Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Грязьовий вулкан на Азовському морі

Відпочинок на Азовському морі - чудова можливість приємно провести час всією сім'єю з користю для здоров'я Відпочинок на Азовському морі - чудова можливість приємно провести час всією сім'єю з користю для здоров'я. М'який клімат в поєднанні з теплою морською водою і лікувальними грязями зроблять відпустка, проведена на березі Азовського моря, незабутнім.

Азовське море і частина суші, яка прилягає до нього, багаті цілющими грязями, які видобуваються з дна озер, з морських глибин і навіть з вулканів. Грязьовий вулкан на Азовському морі - явище не таке вже й рідкісне. Велика їх частина зосереджена в море, хоча багато їх і на території Керченського півострова. На суші налічується більше десятка різних за потужністю грязьових вулканічних утворень. Деякі виявляють регулярну активність, але при цьому їх відрізняє мала потужність викидів, а деякі прокидаються один-два рази на століття, зате за лічені хвилини здатні повністю знищити сусідні будівлі та комунікації.

Чому з'являються грязьові вулкани на Азовському морі?

Грязьові вулкани, причини їх появи та характер активності становлять великий інтерес не тільки для випадкових свідків феєричного виверження, але і для вчених усього світу. Передумовами утворення цілих долин грязьових вулканів стають особливості тектонічної будови і глибинні скупчення газу. Коли під впливом руху тектонічних плит концентрація газу стає критичною, товща земної поверхні не витримує чиниться на неї тиску і потоки газу вириваються потужним потоком назовні. При цьому одночасно з повітрям і газом на поверхню виходить глина, змішана з підземними водами.

На поверхні моря активність грязьових вулканів виглядає особливо ефектно. Під час виверження навколо утворюється острівець, розміри якого залежать від глибини залягання газів і від потужності викидів. Новостворений ділянку суші з бруду і уламків різних порід може бути доступний для огляду і дослідження протягом декількох годин, а іноді - кількох днів. Вчені намагаються використовувати відведений час на взяття проб і виміри з максимальною віддачею, так як матеріали, які виходять на поверхню разом з грязями, дають можливість вивчати будову земної кори без буріння свердловин.

Місцезнаходження грязьових вулканів в Україні.

Грязьовий вулкан на Азовському морі - явище, яке є досить поширеним для південних і південно-східних частин моря. Поширені вони і на суші. Найвідомішими на території Керченського півострова стали Джау-Тепе і Булганакське сопкових поле. У Запорізькій області грязьові вулкани зосередилися в Кирилівці та Бердянську. Свідками дивного за красою виверження грязьових вулканів можуть стати і ті, хто вирішив побувати на озері Сиваш, помилуватися красотами Утлюкського і Молочного лиману, а також вирішив відпочити на Арабатській стрілці.

Грязьові вулкани - це не тільки прояв мощі природи, це ще й джерело цілющої грязі. У процесі видобутку лікувальної глини навколо вулкана варто бути вкрай обережними, так як товщина в'язкого грязьового шару іноді дуже велика.

Чому з'являються грязьові вулкани на Азовському морі?

Новости