Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Де Живе Сніговий Барс в Дикої Природи? Країни, Континенти і місцями проживання.

  1. Країни, в яких мешкає сніговий барс
  2. Місцеперебування снігового барса

Сніжний барс   або ірбіс - ендемік Середньої і Центральної Азії Сніжний барс або ірбіс - ендемік Середньої і Центральної Азії. Це єдиний представник великих кішок, який постійно проживає на високогір'ї.

Приблизно 200 років тому на території Росії ірбіси зустрічалися від Алтайських гір до витоків ріки Лени. Однак масове винищення призвело до того, що чисельність тварин настільки скоротилася, що на сьогоднішній день сніговий барс занесений до Червоної Книги.

Країни, в яких мешкає сніговий барс

Ареал проживання сніжного барса проходить через територію наступних країн: Росія, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизія, Афганістан, Монголія, Китай, Індія, Непал, Пакистан, М'янма, Бутан. Загальна площа місць, де проживає ирбис, становить 1 230 000 км.

Найчастіше в цих країнах сніговий барс населяє гірські регіони. Географічно ареал простягається від гір Гіндокуш, що в Афганістані проходить через гори Каракорум, Памір, Тянь-Шань, Гімалаї, Кашмір і Куньлунь. На території Монголії ирбис був помічений в горах Хангай, а також на Монгольському і Гобійського Алтаї. У Тибетському нагір'ї виявлений аж до гірського хребта Алтуньшань.

На території Росії проживає від 3-5% світової популяції сніжного барса. Тут він зустрічається в Красноярському краї, Хакасії, Тиві і Республіці Алтай, Тункинских і Китойских Гольцах.

Тут він зустрічається в Красноярському краї, Хакасії, Тиві і Республіці Алтай, Тункинских і Китойских Гольцах

Сніговий барс на скелі

Місцеперебування снігового барса

Основні місця проживання сніжного барса - скелясті гори. Влітку вони тримаються близько сніжної лінії на висоті 3600-4000 м над рівнем моря. Альпіністи і непальські шерпи стверджують, що зустрічали цих тварин на висоті 5500-6000 м. Це єдиний представник котячих, який живе так високо. Хоча в деякій місцевості, ірбіс спускається на висоту 600-1200 м. Трапляється це в Джунгарському і Таласської плато. Спускатися так низько його змушують сильні морози. У Забайкальському Гобі сніговий барс зустрічається навіть, в скелястих оазисах, які знаходяться ще нижче. Спускатися так низько Ірбіс доводиться через те, що основна їжа, гірські козли і гризуни, переміщаються в цей пояс.

Улюбленими місця снігового барса в гірській місцевості - ділянки з невеликими відкритими плоськогорьямі, вузькі долини і пологі схили з альпійською рослинністю. Часто ці ділянки чергуються зі скелястими ущелинами і осипами гірських порід. Гірські хребти, на яких зазвичай живуть ірбіси, відрізняються крутими схилами і глибокими ущелинами. На більш рівнинній місцевості, де є чагарники і кам'яні осипи тварина знаходить собі укриття.

Новости