Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Риб'ячий жир під час вагітності - Вагітність - Для жінок - Vitaminov.net

24 квітня 2014

Вживання риб'ячого жиру під час вагітності має свої позитивні і негативні сторони. При цьому питання безпеки його вживання часто пов'язаний з рівнями ртуті і ретинолу в рибі. Ці речовини можуть потрапляти з риби в добавки з риб'ячим жиром, і при вживанні вагітною жінкою впливати на здоров'я її плоду. У деяких випадках добавки з риб'ячим жиром містять зовсім невеликі кількості ртуті або ретинолу, або не містять ці речовини зовсім, проте вагітним жінкам, ймовірно, краще уважно читати інформацію на упаковках добавок або зв'язуватися з виробником для з'ясування загального вміст ртуті в певному продукті.

Риб'ячий жир - це багате джерело омега-3 жирних кислот. Жирні кислоти зазвичай споживаються з їжею, проте дослідники виявили, що у багатьох людей рівень омега-6 жирних кислот в організмі вище, ніж рівень омега-3 жирних кислот. А для оптимального використання всіх корисних властивостей цих кислот необхідний баланс між ними. І фахівці схильні підтримувати прийом риб'ячого жиру під час вагітності з метою досягнення більшої збалансованості раціону.

Згідно з даними Національного інституту охорони здоров'я (NIH), в «західному» раціоні омега-6 і омега-3 жирні кислоти містяться в співвідношенні 15: 1. Такі корисні для здоров'я їх властивості, як здатність скорочувати смертність, посилюються на 70%, якщо це співвідношення вирівнюється до рекомендованих рівнів. Так, для скорочення ризику смертності досить збільшення споживання омега-3 жирних кислот настільки, щоб співвідношення дорівнювало 4: 1.

Для вагітних жінок можливість використовувати корисні властивості омега-3 жирних кислот може бути пов'язана з необхідністю вжиття риб'ячого жиру, що отримується з плоті риби, а не з риб'ячої печінки.

Риб'ячий жир, одержуваний з печінки риби, містить ретинол, який є формою вітаміну A. Прийому добавок з вітаміном A слід уникати під час вагітності. Пренатальні вітаміни зазвичай вже містять 8000 МО цього вітаміну, і цього, як правило, досить. Якщо разом з пренатальними вітамінами вживати риб'ячий жир, отриманий з печінки риби, може підвищуватися ризик ретіноідной ембріопатіі.

Ретіноідной ембріопатія - це синдром, який може викликати деформацію вух, обличчя і серця плоду. Цей стан також здатне впливати на функцію щитовидної залози. Токсична дія вітаміну A під час вагітності зазвичай не пов'язане з бета-каротином - тільки з ретинолом, тому необхідно подбати про те, щоб не допускати попадання останнього в організм.

Рівні ртуті в добавках з риб'ячим жиром, як правило, нижче, ніж у свіжій рибі.

Однією з причин цього може служити той факт, що риб'ячий жир піддається очищенню для зниження концентрації цієї речовини перед фасуванням в капсули. Жінкам, які бажають приймати риб'ячий жир під час вагітності, слід уважно вивчати інформацію на упаковках добавок. З риби, що містить зовсім невелику кількість ртуті - наприклад, сардин, теляпію і анчоусів - зазвичай і риб'ячий жир отримують з низьким вмістом ртуті.

Організм жінки схильний засвоювати риб'ячий жир під час вагітності краще, якщо його джерелом є свіжа риба. Однак Асоціація Вагітність рекомендує вагітним жінкам з'їдати не більше 340 грамів риби в тиждень. А деякі види риби з-за високого вмісту в них ртуті представники Асоціації радять не вживати під час вагітності зовсім. У числі таких видів риби Кафельников, меч-риба і акула. Інші види риби, вживання яких не рекомендується під час вагітності, включають морського окуня, марліну і атлантичного великоголова.

Посилання по темі:
Риб'ячий жир корисний для головного мозку
Яких продуктів слід уникати під час вагітності?
Кому корисний жир акулячої печінки
Сир в раціоні харчування вагітної жінки


джерело: wisegeek.com
Фото: mypalmoil.wordpress.com

Новости