Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Головні місця Дніпра

  1. Біліє парус самотній
  2. вежі
  3. Найкоротший метрополітен
  4. жахливі маршрутки
  5. "Озерка"
  6. Острів "Монастирський"
  7. Мости через Дніпро
  8. "Менора" і синагога "Золота роза"
  9. "Дніпровський схід" Олафура Еліассона
  10. Набережна Січеславська

Навіть якщо ви, як бідолашний кіноалкоголік Женя Лукашин, прокинулися незрозуміло де незрозуміло з ким, завжди є маркери, які допоможуть з геолокації. І якщо це місто - Дніпро, з мільйона інших ви його дізнаєтеся по місцях і явищ, які я перерахував нижче.

Біліє парус самотній

Найбільш амбітний свого часу і самий знаменитий недобуд міста. Споруджувати його почали ще в 70-х роках минулого століття. У проекті значився торгово-розважальний, спортивний та туристичний центри. Тим не менше, ресторани, кафе і майже 600 готельних номерів так і залишилися лише на папері.

Будівництво завершили на рубежі 80-х і 90-х років, коли настали складні часи і гроші на масштабні проекти закінчилися. Будівля давно вже знаходиться в приватній власності. Періодично виникають дискусії на тему його реконструкції або знесення, але до конкретних справ не доходить. Так і стоїть кинутим на радість руфера і екстремалам.

Навіть якщо ви, як бідолашний кіноалкоголік Женя Лукашин, прокинулися незрозуміло де незрозуміло з ким, завжди є маркери, які допоможуть з геолокації

Парус в Дніпрі

вежі

Цей житловий комплекс став новим символом міста з моменту спорудження на початку 2000-х років. Елітні будинки в стилі нью-йоркських хмарочосів присутні на кожному панорамному знімку міста з боку річки Дніпро. Навіть не уявляю собі місто без них.

Навіть не уявляю собі місто без них

Вежі в Дніпрі

Найкоротший метрополітен

Одна гілка і всього шість станцій з'єднують житловий масив Червоний Камінь із залізничним вокзалом. У проекті - ще одна ділянка, від вокзалу до центру міста. Будівництво переносилася з року в рік і тільки тепер відновилася. Обіцяють побудувати за п'ять років три нових станції: "Театральну", "Центральну" і "Музейну".

Напевно, найбільше відкриття цих станцій чекають жителі житлових масивів Червоний Камінь, Покровський і Парус. Якщо все вийде, дорога до центру міста для них буде займати всього 15 хвилин.

жахливі маршрутки

Поганий громадський транспорт - символ не тільки Дніпра. Але в нашому місті ця проблема, на жаль, варто куди гостріше в порівнянні з іншими великими населеними пунктами. Маршрутки - це в своїй масі "Спринтери" або "Газелі" в жахливому стані, задушливі, забиті битком, з хамящімі і такими, що порушують ПДР водіями. Є, звичайно, і "Богдани", і просторі Manи, але левова частка маршрутів обслуговується вузькими і маломісних "Спринтер".

"Озерка"

Центральний ринок, який дасть фору знаменитому одеському "Привозу". На "Озерці" можна купити все - від продуктів харчування до одягу і електроніки. Мої улюблені місця тут - ряди з домашніми соліннями і другий поверх критої частини ринку з ряжанкою, сметаною, сиром, ковбасою та м'ясними копченостями.

Продавці все дають спробувати, і це окреме задоволення - дегустувати свіжі ласощі. Лайфхак - приходьте після години дня, коли продавці вже поспішають розпродати м'ясні вироби. Можна виторгувати хорошу знижку.

Острів "Монастирський"

Місце відпочинку городян. Цей острів - частина парку імені Т. Шевченка. Він з'єднаний з правим берегом Дніпра пішохідним мостом. Також по ньому проходить визнаний пам'ятником архітектури Мерефо-Херсонський міст. На острові є парк атракціонів з колесом огляду і акваріумом. У центральній і південній частині острова розташований пляж. Влітку на острові проводять фестивалі.

Раніше до острова можна було дістатися ще й на канатній дорозі, але з 2005 року вона законсервована і руйнується. Перспективи її незрозумілі.

Родзинкою вважається нудистський пляж, розташований в південній частині острова, подалі від допитливих роззяв.

Родзинкою вважається нудистський пляж, розташований в південній частині острова, подалі від допитливих роззяв

Острів "Монастирський"

Мости через Дніпро

У місті п'ять мостів через Дніпро: Старий (Амурський), Мерефо-Херсонський, Центральний (Новий), Кайдакський і Південний.

Найпершим з'явився на світло Старий, він же Амурський міст. Побудований ще в кінці XIX століття, він є одночасно автомобільним і залізничним. Посеред мосту є навіть розвідний проліт для пропуску великих кораблів.

Другим побудували залізничний Мерефо-Херсонський міст. Абсолютно унікальний - найдовший залізобетонний арочний міст в Європі. По праву визнаний пам'ятником архітектури.

Центральний, або Новий міст пов'язує центр міста з Слобожанськім проспектом. Побудували його ще в 60-х минулого століття. У 2017 році почався знаменитий ремонт моста, який, незважаючи на обіцянки підрядника впоратися за кілька місяців, розтягнувся вже на рік і поріс низкою скандалів.

Південний і Кайдацького мости - наймолодші шляхопроводи міста, які є частиною об'їзних доріг. За ним окрім міського трафіку рухається весь транзитний автомобільний транспорт.

"Менора" і синагога "Золота роза"

Без єврейської складової Дніпро не був би Дніпром. Єврейський культурний і бізнес-центр "Менора" в комплексі з історичної хоральної синагоги "Золота роза" - найбільший в Європі. Складається він з семи веж за подобою іудейського храмового семисвічника - менори. Найвища - 22 поверхова, з відмінною оглядовим майданчиком.

Найвища - 22 поверхова, з відмінною оглядовим майданчиком

Центр "Менора"

"Дніпровський схід" Олафура Еліассона

Унікальна інсталяція сучасного датського художника розміщена на лівому березі, на території одного з промислових підприємств. Штучне світило 60-метрової висоти видно з будь-якої точки горизонту. Висвітлюється прожекторами вранці і ввечері. Виглядає як постійно висхідний або призахідне сонце. Найкраще милуватися ним з Січеславською набережній. Символізує заграва від розплавленого металу, адже Дніпро в свій час був знаменитий як місто металургів.

Набережна Січеславська

Довга пішохідна набережна з фонтанами, лавочками та газонами на яких можна розслабитися в тіні дерев. Тягнеться від недобудованого "Вітрила" до пішохідного моста на острів "Монастирський". Моє улюблене місце літнього відпочинку. На набережній можна займатися йогою, пробувати вуличну їжу, слухати вуличних музикантів, кататися на роликах і велосипедах, милуватися краєвидами Дніпра. Найкрасивіше місце нашого міста.

Тисни! підписуйся ! Читай тільки краще!

Новости