Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Венеціанські мости. Пошуки і знахідки

  1. У пошуках венеціанських мостів
  2. День другий
  3. Фотоальбом
  4. Як дістатися
  5. Розташування венеціанських мостів на карті Кіпру
  6. Mylou Bridge
  7. Kelefos Bridge

У далекому вже 2008-му році, коли ми тільки починали самостійні поїздки по Кіпру на орендованій машині, краєм ока десь в глибинах інтернету помітили згадка про збережених в горах Троодоса венеціанських мостах. Вивчивши паперову карту, яка була в той час у нас в розпорядженні, ми виявили на ній аж три: Roudias, Kelefos і Elia. Перший з нашої точки зору був розташований не дуже зручно - дивлячись на карту Кіпру було не зовсім зрозуміло, як до нього добиратися. А ось другий і третій мости перебували недалеко один від одного, і особливо приємно, що третій був позначений зовсім поруч з трасою, що проходить уздовж села Фіні , Неподалік від якої ще є водоспад Хантаро . Загалом ми спланували поїздку так, щоб відвідати село, водоспад, а потім заскочити мимохідь до містків. Сказано - зроблено. В дорогу!

У пошуках венеціанських мостів

Успішно добралися до Фіні, потім до Хантаро. Знаходилися, набродах. Настав час пошуку веницианского моста. Відзначивши на карті точку, де повинен бути з'їзд з траси до мосту Elia, ми вирушили на її пошуки і досить швидко знайшли. Поруч знаходився покажчик, який свідчив, що до містків мовляв сюди, і до них ... але от скільки до них добиратися доводилося тільки гадати, тому що цифра була стерта і залишилася тільки напис km. Дивно, адже на карті Elia Bridge знаходиться мало не над самою дорогою ... ну метрів двісті, не більше. Знайдемо! - вирішили ми і сміливо згорнули на ґрунтовку.

Проїхали петляючи метрів п'ятсот - немає моста. Їдемо далі. Раптом до машини мало не під колеса кидається собака і починає бігти паралельним курсом, підскакуючи на ходу, щоб заглянути в вікно поруч з водієм, при цьому приголомшуючи не дуже доброзичливим гавкотом. Так тривало метрів двісті. Собака є, а моста немає і немає ніякого покажчика, що він десь там буде. Проїхали ще з кілометр. По дорозі за цей час попалася пара розвилок. А точно ми правильно на них звернули? - промайнуло в голові. Проїхали ще ... немає покажчиків. У підсумку вирішили здатися і повернути назад. Знову та ж, облаивать нас, собака - вірна прикмета, що хоч зі зворотним дороги не збилися. Проїхали петляючи метрів п'ятсот - немає моста Виїхали, нарешті, знову на трасу ...

Ну що робити, не пропадати ж дня! Просто поїдемо далі і подивимося на інші місця, нехай і не заплановані на сьогодні. Дорога привела до однієї з сіл, в якій стояла симпатична стара церква, на жаль, закрита.

Дорога привела до однієї з сіл, в якій стояла симпатична стара церква, на жаль, закрита

Поїхали далі, в надії поглядаючи по сторонах і шукаючи очима покажчики. Благо що дорога мальовнича - поворот за поворотом, поворот за поворотом ... І раптом на узбіччі промайнула коричнева дощечка. Точно, це покажчик на містки. Знайшли !!! Правда буква V в назві випала, але це не горе. Поїхали далі, в надії поглядаючи по сторонах і шукаючи очима покажчики

Правда буква V в назві випала, але це не горе

Натхнені тим, що ми все-таки знайшли ці потаємні містки, пішли по стежці, куди вказувала табличка. Часом доводилося продиратися через місцеві "джунглі", минути місця відпочинку "первісного" племені ...

Часом доводилося продиратися через місцеві джунглі, минути місця відпочинку первісного племені

... як раптом, на превелику радість, нам відкрився вид на той самий міст, який ми так довго сьогодні шукали. Ось він.

Ось він

Мости були побудовані в період венеціанського правління на Кіпрі (1489-1571 рр). Вони були частиною стежки, по якій верблюжими караванами з гір Троодоса доставлялася добута мідь в Поліс і Пафос. Пізніше потреба в цих маршрутах відпала, але містки і сьогодні є своєрідними родзинками Кіпру, притягають велику кількість самостійних туристів.


Ось і ми притягнулися. Якщо ви були уважні, то встигли помітити, що на покажчику написано "bridges", чи то пак "мости" (у множині). Не треба бути Шерлоком Холмсом, щоб припустити, що тут повинен бути як мінімум ще один міст. Ось і ми притягнулися Ми вирішили перевірити цю гіпотезу і продовжили шлях далі. Через деякий час попався покажчик з назвою наступного містка, що підтверджувало правильність обраного маршруту.

Через деякий час попався покажчик з назвою наступного містка, що підтверджувало правильність обраного маршруту

Стоп, стоп, стоп !!! Який ще Mylou? Ми ж твердо пам'ятаємо, що на карті було відзначено три мости, і ніякого Мілоу серед них в помині не було! Думаючи над цією нерозв'язною поки загадкою, пішли далі в надії виявити цей самий Bridge. Довго шукати не довелося - місток незабаром постав перед нашим поглядом у всій своїй красі.

Довго шукати не довелося - місток незабаром постав перед нашим поглядом у всій своїй красі

Неспішно поблукавши по околицях і вдосталь нафотографувавшись, повернулися до машини. У той час навігатора з собою у нас ще не було, тому вирішили розібратися зі своєю дислокацією по карті. Судячи з усього, ми перебували в декількох кілометрах на північний схід від найближчого моста, зазначеного на ній. У той момент ми відчули себе першовідкривачами, що знайшли мости, не зазначені на карті Кіпру! Потім, звичайно, спробували знайти в інтернеті хоч що-небудь про них, але практично марне. Тільки на парі англомовних сайтів попалося якась згадка. Напевно такі ж "першовідкривачі" як і ми написали. Неспішно поблукавши по околицях і вдосталь нафотографувавшись, повернулися до машини

Так а що робити з "офіційними" мостами, які нам сьогодні так і не підкорилися? На сімейній раді дружно було вирішено продовжити їх пошуки на наступний день.

День другий

На цей раз вирішили, що не варто покладатися на авось і на карту, а подивитися в інтернеті як краще до них дістатися. Зазвичай таку інформацію досить швидко можна знайти, але не цього разу. Зустрічалися розповіді або просто згадка назви мостів, а ось як дістатися - фигвам. На щастя, в результаті наткнулися на зразкову опис маршруту, де хоча б говорилося якими шляхами такий же ненормальний як і ми туди добирався. На цей раз вирішили, що не варто покладатися на авось і на карту, а подивитися в інтернеті як краще до них дістатися Це було цінною інформацією, і ми, озброєні новими знаннями, рушили в путь. Відмінність від вчорашнього маршруту полягала в тому, що вчора була спроба пробратися до мостів, обійшовши їх з півночі, а треба було продиратися з півдня.

У Санкт-Петербурзі, звідки ми родом, знаходиться понад триста мостів на будь-який смак. Навіщо нам тут шукати ще якісь? Гаразд би з Монголії приїхали, де степ та степ кругом. А нам-то навіщо? Це питання покрутився трохи в наших головах і швидко розвіявся. Будь-яка поїздка по Кіпру для нас це і розвага, і нові знання і ... подарунок долі. Останнє особливо відчувається під час написання цих рядків, коли за вікном сніг і заметіль. У Санкт-Петербурзі, звідки ми родом, знаходиться понад триста мостів на будь-який смак Ну а раз і вам ці містки цікаві, то це означає, що схожих людей в світі багато.


Дорога кілометр за кілометром слухняно тікала вдалину за колеса нашого авто, як раптом Олена помітила зліва по курсу якісь незвичайні кам'яні статуї. Вирішили зупинитися і сфотографувати їх, та й трохи розім'ятися заодно. Я поліз за Фоторюкзак ... і не знайшов його. Вкрали! - перше, що спало на думку. Мозок адже не хоче відразу визнати себе винним. Дорога кілометр за кілометром слухняно тікала вдалину за колеса нашого авто, як раптом Олена помітила зліва по курсу якісь незвичайні кам'яні статуї Зрозумівши, що з автомобілем під час руху важко що-небудь вкрасти, причому на Кіпрі, швидко прийшло правильне розуміння - забув удома! У всьому, звичайно, була винна Лена, бо не нагадала перед виходом. Ну не я ж! І що далі робити? Містки, судячи з карти, вже зовсім поруч, а фотографій їх не буде ... У підсумку було вирішено - повертаємося додому за фотоапаратом, а потім знову повертаємося сюди. Якісь 60 верст туди і стільки ж назад - скажений собака не крюк.

Після чашки кави з бутербродом настрій покращився, і ми з фотоапаратом під пахвою вже знову в дорозі. Їздити на машині по Кіпру це вам не мішки перевертати, тому зворотний шлях нас нітрохи не втомив. Тепер головним завданням було знайти містки. Ах да, ми ж на шляху до них зупинялися, щоб зняти щось кам'яне. Зупинилися знову і зняли. Ну і нехай, що при найближчому розгляді камені виявилися якимись "піщаними" фігурами, але ж гарне ж місце!

Ну і нехай, що при найближчому розгляді камені виявилися якимись піщаними фігурами, але ж гарне ж місце

Перепочили і рушили далі. Тепер вже залишилося всього нічого, якщо вірити маршруту, змальований з інтернету. Треба для початку звернути з шосе в бік села Agios Nikolaos., А потім ... Втім про те, як сюди дістатися ми розповімо пізніше, а поки просто їдемо. Звертаємо до села, потім ще кілька кілометрів шляху, і ми практично у мети. Моста ще не видно, але зате вже видно річка Dhiarizos, власне через яку і перекинутий міст. А місце зупинки попалося теж дуже мальовниче - у великий розлогою сосни.

А місце зупинки попалося теж дуже мальовниче - у великий розлогою сосни

Невелика прогулянка пішки, і ось ми у красеня-моста Келефос (Kelefos, Tselefos, Τζιελεφού).

Невелика прогулянка пішки, і ось ми у красеня-моста Келефос (Kelefos, Tselefos, Τζιελεφού)

Зрозуміло, що після таких довгих пошуків не могли покинути це місце ось так відразу. Погуляли, пофотографувати, погралися з водичкою. Нам думається, що ви будете робити приблизно те ж саме, коли опинитеся тут. Ось так, як варіант.

Ось так, як варіант

Можемо ще показати невелике відео на півхвилинки.


Решта фото ви зможете подивитися в нашому фотоальбомі, а поки давайте поїдемо далі. Неподалік від мосту Келефос є ще один венеціанський міст. Ось туди і попрямуємо. Для цього треба просто проїхати далі по дорозі, по якій сюди і добиралися, приблизно три з невеликим кілометра. Ми залишаємо машину на узбіччі і слідуємо за направленням покажчика на Elia Bridge. Знову невелика прогулянка по стежці, і перед поглядом з'являється той самий міст. До речі, він найбільший з трьох, зазначених на карті Кіпру. Ось він.

Напевно ми вас сьогодні втомили настільки тривалим розповіддю. Напевно ми вас сьогодні втомили настільки тривалим розповіддю Наостанок пропонуємо переглянути фотоальбом, а для тих, хто вирішив піти по нашим стопам, розповімо як до них дістатися.

Фотоальбом

Подивитися фотоальбом

Як дістатися

Почнемо по-порядку з першого дня. Спочатку добираємося до села Фіні, як це описано в нашій розповіді про неї. Далі тримаємо напрямок на село T reis Eli s (Τρεις Ελιές), що в перекладі означає Три сосни оливи. До речі, другий міст має аналогічну назву. У селі сходяться кілька доріг. Потрібно вибратися на ту, яка веде в бік села Kaminaria (Καμινάρια). Менш ніж через кілометр дорога приведе до покажчика на містки. НЕ пропустіть! Покажемо GPS координати цього місця.

34.925740 32.792900 - місце стоянки поблизу мостів Mylou і Treis Elis


Тепер відправимося в "день другий" в пошуках мостів Kelefos і Elia. Спочатку рухаємося з Лімасола по маршруту Лімасол-Троодос . Минувши Трімікліні, звертаємо вліво в сторону села Pera Pedi. Такий же маршрут, як якщо б ми хотіли відвідати відому село Омодос . Гарна ідея заїхати в неї, а потім мимохідь і до містків заглянути. Але поки не відволікаємося, слідуємо через Пера Педі до села Мандра. В кінці неї упрёмся в дорогу, на якій треба повернути вліво в сторону того ж Омодоса. Приблизно через кілометр буде розвилка - вліво на Омодос, а вправо на село імені святого Миколая - Agios Nikolaos (Άγιος Νικόλαος). Ось нам туди і треба. Від розвилки до повороту в Agios Nikolaos близько восьми кілометрів. Заїжджаємо в село і шукаємо покажчик на Kelefos bridge. Дорога поведе вглиб села і, перетворившись з асфальтової в грунтову, виведе з неї у напрямку до мосту, який знаходиться від виїзду приблизно в шести кілометрах.

Ми розписали цей маршрут так, як йшли за ним самі. Є й інший шлях. Можна просто згорнути, не доїжджаючи до села Agios Nikolaos приблизно кілометр. Ну нехай вас так поведе навігатор, GPS координати для якого ми наведемо нижче. Ми розписали цей маршрут так, як йшли за ним самі

34.889100 32.748000 - місце стоянки неподалік від Kelefos Bridge


Якщо ви їхали по грунтовці з боку села Agios Nikolaos, то поспішаємо порадувати - в ста метрах від вказаного місця зупинки проходить асфальтова дорога. Треба виїхати на неї і повернути ліворуч. Рухаємося ще приблизно три з невеликим кілометра до місця зупинки поблизу від моста Elias.

34.895900 32.773880 - місце стоянки неподалік від Elias Bridge


Ну ось і все на сьогодні. Залишилося тільки подивитися ці місця на карті.

Розташування венеціанських мостів на карті Кіпру

Mylou Bridge

Подивитися карту

Kelefos Bridge

Подивитися карту

А точно ми правильно на них звернули?
Який ще Mylou?
Так а що робити з "офіційними" мостами, які нам сьогодні так і не підкорилися?
Навіщо нам тут шукати ще якісь?
А нам-то навіщо?
І що далі робити?

Новости