Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Курорти Франції. Екс-ле-Бен

  1. Особливості
  2. Загальна інформація
  3. Короткий екскурс в історію
  4. клімат
  5. Як дістатися
  6. транспорт
  7. лікування
  8. Пам'ятки і розваги
  9. кухня
  10. шопінг

Для перегляду цієї карти необхідний Javascript

Екс-ле-Бен розташовується на південному сході Франції і є частиною департаменту Савойя, що входить до складу регіону Рона-Альпи. Цей відомий бальнеологічний курорт розкинувся в дуже мальовничому місці, між гірським масивом Бож і озером Ля Бурже. Нижня частина міста тягнеться уздовж озерних берегів, а верхня знаходиться на височині.

Особливості

Екс-ле-Бен давно користується гарною репутацією у себе на батьківщині. Ще століття тому його відвідували багато французьких аристократи з метою насолодитися чистим гірським повітрям і поправити здоров'я на берегах озера Ля Бурже, використовуючи цілющі властивості тутешніх термальних джерел. Крім сучасних оздоровчих комплексів курорт пропонує своїм гостям масу розваг, включаючи численні екскурсійні маршрути і заняття спортом, в тому числі альпінізм, велосипедні та верхові прогулянки. Завдяки прекрасно налагодженої інфраструктури та комфортабельним умовам проживання, відпочиваючі можуть повністю розслабитися і спокійно насолоджуватися перебуванням в Екс-ле-Бені. У місцевому порту уздовж причалу завжди стоять білосніжні яхти і катери, ненав'язливо пропонуючи любителям морських прогулянок здійснити незабутню подорож по водних просторах Ля Бурже, а з набережної відкривається чудовий вид на навколишні ландшафти. Протягом року тут проводяться різні фестивалі та святкові заходи, що вносить бурхливе пожвавлення в неспішну і розмірене життя міста. Незважаючи на популярність, ціни тут досить помірні і санаторний відпочинок на курорті доступний людям з різним фінансовим достатком.

Загальна інформація

Площа міської території Екс-ле-Бена займає трохи більше 12 кв. км, а чисельність населення складає близько 30 000 чоловік. Час відстає від московського на 1 годину влітку і на 2 взимку. Часовий пояс UTC + 1 і UTC + 2 в літню пору року. Офіційний сайт www.aixlesbains.com .

Короткий екскурс в історію

Своїми цілющими властивостями Екс-ле-Бен був відомий ще за часів Римської Імперії і використовувався знатними римлянами в якості купальні. У наступні періоди, після падіння Риму, місто нечасто згадується в історичних літописах, однак в XVIII столітті він стає одним з провідних термальних курортів Франції, незмінно привертаючи увагу осіб королівської крові. З плином часу він все розвивався і хорошел, а в кінці XIX століття був офіційно визнаний національним надбанням.

клімат

На території Екс-ле-Бена переважає м'який і вологий гірський клімат, істотний вплив на який надають вітри, що дмуть з північного сходу. Зима тут ніколи не буває холодної, а влітку, як правило, тепло, але не жарко. Середня температура в липні-місяці становить +21 - +23 градуси. Опади випадають протягом усього року, але рідко бувають тривалі. Найкращим часом для відпочинку в цих місцях вважається період з травня по вересень.

Як дістатися

Найзручнішим способом дістатися до Екс-ле-Бена служить поїздка на швидкісному поїзді з Парижа . Час в дорозі займає близько 3-х годин. У декількох кілометрах від курорту знаходиться Шамбері , Який володіє власним аеропортом, але приймають бюджетні рейси тільки з декількох європейських міст. Звідти до Екс-ле-Бена регулярно йдуть автобуси і маршрутні таксі.

транспорт

В межах міської межі зручніше пересуватися пішки або на велосипеді, оскільки територія невелика і громадський транспорт тут не передбачений, а переміщатися на автомобілі немає ніякої потреби, за винятком поїздок на далекі відстані.

лікування

Термальні води з джерел Екс-ле-Бена містять такі корисні речовини як сірка і кальцій, а також насичені іншими мікроелементами. Згідно з висновками медекспертів, ця вода особливо рекомендується людям, що страждають на ревматизм, робить позитивний вплив на дихальні шляхи і слизову оболонку, сприяє лікуванню алергічних захворювань. На курорті є цілий ряд відмінних бальнеологічних центрів, серед яких найбільшою популярністю користуються Centre Bien-Etre des Thermes Chevalley, терми Les Thermes Nationaux і Marina d 'Adelphia, інститут Institut Aqualioz - Vacances Bleues.

Пам'ятки і розваги

Головним культурним об'єктом міста є Художній музей Фора, заснований в кінці першої половини минулого століття і який володіє унікальною колекцією скульптур Родена, а також виставкою картин імпресіоністів. Незабутнє враження залишає також звичайна прогулянка по міських вулицях, що дозволяє перейнятися неповторною атмосферою провінційної Франції, відчути аромат численних квітів і помилуватися на архітектуру старих районів. У ролі центральної природної пам'ятки курорту, безсумнівно, виступає озеро Ля Бурже. Це найглибше і велике озеро на території країни, що утворилося близько двох десятків тисяч років тому. Поруч з озером височіє величний гірський масив Бож, а всю інформацію про екскурсії і туристичні маршрути, пов'язані з цими місцями, можна дізнатися в спеціальному інформаційному центрі Maison Faune-Flore біля підніжжя гори. Любителям старовини неодмінно варто вирушити на екскурсію до абатства Hautecombe, розташованому в околицях Екс-ле-Бена. Воно було засноване в XII столітті цистеріанського монахами і протягом століть в ньому ховали князів Савойської династії. Неподалік від міста також знаходиться село Chanaz, де можна помилуватися на старовинний млин з виробництва масла. Діаметр її роторного колеса дорівнює 6 метрам, а запаси води обчислюються тисячами кубічних метрів.

кухня

Будучи частиною регіону Рона-Альпи, Екс-ле-Бен в повній мірі поєднує в собі традиції савойської кухні. Найбільш відомі кулінарні заклади міста, такі як Le Chalet du Coucou, Chez la mère Michaud і Tire-Bouchon, відрізняються особливим гостинністю по відношенню до гостей і пропонують безліч оригінальних і смачних страв. Серед них телятина зі зморшками, філе щуки, традиційні французькі жаби і вишуканий делікатес - мізки теляти. Як напоїв подаються класичні національні вина. Досить широкий вибір і для любителів солодощів.

шопінг

У магазинах і сувенірних лавках міста представлено безліч сувенірів на різну тематику і товарів на будь-який смак, від одягу і косметики, до посуду і золотих прикрас.

Екс-ле-Бен наділений чином тихого спокійного курорту, захованого від шуму і суєти серед найкрасивіших природних ландшафтів. Він прекрасно підходить для сімейного відпочинку, а також для тих, хто вважає за краще проводити час, активно займаючись спортом і насолоджуючись дивовижними гірськими пейзажами.

Новости