Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Африка - найжаркіший материк Землі - Гіпермаркет знань

Гіпермаркет знань >> Географія >> Географія 6 клас >> Африка - найжаркіший материк Землі


§ 2. Африка - найжаркіший материк Землі
Географічне положення. Величина і обриси. Океани і моря, які омивають материк.

Африка - другий за площею материк Землі після Євразії (30 млн км2). Екватор перетинає територію Африки майже посередині, нульовий меридіан - на заході. Координати крайніх точок материка:
північній - мис Мис Бланко - 37 ° с. ш., 10 ° сх. д.
південної - мис Голковий - 35 ° ю. ш., 20 ° сх. д.
західної - мис Альмади - 15 ° с. ш., 17 ° з. д.
східній - мис Хафун - 11 ° с. ш., 51 ° сх. д.
Африку омивають води Індійського і Атлантичного океанів, Середземного і Червоного морів; на заході в сушу глибоко вдається Гвінейська затока. Суецький канал відокремлює Африку від Азії, Гібралтарську протоку - від Європи. Найбільший острів материка - Мадагаскар; півострів - Сомалі. Береги материка високі, мало порізані і обривисті.

З історії освоєння території. Африка - материк Старого Світу. У IV-III тисячоліттях до н. е. в Африці виникла цивілізація Стародавнього Єгипту, що зробила великий вплив на розвиток народів Північної Африки, Сахари і Південно-Західної Азії. На початку нашої ери державні утворення склалися в багатьох районах материка.

У XV-XVI ст. хід природного історичного розвитку народів Африки був порушений європейської колонізацією. До початку XX в. майже вся територія Африки опинилася під колоніальним гнітом.

1960 р історії боротьби колоніальних народів Землі був названий «роком Африки»: 17 африканських країн отримали політичну незалежність. Утворилися республіки Сенегал, Малі, Нігер, Чад, Конго, Габон та ін. У 1970-і роки була надана політична свобода великим колоніям Португалії - Анголі та Мозамбіку. Сьогодні в Африці практично не залишилося колоній.

рельєф і корисні копалини. В основі материка лежить давня Африкано-Аравійська платформа. Лише на північному заході та крайньому півдні до цієї платформи примикають утворилися пізніше складчасті зони. Це гори Атлас і Драконові. В Африці, в порівнянні з іншими материками, переважають рівнини з висотами від 200 до 1000 м. Під дією ендогенних сил в різні історичні періоди платформа відчувала підняття, опускання, розломи, що супроводжувалися вулканічною діяльністю, виливом лав. Поднятиям відповідають великі плоскогір'я Східної і Південної Африки: Східно-Африканське та Південно-Африканська, а також Ефіопське нагір'я. В результаті опускань утворилися великі улоговини - Калахарі, Конго, Чад. Озеро Чад - найдрібніше в Африці. Його глибина становить 4-7 м. Уздовж східних околиць Африки розташовуються активні ділянки земної кори - смуга так званих Великих Східно-Африканських розломів, що простягається на 6000 км. В результаті виникли плосковершінние брилові гори і найглибші западини, у багатьох з яких знаходяться вузькі і глибокі озера, найбільші з яких Танганьїка (глибиною 1470 м) і Ньяса (706 м). Танганьїка поступається за глибиною лише Байкалу. На Східно-Африканському плоскогір'ї багато вимерлих і діючих вулканів. Найбільш відомий з них згаслий вулкан Кіліманджаро (5895 м) - найвища вершина Африки.

Північна і західна частини материка нижче південній і східній. Вони тривалий час були зайняті морем, тому, крім континентальних, тут поширені і морські відкладення. Як наслідок - найбагатші запаси нафти і газу. Східна і південна частини Африки, навпаки, складені головним чином кристалічними породами, тому вони особливо багаті рудами чорних і кольорових металів, а також золотом, ураном, алмазами. Родовища алмазів приурочені до кімберлітових вулканічним трубках, які утворилися в результаті вибуху газів шар земної кори і заповнені гірською породою, що містить алмази - кимберлитом.
Клімат. Води суші. Природні зони.
Африка - найжаркіший материк Землі. Положення його щодо екватора між тропіками забезпечує отримання великої кількості сонячної радіації.

Африка .. Самий жаркий материк, з найменшою изрезанностью берегової лінії, симетрично розташований по відношенню до екватора. Площа - 30 264 тис. Кв.км. (Від 160 до 200 ккал / см2 на рік). Внаслідок того, що екватор перетинає Африку майже посередині, кліматичні пояси, за винятком екваторіального, повторюються двічі на її території: два субекваторіальних, два тропічних, два субтропічних.


Рівнинний рельєф, положення між тропіками і розподіл опадів зумовили яскраво виражену широтну зональність на материку
Рівнинний рельєф, положення між тропіками і розподіл опадів зумовили яскраво виражену широтну зональність на материку. Природні зони, так само як і кліматичні пояси, розташовані симетрично екватора і майже збігаються.

За природними умовами Африку можна розділити на чотири великі території: Північну, Центральну, Східну та Південну (рис. 27). Кожен з цих природних комплексів має свій особливий неповторний географічний вигляд.

Центральна Африка знаходиться в екваторіальному поясі. Тут протікає найбільша ріка Африки - Конго (разом з Луалаби її довжина становить 4820 км). Вона повноводна весь рік через велику кількість опадів (до 2000 мм на рік). У басейні Конго і на узбережжі Гвінейської затоки лежить зона екваторіальних лісів, в яких налічується понад 1000 видів рослин, що утворюють кілька ярусів. Тваринний світ також дуже різноманітний: мавпи, карликові антилопи, окапі, бегемоти, леопарди, слони.

Річка Конго, так само як і інші найбільші річки Африки Ніл (6671 км), Нігер (4160 км), належить до басейну Атлантичного океану. Ніл з Ка герой - найдовша річка у світі. Найбільша з річок, що несуть свої води в Індійський океан, - Замбезі (2660 км). На ній знаходиться один з найбільших в світі водоспадів - Вікторія - висотою 120 м. На відміну від Конго, Замбезі знаходиться в субекваторіальному поясі, в якому різко виділяються два сезони: вологий - влітку, сухий - взимку (що позначається на режимі річки).

Практично весь субекваторіальний пояс Африки зайнятий саванами (близько 40% території материка). Вони займають великі простори Північної Африки, що носять назву Судан, частина Південної Африки, а також Східну Африку, де в горах Східно-Африканського плоскогір'я і Ефіопського нагір'я досить яскраво виражена висотна поясність: вічнозелені ліси біля підніжжя змінюються саванами, плавно переходять в тропічні степи. Типовий для савани ландшафт - відкриті простори, покриті високою трав'янистою рослинністю з окремими деревами - баобабами і акаціями. Савани багаті рослинною їжею, тому тут багато великих травоїдних тварин: антилопи, зебри, жирафи, слони, буйволи, носороги, бегемоти. Зустрічаються і хижаки: леви, гепарди, шакали, гієни, крокодили. У саванах Африки водиться найбільша птах на Землі - африканський страус.

На півночі Африки, в тропічному поясі, знаходиться найбільша пустеля світу - Сахара. Це самий жаркий і сухе місце на Земній кулі: влітку температура нерідко підвищується до +40 ° С, а опадів випадає не більше 50 мм на рік. Сухий тропічний клімат формується під впливом пасатів, які, проходячи над великим масивом суші (Євразія), приносять сухий тропічне повітря. На південному сході материка під впливом пасатів, що дмуть з Індійського океану, утворюється область тропічного вологого клімату (східні схили Драконових гір, східне узбережжя о-ва Мадагаскар). Тут ростуть тропічні і субтропічні вологі ліси. Випадання опадів на південно-східному узбережжі Африки сприяють рельєф (повітря, піднімаючись по схилах гір, охолоджується і насичується вологою), а також теплі океанічні течії, які, підвищуючи температуру повітря в зимові місяці, також сприяють утворенню опадів.

На північному заході і південному заході Африки, де проходять субтропічні кліматичні пояси, сформувався сре- діземноморскій тип клімату з жарким сухим літом і теплою вологою зимою. Кліматичні умови і родючі коричневі грунту сприятливі для вічнозеленої рослинності. До сухого літнього періоду рослини середземноморських субтропіків добре пристосовані: листя у них зазвичай дрібні і жорсткі, багато рослин покриті шипами і колючками.

У Південній Африці тропічний клімат поширений на меншій площі в порівнянні з Північною (див. рис. 27). Опадів тут випадає більше, ніж в Сахарі, тому, що зі сходу материк омиває тепла течія, а південно-східні пасати приходять з Індійського океану. Крім того, протяжність материка в цій частині не велика. На узбережжі Атлантичного океану знаходиться пустеля Наміб. Тут росте унікальна рослина - вельвичия. Вона пристосувалася до посушливого клімату в такий спосіб: своїми великими листками, що досягають в довжину кілька метрів, вона «п'є» з повітря вологу, що утворюється через великі коливань денних і нічних температур. На схід і північ пустелі Південної Африки переходять в ландшафти напівпустелі, де переважають алое, молочай, дикі кавуни, а також різноманітні колючки.

Населення і політична карта. За чисельністю населення, як і по площі, Африка займає друге місце серед материків. Населення її становить близько 970 млн осіб. Велика частина населення відноситься до негроїдної раси, а на півночі живуть араби і бербери, які стосуються європеоїдної раси. Населення Африки надзвичайно різноманітне по племінній складу та мовної приналежності. Основна частина населення веде сільський спосіб життя, в містах проживає трохи більше 1/3 населення. Найбільш густо заселені узбережжя Середземного моря (особливо дельта Нілу) і Гвінейської затоки; в пустелях Сахара, Калахарі і на півострові Сомалі населення вкрай рідкісне.

Політична карта Африки дуже складна: тут налічується понад 50 держав. До початку XX в. майже вся територія материка була розділена між основними європейськими державами. До Другої світової війни на материку існувало лише 4 незалежних держави - Ефіопія, Єгипет, Ліберія і Південно-Африканський Союз. З початку 1960-х рр. почалася активна боротьба за незалежність, і в 1990 р з карти Африки зникла остання колонія - Намібія. За винятком промисло- але розвиненою ПАР, всі країни відносяться до числа країн, що розвиваються (див. Карту атласу).

Максаковский В.П., Петрова М.М., Фізична та економічна географія світу. - М.: Айріс-прес, 2010. - 368с.: Ил.

Відео по географії завантажити , Домашнє завдання, вчителям і школярам на допомогу онлайн

зміст уроку конспект уроку

опорний каркас опорний каркас   презентація уроку   акселеративного методи   інтерактивні технології Практика   завдання і вправи   самоперевірка   практикуми, тренінги, кейси, квести   домашні завдання   дискусійні питання   риторичні питання від учнів Ілюстрації     аудіо-, відео- та мультимедіа   фотографії, картинки   графіки, таблиці, схеми   гумор, анекдоти, приколи, комікси   притчі, приказки, кросворди, цитати Доповнення     реферати   статті   фішки для допитливих   шпаргалки   підручники основні і додаткові   словник термінів   інші Удосконалення підручників та уроків     виправлення помилок в підручнику   оновлення фрагмента в підручнику   елементи новаторства на уроці   заміна застарілих знань новими Тільки для вчителів     ідеальні уроки   календарний план на рік   методичні рекомендації   програми   обговорення Інтегровані уроки презентація уроку акселеративного методи інтерактивні технології Практика завдання і вправи самоперевірка практикуми, тренінги, кейси, квести домашні завдання дискусійні питання риторичні питання від учнів Ілюстрації аудіо-, відео- та мультимедіа фотографії, картинки графіки, таблиці, схеми гумор, анекдоти, приколи, комікси притчі, приказки, кросворди, цитати Доповнення реферати статті фішки для допитливих шпаргалки підручники основні і додаткові словник термінів інші Удосконалення підручників та уроків виправлення помилок в підручнику оновлення фрагмента в підручнику елементи новаторства на уроці заміна застарілих знань новими Тільки для вчителів ідеальні уроки календарний план на рік методичні рекомендації програми обговорення Інтегровані уроки

Якщо у вас є виправлення або пропозиції до даного уроку, Напишіть нам .

Якщо ви хочете побачити інші коригування та побажання до уроків, дивіться тут - освітній форум .

Новости