Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Національний парк "Нарочанскій"

  1. Нарочанскій край
  2. Історія національного парку "Нарочанскій"
  3. Національний парк "Нарочанскій" сьогодні
  4. Природний комплекс "Блакитні озера"
  5. Парк рідкісних рослин
  6. дендрологічний сад
  7. Як дістатися і де зупинитися
  8. Пам'ятки Нарочанскій краю

Нарочанскій край - унікальна природна скарбниця і найбільший курортний регіон Білорусі. Мальовничі пейзажі, чисті озера і річки, цілющі мінеральні джерела приваблюють сюди гостей з усього світу.

Національний парк "Нарочанскій" розташований на північному заході країни і є частиною Білоруського Поозерья.

Нарочанскій край

Нарочанскій край відомий своїми природними різноманітністю і особливим ландшафтом, який утворився при відступі Валдайського льодовика близько 15-20 тисяч років тому Нарочанскій край відомий своїми природними різноманітністю і особливим ландшафтом, який утворився при відступі Валдайського льодовика близько 15-20 тисяч років тому. Саме тоді виникли знамениті Нарочанскій озера.

Водойми займають приблизно п'яту частину парку і відносяться до басейнів Німану і Західної Двіни. Тут же протікають річки Страча, Нарочанка, Узлянка, Свіріца.

У межах національного парку розташовано 43 озера, в тому числі 4 групи: Нарочанскій, Мядельская, Болдукская і Свірська. Перлини краю - найбільше озеро Білорусі Нароч (площа 79,6 км), Мястро, Баторіно.

Близько 48% території парку покрито сосновими борами і березовими гаями. Флора відрізняється різноманіттям мохів, лишайників, грибів, водоростей.

Тут налічується більше 1400 видів вищих рослин, з них 114 занесені до Червоної книги Білорусі, в тому числі найкрасивіша білоруська орхідея - венерин черевичок.

Фауну представляють 314 видів хребетних тварин: європейський благородний олень, дикий кабан, лось, косуля, єнотовидний собака, борсук, куниця, норка, видра, бобер, ондатра Фауну представляють 314 видів хребетних тварин: європейський благородний олень, дикий кабан, лось, косуля, єнотовидний собака, борсук, куниця, норка, видра, бобер, ондатра ...

Завдяки великій кількості водойм і боліт тут мешкають 218 видів птахів, серед них понад 51 з Червоної книги Білорусі: велика бугай, скопа, сірий журавель ...

У Нарочанскій озерах і річках водиться близько 35 видів риб: щука, плітка, окунь, лящ, карась, густера, йорж ..

Історія національного парку "Нарочанскій"

З давніх часів околиці Нарочи залучали красою і багатством природи любителів відпочинку, полювання та риболовлі, дослідників і мандрівників З давніх часів околиці Нарочи залучали красою і багатством природи любителів відпочинку, полювання та риболовлі, дослідників і мандрівників.

На початку ХХ століття на березі озера були побудовані приватні вілли, ресторан, яхт-клуб, пристань для парусних човнів, тут курсували дачні поїзда.

У 1946 році в ході першої наукової експедиції були виявлені джерела мінеральних вод і лікувальні грязі (сапропелі) в озерах Кузьмічі, Швакшти і Дягілі. Це стало підставою для створення кліматобальнеологічного курорту.

В кінці 50-х років почалося активне будівництво туристичних баз і будинків відпочинку на узбережжі Нарочи В кінці 50-х років почалося активне будівництво туристичних баз і будинків відпочинку на узбережжі Нарочи. Уже в 1963 році відкрився санаторій "Нарочь" , Пізніше - будинок відпочинку "Нарочь", дитячий оздоровчий табір "Зубренок" ...

У 60-70-ті роки на території Нарочанскій регіону виникла найбільша курортно-оздоровча зона країни.

Національний парк "Нарочанскій" був утворений в 1999 році для збереження ландшафтів, біологічного різноманіття та генетичного фонду рослинного і тваринного світу.

Національний парк "Нарочанскій" сьогодні

Територія парку займає понад 87 тисяч гектарів, і крім заповідних угідь (8,4%) включає санаторно-курортну, господарську зони. Протяжність парку з півночі на південь - 34 км, із заходу на схід - 59 км.

У парку - 36 пам'яток природи республіканського і місцевого значення. Тут розміщуються особливо цінні природні комплекси. Це заказники:

  • "Блакитні озера" (ландшафтний)

  • "Черемшіци" і "Швакшти" (гідрологічні)

  • "Півострів Черевки" (геологічний)

  • "Некасецкій", "Рудакова", "Пасинки" (біологічні)

На території парку розташована найбільша курортна зона Білорусі, яка об'єднує 11 санаторіїв і оздоровчих центрів. Сьогодні вона активно перетворюється завдяки реалізації державної програми .

У національному парку для туристів розроблено близько 30 екскурсійних маршрутів, організовуються багатоденні піші, велосипедні та водні походи У національному парку для туристів розроблено близько 30 екскурсійних маршрутів, організовуються багатоденні піші, велосипедні та водні походи. На узбережжях 9 озер обладнано 16 туристичних стоянок.

Крім того, влітку можна здійснити подорож на вертольоті і побачити найкрасивіші місця з висоти пташиного польоту. Також в парку організуються мисливські і рибальські тури, підводне полювання, дайвінг.

На території парку прокладені цікаві екологічні маршрути:

Природний комплекс "Блакитні озера"

Блакитні озера - унікальний холмисто-озерний природний комплекс: його льодовиковий рельєф утворився десятки тисяч років тому "Блакитні озера" - унікальний холмисто-озерний природний комплекс: його льодовиковий рельєф утворився десятки тисяч років тому. Флора налічує понад 500 видів рослин, з них близько 30 - з Червоної книги Білорусі. У 2005 році природний комплекс отримав статус ключової ботанічної території.

Особливий інтерес представляє Болдукская озерна група, що об'єднує понад 10 водойм. Озеро Балдук - одне з найглибших в Білорусі (понад 46 м). Також тут знаходиться другий за величиною і силі в Білорусі Болтікскій джерело.

Парк рідкісних рослин

На території геологічної пам'ятки природи "Півострів Черевки" розташований Парк рідкісних рослин, в якому ростуть понад 10 рідкісних видів з Червоної книги Білорусі і охоронюваних в Європі.

дендрологічний сад

У 2002 році на берегах озер Нароч і Мястро створений дендрологічний сад імені С.А. Гомзи, де представлена дивовижна колекція з близько 400 порід дерев, чагарників, трав. Тут же знаходиться Музей лісу, де можна поспостерігати за життям дерева на різних етапах розвитку.

Як дістатися і де зупинитися

Національний парк Нарочанскій розташований на території Мядельского і частково Вілейського районів   Мінської області   , Поставського району   Вітебської області   і Сморгонського району   Гродненській області Національний парк "Нарочанскій" розташований на території Мядельского і частково Вілейського районів Мінської області , Поставського району Вітебської області і Сморгонського району Гродненській області .

Адміністративний центр - курортне селище Нарочь (Мядельський район). Відстань від Мінська - 160 км, від Вітебська - 280 км, від Гродно - 350 км.

Зручніше добиратися на автомобілі, ознайомившись з картою і вибравши траси в напрямку Мядель. Дорога з Мінська до найбільшого озера Білорусі займає близько 2 годин (Р58, Р28).

З Мінська від автовокзалу Центральний курсують автобуси і маршрутні таксі. Найбільш придатними є маршрути Мінськ - к.п. Нарочь, Мінськ - Мядель.

Туристи можуть зупинитися в комфортабельному готельному комплексі "Нарочь", готелі і котеджах автокемпінгу "Нарочь" (12 км від селища). Крім того, до послуг постояльців:

  • база відпочинку "Проньки"

  • готельний комплекс "Швакшти"

  • гостьові будинки і котеджі

  • агросадиби

Пам'ятки Нарочанскій краю

На території краю зберігаються пам'ятники білоруської історії та культури, в тому числі 10 курганних поховань, 20 городищ і поселень людини На території краю зберігаються пам'ятники білоруської історії та культури, в тому числі 10 курганних поховань, 20 городищ і поселень людини.

Нарочанскій земля славиться християнськими святинями і чудовими храмами, старовинними садибами.

У селі Нарочь можна побачити Іллінську церкву (ХІХ ст.), Костел Святого апостола Андрія (поч. ХХ ст.), Відомий старовинним органом (1902), пам'ятником Івану Павлу II (2008).

У селі Будслав знаходиться найбільший католицький храм Білорусі - костел Успіння Божої Матері У селі Будслав знаходиться найбільший католицький храм Білорусі - костел Успіння Божої Матері. У ньому зберігається одна з найбільш шанованих реліквій - чудотворна Будславская ікона Божої Матері, яку в 1598 році мінський воєвода Ян Пац отримав з рук Папи Римського Климента III. У 1613-му ікона була подарована Будславскому монастирю бернардинів.

Урочистості в честь 400-річчя обрітення святині в 2013 році зібрали близько 45 тисяч паломників з усього світу.

Серед інших визначних пам'яток:

  • костел Святої Трійці і руїни монастиря кармелітів (д. Засвірь)

  • костел Успіння Пресвятої Діви Марії (д. Константиново)

  • костел Святого Миколая (г.п. Свір)

  • костел Божої Матері (д. Шеметове)

  • костел Матері Божої Шкаплерной в Мядель

  • Мядельская Кальварія

  • городище Мядельского замку

  • садиби в селах Комарово, Ольшево, Шеметове

Новости