Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

берег

Б е рег, смуга взаємодії між сушею і водоймищем (морем, озером, водосховищем) або між сушею і водотоком (річкою, тимчасовим руслових потоком). Головними факторами формування Б. водоймищ служать хвилі і прибійний потік , В найбільш яскравій формі проявляються в береговій зоні моря.

Б. морської (берегова зона). Діяльність чинників, що утворюють морські Б., зводиться до абразії і переміщенню наносів, що формують різні берегові акумулятивні форми . Роль суші в процесі взаємодії з морем полягає в тому, що річки і ін. Екзогенні агенти поставляють з суші в берегову зону уламковий матеріал, з якого тут формуються прибережно-морські наноси, а геологічна будова і рельєф прибережної суші впливають на хід і напрямок розвитку морських Б.

Розвиток Б. морських по акумулятивний або абразионного типу визначається ступенем витрати енергії хвиль над підводним береговим схилом. Останнє залежить від параметрів хвиль, ухилу підводного схилу і балансу наносів в морських Б. Великі хвилі в цілому здатні виробляти більш інтенсивну роботу, великі глибини над підводним береговим схилом і малу кількість наносів на схилі забезпечують неповну витрату енергії хвиль при проходженні їх над підводною частиною морського Б. Перераховані умови сприяють абразійно процесу. Малі параметри хвиль, велика кількість наносів, пологий підводний схил забезпечують значна витрата енергії над підводним береговим схилом і, відповідно, - переважання акумулятивного процесу на морських Б.

Початок формування сучасної берегової зони морів і океанів відноситься до часу, коли в результаті позднеледніковое трансгресії рівень океану встановився на відмітках, близьких до сучасних (5,5-6 тис. Років тому). В ході цієї трансгресії рівень океану підвищився приблизно на 90-100 м у порівнянні з попереднім його положенням, в результаті чого сталося затоплення околичних рівнин континентів, а також низин субаеральних долинних форм. При цьому утворилися різні типи інгрессионних берегів , Які можна розділити на льодовикові (фьордові, шхерні), ерозійні (ріасовие, лиманові), еолові (аральский тип берега), структурно-денудаційні (далматинець тип) і ін. (Див. фіорди , шхери , лимани ).

Сукупність абразійних і акумулятивних процесів веде до вирівнювання контура інгрессионних берегів: миси зрізаються абразією, а затоки заповнюються або отчленяются береговими акумулятивними формами. Інтенсивність процесу вирівнювання берега визначається також кількістю наносів, що надходять в межі морського Б., і ступенем міцності порід, що складають корінний берег. Там, де берегові схили складені міцними породами, процес вирівнювання знаходиться в зародковому стані, і такі береги зберегли до наших днів вихідну изрезанность берегової лінії, обумовлену субаеральним рельєфом. Залежно від ступеня і характеру переробки берега хвильовими процесами можна виділити наступні основні типи берегів: незмінений (або майже не змінений) морем, абразійний, акумулятивний, абразійно-акумулятивний.

Крім хвильових процесів, у формуванні морського Б. беруть участь і інші чинники, які при їх переважанні створюють особливі типи берегів. У гирлах великих річок формуються дельтові береги (див. Дельта ), На берегах тропічних морів Рифоутворюючі організмами створюються коралові береги (див. Коралові рифи ), На берегах полярних морів під термічним впливом морської води на мерзлі породи - термоабразіонниє берега. Специфічні риси морським Б. надають припливно-відливні і наганянь зганяння явища (береги з припливної або вітрової осушенням) і прибережна рослинність (фітогенні - мангрові і очеретяні берега). У формуванні та поширенні типів берегів виявляється фізико-географічна зональність, так, термоабразіонниє берега властиві полярній зоні, коралові і мангрові - тропічною і екваторіальній і т.п. Сучасні тектонічні рухи також впливають на формування морських Б. В тектонічно занурюються районах узбережжя позднеледніковое трансгресія поширилася далі в глиб суші, ніж на ділянках підняття. У загальному випадку, при інших рівних умовах, занурення берега сприяє розмиву (абразії) берега, підняття - процесам акумуляції. При дефіциті наносів, навпаки, піднімаються ділянки піддаються абразії. При надмірному надходженні наносів (наприклад, при рясному річковому твердому стоці) на тих, що занурюються ділянках формуються акумулятивні берега.

Найважливіший фактор розвитку Б. видатків - русловий потік (наприклад, у річок).

Б. річковий. Діяльність руслового потоку виявляється у вигляді ерозії Б., з одного боку, і у вигляді акумуляції наносів в певних ділянках русла, з іншого. Характер розмиву і намивання Б. видатків визначається особливостями морфології і динаміки русла (меандрирование, розгалуження на рукави, переміщення перекатів), їх геологічною будовою і сучасними тектонічними рухами. У процесах руйнування Б. річок велика роль належить гравітаційним процесам (зсуви, обвали, осипи). Серед Б. річок розрізняють затоплювані (заплавні) і незатопляемие (корінні, терасні). Див. Також статті долини і тераси .

Вивчення Б. і формують його має важливе наукове і практичне значення. Аналіз сучасних берегових форм і процесів дозволяє скласти обгрунтовані судження про палеогеографії древніх водних басейнів і річок. Приуроченість морського Б. до нульового Гіпсометричні рівню дозволяє використовувати дані про береги при дослідженнях неотектонічних рухів земної кори, їх напрямі і швидкості. Встановлення висотного положення древніх берегових ліній певного віку дозволяє скласти уявлення про напрям і інтенсивності (т. Е. Про знак і швидкості) неотектонічних рухів. Вивчення Б. має велике значення при проектуванні і будівництві різних портів, берегоукріплювальних споруд, прокладання прибережних шляхів сполучення, при плануванні та освоєнні зон відпочинку, важливо для забезпечення безпеки навігації та для оборонних цілей, а також при пошуках корисних копалин.

Літ .: Зенкович В. П., Основи вчення про розвиток морських берегів, М., 1962; Леонтьєв О. К., Основи геоморфології морських берегів, М., 1961; Лонгинов В. В., Динаміка берегової зони беспрілівних морів, М., 1963: Невесскій Е. Н., Процеси осадкообразованія в прибережній зоні моря, М., 1967; Маккавеїв Н.І., Русло річки і ерозія в її басейні, М., 1955; Аполло Б. А., Вчення про річки, М., 1963.

О. К. Леонтьєв.

Леонтьєв

Берег. Високий абразійно-денудаційні берег. Берингове море.

Берингове море

Берег. Низинний акумулятивний берег Охотського моря.

Низинний акумулятивний берег Охотського моря

Берег. Абразійні останці ( «Три брати») біля входу в Авачинська бухту. Камчатка.

Камчатка

Берег. Абразійний берег. Чорне море.

Чорне море

Аральський, лиманний, лагунний, Ваттове берега.

Аральський, лиманний, лагунний, Ваттове берега

Берег. Хардангерфьорд в Норвегії.

Хардангерфьорд в Норвегії

Берег. Осушення (вати). Видно великі знаки брижів, утворені відливним плином.

Видно великі знаки брижів, утворені відливним плином

Фьордові, шхерний, далматинець і ріасового берега.

Новости