Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Евротріп по-білоруськи: Дублін - Париж - Балі на Chevrolet Tahoe. Частина 2

«Побачити Париж і померти ...» - це про столицю Франції. У нас в Білорусі ми спершу подивимося на Глубокський «Біг-Бен», потім заглянемо в Париж і швиденько перемістимося в екзотику Балі. Перед вами друга частина епічність автомобільної саги про те, як ми подорожували на розкішному позашляховику Chevrolet Tahoe по білоруським містечках зі всесвітньо відомими назвами. «Побачити Париж і померти

В першій частині ми виїхали з Мінська, побували в Дубліні і через Могильов вирушили на місце відпочинку - в комплекс відпочинку Абузерье . Любителям незвичайних місць в Білорусі я можу сміливо рекомендувати тут побувати. На березі Новолукомльского озера ростуть банани, апельсини, лимони ... Всі ці чудеса приховує в собі величезна теплиця-оранжерея, аналогів якої я не знаю в нашій країні.

Всі ці чудеса приховує в собі величезна теплиця-оранжерея, аналогів якої я не знаю в нашій країні

Поснідати тут - все одно, що на секундочку перенестися в ресторан фешенебельного готелю на теплому морському курорті.

Абузерье - Лепель - Глибоке - Париж - Кама - Балі

Півгодини шукав телефон в машині - не запам'ятав, де залишив його пізно вночі по прибуттю. У цьому позашляховику стільки ніш, що можна легко забути якусь річ, а через півроку радіти їй як нової. Наприклад, є секретний скриньку, розташований за 8-дюймовим сенсорним екраном на передній панелі.

Наприклад, є секретний скриньку, розташований за 8-дюймовим сенсорним екраном на передній панелі

Найбільше мене спантеличив факт того, що весь мій дорожньо-корисний скарб (власник телефону, дроти, карти, ніж, невеликий вогнегасник, туристичний атлас, пара флешок і смартфон-навігатор), який я вожу у всіх кишенях дверей і бардачку Renault Duster, тут вмістився в ящик між передніми сидіннями. При цьому моє добро там ще й охолоджувалося - нормальні люди використовують відсік як холодильник.

При цьому моє добро там ще й охолоджувалося - нормальні люди використовують відсік як холодильник

У Париж ми вирішили «летіти» з пересадками в Лепель і Глибокому, щоб не було сильно люксових весь час перебувати в зручному салоні Chevrolet. Заодно по дорозі випробували на міцність себе і нерви водіїв попереду йдуть легковиків. Я зараз про адаптивний круїз-контроль, коли можна виставити відстань до рухається попереду автомобіля і «приклеїтися» до нього на хвіст - автомобіль буде строго утримувати дистанцію. Якщо до цього активувати функцію утримання в смузі, то величезний позашляховик буде сам дотримуватися смуги руху. Повірте, не так просто взяти і пріотпустіть кермо у багатотонної автомобіля, коли він сидить на хвості у легковика, а вся справа відбувається в другій смузі на пристойній швидкості. Треба сказати, що Chevrolet Tahoe впорався «на відмінно» з цим завданням, слухняно підрулюючи на вигинах дороги і не підминаючи під себе малолітражки. Якщо раптом щось йде не так, система не просто «піпікает», а прямо в мозок надходить низькочастотний звук з колонок, а сидіння водія починає вібрувати з того боку, на яку треба звернути увагу. Незвично, але однозначно не проспиш критичну ситуацію.

Думаю, що автолюбителю в цій машинці спереду було трохи не по собі, тому що в його дзеркала заднього виду, впевнений, він бачив тільки перший поверх хромованих грат радіатора американського мастодонта.

За цим розвагою ми приземлилися в Лепель - ще однієї білоруської озерної столиці. Виїжджаємо ближче до центру - до пам'ятника Льву Сапєги. Тут мене щось смикнуло вийти з машини і розпитати у гуляють, мовляв, що за дядько на пам'ятнику. П'ятихвилинний стріт-опитування виявило, що тільки двоє з семи опитаних визнали в ньому Льва Сапегу і вірно відповіли про те, хто він був такий.

П'ятихвилинний стріт-опитування виявило, що тільки двоє з семи опитаних визнали в ньому Льва Сапегу і вірно відповіли про те, хто він був такий

Найпопулярніша версія, звичайно ж, яка? Все вірно - «першодрукар». З одного боку, його Статут Великого Князівства Литовського відноситься до «друку», але все ж Сапега тут «на дліннам и слизькій пуці» стоїть на правах засновника міста Лепеля.

З одного боку, його Статут Великого Князівства Литовського відноситься до «друку», але все ж Сапега тут «на дліннам и слизькій пуці» стоїть на правах засновника міста Лепеля

Знімаю машину з незвичного для мене ножного ручного гальма, коли щоб натиснути його педаль, треба коліном дотягнутися мало не до вуха. Вирушаємо далі в бік Парижа. Знаючи заздалегідь, що наш Париж - це не якийсь там їх Париж, і круасанів свіжих в булочній на розі ніхто не запропонує, вирішуємо заїхати в Глибоке за свіжою випічкою. Чи не прогадали - в місті недавно, судячи з транспаранту «Ми відкрилися», відчинила двері нова булочна.

Чи не прогадали - в місті недавно, судячи з транспаранту «Ми відкрилися», відчинила двері нова булочна

У ній все добре, навіть присутні в кінці прилавка ... ковбаси. Основну частину «експозиції» займають булочки-тістечка. Я вже було засмутився, що доведеться купувати «хімічну» випічку в пакетиках, але погляд-таки вицеліть на прилавку жадані рогалики. Безумовно, це імітація круасанів, але ми-то і не до французького Париж їдемо. Поки на парковці неподалік дегустували покупку, озирнулися.

Поки на парковці неподалік дегустували покупку, озирнулися

Ба, так це ж Біг-Бен! Ось ще один пункт в наш білоруський евротріп. Борошняні вироби ми оцінили на три з п'яти. А ось місто Глибоке радує на всі п'ять, але є мінус.

А ось місто Глибоке радує на всі п'ять, але є мінус

В черговий раз обурююся, що на батьківщині культової «Клюкви в цукрі» її днем ​​з вогнем в магазинах не знайдеш. Як на мене, так тут тротуари повинні нею бути вистелені.

Як на мене, так тут тротуари повинні нею бути вистелені

Дороги в білоруський Париж грунтові, пилові. Блискуче-хромованими проїхати до місцевої Ейфелевої вежі не вийшло. Але навіть в запилених вигляді величезний Chevrolet Tahoe зумів привернути увагу парижан і парижанок.

Але навіть в запилених вигляді величезний Chevrolet Tahoe зумів привернути увагу парижан і парижанок

Ніяких тобі продавців дешевих сувенірів і нагромадження туристичних автобусів, ніяких тобі китайців з селф-палицями, так само як і нічого взагалі. Посеред білоруського села стоїть «копія» Ейфелевої вежі. Оригінал у Франції 324 метра, наша - під тридцять. Назва Париж, за словами місцевих, відноситься до сивим часів 1812 року, коли сам Наполеон Бонапарт проходячи село, помітив, що тут «як в Парижі». До слова, кажуть, що з Парижем він порівнював ще не одне білоруське містечко. Вежу тут поставили за ініціативою нині покійного ксьондза з сусіднього Мосар - Йозаса Бульки. Я був дуже здивований, що на нашій вежі є чесна оглядовий майданчик.

Я був дуже здивований, що на нашій вежі є чесна оглядовий майданчик

На неї ми з Дімою і вирушили негайно, не забувши про привезені з собою з Глибокого круасани. На секунду подумалося, що було б здорово хоча б під нечисленні екскурсійні групи, привозити сюди «виїзну торгівлю». Ну, або може бути хтось із модних столичних крафтового пекарів ініціює в білоруському Парижі фестиваль нашого круассана.

Ну, або може бути хтось із модних столичних крафтового пекарів ініціює в білоруському Парижі фестиваль нашого круассана

На виїзді з Парижа зустрічаємо справжнього ковбоя. Поговорили про коней, після чого наш табун з 409 голів під капотом відправився через Кама на Балі.

Поговорили про коней, після чого наш табун з 409 голів під капотом відправився через Кама на Балі

Камайскій костел теж пов'язаний з відомою свого часу на міжнародній арені персоною. Храм був побудований в 1603-1606 роках. Уже через сто років після будівлі тут втік до Швеції Карл XII, який вирішив своїми кам'яними ядрами випробувати на міцність святиню. Не вийшло, і сьогодні снаряди до сих пір видно в стінах і вежах на фасаді.

Не вийшло, і сьогодні снаряди до сих пір видно в стінах і вежах на фасаді

Не так і просто пробити кам'яну стіну товщиною до двох з половиною метрів. Храм жодного разу не закривався і не переходив в іншу віру з моменту спорудження. На 300-річчя костелу в ньому з'явився орган, що працює донині.

На 300-річчя костелу в ньому з'явився орган, що працює донині

Спеціально для нас органістка виконала кілька творів, від чого відвідування костелу в Кама залишило сильне враження. У крипті костелу знаходяться поховання Ошмянського маршалков.

У крипті костелу знаходяться поховання Ошмянського маршалков

Що зберігається тут Ікона Божої Матері XVII століття вважається чудотворною. Розглядаючи фото зараз, ловлю себе на думці, що цей білоруський міцний горішок - ідеальне тло для не менше міцного Chevrolet Tahoe. Все в гармонії.

Все в гармонії

Чим може здивувати богом забута і вимираюча білоруське село Балі? З такими думками я їхав за кермом позашляховика, петляючи по об'їздах ремонтованої Гродненської траси. Все сходиться - на острів Балі в Малайському архіпелазі просто так теж не потрапиш.

Все сходиться - на острів Балі в Малайському архіпелазі просто так теж не потрапиш

Варто було тільки прігрустіть, як праворуч від дороги здалися вогні білоруського Балі. Стоп. Вогні? Саме так - прямо на в'їзді в село, в першому будинку від дороги були накриті столи, грала гучна музика, від будинку були натягнуті лампочки-гірдянди. Сімейне чаювання було в самому розпалі, а тут разом з пиловим хмарою нагрянули ми.

Сімейне чаювання було в самому розпалі, а тут разом з пиловим хмарою нагрянули ми

Як з'ясувалося, це переселенці. Справа в тому, що раніше рідня цих людей жила в селі Балі. Після був місто, а зараз Балі для них - це дача. Будинки викуплені і виконують роль літніх. У самому селі корінних жителів залишилося буквально пару чоловік. Нас тут же повели знайомиться з одним з них.

Нас тут же повели знайомиться з одним з них

Аборигеном села Балі виявляється літня жінка Марія Едуардівна. Зустріч перетворюється в тривалу бесіду за життя, під час якої Марія Едуардівна ділиться мрією дожити до 120 років. Слідом тут же прилітає рецепт вічної молодості: «Треба трохі бальзамчик піць, толькі негасударственни. Я свае "лякарства" Рабле і п'ю. На ноч ложачку чайну »... Чим не свідчення розгульного« острівної »життя?

Чим не свідчення розгульного« острівної »життя

Від балийского гостинності довелося в буквальному сенсі слова тікати, тому що накриті столи не припиняли кликати ні на секунду. Сила волі і міць мотора Chevrolet Tahoe беруть верх, і ми їдемо назад до Мінська, виконавши 1800 кілометрів шляху.

Сила волі і міць мотора Chevrolet Tahoe беруть верх, і ми їдемо назад до Мінська, виконавши 1800 кілометрів шляху

Це було круте турне, в якому зійшлися місця, речі і люди з різних світів. Моїм найбільшим відкриттям став факт, що я можу відчувати себе комфортно у великих автомобілях. Так, у мене є момент, коли «костюмчик не по мені» і машина занадто велика, в світлі чого доставляє певний дискомфорт. Найголовніше, що не довелося продавати нічию нирку, щоб прогодувати цього бегемота на колесах. Ще раз хочеться віддати належне інженерам за систему Active Fuel Management. Коли стоїш поруч з машиною, на борту якої красується шильда V8, а в техпаспорті поголовно вказані всі 409 кінських сил, не віриться, що можна отримувати витрата в 10-13 км на 100 км шляху.

Коли стоїш поруч з машиною, на борту якої красується шильда V8, а в техпаспорті поголовно вказані всі 409 кінських сил, не віриться, що можна отримувати витрата в 10-13 км на 100 км шляху

Однак, ось вам фотографії на доказ цього факту. Зрозуміло, що тільки в міському циклі апетит буде підніматися до 20+ літрів, а на заправці ви часто будете вимовляти «повний бак», маючи на увазі сто літрів. Але утримувати весь цей табун виключно в місті - великий гріх. Chevrolet Tahoe - це машина для ваших кращих автомобільних подорожей.

Chevrolet Tahoe - це машина для ваших кращих автомобільних подорожей

Підсумки другого дня тезисно:

У Білорусі є місця. Наприклад, оранжерея в Абузерье .

Глибоке - відмінна ідея для туру вихідного дня, але з журавлиною в цукрі як завжди прокол. У булочної немає кави. Зате красиво.

Лепельський озера краще, ніж сам сучасний Лепель. При цьому є два незвичайних пам'ятника - Льву Сапіги і цмоки .

Білоруський Париж - незвичайне місце, яке чекає свого часу і креативщика.

Будете близько Постав, обов'язково доїжджати до Камайского костелу . Такого оригіналу з XVII століття в Білорусі на пальцях однієї руки перерахувати.

Балі, село в Гродненській області, хороша тільки для Селфі на тлі таблички при в'їзді.

Команда евротріпа «Дублін-Париж-Балі»: блогер Дмитро Волотко , фотограф і пілот дрона Дмитро Рищук , автомандрівника Андрій баранчика .

Американські автомобілі в Білорусі - це автоцентр «Мультімоторс»

Американські автомобілі в Білорусі - це   автоцентр «Мультімоторс»

Перша частина подорожі на Chevrolet Tahoe по Білорусі:

Евротріп по-білоруськи: Дублін - Париж - Балі на Chevrolet Tahoe. Частина 1

Автомобільні подорожі на Holiday.by

Найпопулярніша версія, звичайно ж, яка?
Чим може здивувати богом забута і вимираюча білоруське село Балі?
Вогні?
Чим не свідчення розгульного« острівної »життя?

Новости