Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

латинський квартал

М и уже гуляли по центру Парижа - острову Сіте. Сьогоднішній наш маршрут - лівий берег і Латинський квартал. Якщо пам'ятаєте, ми перейшли через річку по Малому мосту і потрапили на перетин набережних Монтебелло, Сен-Мішель з вулицею Малого моста, яка далі переходить в вулицю Сен-Жак (вулиця св. Якова). Звідси починається прогулянка.

Вулиця Сен-Жак споконвіку була дорогою паломників на північний захід Іспанії, в Сантьяго-де-Компостела. Зараз цей паломницький маршрут охороняється ЮНЕСКО і щороку знаходиться багато бажаючих пройтися пішки по цьому шляху. Св. Яків - покровитель Іспанії, а Сантьяго-де-Компостела - місто, собор, що зберігають третю в світі за значимістю католицьку святиню, мощі святого Якова. Натовпи прочан і священнослужителів з'їжджаються сюди з усього світу, щоб отримати Прощення для себе і своїх близьких. Ще за часів Середньовіччя на цьому шляху в достатку виникали монастирі, міста, промисли, готелі, лікарні.

Цей район Парижа був облаштований ще за часів Pax Romana - довгого і мирного існування паризіїв під егідою Риму. Про це свідчать архітектурні пам'ятники часів Римської імперії, які ми зустрінемо. Наприклад, уздовж вулиці тягнувся канал, котрий привіз воду в терми (лазні), які перебували на південь від по вулиці Сен-Жак. Але до них ми ще підійдемо.

Але до них ми ще підійдемо

А першим визначним місцем на нашому маршруті буде старовинна церква св. Северина в стилі "полум'яніючої готики". Вона дивиться на дві вулиці: Сен-Жак і Сен-Северин. У VII столітті на цьому місці стояла капличка, яку поставив монах-відлюдник святий Северин. Згодом молитовня розрослася до розмірів великої церкви, здатної вміщати в себе всіх прихожан і студентів, і стала центром Латинського кварталу. У 14-му столітті квартал стає європейським центром освіти, народ прибуває. І церква знову збільшена в розмірах. У XVII столітті тут був заснований притулок для для підкинутих дітей. А в XVIII столітті тут з'явився чудовий орган.

Інтер'єр церкви не менше цікавий. Саме чудове і незвичайне в ній - «пальмовий ліс» з колон, закручених спіраллю і простягнувши пальмові гілки до склепіння. Також тут представлений ансамбль вітражів різних століть. Родзинкою в цій церкві є статуя Св. Антуана - помічника в пошуках втрачених речей.

Латинський квартал - це квартал студентства, що виріс навколо університету Сорбонна. А Латинською він названий тому, що викладання в ті далекі часи велося на латині. Адміністративно кордону кварталу не визначені, тому що Париж поділений на округи. На території Латинського кварталу знаходяться два округи - 5-й і 6-й. Історично склалося, що Латинський квартал розташовується на схилах пагорба св. Женев'єви (св. Покровительки Парижа).

Гуляючи далі по вулиці Сен-Жак, доходимо до її перетину з Rue Du Sommerard, і тут вже можна поговорити про відомого національному музеї Середньовіччя - особняку Клюні (Musee national du Moyen age Cluny) і про давньоримських лазнях.

Давним-давно, коли Париж ще звався Лютецией і був частиною гігантської Римської імперії, на цьому місці розташовувалися громадські лазні - терми. Вони були зведені на рубежі II - III століть н.е. і спалені варварами в кінці III століття. Залишки терм, проте збереглися. Пізніше поруч з античними руїнами з'явилися будинку. Серед інших в кінці XIV століття тут була побудована резиденція П'єра де Шалю, який очолював тоді одне з найзначніших аббатств середньовічної Франції - Клюні в Бургундії. Століття по тому інший абат Клюні, Жак д'Амбуаз, вирішив реконструювати будинок, що і було зроблено між 1485 і 1500 роками. Середньовічний архітектор придумав дуже цікаве рішення: залишки стін терм стали продовженням стін готичного особняка. Таким чином, збереглася до наших днів будівля відноситься до двох різних епох: воно являє собою не тільки шедевр пізньої, так званої «полум'яної» готики, але і пам'ятник галло-римської епохи.

Таким чином, збереглася до наших днів будівля відноситься до двох різних епох: воно являє собою не тільки шедевр пізньої, так званої «полум'яної» готики, але і пам'ятник галло-римської епохи

При королі Людовику XVIII розкопали приміщення терм, що примикають до будівлі абатства. У 1833 році особняк Клюні придбав колекціонер Олександр дю Соммерара (його ім'ям, власне, і названа вулиця), який збирав предмети мистецтва Середньовіччя і Ренесансу. Після його смерті в 1842 році будівлю (з прилеглими руїнами терм) і колекція були викуплені державою для організації музею, відкритого для публіки два роки по тому і працює донині.

Оскільки резиденція абатів Клюні багаторазово добудовувалася і перебудовувалася, в ній зустрічаються провідні в нікуди сходи і закладені арки. Збереглися три зали бань: руїни кальдарія - гарячої лазні, тепідарія - теплою лазні і фригідарій - холодної лазні та басейну. Найкраще зберігся фригидарий зі стінами двометрової товщини. Це єдина римська споруда на території Франції, де повністю вціліли склепіння. Приміщення так добре спроектовано, що навіть у найспекотніші дні в цьому просторому залі висотою тринадцять з половиною метрів панує прохолода. У зимовий же час стіни і підлогу терм обігрівалися за допомогою системи свинцевих і глиняних труб, вода в які надходила з котлів, розташованих в підвалах.

Навіть в 20 столітті відомий філософ-соціаліст Жан Жорес захищав свою дисертацію з філософії Карла Маркса на латині!

Неквапливі римляни, що купалися тут дві з гаком тисячі років тому, проживали в своїх віллах поблизу, на схилі пагорба св.Женевьеви, що називалася тоді (нам це здасться якось по-медичному) Лейкоцітіус. Таку назву ніяк не пов'язане ні з якими хворобами, а лищь з білизною стін і каменів.

Складно перерахувати всі багатство розмаїття експонатів колекції Клюні. Воно грандіозно. Тут представлені скульптури з церков і монастирів, вітражі, манускрипти, меблі, церковне начиння, прикраси, вироби з кераміки і слонової кістки, емалі ... Найбільшою цінністю є при цьому сам палац Клюні, адже тут жила королева. Насолодитися міським пейзажем з палацом можна зі скверу Пенлеве.

Ось ми добралися до факультетської вулиці (Rue des Écoles). І перед нами справа стоїть знаменитий університет Сорбонна, а зліва - Колеж де Франс. У цій частині міста з XIII століття жила вся вченість і гніздилися друкарні. За Колеж де Франс, по вулиці Сен-Жак, варто знаменитий Ліцей Людовика Великого, де вчилися Мольєр, Делакруа, Робесп'єр, Гюго, Бодлер і багато інших знаменитостей французької історії.

Минувши вулицю Суфло, зліва нам відкривається Пантеон, некрополь великих людей Франції. Напис на вході говорить: «Великим людям вдячна вітчизна». будівля була побудована в стилі зрілого класицизму на території абатства Святої Женев'єви архітектором Ж. Суффло, що взяли приклад з римського Пантеону. Будівництво велося за обітницею короля Людовика XV, який поклявся у випадку свого одужання від тяжкої хвороби вибудувати в абатстві новий храм. Фундамент був закладений в 1758 році, а закінчено будівлю було вже учнем Суффло в 1789 році. На час завершення храму король був повалений, і революційне уряд розпорядився про перетворення церкви в мавзолей великих французів. Тут покояться Вольтер, Руссо, подружжя Кюрі і багато інших.

Тут покояться Вольтер, Руссо, подружжя Кюрі і багато інших

Але, повернемося до Сорбонні. Письмове свідчення про існування університету відноситься до 1221 (1231) році. Про його створення вказано в буллі римського папи Григорія IX. Виникнення назви пов'язують з капеланом і сповідником короля Людовика Святого на ім'я Робер. Згідно з легендою, король часто запрошував свого сповідника до застілля, і одного разу той повідав йому про студентів, які ночують на вулицях кварталу під дощем. Король дозволив йому заснувати перший коледж-гуртожиток, де розмістилися і викладачі, і кафедра богослов'я, і ​​студенти. Колеж цей капелан назвав по імені села в Арденнах - Ла-Сорбон, де він народився в небагатій селянській родині. А самого королівського духівника стали називати тепер Робер де Сорбон.

Надалі колеж-гуртожитку стали рости як гриби, вони об'єднували, як правило студентів-земляків. Спочатку викладалося тільки богослов'я, але пізніше додалося і канонічне право і мистецтва. З 1331 року - тут почали викладати медицину, однак викладання на латині велося ще довгі століття. Навіть в 20 столітті відомий філософ-соціаліст Жан Жорес захищав свою дисертацію з філософії Карла Маркса на латині!

Незважаючи на прихильність науці, близькість до папського прістолу визначала політику Сорбонни, цієї держави в державі. Університет не раз брав участь в акціях м'яко кажучи далеких від науки: переслідування Талмуда і спалення книг на івриті за часів Священної інквізиції, переслідування Жанни д'Арк і Декарта, проти діячів Просвітництва. Сорбонна завжди була важливим майданчиком для проведення тих чи інших політичних процесів. Особливі відносини у університету і з російськими діячами науки і культури. Так, до революції російські часто приїжджали слухати лекції в Сорбонні: поет Максиміліан Волошин, Микола Гумільов, Марина Цвєтаєва, а вже після революції 1917 року, на літературному факультеті було створено російське відділення. Вулички навколо університету також сповнені російських спогадів.

Латинський квартал має все для комфортних прогулянок: романтичну атмосферу, сквери, парки, витончену архітектуру, багату історію, численні кафе, ресторани, сендвіч-бари, кав'ярні та бістро. Прогулявшись тут одного разу Вам захочеться обов'язково сюди повернутися. І не варто себе в цьому відмовляти. Дата публікації: 28.03.2014, оновлена 02.12.2014
Tags: Париж, Франція, історія одного міста, Прогулянки

Латинський квартал має все для комфортних прогулянок: романтичну атмосферу, сквери, парки, витончену архітектуру, багату історію, численні кафе, ресторани, сендвіч-бари, кав'ярні та бістро

Хочете стати з Лувром на «ти» і швидко зрозуміти, скільки епох і найбільших культурних цінностей увібрав в себе цей музей? Ви на власні очі побачите предмети мистецтва, без
Автор: Krista

На нашому дружньому прогулянці ви познайомитеся з нетривіальною історією Парижа, поринете в романтичну атмосферу міста і поглянете на нього очима
Автор: Tripster

На нашому дружньому прогулянці ви познайомитеся з нетривіальною історією Парижа, поринете в романтичну атмосферу міста і поглянете на нього очима   Автор: Tripster

Давайте ненадовго загубитися серед бульварів і вулиць Парижа, серед квітучих платанів і безцінних культурних об'єктів. Ми проїдемо по найвеличнішим
Автор: Олександр

Ми проїдемо по найвеличнішим   Автор: Олександр

Знаменитий пагорб в 18 кварталі Парижа - джерело історичних сюжетів і фактів, обитель богеми XIX століття і один з найбільш автентичних куточків міста. Відправляйтеся зі мною на вулиці
Автор: Ольга

Відправляйтеся зі мною на вулиці   Автор: Ольга

«Яка красива смерть!» - писав Акунін про враження, яке справляє Пер-Лашез. Гуляючи по знаменитому на весь світ некрополю, ви почуєте історії життя і смерті Оскара Уайльда,
Автор: Anna

Гуляючи по знаменитому на весь світ некрополю, ви почуєте історії життя і смерті Оскара Уайльда,   Автор: Anna

Під час екскурсії ви дізнаєтесь героїчні, романтичні, літературні та таємничі історії, які зберігають особняки, собори і вулиці Парижа. Я розповім
Автор: Олена

Я розповім   Автор: Олена

Лувр відомий багатими колекціями, які знайомлять з історією та культурою багатьох епох і цивілізацій. Але це не найлегший для
Автор: Людмила

Але це не найлегший для   Автор: Людмила

За 2 години ви не тільки побачите великі твори мистецтва, але і дізнаєтеся контекст їх створення і включення в колекції
Автор: Євгенія

За 2 години ви не тільки побачите великі твори мистецтва, але і дізнаєтеся контекст їх створення і включення в колекції   Автор: Євгенія

На відміну від багатогранного Лувра музей Орсе зібрав дуже вузьку, але не менш цінну колекцію - роботи імпресіоністів, що стали візитною
Автор: Krista

На відміну від багатогранного Лувра музей Орсе зібрав дуже вузьку, але не менш цінну колекцію - роботи імпресіоністів, що стали візитною   Автор: Krista

Кожен бачив Ейфелеву вежу хоча б на картинках, але що ми знаємо про цю архітектурній перлині Парижа? Скільки дивовижних деталей приховано від наших очей, скільки історій
Автор: Марина

Скільки дивовижних деталей приховано від наших очей, скільки історій   Автор: Марина

Район Монмартр, розташований на однойменному пагорбі, значно відрізняється від інших кварталів Парижа і своєю історією, і атмосферою. У далекому минулому
Автор: Марія

У далекому минулому   Автор: Марія

Ця екскурсія не про звичні туристичні місця - вона про справжній Париж. Щоб дізнатися місто, недостатньо відвідати головні визначні пам'ятки: потрібно зійти зі звичною
Автор: Ганна

Щоб дізнатися місто, недостатньо відвідати головні визначні пам'ятки: потрібно зійти зі звичною   Автор: Ганна

Ця неспішна оглядова прогулянка - ідеальний сценарій для першого побачення з Парижем. Ви встигнете познайомитися з найромантичнішим містом світу, розібратися в характерах парижан, почути
Автор: Руслан

Ви встигнете познайомитися з найромантичнішим містом світу, розібратися в характерах парижан, почути   Автор: Руслан

Хто сказав, що музей - це нудно? Я пропоную вам не екскурсію, а захоплюючу гру, в якій знайомство з шедеврами
Автор: Лаура

Я пропоную вам не екскурсію, а захоплюючу гру, в якій знайомство з шедеврами   Автор: Лаура

Париж побудований, як равлик, по колу. Тому і знайомитися з ним логічно, виконуючи гігантський «па» під музику міста. ви пройдетеся
Автор: Nadezhda

ви пройдетеся   Автор: Nadezhda

Маршрут екскурсії включає два головних паризьких острови: острів Сіте та острів святого Людовіка. Я познайомлю вас із знаменитими пам'ятками, такими
Автор: Людмила

Новости