Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ізраїль: бюджет мінімум - програма максимум

Наша читачка Валерія Пирогова вирішила показати своїй мамі , Що влаштувати класне подорож з обмеженим бюджетом - цілком реально. І для поїздки вибрала не що-небудь, а Ізраїль - одну з найдорожчих країн світу. Як за тиждень побувати на трьох морях, жити в пристойних готелях, оглянути чимало пам'яток і при цьому не викласти цілий статок - слово Валерії.

Як за тиждень побувати на трьох морях, жити в пристойних готелях, оглянути чимало пам'яток і при цьому не викласти цілий статок - слово Валерії

Чому Ізраїль?

Все почалося з ідеї звозити куди-небудь маму. Мене мучила совість, що я постійно подорожую, в той час як мама вже 15 років не бачила моря. Хотілося показати їй (та й собі зайвий раз), що для гідного подорожі не обов'язково мати солідний бюджет і якісь спеціальні навички, крім комунікативних. Так ми поїхали в Ізраїль.

Варто сказати, що завдання переді мною стояло не з легких: звозити маму (а по факту - гуру економії) в одну з найдорожчих для подорожей країн. Що з цього вийшло - читай разом зі своєю мамою.

Як дістатися?

Призвідником цієї поїздки став лоукостер Ryanair зі своїми дешевими квитками на рейс Варшава - Ейлат. За переліт в обидві сторони ми віддали близько € 95. Як можна не купити квитки в літо за такою ціною!

В Ізраїль існує кілька бюджетних рейсів від лоукостерів Ryanair і Wizz Air з Каунаса, Вільнюса і Варшави. Може також повезти і з квитками з Мінська: наприклад, українська авіакомпанія «МАУ» іноді пропонує лоукост-тарифи зі зручними сполученнями в Києві.

До речі, якщо зберешся їхати до Варшави на своєму авто, то знай, що тижнева парковка у варшавському аеропорту Модлін обійдеться в досить підйомні € 12. Дуже зручно!

Трансфер з аеропорту

Чотири години в літаку - і ми в Ейлаті, найпівденнішому місті Ізраїлю з 10-кілометровим узбережжям Червоного моря, яке укладено між Єгиптом і Йорданією.

Аеропорт Ейлата Увда знаходиться в 60 кілометрах від міста. У тих, хто бував у величезному аеропорту Бен-Гуріон в Тель-Авіві, Ейлатский аеровокзал викликає подив. Аеропорт Увда крихітний, але це і добре для приїжджаючих: ніяких неприємних черг на паспортний контроль, та й взагалі ніяких черг.

Відразу після віконець паспортного контролю є обмінник, а за ним, біля видачі багажу, можна купити квиток на автобус № 282 до Ейлата (обійдеться приблизно в € 5). Розклад транспорту синхронізовано з часом прибуття і вильоту літаків, так що встигнути на автобус - не проблема.

Дорожче автобуса обійдеться поїздка на шатлі (Близько 7 €). І будь напоготові: вигуки-пропозиції «Ейлат трансфер» або «Ейлат шаттл» - не те ж саме, що автобус.

Ейлат, Червоне море Ейлат, Червоне море

Ейлат - це ще дорожче, ніж увесь інший недешевий Ізраїль. Нескінченний прибережний променад з заточеними під туристів магазинчиками, квартал готелів і пустеля навколо цього оазису - місто дуже нагадує єгипетські курорти. Останні навіть виграють за співвідношенням ціна-цінність, особливо коли мова йде про улюбленого деякими форматі all inclusive. Заради чого все-таки варто приїхати в Ейлат туристу з обмеженим бюджетом - це Червоне море. День на пляжі, включаючи плавання з рибами всіх мастей і кольорів і споглядання неймовірних коралових рифів, - відмінна програма для нових вражень без особливих витрат.

Зупиняючись в Ейлаті всього на добу, доцільно підібрати житло біля центральної автобусної станції . Наприклад, дуже непоганий мотель Sunset Inn , Який обійдеться в € 47 за ніч при ранньому бронюванні. 300 метрів пішки від вокзалу - і ти на місці, точніше, в якоюсь східною казці: прилегла територія мотелю до того добре облаштована, що можна просто жити на вулиці.

Вранці, поки сонце ще не почало нещадно палити, вирушай на ту ж автобусну станцію, сідайте в автобус № 15 (€ 1) та їдь на один з пляжів Ейлата. 30 хвилин в дорозі автобус буде петляти вулицями від готелю до готелю, збираючи туристів, а ти в цей час зробиш оглядову міні-екскурсію по місту. Автобус ходить кожні 20-30 хвилин, а точний розклад можна дізнатися на сайті перевізника . Більшість туристів їдуть до підводної обсерваторії, де за € 27 можна поглянути на підводний світ і його мешканців. Вийшовши на наступній за обсерваторією зупинці - Migdalor Beach - побачиш той же підводний світ, тільки безкоштовно. Варто зайти в найчистішу воду - і опинишся в фільмі Жака Іва Кусто. Для перегляду цього «фільму» обов'язково знадобиться маска з трубкою для плавання і спеціальні тапки для входу в море по камінню.

Поруч з пляжем знаходиться автобусна зупинка, звідки до центру можна доїхати на автобусі №16. Можна також скооперуватися з іншими очікують автобуса і дістатися на таксі-мінівені прямо до готелю приблизно за € 1,5.

Можна також скооперуватися з іншими очікують автобуса і дістатися на таксі-мінівені прямо до готелю приблизно за € 1,5

Арад - Ейн-Бокек, Мертве море Арад - Ейн-Бокек, Мертве море

З центральної автостанції Ейлата на наступний день після прильоту ми відправилися в Арад, з пересадкою в Беер-Шеві (квитки в сумі - € 15, час в дорозі - близько 4,5 годин). Автобуси з Беер-Шеви в Арад ходять досить часто, а тривалість всього переїзду скрасять інопланетні пейзажі пустелі з вікна автобуса.

Треба сказати, що абсолютно всі, хто цікавився нашими пересуваннями по Ізраїлю, дізнавшись про Арад в цьому маршруті, м'яко кажучи, не розуміли. «Адже там нічого немає, крім пустелі», - дивувався працівник квиткової каси на вокзалі, неохоче протягивающий мені квиток. «У нас там родичі», - брехала я, статут пояснювати всім логіку своїх планів. Ще до поїздки, при пошуку інформації про Арад в інтернеті, я натикалася або на її повна відсутність, або на заяви, що «Арад - це не Мертве море», і що туди може потрапити тільки недосвідчений мандрівник. Для мене це означало, що в місті можна побачити справжню місцеву життя, а не одну суцільну сувенірну лавку. І це виявилося правдою.

Арад - це молодий невелике містечко, що підноситься в пустелі десь посередині між півднем і північчю, в 25 кілометрах від Мертвого моря. Населення міста - близько 25 тисяч осіб. Не сказати, щоб місто було зовсім не знайомий з масовим туризмом. Людей в Арад заїжджає досить багато, але залишаються вони тут всього на пару ночей, щоб відпочити день на Мертвому морі і податися далі по пустелі в інші міста. Ми з мамою становили нечисленну частину мандрівників, які обрали Арад в якості базового пункту тріп. Звідти ми їздили на Мертве море, в Єрусалим і Тель-Авів.

€ 57 на добу за апартаменти в чудовому гостьовому будинку Dead Sea Sun Guest House - гідний привід бюджетному мандрівникові вибрати Арад. Взагалі, ціни на житло безпосередньо у Мертвого моря в кілька разів вище, ніж в Араді: дешевше € 150 за ніч годі й шукати.

Щоб потрапити на Мертве море з Арада, потрібно, по-перше, дістатися до автостанції. Можна під'їхати на громадському транспорті (€ 0,6), зловити попутку або піти пішки по приватному сектору, збираючи по ходу ідеї дизайнів будинків, парканів і живоплотів. Чи не менше рукотворних творінь, вражають природні: ось вибух кольору-бугенвиллия, ось росте гранат і мандарин, кактус цвіте, а ось ще безліч рослин, назв яких ми не знаємо. Внизу лежать піщані пагорби Іудейській пустелі, час ніби зупинився - і ти відчуваєш себе скоріше паломником з першого тисячоліття, ніж сучасним туристом.

Від центральної автостанції до курорту Ейн-Бокек ходять автобуси № 384 і № 421 (€ 5,3 і 30-40 хвилин в дорозі). Можна також доїхати на маршрутці за € 5. Правда, маршрутка відправляється в 7 ранку, що для деяких недозволено рано. Зате не жарко.

З рівня в плюс 600 метрів над морем в Араді спускаєшся по гірському серпантину на рівень в мінус 400 метрів над морем в Ейн-Бокек - ​​єдиний безкоштовний дозволений пляж в цій місцевості. Йорданські гори в рожевому серпанку і непередаваного відтінку синява води - види тут відкриваються запаморочливі.

На наступній зупинці після Ейн-Бокек знаходиться інший знаменитий пляж - Ейн-Геді. Але вхід на нього платний (€ 24), тільки через SPA.
На пляжі в Ейн-Бокек , Як і в Ейлаті, дуже вражає чистота води, повітря та громадських місць. Крім самого моря, розваг тут не дуже багато: один магазинчик косметики Мертвого моря AHAVA і невеликий Petra Shopping Center, купувати в якому має сенс теж тільки косметику. Прикупи тут пару-трійку засобів для догляду (до речі, на «трійку» буде знижка): особливо хвалять Health & Beauty і Anna Lotan, примовляючи, що в цілому ізраїльська косметика поганої не буває.

Відсутність розважальних опцій компенсує природа: безмовні гори і море, стовпи солі, які залягають на дні і видимі з будь-якої глибини. І вчинене спокій. Тут можна відплисти зовсім недалеко від берега і опинитися раптом без єдиного людини в поле зору. І це дивне відчуття, ніби ти на іншій планеті.

На зворотному шляху в Арад попроси водія маршрутки зупинитися на пару хвилин на оглядовому майданчику: тут не тільки відкриваються приголомшливі види, але також можна подивитися на місце, де нібито і був зруйнований біблійний Содом.

На зворотному шляху в Арад попроси водія маршрутки зупинитися на пару хвилин на оглядовому майданчику: тут не тільки відкриваються приголомшливі види, але також можна подивитися на місце, де нібито і був зруйнований біблійний Содом

Чим ще зайнятися в Араді?


Якщо в якийсь із днів вирішиш не їхати на Мертве море, а розвідати що-небудь цікаве в місті, варіантів буде небагато.
Так, торгова життя зосереджена в Zim Center і Canyon Arad - відносно невеликих торгових центрах в промзоні і в центрі міста відповідно. Раджу звернути увагу на магазин недорогого одягу Tamnoon в Zim Center, а також на магазин посуду і кухонного начиння, навпроти нього. Також по понеділках працює ринок.

З продуктів в супермаркетах, звичайно, спробуй хумус (€ 2 за 700 грамів). Любителям кави сподобається ізраїльський кошерний Landwer coffee за € 2. Також протестуй свіжий інжир, а для загального розвитку - пітахайю і карамболь. А ще обов'язково спробуй сири на вагу (від € 0,75 за 100 грамів). Хто б міг подумати, що в пустельній країні виробляють молочні продукти на рівні Швейцарії! Хоча якість всіх продуктів в Ізраїлі на дуже високому рівні.

Арад не рясніє кафе і ресторанами. Але перекусити все ж є де. Раджу арабську шаурмічную із зеленою вивіскою, по шляху від вокзалу в Canyon. У ній є страви і для вегетаріанців - наприклад, ситна пита з фалафель і начинкою на будь-який смак (€ 2,5).

Чи не полінуйся прогулятися до оглядового майданчика, недалеко від готелю Margoa, задавши в карти адреса: Moab str. 111, Арад. Звідси відкривається вид на гори і смугу Мертвого моря. Якщо знати напрямок і уважно придивитися, можна побачити фортеця Масада. Ідеальне завершення дня без зайвої туристичної суєти.

Єрусалим Єрусалим

Єрусалим, який примагничивается туристів зі всіх точок Ізраїлю, перебуває від Арада відносно близько, якщо їхати самостійно на орендованій машині. Відстань між містами - близько 150 кілометрів. Але якщо зберешся їхати в Єрусалим в складі екскурсійної групи, то до міста світу доведеться їхати дуже довго і далеко.

Все тому, що турагентства, що пропонують досить дешеві екскурсії (€ 30-40), збирають цілі автобуси туристів для здешевлення. Логічно, що цілий автобус не поїде заради двох туристів в Арад, який до того ж лежить в стороні маршруту з Тель-Авіва. Щоб скоротити шлях, шукай туроператорів, які доставляють таких периферійних туристів на легковому автомобілі до більшого міста (в нашому випадку до Беер-Шеви). А звідти, вже на автобусі, збирають інших туристів. Незручністю такої логістики є ранній підйом (4 ранку) і довгий час у дорозі (4 години). Але ціна такої екскурсії (€ 30) остаточно згладжує незручності.

Якщо їдеш екскурсійним автобусом, візьми з собою з дому предмети, які хотілося б висвітлити в храмах. Відвідування ринку в таких екскурсіях не передбачено - туристів везуть в партнерський магазин турагентства, де ціни невиправдано високі.

Поїхати в Єрусалим можна і самостійно. Якщо вибираєш такий варіант, приєднайся до безкоштовної пішої екскурсії від Sandeman . Так ризик остаточно заплутатися в пам'ятках і в історії трьох релігій набагато менше.

Тель-Авів, Середземне море Тель-Авів, Середземне море

Тель-Авів в нашому маршруті був «приписаний» лоукостером Ryanair, який переніс аеропорт вильоту з Увди в Бен-Гуріон. Дістатися з Арада до Тель-Авіва можна з пересадкою: автобус № 384 до Беер-Шеви і далі автобус (№№ 351, 353, 369, 379, 371) або електричка до Тель-Авіва. Після приїзду в Тель-Авів - на центральну автостанцію або ЖД Hahagana (розташовані поруч) - можна залишити свій багаж в автоматичній камері схову і піти хоч глазочком подивитися на це дивовижне місто.

Про Тель-Авів написано безліч гайдів і подорожніх нотаток , Але як же складно вибрати що подивитися, коли часу всього півдня! Ми постаралися виконати програму-Супермінімум.

Від вокзалу на автобусі можна дістатися до Яффо (Проїзд - € 1,6). Підійдуть автобуси №№ 1, 41, 42, 83, 142. Там попетляв по стародавніх вулицях, сходи в розвідку на блошиний ринок, полюбуйся на годинну вежу і витає апельсинове дерево. Зазирни в галерею Франка Майслера, навіть якщо любиш живопис більше, ніж скульптуру. Знайди пекарню Абулафія, після чого не поспішаючи рухайся в сторону Яффський пляжу, передчуваючи зустріч з морем.

Після пейзажів Червоного і Мертвого морів, з горами на протилежному березі, незвично бачити море безкрає. Нехай це і не найкращий з облаштування пляж Тель-Авіва - тут не буде душа, навісів і лежаків - це не важливо, якщо йдеш просто побачитися з морем. Тут чисті пісок і вода, довгий вхід в море і нескінченна панорама прибережної частини Тель-Авіва.

Від Яффо до ринку Кармель - всього 2 кілометри, тому раджу пройти цей шлях пішки. На ринку є все, що ти планував (-ла) привезти додому: хамса на брелоку або браслеті, свіжий інжир і сухофрукти, східні солодощі, приправи і багато іншого. Все в достатку, і туристи в тому числі.

Від ринку до ЖД станції Hagana - 2,5 кілометра, які можна пройти пішки або проїхати на одному з автобусів (№№ 4, 16, 31, 104, 204). Від вокзалу до аеропорту на електричці - всього 10 хвилин (квиток - € 3).

Від вокзалу до аеропорту на електричці - всього 10 хвилин (квиток - € 3)

Лайфхак

Кращий час для відвідування всіх трьох морів Ізраїлю - це квітень, жовтень і листопад Кращий час для відвідування всіх трьох морів Ізраїлю - це квітень, жовтень і листопад. В інші місяці ризикуєш або підсмажитися, або навпаки - довго збирати волю в кулак, входячи в не дуже тепле Середземне море.

Любителям котів варто подумати двічі, перш ніж відправитися в Арад: безліч бездомних чарівних котів будуть слідувати за тобою по п'ятах, а провезення тварин в лоукостер поки заборонений Любителям котів варто подумати двічі, перш ніж відправитися в Арад: безліч бездомних чарівних котів будуть слідувати за тобою по п'ятах, а провезення тварин в лоукостер поки заборонений.

Якщо не встиг (-а) підготуватися до шаббат і залишаєшся без якихось продуктів, спробуй відкрити двері закритого (на перший погляд) російського магазина Якщо не встиг (-а) підготуватися до шаббат і залишаєшся без якихось продуктів, спробуй відкрити двері закритого (на перший погляд) російського магазина. Швидше за все, він виявиться відкритий і радий тебе прийняти.

Якщо на пляжі закінчилася питна вода, її не обов'язково купувати - можна пошукати спеціальний краник з написом «Still water» і набрати там води безкоштовно Якщо на пляжі закінчилася питна вода, її не обов'язково купувати - можна пошукати спеціальний краник з написом «Still water» і набрати там води безкоштовно.

На пляж краще брати з собою провізію, інакше доведеться все купувати в місцевих магазинах втридорога На пляж краще брати з собою провізію, інакше доведеться все купувати в місцевих магазинах втридорога.

Якщо твої м'язи преса - це тільки плани на майбутнє, попроси своїх супутників допомогти встати на ноги з лежачого положення на воді в Мертвому морі Якщо твої м'язи преса - це тільки плани на майбутнє, попроси своїх супутників допомогти встати на ноги з лежачого положення на воді в Мертвому морі. Самостійно це зробити не так легко, як здається.

Не зневажай кремом від сонця і змивай з тіла сіль, кожен раз виходячи з води Не зневажай кремом від сонця і змивай з тіла сіль, кожен раз виходячи з води. Сонце і солона вода тут можуть викликати справжні опіки.

Чи не перебувай довго в воді Мертвого моря Чи не перебувай довго в воді Мертвого моря. Рекомендоване час - не більше 20 хвилин.


Бюджет на одного (без їжі): Бюджет на одного (без їжі):

- Дорога в обидва боки: € 140

- Переїзди по Ізраїлю: € 60

- Житло (7 ночей): € 208

- Екскурсія: € 27


Разом: € 435

фото by Liza Medvedeva , Matthew Grant Anson, Маша Пелле , Борис Левін

Чому Ізраїль?
Як дістатися?
Чим ще зайнятися в Араді?

Новости