Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відпочинок на Азовському морі

На всьому своєму північному протяг і на сході Росія оточена морями і океанами. Купатися в них можна хіба що під Знахідкою і Владивостоком. Решта води досить холодні, хіба що рибалка в них відмінна. А ось Каспійське море-озеро, Чорне або Азовське - тут справжній рай доя курортників і особливо в високий сезон. Мільйони звичайно закохані в море Чорне, проте тисячі тисяч воліють йому і Азовське. Про нього далі і піде мова.
Курортні селища на Азовському морі завжди були привабливі для відпочинку з дітьми.

Особливо привабливими тут стали відпочинок і лікування після 2001 року, коли Таманського півострова було присвоєно статус курорту федерального значення. Азовське море і омиває Тамань з одного боку. Але півострів цінний не тільки своїми лікувальними морськими водами, насиченими корисними для здоров'я бромом, кальцієм або йодом. Високо цінується тут цілюща грязь, у великій кількості наявна в лиманах, солоних озерах і вулканах. Останніх тут, до речі, більше трьох десятків. Але охарактеризуємо насамперед коротко саме море. У порівнянні з Чорним воно не глибоке - з поступовим зниженням біля берегів а п'ять-шість метрів. А тому швидко прогрівається, і купатися в ньому можна вже в квітні. А влітку температура води доходить до двадцяти восьми градусів, що особливо зручно для діточок. Тому на Тамані багато дитячих оздоровчих таборів. Для дорослих природно, є санаторії і пансіонати, а також бази відпочинку, знайти дах над головою на час відпустки або канікул можна і в кемпінгах, наметових містечках, готелях, приватному секторі або навіть, знявши квартиру або будинок. Вибір великий, бо регіон хоча і отримав статус федерального курорту він ще мало освоєний.
Найпопулярніші місця відпочинку на узбережжі Азовського моря - станиці Голубицька, Пересип, Ахтанізовська. Козаки їх заселили років двісті тому, і тепер ці території добре освоєні. Анапскіе піщані пляжі протягнулися на сорок з гаком кілометрів, і принесені до берега моря древньої рікою Кубанню. Протяжність азовських пляжів в п'ять разів більше. Але ця пересип - результат буйства тутешніх вітрів, що переносять піски з місця на місця, пересипають їх. Тим не менш, вона корисна, як і анапскіе пляжі. Люті шторми в міжсезоння буквально перелопачують пісок, до того ж з подрібненим черепашником і збагачують його солями, корисними для здоров'я, особливо для дихальних шляхів, опорно-рухового апарату, нервових і серцево-судинних захворювань.
Екзотичні картини можна спостерігати в станиці Голубіцкой. На березі солоного озера сотні перемазаних з ніг до голови відпочиваючих, в тому числі і діточок. Ну, сущі негри. А бруд вони дістали з дна озера. Воно дрібне - трохи більше метра. Але в мулових відкладеннях присутні і бром, і йод, і кальцій, і сірководень. Мало того, що лікують недуги шкіри, опорно-рухового апарату, бруд просто молодить вас! А змити її досить легко - поруч Азовське море, занурився в нього, і чистий з ніг до голови! У Голубіцкой є все для відпочинку - найбільший на Азовському узбережжі аквапарк, страусових і крокодиляча ферми, атракціони, дискотеки, перекусити можна в кафе, ресторані, їдальні. Від Тамані недалеко до Анапи, Геленджика, а там світ розваг ще більше!
Але до чого так далеко ?! Від Голубіцкой або Пересипу рукою подати до селища Стрілка у Ахтанізовська лиману. А там диво з чудес світу! Рукотворна плантація індійських лотосів. Років двісті тому козаки опріснити лиман. А в 1980 році тут і стало диво. Плантація займає площу кілометр в довжину і півкілометра завширшки. Глибина в півметра. І на всьому цьому просторі з середини липня і до кінця серпня цвітуть рожеві лотоси, діаметр квіток яких доходить до десяти сантиметрів. Лотоси занесені в Червону книгу Краснодарського краю Та й рвати їх просто сенсу немає - через десять хвилин зблякнуть, і від краси їх не залишиться і сліду! Але при дбайливому до них відношенні і віддячать - вдихни в себе їх аромат, і станеш мудрим, шепни в квітка своє заповітне бажання, і воно здійсниться!
Є на Тамані селище Кучугури. Місце дивно, і прямо скажемо, майже казкове. Тут Азовське море впадає в обійми моря Чорного. Коса Тузла тягнеться на багато десятків кілометрів. прекрасний пляж Кучугури , Прекрасна рибалка! Всьому світу відомо, що найбільше риби на світлі водиться саме на Тамані, в Азовському морі, зокрема. Так що посидіти на березі з вудкою під час відпустки сюди з'їжджаються спеціально і не тільки з самої Росії, але і з-за кордону. Роздолля тут любителям дайвінгу, пара планеристам, парашутного екстриму!
Хто тільки не відпочивав на Тамані і пірнав з одного моря в інше у Лукомор'я, оспіваного генієм світової поезії Пушкіним - Лермонтов, який назвав півострів Тмутараканью, Грибоєдов, а до них навіть знаменитий давньогрецький історик Геродот, Тамань оспівана у віршах і піснях, тут понад сім сотень пам'яток старовини глибокої. Так що тут можна не тільки з насолодою наплаватися і в Азовському і Чорному морях, знайти шоколадну засмагу, вдосталь порибалити, а й дізнатися багато нового, повчального. Скористайтеся цією можливістю, і ви захочете приїхати сюди знову і знову, та й друзів своїх, співтовариші запросити!

  • Азовському морі - відмінне місце для любителів риболовлі та активного відпочинку!

Помітили помилку або неактуальну інформацію? Будь ласка, повідомте нам про це

Будь ласка зачекайте...

Але до чого так далеко ?
Помітили помилку або неактуальну інформацію?

Новости