Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Шейх Мухаммед бін Рашид Аль-Мактум - творець арабської казки.

Парад рейтингів: гроші та інші висоти.

Парад рейтингів: гроші та інші висоти

Якщо в Інтернеті та інших виданнях Ви перегляньте всілякі Топи найбагатших лідерів держав, політиків і монархів нашої планети, Вам відразу кинеться в очі особистість еміра Дубая Мухаммеда бін Рашид аль-Мактума. Згідно з різними форматами рейтингів, його можна побачити те "в компанії" колишнього керівника Італії Сільвіо Берлусконі, і навіть Володимира Путіна, то поруч з султаном Брунею Хассаналом Балкіахом. Серед відомих всьому світу осіб в цьому ряду його виділяє сильний дисбаланс в оцінці його фінансового стану тих чи інших медіа-ресурсом - від 4,5 млрд до 80 млрд доларів (!). Крім ступеня інформованості видання, це говорить і про різких перепадах в поточних економічних процесах. Ось, наприклад, нтеренет-платформа http://www.topnews.ru/ пропонує найбільш ймовірний середній (в с рівнянні з іншими сегментами) варіант

ТОП-10 найбагатшим главою ДЕРЖАВ СВІТУ на 10.11.2011:

5. Мухаммед бін Рашид аль-Мактум (Mohammed bin Rashid Al Maktoum)

Посада: шейх Дубая

Стан: $ 12 млрд.

4. Халіфа бін Зайд аль-Нахьян (Khalifa bin Zayed Al Nahyan)

Посада: президент ОАЕ

Стан: $ 15 млрд.

3. Абдулла бін Абдул-Азіз аль Сауд (Abdullah bin Abdul-Aziz al-Saud)

Посада: король Саудівської Аравії

Стан: $ 18 млрд.

2. Хассанал Болкіах (Hassanal Bolkiah)

Посада: султан Брунею

Стан: $ 20 млрд.

1. Пхуміпон Адульядет (Bhumibol Adulyadej)

Посада: король Таїланду

Стан: $ 30 млрд.

Рахувати чужі гроші - заняття, звичайно, не найкращий, але воно допомагає в освоєнні інформаційного простору. Адже цифри - річ досить-таки промовиста. Вони говорять про те, що не дивлячись на кризу, похитнув величезні стану, побудовані на нафтовидобутку, Мухаммед бін Рашид аль Мактум не тільки зумів вирішити кредитні проблеми, але як і раніше є одним з найбагатших людей планети.

І все-таки, він більш цікавий не участю в параді найбагатших політиків планети, а тим, що в 2005 році його ім'я посіла восьме (!) Місце в списку з 35 найбільш видатних особистостей світу, які відіграли найважливішу роль в сфері керівництва, менеджменту, винахідництва і маркетингу за версією авторитетного журналу "Тайм" і телеканалу "Сі-Ен-Ен".

Це й не дивно. Адже емірат Дубай, який часто називають економічним дивом 20-21 ст, і навіть зараз не поступається за темпами економічного розвитку Шанхаю, є таким, завдяки мудрій політиці і зусиллям конкретних людей, ключовими фігурами серед яких є Мухаммед бін Рашид аль-Мактум, його брат і батько, Рашид бін Саїд аль-Мактум. Це тим більше вражає, якщо врахувати що раннє дитинство нашого героя пройшло хоч і не в бідності, але - мало не в пересічної атмосфері торгового арабського міста на кордоні моря і пустелі. "За спогадами його зведеного брата, жили вони просто, у них не було гувернантки навіть. На початковій стадії вони жили як принци бедуїнських племен" - так розповідає про цей період життя Мухаммеда бін Рашида головний редактор радіо "Ехо Москви" А. Венедиктов в програмі "48 хвилин".

Адже історичні дати, що відображають ключові моменти життя шейха, як і літописі його батьківщини, ще попереду. Ось три, найбільш символічні з них:

1966 р Переломний момент в історії Дубая. На дубайському нафтовому полі Фатех знаходять нафту.

У серпні 1966 року шейх Мухаммед вилетів до Лондона в супроводі двоюрідного брата шейха Мухаммеда бін Халіфи Аль-Мактума. Обидва вони були зараховані в відому мовну школу Белл в Кембриджі. Це школа вважається однією з кращих в Європі.

1971 г. Для гарантії взаємної безпеки і процвітання емірати утворюють держава Об'єднані Арабські Емірати і приєднуються до Ліги арабських держав. Відкривається Міжнародний аеропорт Дубая.

1979 р Відкривається порт «Джебель Алі». Відкривається Дубайський центр міжнародної торгівлі - перша висотна будівля міста, з якого починається низка амбітних архітектурних проектів.

А ось і інші дати, які є закономірною послідовністю попередніх подій:

4 січня 2010 року в найбільшому місті Об'єднаних Арабських Еміратів - Дубаї відбулася урочиста церемонія відкриття найвищого коли-небудь існувало спорудження в світі (до цього рекорд належав впала в 1991 році Варшавській радіощоглі). Точна висота споруди становить 1320 м.

Правитель емірату Дубай, нинішній віце-президент і прем'єр-міністр ОАЕ шейх Мухаммед бін Рашид аль-Мактум, відкриваючи 828-метровий хмарочос, відомий у всьому світі під назвою "Бурдж Дубай" ( "Дубайська вежа"), перейменував його, присвятивши будівлю президентові ОАЕ шейху Халіфі ібн Заїду ан-Нахайяну.

"Відтепер і назавжди ця вежа буде носити ім'я" Халіфа "-" Бурдж Халіфа "", - сказав він.

Життя кожного з семи еміратів, що входять в ОАЕ, зі зрозумілих причин тісно пов'язана з особистістю його правителя. - розповідає інтернет-ресурс http://www.medela.ru, - Стиль керівництва, політичні та релігійні погляди і навіть характер шейха накладають помітний відбиток на соціальне і політичний устрій всередині кожного з еміратів. Наприклад, шейхи еміратів Аджман і Шарджі є людьми консервативних поглядів, звідси суворі закони і правила, що регулюють питання релігії, алкоголю, наркотиків та інших сфер життя в цих районах.

А ось Дубаю пощастило, мабуть, більше за інших. Його правитель, шейх Мухаммед бін Рашид аль-Мактум, людина надзвичайно активний і прогресивний. Завдяки його амбітним проектам, агресивної (в хорошому сенсі) і продуманій політиці Дубай не має собі рівних в сфері туризму. Цей емірат - копія свого господаря, такий же сучасний, успішний і відкритий всьому новому.

Звичайно, що б стати таким, еміру Дубая потрібно було вчитися. А вчителі, як стає зрозуміло з джерела http://aminpro.narod.ru/ , У юного шейха були хороші. І свої, і закордонні.

Вчителі майбутнього еміра.

Наслідний принц Дубая шейх Мухаммед бін Рашид Аль Мактум народився в 1949 році. Він припадає третім сином шейху Рашиду бін Саїду аль-Мактуму, який виховав чотирьох синів: шейхів Мактума, Хамдана, Мухаммеда і Ахмеда. Шейх Мухаммед насолоджувався щасливим і безтурботним дитинством в будинку сім'ї аль-Мактумів, який був розташований в районі Аль Шиндага. Його батьки і його дід - шейх Саїд, тодішній правитель Дубая, оточували його любов'ю і сімейної турботою. Шейх Мухаммед і його брати дуже дружили зі своїми двоюрідними братами і хлопцями з сімей великих торговців Дубая. Друг сім'ї аль-Мактумів, Хамад бін сукати, згадує шейха Мухаммеда, як активного дитини: «Він завжди перебував в русі, в іграх, постійно щось вивчав. Він був дуже допитливим, і хотів знати, все, що відбувається навколо нього ».

Дід шейха Мухаммеда - шейх Саїд, що правив Дубаєм в ті далекі роки, проводив щоденні збори (меджліс), на дерев'яних лавках біля входу в свій будинок в районі Шиндага. Це були неофіційні наради найшанованіших людей міста, які стали доброю школою для шейха Мухаммеда, який завжди був поруч з дідом. Тоді він ще не знав, що займе згодом його місце.

На додаток до соколиного полювання, всіх братів аль-Мактум з дитинства вчили мистецтву верхової їзди, як і їх батька. Шейх Мухаммед дуже швидко навчився триматися в сідлі. Незабаром і шейх, і його брати та їхні близькі друзі почали їздити верхи майже кожен день.

З чотирирічного віку шейх Мухаммед почав брати приватні уроки арабської мови і ісламського знання. У 1955 році він почав свою початкову освіту в школі «Аль Ахмаді». Сьогодні ця невелика приватна школа в Дейр вже стала музеєм. Він вивчав арабську граматику, англійську мову, математику, географію та історію. Завдяки ретельності і старання, шейх Мухаммед завжди був процвітаючим учнем. У 10 років він перейшов до школи «Аль-Шааб» і два роки по тому він відправився вчитися в середню школу Дубая.

9 вересня 1958 року шейх Саїд, дід шейха Мухаммеда, помер, і в жовтні 1958 генеральним правителем Дубая став шейх Рашид бін Саїд, батько шейха Мухаммеда. Шейх Рашид почав серйозну підготовку синів до того, щоб вони могли вирішувати будь-які питання, що стосуються майбутнього емірату Дубай. Так як шейх Рашид фактично керував Дубаєм до того, як він став офіційним правителем, він в1950-х роках почав регулярно проводити в меджлісі свого будинку зборів, на яких бували видатні діячі країни, розумні і найбільш талановиті люди, торговці і купці, банкіри, будівельники і інтелігенція. Шейх Мухаммед ріс, дивлячись на цих унікальних людей.

Приїхавши в 1966 році до Лондона, Шейх Мухаммед занурився в енергійну студентське життя Кембриджа. Навчання в елітній мовній школі дала йому можливість познайомитися з культурою багатьох національностей, і шейх Мухаммед багато дізнався від своїх однокласників з різних країн.

Він процвітав на літературній ниві, реалізував себе в різних видах спорту, включаючи греблю. У 1967 році він символічно зустрівся з братом шейхом Хамданом на перших офіційних кінних перегонах в Лондоні. Таким чином, арабські шейхи мали можливості для традиційного проведення часу, хоч і в західних умовах. Незважаючи на те, що, шейху Мухаммеду ще не було і двадцяти років, він добре розумів, які напрямки будуть мати важливе значення в його дорослому житті: військові знання, політика, література і спорт.

Людина, яка казку зробив бувальщиною


Пам'ятаєте казку про 12 місяців, в якій мачуха відправляє свою пасербицю за проліском посеред зими? Так і арабський шейх, в один прекрасний день, дав завдання своїм подданним- знайти сніг посеред розпечених пісків жовтої пустелі (правда, зробив він це не з поганих мотивів). Здавалося б - нездійсненне завдання. І все-таки! .. Як казка стала бувальщиною, виріс в безмежній пустелі чарівний гірськолижний комплекс Ski Dubai's Snow Park - найбільша в світі крита зона для зимових видів спорту.

Жителі Еміратів втілили в Ski Dubai's Snow Park свої найсміливіші мрії про зиму, якої вони ніколи не бачили. Крім професійної гірськолижної школи, спеціальних трас для гірських лиж, сноуборду, саней і бобслею, тут є печера зі сталактитами, крижані водоспади, галерея крижаних скульптур, майданчики для гри в сніжки і ліплення снігових скульптур.

Крім професійної гірськолижної школи, спеціальних трас для гірських лиж, сноуборду, саней і бобслею, тут є печера зі сталактитами, крижані водоспади, галерея крижаних скульптур, майданчики для гри в сніжки і ліплення снігових скульптур

Площа Сніжного парку дорівнює трьом футбольним полям, загальна протяжність трас становить 400 м, максимальна висота спусків - 62 м; під ногами - 50 сантиметрів снігу, а температура повітря в середньому мінус 2 ° С.

Ось ще перелік реалізованих проектів Мухаммеда бін Рашида аль-Мактума:

Пальмові острови - складаються з трьох островов- «пальм»: Пальма Джумейра, Пальма Джебель Алі, Пальма Дейра.

«Мир» - архіпелаг біля узбережжя ОАЕ в формі континентів Землі.

Бурдж аль-Араб ( «Парус») - один з найрозкішніших готелів у світі.

Міжнародний гольф-клуб, знаменитий далеко за межами Дубая.

http://www.youtube.com/watch?v=oFRntxRbQkw

В кінці 2012 правитель Дубая , Шейх Мухаммед бін Рашид аль-Мактум, оголосив про плани по зведенню мегаміста Mohammad Bin Rashid City (MBR City). Фінансувати багатомільярдний проект будуть компанії Dubai Holding і Emaar Properties. Уряд емірату і інвестори розраховують завершити будівництво в 2030 році.

Уряд емірату і інвестори розраховують завершити будівництво в 2030 році

Проект MBR City передбачає зведення Mall of the World - найбільшого в світі центру роздрібної торгівлі. Крім того, в мегаміста будуть знаходиться установи, завдання яких забезпечити «розвиток підприємництва та інновацій в регіоні».

Інша частина проекту буде орієнтована на туризм. Тут буде побудований тематичний парк для всієї родини, а також розбиті сади Mohammed Bin Rashid Gardens, які буде в три рази більше лондонського Гайд-парку. За прогнозами, ці об'єкти буде відвідувати більше 35 млн осіб на рік.

Крім активного відпочинку і неквапливих прогулянок на свіжому повітрі, гості MBR City зможуть відвідати найбільшу на Близькому Сході і в Північній Африці галерею мистецтв.

Тут буде побудовано більше 100 готелів. У мегаміста з'являться і житлові будівлі, які будуть зведені відповідно до екологічними стандартами нашого часу. При будівництві будуть використані сучасні енергозберігаючі технології .

За словами правителя Дубая, MBR City «стане столицею підприємництва, мистецтва, культури і сімейного туризму ОАЕ ». http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PhHIRHlF65Q

feature=player_embedded&v=PhHIRHlF65Q

Ліберальні закони, а також швидко розвивається економіка залучає в Дубай людей з усього світу. Крім інших, одним з основних переваг Дубая є створення прозорої регулятивного середовища для фінансового сектора, що, безсумнівно, відповідає міжнародним стандартам. Вдало і географічне розташування Дубая в якості центру активності, оскільки до недавніх пір на всьому близькосхідному просторі не існувало жодного регіонального фінансового центру. Завдяки зусиллям Мухаммеда бін Рашида аль-Мактума в 2004 році був заснований Дубайський міжнародний фінансовий центр (DIFC), а його метою стало перетворення Дубая в регіональний центр фінансів. На сьогоднішній день ліцензії в DIFC вже отримали понад 350 фінансових інститутів з усього світу.

Мухаммед бін Рашид аль-Мактум, плануючи створення сприятливого клімату для зростання і розвитку бізнесу в своєму еміраті, запозичив модель у Лі Куан Ю, але без суворого нагляду уряду, як в Сінгапурі. В результаті в Dubai Internet City (Дубайський Інтернет-місто) розмістили свої офіси такі "монстри" інформаційних технологій як Microsoft, HP, Oracle, Sony, Ericsson.

Dubai Media City (Дубайський місто ЗМІ), створений в 2001-му році, об'єднує понад тисячу інформаційних і рекламних компаній. Поряд з відомими компаніями: CNN, BBC, Reuters і Associated Press - свої офіси перенесли в Дубай і багато інформаційні агентства Близького Сходу, такі як Thе Middle East Broadcasting Company.

Поряд з ультрасучасними чудесами, у іноземних туристів, які приїхали в Дубаї, великий інтерес викликають видовища, пов'язані з етнічною культурою місцевих жителів. До них відносяться верблюжі перегони, які проводяться в Дубаї - спортивній столиці Близького Сходу - кожен четвер і п'ятницю в зимові місяці (з вересня по травень). Дистанції, на які здійснюються забіги, - від 3 до 5 кілометрів, і в одному забігу бере участь до 30 верблюдів.

Той, хто побував на такому заході, навряд чи коли-небудь зможе забути настільки захоплююче видовище. І то правда, цей вид національного спорту є унікальним. Для жителів Еміратів та інших країн Перської затоки верблюжі перегони - це дуже азартне справу і улюблена розвага, яке нагадує про історію народу і його традиціях. Таких щирих і серйозних уболівальників ще потрібно пошукати.

Таких щирих і серйозних уболівальників ще потрібно пошукати

Ще одним видом національного спорту в Еміратах є соколине полювання. Цим цікавим заняттям захоплені майже всі корінні жителі країни, від звичайних громадян до представників сімейства шейха.

Цим цікавим заняттям захоплені майже всі корінні жителі країни, від звичайних громадян до представників сімейства шейха

Любов арабів до цього птаха відображена і на гербі Об'єднаних Арабських Еміратів. Жовтий сокіл символізує єдиновладдя в країні, основну територію якої займає пустеля. Хвіст орла з семи пір'я - це сім еміратів. На грудях орла зображений чотириколірний прапор держави.

Шейх Мухаммед, активно підтримує національні види спорту, також завоював міжнародне визнання в якості власника чистокровних арабських коней, що було відзначено спеціальною премією «Екслібрис», яку він отримав в 2001 році. У 1999 - 2000 роках, шейх Рашид і шейх Хамдан - сини шейха Мухаммеда, виграли Чемпіонат світу з перегонів на витривалість, побивши світовий рекорд, а в 2002 році третій син шейха Мухаммеда - шейх Ахмед, переміг на Чемпіонаті світу з перегонів на витривалість, ставши наймолодшим вершником в світі, і першим азіатським наїзником в цьому виді спорту. У 2003 році шейх Маджид бін Мухаммед приєднався до команди ОАЕ для участі в Чемпіонаті Європи.

Сини шейха Мухаммеда завжди відзначають роль батька в свої успіхи. Він був капітаном збірної ОАЕ в 2003 році на Чемпіонаті Європи в Ірландії, і знову виграв гонку. Шейх Мухаммед також є провідною фігурою в кампанії, спрямованої на включення гонок на витривалість в програму Олімпійських ігор.

На своїй старшій дружині, Шейху Хінд бинт Мактум бін Юмі аль-Мактум, Мухаммед одружився в 1979-му; серед його молодших дружин найбільш відома принцеса Хайя бін аль-Хуссейн, дочка Хусейна бен Талала і зведена сестра Абдалли II - відповідно попереднього і нинішнього королів Йорданії.

На своїй старшій дружині, Шейху Хінд бинт Мактум бін Юмі аль-Мактум, Мухаммед одружився в 1979-му;  серед його молодших дружин найбільш відома принцеса Хайя бін аль-Хуссейн, дочка Хусейна бен Талала і зведена сестра Абдалли II - відповідно попереднього і нинішнього королів Йорданії

На даний момент у Мохаммеда 21 офіційно відомий дитина - 8 синів і 12 дочок.

І сам аль-Мактум, і його численні діти є завзятими любителями традиційних арабських мистецтв - в тому числі, поезії. Вся сім'я активно бере участь в проектах допомоги країнам, що розвиваються - на кшталт Йорданії, Єгипту, Палестини і Ємену.

Думка експертів:

Володимир Бекеш, керівник московського представництва італійської компанії і експерт по Близькому Сходу. Про те, який роботодавець і начальник шейх Мухаммед: Людина дуже організований, дуже жорсткий. Були випадки, коли о 8 годині ранку особисто об'їжджав свої департаменти. Якщо когось із керівників департаментів свого уряду не знаходив на місці, звільняв протягом 15 хвилин.

Наргіз Асадова. Провідна передачі "Ехо Москви", в Справжня годину - головний редактор великого російського інтернет-проекту: В Дубаї, де населення 2,5 млн. Чоловік, сумарна Кількість інвестіцій, вкладення іноземними інвесторамі в цею емірат, дорівнює 100 млрд. Долларов. Я подивуватися, скільки ж в Россию сумарні інвестиції. Так ось на 2008 рік сумарні інвестиції в Росію становили 264,5 млрд. Доларів. Я просто хочу сказати, що Росія за кількістю населення в 70 разів перевершує Дубаї, а за кількістю інвестицій за все в два рази ... До речі, щоб зробити Дубаї фінансовим центром на Близькому Сході - а саме за це боровся шейх, і його батько, і він сам, - він навіть скасував вихідні дні для фінансових інститутів. У Дубаї, як і в більшості мусульманських країн, четвер, п'ятниця - вихідні дні. Але, як відомо, на міжнародних фінансових ринках це не вихідні. Відповідно, він дозволив їм працювати.

Коли читаєш про Об'єднаних Арабських Еміратах, в які Дубаї входять, зазвичай пишуть, що це унікальне поєднання республіканського і монархічного ладу. Так от якщо розібратися, це така республіка для сім'ї монархів.

Так, є такі правителі, які примножують переваги, даровані їм від Бога, і, процвітаючи самі, роблять все, щоб процвітали їх народ і земля, на якій вони живуть. Тому їм дано бути багатими, щоб красиво робити, і дано бути поетами, щоб красиво говорити:

"Гроші, як вода, якщо ви закриєте їх на замок, вони почнуть гнити і неприємно пахнути, але якщо ви дасте їм текти, вони завжди будуть свіжі і рясні" - Правитель емірату Дубай, Його Високість шейх Мухаммед бін Рашид аль-Мактум

Com/watch?
Com/watch?

Новости