Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Біле море

  1. Клімат і рельєф
  2. Географічні особливості
  3. значення ресурсів


На півночі Російської Федерації розташоване Біле море. Його акваторія належить басейну Північного Льодовитого океану. Майже вся його територія розташована на південь від Полярного кола, за межами кола знаходяться тільки північні райони. Від Баренцева моря його відокремлює умовна межа, яка проходить від мису Святий Ніс до Канина носа.

Клімат і рельєф

Карта Білого моря наочно показує, що форма його незвичайна. Море дуже глибоко врізається в материк. Тому акваторія має безліч сухопутних кордонів, водна межа є тільки з морем Баренцева. Клімат тут має морськими континентальними характеристиками, завдяки близькості Атлантичного океану і кільцю суші навколо. Фахівці вважають, що місцевий клімат поступово переходить від материкового до океанічного. В районі Білого моря морозна, сувора і довга зима, прохолодне і вологе літо. Взимку вода покрита льодом. Він стає плавучим під впливом течій і вітру. На поверхню води протягом короткого дня надходить незначна кількість тепла, велика частина якого відображається льодами. У затоках утворюється нерухомий лід. Море стає вільним від крижаного покриття в травні.
Дно має нерівний і складний рельєф. Найглибшими місцями є Басейн і Кандалакська затока. Північні райони вважаються мілководні. Солоність води неоднакова, що пов'язано зі значною різницею температури води в товщі і на поверхні. Солоність варіюється по сезонах і районам.

Географічні особливості

Люди завжди населяли прибережні райони Північного Льодовитого океану. У минулі століття тут проживали карельські племена, предки саамів і інші народності. Біле море в різні часи називали по-різному. Його називали Північним, Спокійним, Солоним, Соловецьких, Гандвік, Білим затокою і ін. В даний час Біле море повністю належить РФ. Воно визнано найхолоднішим морем Арктики, так як знаходиться в високих широтах. При цьому Біле море є самим мініатюрним в нашій країні. Його площа дорівнює приблизно 90 тисяч кв. км. Максимальна глибина становить 350 м, в середній показник дорівнює 67 м. Характер моря визначається, як бурхливий.

значення ресурсів

Акваторія і узбережжі Білого моря мають багаті ресурси. Тому район грає важливу роль в сфері господарської діяльності людей. Для моря характерний великий обсяг вантажоперевезень. Тут налагоджено роботу морського транспорту, розвинений промисел риби, водоростей і морського звіра. Із сучасних тенденцій варто відзначити розвиток морського туризму. Різноманітна флора і фауна Білого моря вивчена мало.


Автор: ВОтпуск.ру
Дата публікації: 13.10.2014


Фотографії Білого моря

Популярні статті



Новости