Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Прагу заполонили одноденні ресторани

Фото: Ольга Васінкевіч   Ця чудова ідея, втім, як і безліч інших, народилася в Скандинавії, точніше - в Фінляндії в 2011 році Фото: Ольга Васінкевіч Ця чудова ідея, втім, як і безліч інших, народилася в Скандинавії, точніше - в Фінляндії в 2011 році. Тоді на вулицях по всій Фінляндії відкрилося близько 40 ресторанів. З огляду на те, що любителів набити черевце чимось смачненьким дуже багато, думка швидко була підхоплена по всьому світу, а в 2013 році дійшла і до Праги. Концепція дуже проста - будь-хто в будь-якому вибраному ним місці - будь то міський парк або двір спального району - може відкрити на один день ресторан з якою завгодно тематикою. На цей раз празьким гурманам стояло нелегке завдання - вибрати з 26 місць, концепція яких одна краше інший. «Балканський експрес», «Смачного, сусід», «Дірка празького пирога», «Пухнасті тістечка», «Наварила», «Будуар» - тільки деякі з них. Будучи давнім прихильником балканської гастрономії, не важко здогадатися, на яке місце упав мій вибір. А тому, як вони дійшли до такого життя розповість сам господар одноденного ресторану «Балканський експрес» Радован Павлішта:

«Те, що існує Ресторанний день, ми помітили десь рік тому, і вирішили в наступному заході неодмінно взяти участь. Так як я чех з балканськими країнами, я вирішив вибрати тему бістро «Балканський експрес». У Празі на Малій Країні у нас є місце, і, як ми порахували, воно цілком підходить для заходів подібного роду. У повсякденному житті це місце є галереєю «Аналог» і магазином, єдиним у своєму роді в Празі, де продаються тільки плівкові фотоапарати. Зазвичай у нас тут проводяться фотовиставки аналогового творчості ».

Фото: Ольга Васінкевіч   Отже, ідея дуже проста - ви дізнаєтеся про чергове ресторанному дні і реєструєте своє новоспечене заклад на офіційних сторінках заходи Фото: Ольга Васінкевіч Отже, ідея дуже проста - ви дізнаєтеся про чергове ресторанному дні і реєструєте своє новоспечене заклад на офіційних сторінках заходи. Так ваш ресторан потрапляє в спеціальний додаток для мобільних телефонів, яке може безкоштовно завантажити будь-який бажаючий, і, завдяки цьому, без зусиль знайти ваше місце. Ну, а чим ви будете пригощати своїх гостей - вже вирішувати вам. Чи будуть це нині модні страви сироедческой кухні, оригінальні солодощі або свинячі роги в цукрі - вирішувати тільки вам. Давайте тепер зазирнемо, в прямому сенсі слова, на кухню бістро «Балканський експрес». Очевидно, що простір галереї де-факто не дуже пристосоване для ресторанної діяльності.

«Зрозуміло, більшу частину страв ми готували вдома. Однак, завдяки тому, що ми не тільки магазин і галерея, у нас є ще й невелика фотолабораторія, і саме в цій темній кімнаті для проявлення плівок ми і розмістили імпровізовану кухню. У нашому меню - фірмові страви балканської кухні: «ялиця» - це холодець, «сарма» - голубці, це святкове блюдо, без якого не обходиться жодне свято, квасоля, запечена зі свинячими реберцями. Крім друзів і знайомих, а також людей, яких ми взагалі не знаємо, і які знайшли нас через інтернет, нас відвідали і вельми поважні гості - сербський священик Срджан Яблановіч, а з ним прийшов і заступник посла Республіки Боснія і Герцеговина, і ми дуже вдоволені цим ».

Фото: Ольга Васінкевіч   Свято вдалося, ті, хто хотів перевірити своє рестораторское вміння, перевірили його, виходить - можна і справжній ресторан відкривати Фото: Ольга Васінкевіч Свято вдалося, ті, хто хотів перевірити своє рестораторское вміння, перевірили його, виходить - можна і справжній ресторан відкривати. Однак, Радован Павлішта хитро посміхається:

«Я думаю, що якби ми вирішили заробляти цим собі на життя, то нам би це набридло, і згубило б наш ентузіазм. Так що ми залишимо це для даного заходу, щоб побувати рестораном пару раз на рік ».

До всього іншого, хочеться додати, що ціни на цьому святі живота більш ніж гуманні. Обід на двох в «Балканському експресі» обійшовся в середньому від п'яти до семи євро. Черговий Ресторанний день планується в Празі в травні, так що готуйте свою велику ложку!

Новости