Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Делегація Алтайського краю поклала квіти до Вічного вогню на меморіальному комплексі «Хатинь» в Білорусії

9 червня 2010 р 13:51

В день приїзду до Білорусі делегація відвідала меморіальний комплекс «Хатинь». Представники делегації Алтайського краю поклали квіти біля Вічного вогню, вшанували пам'ять жертв фашизму.

Хатинь - колишнє село Логойського району Мінської області Білорусі - стала символом трагедії білоруського народу, скорботній сторінкою історії часів Великої Вітчизняної війни. У 1969 році на місці спаленої разом з жителями села Хатинь споруджено меморіальний комплекс. Дзвони Хатині звучать одночасно кожні 30 секунд.

Будувати меморіал допомагала вся країна. Граніт був привезений з кар'єрів України, білий мармур з Росії. Перша черга була завершена в кінці 1968 року. Урочисте відкриття меморіального комплексу «Хатинь» відбулося 5 липня 1969 року. Урочисто-траурна церемонія відкриття розпочалася в Мінську. На площі Перемоги зібралися представники всіх районів столиці, ветерани Великої Вітчизняної війни, делегації з Росії, України, Грузії, Молдови та інших республік, делегації міст-побратимів, іноземні гості. Від Вічного вогню було запалено факел і піднесений до чаші, встановленій на бронетранспортері, який у супроводі почесного екскорта попрямував в Хатинь. На багатотисячному мітингу в Хатині, присвяченому відкриттю меморіального комплексу, виступили свідки Хатинської трагедії І. І. Камінський і А.П.Желобковіч.

В образі нескореного жителя Хатині, що несе на руках по-звірячому вбитого фашистами сина, але не схилив голову перед загарбниками, увічнений подвиг всього народу. У боротьбі з німецько-фашистськими окупантами загинув кожен четвертий житель республіки. В елементах меморіального комплексу виражено не тільки почуття скорботи за загиблими, а й почуття гордості за мужність і стійкість білоруського народу.

Варто відзначити, що в 1970-ті роки в рамках декади білоруської літератури в Тальменском районі Алтайського краю відбувся акт братання землі білоруського села Хатинь і землі Алтаю. У краї було зведено меморіальний знак, а потім і пам'ятник дружби російського та білоруського народу "Алтай-Хатинь». На пам'ятнику відображені слова поета Роберта Рождественського: «Тут поріднилася земля Алтаю з землею Хатині, нехай буде безсмертне це братання - ця святиня».

У 2009 році на ремонт пам'ятника «Алтай-Хатинь» було направлено 200 тис. Рублів. Нагадаємо, що з ініціативи Губернатора Олександра Карліна в краї розроблена і затверджена концепція збереження, використання та популяризації об'єктів культурної спадщини. До 65-річчя Перемоги в регіоні рамках крайової програми наведені в порядок, відремонтовані меморіали, присвячені Великій Вітчизняній війні.

Довідка ( за матеріалами сайту «Хатинь» ): Меморіальний архітектурно-скульптурний комплекс «Хатинь» (площа 32 га) повторює планування колишнього села, спаленого фашистами, і складається з окремих фрагментів. У центрі меморіалу височить бронзова скульптура Нескореного людини з мертвою дитиною на руках. Висота скульптури 6 метрів.

Праворуч від скульптури - символічна дах сараю, в якій були спалені жителі Хатині.

Зліва від скульптури увічнено місце спалення жителів села. Над братською могилою Вінець Пам'яті зі словами звернення загиблих до живих:

«Люди добрі, пам'ятайте:
любили ми життя, і Батьківщину нашу, і вас, дорогі.
Ми згоріли живими у вогні.
Наше прохання до всіх:
нехай скорботу і печаль обернуться в мужність ваше і силу,
щоб змогли ви затвердити навічно мир і спокій на землі.
Щоб відтепер ніде і ніколи в вихорі пожеж життя не вмирала! »

Обеліск увінчаний дзвоном. Дзвони Хатині дзвонять одночасно кожні 30 секунд.

Перед кожним з 26 спалених будинків - відкрита хвіртка - символ гостинності жителів села. На місці 4 колишніх колодязів - символічні колодязі.

На землі білоруського села Хатинь створено єдине в світі «Кладовище сіл», на якому символічно поховані 185 білоруських сіл, що поділили долю Хатині (186-я відроджених село - це сама Хатинь). Могила села являє собою символічне згарище. У центрі - п'єдестал у вигляді мови полум'я - символ того, що село було спалено. У жалобній урні зберігається земля села, яка пережила трагедію Хатині і також, як і Хатинь, чи не відродженої. На могилі написані назва села і назва району, в якому стояло село.

Елемент меморіального комплексу Хатинь «Вічний Вогонь» і 3 берізки нагадують про те, що кожен четвертий житель Білорусії загинув в роки Великої Вітчизняної війни. На траурному постаменті 4 поглиблення, але тільки в трьох з них ростуть берізки, що символізують життя на білоруській землі. На згадку про кожному четвертому загиблого горить Вічний Вогонь.

У роки Великої Вітчизняної війни на білоруській землі фашисти створили понад 260 таборів смерті і місць масового знищення. Меморіал включає «Стіну пам'яті», в нішах якої знаходяться меморіальні плити з назвами концентраційних таборів і місць масового знищення людей на території Білорусії

433 білоруські села, які пережили трагедію Хатині, були відроджені після війни. Вони увічнені на елементі меморіалу «символічні дерева життя». На символічних гілках дерев в алфавітному порядку перераховані назви 433 білоруських сіл, які були знищені фашистами разом з жителями, але відновлені після війни.

Автори меморіалу - архітектори Ю. Градов, В. Занковіч, Л. Левін, скульптор С. Селіханов в 1970 році удостоєні звання лауреатів Ленінської премії.


Посилання по темі:

Делегація Алтайського краю одна з найбільш представницьких на виставці «Белагро-2010»

Сьогодні - другий день роботи делегації Алтайського краю в Республіці Білорусь

Делегація Алтайського краю вирушила з офіційним візитом до Білорусі

З 8 по 12 червня делегація Алтайського краю побуває з робочим візитом в Республіці Білорусь

Новости