Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Обіточна коса (Азовське море)

Будь-яка азовська коса по-своєму цікава

Будь-яка азовська коса по-своєму цікава. Але є серед них одна, яка, здається, увібрала в себе всі визначні пам'ятки морського узбережжя. Це Обіточна коса, постановою Ради Міністрів включена в перелік територій, на яких повинен бути створений заповідник.

Починаючи від східної околиці міста Приморська, вона врізається в Азовське море майже на 50 кілометрів. Як і у інших кіс, рівний східний берег Обіточної спрямовується в море в південно-західному напрямку, західний берег досить звивистий, порізаний мілководними заводями, лагунами і супроводжується численними острівцями. У підставі ширина коси близько восьми кілометрів, але в міру віддалення в море - вона то звужується (в окремих місцях до 100-150 метрів), то розширюється до декількох кілометрів. Загальна площа пам'ятки природи досягає 40 квадратних кілометрів.

Безліч різних рослинних угруповань представлені на Обіточної косі, Характерні для прибережної зони морська гірчиця, колосняк піщаний, миколайчики приморські, катран, кермек. На мокрих солончаках поширені солерос, содник і чагарник сарсазан, а на промиваються атмосферними опадами солонцюватих грунтах - покісниця, прібережніца, буркун білий, щавель морської, коров'як скипетровидного, вязель. Особливо буйну рослинність побачите ви на берегах лагун і лиманів, які суцільно покриті часто непрохідними заростями очерету, кайиша, морського рогозу, Ситника, осоки, айстри солончакової.

Кілька разів за весняно-літній період, Обіточна коса змінює своє забарвлення. Казково красивий цей куточок природи на початку літа, коли все тут встелене блакитним килимом квітучих астрагалів. А за останні роки на косі піднялися штучні насадження, висаджені Приморської Лісомеліоративні станцією. Добре прижилися на Обіточної біла акація, лох, тополя, берест мелколістний, тамариск.

Густою рослинністю вкрито і дно мілководних заток коси. Ці підводні хащі - затишне «гніздечко» для вертких мальків кефалі і шемаи, повільною Таранов молоді, судачат- «Чопиков», мальків камбали і бичків. Тут для них завжди знайдеться пожива до смаку, і укриття від хижаків.

На Обіточної косі мешкає чимало тварин. З рептилій можна зустріти два види вужів - звичайного і водяного, кілька видів ящірок, трапляються і болотні черепахи. І все ж основними мешканцями коси є птахи. Їх налічується більше 100 видів. Навесні і восени на перельоті можна зустріти численні зграї лебедів, гусей, білолобих казарок, качок, чайок, чапель, куликів, пеганок і безліч дрібних птахів з сімейства горобиних. Птахів, які гніздяться на косі, налічується 97 видів. Це лиски, крижні, чирки-трескунка, сірі качки, червоноголова чернь, галагаза, чомги, чайки-реготухи, крячки, перепела, фазани.

Постійно живуть тут асканійські олені, дикі свині, уссурійські єноти, лисиці, борсуки, зайці, їжаки ... Словом, багато цікавих зустрічей очікує вас на заповідній Обіточної косі. А для відвідування цієї пам'ятки природи необхідно отримати дозвіл Приморської Лісомеліоративні станції.

На цьому я закінчую і розповідь мій підійшов до кінця,
чекайте нових статей від диванного теоретика .

Новости