Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Колір води в Чорному морі

  1. Схожі матеріали:

Поговоримо про колір води і поширенні світла в глибину

Поговоримо про колір води і поширенні світла в глибину. Чому море синє? До речі, Чорне море - не "саме синє у світі». Як це не парадоксально звучить, але колір води в Червоному морі набагато більш синій, ніж в Чорному, а самими синіми є Саргасове море і деякі райони Індійського океану, хоча Чорне море теж синє.
Від чого залежить колір води в море? Деякі думають, що від кольору неба. Це не зовсім так, Над Азовським морем влітку виблискує яскраве південне сонце, а колір води в море - зеленувато-бурий. Значить, справа не в кольорі неба.
Колір води залежить від розсіювання променів сонячного спектра частинками води і домішок. Промені різних кольорів мають різну довжину хвиль. Червоні промені - довгохвильові, сині - короткохвильові. Довгі світлові хвилі більше поглинаються в поверхневому шарі води, ніж короткі. Навпаки, короткохвильові, сині промені, багаторазово відбиваються в поверхневому шарі і потрапляють в око людини. Поблизу берега, де багато домішок, більших, ніж молекули води, відбувається відображення не тільки блакитних, але і зелених, і жовтих променів. Тому вода там змінює колір.
Крім того, колір води визначається ще й кількістю зважених часток. У Чорному морі цих частинок менше, ніж, наприклад, в Азовському, тому в Азовському морі вода зеленувато-бура, в Чорному - заленовато-синя, а біля берегів - зелена і жовтувато-зелена.

Око людини із задоволенням зупиняється на безмежній яскраво-синій гладі
Око людини із задоволенням зупиняється на безмежній яскраво-синій гладі. Однак з точки зору рибальства кращими є аж ніяк не сині води. Рибалки знають, що синій колір - це колір водної пустелі, там мало органічних речовин, мало їжі для риб. Тому рідко зустрічаються і самі риби.
Прозорість води визначається шляхом опускання на глибину стандартного білого диска діаметром 30 сантиметрів; глибина, на якій цей диск ховається з уваги, і називається прозорістю води. Найбільша прозорість в Чорному морі спостерігається в східній частині влітку (27 метрів), найменша прозорість в північно-західній частині навесні (2 3 метра).
Кількість світла, що проникає в воду, швидко убуває з глибиною. Освітленість на глибині 25 метрів становить всього 1-4 відсотки від освітленості на поверхні.
Відомо, що чим вище ми знаходимося над поверхнею Землі, тим довше бачимо Сонце протягом дня. У долині день коротше, ніж на сусідній горі. Чим глибше ми опускаємося в море, тим коротше для нас стає день. Якщо на землі тривалість дня дорівнює 15 годинам, то на глибині 40 метрів вона може бути всього 15 хвилин.
У глибинах моря панує вічний морок. Однак якщо включити там прожектор, то виявляється, що мешкають там організми мають яскраво-червоний колір. Наприклад, навіть в Чорному морі, де немає вищих форм життя на глибинах, мешканці глибин 40 і більше метрів (омари, креветки) мають червоний колір. Навіщо тваринам яскраві фарби, якщо там нічого не видно? На глибинах, куди проникають тільки сині промені світла, тварини, які мають червоний колір (додатковий до синього), виглядають сірими і тому малопомітні для ворогів. Ймовірно, з огляду на ці промені, тварини і набувають зверхньо червоне забарвлення.
Ми познайомилися з багатьма властивостями чорноморських вод - їх температурою, солоністю, кольором, з газами, розчиненими в морській воді, На закінчення скажемо кілька слів про її щільності. Щільність прісної води, як відомо, приймається за одиницю. Щільність морської води відрізняється від щільності прісної на соті і тисячні частки. Залежно від солоності і температури вод вони мають різну щільність, хоча ці відмінності і лежать в незначних межах. Наприклад, різниця в щільності поверхневої і глибинної вод протоки Босфор становить 0,007. За старих часів думали, що щільність морської води настільки збільшується з глибиною, що затонулі судна не опускаються на дно, а висять в товщі води. Насправді щільність морської води не настільки велика, щоб витримати вагу судна.

  • Чорне море - це ціла екосистема, в якій зустрічається близько сотні різновидів водоростей. Деякі з них добре видно відпочиваючим, особливо влітку, коли вода добре прогрівається Сонцем і це створює сприятливу атмосферу для швидкого росту і розмноження мікроорганізмів.

  • Особливості водних мас Чорного моря, відсутність льоду на його поверхні взимку, висока температура води влітку, визначаються насамперед кліматом. Море надає пом'якшувальну вплив на клімат прибережних районів. Таким чином, питання кліматичні і гідрологічні тісно пов'язані між собою.

  • Мис Залізний Ріг розташований на південному березі Таманського півострова, досягає в підставі 1,3 км, в висоту близько 65 метрів над рівнем моря.

  • Максимальна глибина Чорного моря доходить до позначки 2.210 метра.

Схожі матеріали:

Помітили помилку або неактуальну інформацію? Будь ласка, повідомте нам про це

Будь ласка зачекайте...

Чому море синє?
Від чого залежить колір води в море?
Навіщо тваринам яскраві фарби, якщо там нічого не видно?

Новости