольору, але великий, пріліпучій і каламутить воду! Так що для мене це місце - не в фаворі.

Майже в кожному кафе відвідувачам пропонують мальтійську тарілку: все, що на ній, виростили на двох острівцях. Квасоля, оливки, зелень, каперси, томати, сир, яловичий паштет і ковбаса їли вміщаються на невеликих тарілочках! А кавуни, яблука і плоди кактусів - так і зовсім не вміщаються. Запивати це пишність треба «Kinnie» - місцевий безалкогольний напій, схожий на кока-колл на травах.

***

Якщо ви живете не в столиці, але відправляєтеся погуляти по Валлетті - брати з собою купальник обов'язково!

Нагулявшись по прямим старими вуличками і форту, помилувавшись керамічними табличками і фігурними «стукалками» на дверях, ваш шлях лежить в Слиму - самостійне місто, який від Валлетти відокремлює звичайна автомобільна дорога.

Пляж там теж є. І він незвичайний - кам'янисте плато з пористого, але гладкого каменю різко обривається в море. Вода там весь день темна і «тягуча». Часто качає на хвилях від проходять повз швидкісних катерів. А підніматися можна тільки по драбинці, інакше обдерешь руки об колючі черепашки, якими обліплені берега. Але саме на цей пляж ми повернулися в останній день, коли був вільний вечір! Логічно пояснити такий вибір не можу - треба спробувати самому = D

***

Дослідивши острів Мальта, слід відправлятися на два інших. Спершу на поромі на Коміно. Де ви потрапите в Блакитну галун. І вона - СПРАВЖНЯ. Чи не вигадки рекламних буклетів, а справжній пляж з водою яскраво-блакитного кольору і білим піском. Кілька яхт, кілька печер, а якщо приїдете раніше, і там ще не буде натовпів туристів, то у води знайдеться місце для вашого шезлонга. Чим друкувати літери, краще покажу фото:

***

І, нарешті, Блакитна діра на північному заході Мальти, на острові Гоцо. Їхати - обов'язково. Я їздила в серпні, коли вода на всіх пляжах тепла і комфортна, і не відчула ексклюзивність цього місця. А друзі через рік подорожували в травні, коли купаються лише рідкісні туристи, а справжні мальтійці не сунуть в воду до кінця липня! Так ось, вода в Блакитний дірі до початку сезону набагато тепліше, ніж на відкритих пляжах, і тому купатися там можна навіть в травні!

Глибина - 30 метрів. Можна пропливти з аквалангом до відкритого моря або грота. Стрибати з розгону, як би не хотілося любителям екстриму, - строго заборонено, тому як берега Блакитний діри обриваються не відразу, і перш ніж «впасти», треба пролетіти метра на три вперед. Але можна пройти між скель, і вже тоді насолодитися темними водами такого незвичайного затоки.

Новости